söndag 7 oktober 2018

På näthinnan efter AIK vs Leksand 1-2 efter straffar


(Johannes Jönsson noterades för sin första strafförlust i AIK. FOTO Gabriel M Gustafson/Arkivbild från en tidigare match)

AIK vann de fyra första hemmamatcherna, men på söndagen kom första förlusten. Mot Leksand. Här är lite tankar från mötet:


!!!!!!
En märklig match!  Tillknäppt. Stängt. Låst. Precis som Leksand ville ha det. I tidigare hemmamatcher har AIK kommit ut med en flytta på er, här jävlar blåser vi fram attityd. Det funkade inte nu för Leksand ville och Leksand lyckades få ner den farten.


Eller som Leksandstränaren Leif Carlssons säger till DT.se att: ”AIK vill spela på en frenesi. Ville ha långa pass så att de fick åka skridskor. Jag tycker att det fungerade perfekt utifrån vår gameplan”.

Jag kan tycka att AIK bjöd gästerna på det när man visade lite för stor respekt för Dalalaget redan från början. Att varken Leksands eller AIK-klacken sjöng så där härligt mycket som de brukar göra gjorde att matchen kändes ännu blekare. Mycket märkligt.

Här var man pepp på högljutt från läktaren och fullt ös på isen från två spelskickliga och spelglada lag så kändes det mer som… ja inte särskilt intensivt och känslorikt i alla fall.

AIK har varit ganska tillknäppta på bortaplan också och nej, det passar inte det här laget. Det här laget ska ta för sig, visa pondus, våga föra matchen för det är man tillräckligt bra för.

?????
AIK:s straffläggningar?  Tre av AIK:s åtta första matcher har gått till straffläggning. AIK har förlorat alla tre. Som av en märklig slump har samtliga slutat 1-1 efter full tid också och då alltså landat i 1-2 förlust x 2.

Erik Källgren stod i mål de två första gångerna: mot Vita Hästen borta och Oskarshamnborta. Johannes Jönsson stod i den här då.

AIK-spelarna har lagt sjutton straffar på de här tre straffläggningarna. En enda straff (!) av dessa sjutton har gått i mål och det är Eric Castonguays första av tre lagda straffar mot Oskarshamn i fredags. Här finns att jobba på!

Leksands Thomas Valkvä Olsen satte den avgörande straffen, var den enda av de åtta straffskyttarna som fick in pucken i mål. Det krävdes dock videokoll då pucken gick via ribban och in i mål.

SIFFRAN
41!  Surt såklart för AIK att förlora tre straffläggningar på de åtta första matcherna men dagens match hade en historisk stämpel som ändå kan ge en positiv indikation till AIK-fansen.

Enligt grymma twitterkontot domarna.se (som har en fantastisk statistikdatabas) så är den här hösten den första på 41 säsonger som AIK har tagit minst en poäng per match i de åtta första matcherna för säsongen. Eller om man så vill har spelat åtta matcher utan förlust under ordinarie tid. (Är ju samma sak).

Facit hittills: Fyra vinster vid full tid, en vinst på övertid och tre förluster efter straffläggning. Och vad jag menar är att det – trots de tre strafftorskarna – finns en stabil grund att bygga på. AIK spelar okej även när de är ”dåliga” om ni förstår vad jag menar. Lägstanivån är högre nu än senaste säsongen till exempel.

Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. AIK vill ligga i topp, då får man skärpa till sig vad gäller straffarna och inte minst med att få spelet dit man själv vill. Den pondusen måste man ha.

EN SAK TILL:
AIKs fina förstakedja såg oslagbara ut under försäsong och inledningen av serien. De två senaste matcherna har de fått gå mållösa från matcherna. Men jag tycker ändå att Holm, Weigel och Frödén gjorde en stark match mot Leksand. Just Holm var framme och nära flera gånger om
Jag hoppas nu bara att tränarna har tålamodet att låta dem köra på.

Motståndarna har kedjan under extra bevakning – gruffet i slutet av andra perioden var ett exempel på det, när det hackades och slogs något enormt mot Holm och Weigel – men  trots det fortsätter kedjan skapa och leta lösningar. Visst pucken måste in i mål men ha tålamod, andra får kliva fram också. Så mal på bara säger jag. Det kommer att lossna igen.

SKADEKOLL:
Jacob Dahlström har stått för ett enormt uppoffrande spel. Det kostar. Mot Oskarshamn tog ett av de täckta skotten illa på ena foten. Men som tur var utan att ge någon fraktur. AIK hoppas ha honom tillbaka på onsdag.


Även Christian Sandberg verkar vara på gång till onsdagsmatchen. Allt enligt AIK-tränaren Thomas Mitell. Filip Vindlert står fortsatt vid sidan har en fraktur som kräver lite mer tid för att läka.

AIK - LEKSAND 1-2 e str  (0-0, 1-0, 0-1, 0-0, 0-1)
MATCHEN:  MMM+
MÅLVAKTERNA: Johannes Jönsson, AIK 92,31 % och Axel Brage, Leksand 96,97 %
PUBLIK: 5 536 sålda biljetter
DOMARE: David Bergman

BÄST I AIK
MMM Johannes Jönsson, mv
MM Sam Marklund, f
M Andreas Hjelm, b

BÄST I LEKSAND: Axel Brage, mv, Tor Immo, f och Daniel Gunnarsson, b

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
-
ANDRA PERIODEN
1-0 (13.54) Sam Marklund (Gary Nunn) Spel 5  mot 4

TREDJE PERIODEN
1-1 (10.44) Jon Knuts (Daniel Gunnarsson)

FÖRLÄNGNING
-

STRAFFAR:
1-2 Thomas Valkvä Olsen i straffomgång nr 4

SKOTTEN I MATCHEN:  33-26 (8-4, 9-10, 13-7, 3-4, 0-1)

Citatet: 
Vi fick ner deras fart och stoppade deras enorma press som de kan få här. AIK är duktiga när de får forcera och få publiken med sig. Nu lättade vi på trycket många gånger genom att chippa ut ur zon. Vi fick matchen lite dit vi ville. Vi vill inte ha den där hawaiihockeyn som det kan bli här på Hovet.
(Leksands 1-1-skytt Jon Knuts till Dalarnas Tidning efter att gästerna vunnit på straffar på Hovet för första gången sedan säsongen 1999-2000)

 

Inga kommentarer: