söndag 14 oktober 2018

Sviten bruten av Uppsalalaget. Almtuna vs AIK 4-2När AIK gjorde två snabba mål inom en minut i inledningen så kändes det som att här blir det överkörning. Av AIK mot Almtuna alltså. Men AIKs överlägsenhet där höll inte i sig, jag tycker man gav bort matchen i andra då man tappade någon procent eller två i intensitet.

Almtuna spelade klokt där, behöll kylan trots att AIK ångade fram som en ångvält i inledningen av matchen eller som lagets assisterande tränare Martin Gudmundsson förklarade i UNT:


-Vi bibehåller tålamodet i spelet. Vi försökte inte jaga fram något. Vi var tillbaka i ett smart spel och ”föder” inte AIK med så mycket.

En strategi som gick hem även om det var jämt i tredje där AIK lade in en ny växel och låg på hårt för att ta tillbaka ledningen och vinna och hade en rad chanser att göra just detta. Här är några av mina tankar efter matchen:

!!!!!!
AIK kom till Uppsala med tio raka matcher utan förlust vid full tid. Den sviten bröts nu överraskande av Almtuna. Uppsalalaget som inlett tungt och som saknar tre av sina bästa backar kändes som ett lätt byte efter Gnagets två tidiga mål i powerplay, med 59 sekunder emellan. Men Almtuna gnetade på, vände, fick luft under vingarna och vann. Välförtjänt trots att AIK växlade upp igen efter hemmalagets kvittering och både hade stolpträff och flera mål hängande i luften. Ett så pass nära att spelarna slängde upp armarna för jubel men raskt fick dra ner dem för att jobba vidare.

?????
Spelschemat? Är verkligen ett bra underlag för funderingar. AIK har spelat tre matcher i veckan ett bra tag nu och har som enda lag dragit ifrån till elva spelade matcher där övriga i serien står på nio och ett lag (Björklöven) på åtta. Nu väntar ett glesare schema för AIK medan de andra ska ”komma ikapp” i antal matcher.  Varför det ser ut så här? Ja det vete tusan. Jag hittar ingen förklaring någonstans. AIK har fått en del skador och är nog glada för att få lite glesar mellan matcherna nu men varför är det så svårt att få till ett jämnt flow?

SIFFRAN
25. Som i de blott 25 sekunder som hann passera mellan Almtunas 3-2 och 4-2 mål. Sedan var det inte så många minuter kvar så där straffades AIK rejält för att man inte riktigt var med på noterna. Apropå siffror så gick Modo om AIK i toppen under söndagen och leder nu serien med två matcher färre spelade. Även Oskarshamn har möjlighet att gasa om Gnaget när de jobbar sig upp mot samma antal spelade matcher. Kan bli en liten törn mentalt att se de andra gå om men det finns så mycket tyngd och stabilitet i det här laget att jag tycker de borde kunna skita i det där och bara tugga på. Borde gå.

EN SAK TILL
Mathias From. Har haft en lite upp och ner start på säsongen tycker jag. Men, det känns som att han börjar skjuta in sig. Inledde matchen med ett fint läge, skapade tillsammans med Sandberg och Lindholm och hade flera lägen där det lika gärna kunde ha blivit mål. När det funkar så är Mathias en riktigt fin lirare och jag tycker ändå att han sett vassare ut i spelet senaste matcherna. Borde kunna lossna snart även för honom.

ALMTUNA – AIK 4-2 (0-2, 2-0, 2-0)

MATCHEN: MMM
MÅLVAKTERNA: Oscar Fröberg, Almtuna 94,59 % och Erik Källgren, AIK 88,24 %
PUBLIK: 1 841
DOMARE: Wolmer Edqvist  

BÄST I AIK
MMM Christian Sandberg, f
MM Alexander Deilert, b
M Mathias From, f

BÄST I ALMTUNA:  Oscar Fröberg, mv, Tobias Hage, f och Viktor Hertzberg, f

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (08.12) Anton Holm (Christian Sandberg, Eric Castonguay) Spel 5 mot 3
0-2 (09.11) Christian Sandberg (Gary Nunn, Johan Larsson) Spel 5 mot 4

ANDRA PERIODEN
1-2 (06.12) Viktor Hertzberg (Adam Thilander, Tobias Hage) Spel 5 mot 3
2-2 (11.29) Tobias Hage (Jesper Mångs, Oscar Milton)

TREDJE PERIODEN
3-2 (13.14)Alexander Lunsjö (Simon Johansson, Adam Thilander) Spel 5 mot 4
4-2 (13.39) Fredrik Forsberg (Tobias Liljendahl)

SKOTTEN I MATCHEN:  34-37  (11-15, 17-9, 6-13)

Citatet: 
Vi kände oss inte alls uträknade. Det var ett tufft läge förstås men vi samlade ihop oss inför andra perioden. Vi offrade oss och började spela som vi ska, ett tajt spel,
(Almtunas segerskytt Tobias Hage analyserar matchen för lokaltidningen UNT.se. Hage var för övrigt helt borta från spel i nio månader efter en hjärnskakning i Djurgården. Han trodde karriären var över men fick nyligen kontrakt med Almtuna.Verkligen glädjande att se)

Inga kommentarer: