måndag 15 januari 2018

Tätt på läktaren tätt på isen

 (Markus Ljungh jublar mot klacken efter att ha avgjort i slutet av förlängningen. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Tredje raka matchen med utsålt för Djurgården i lördags. Starkt! Det GÅR att locka folk till ishockey även i Stockholm.

Nu går visserligen DIF som tåget även sportsligt och det bidrar såklart. Alltid lättare att locka folk om man bjuder på bra hockey och ligger två i tabellen än om det haltar i både spel och själ när ens lag hänger på gärdsgården i slutet av tabellen, som det även har varit för Djurgården emellanåt.

(Fullsatt för tredje matchen i rad. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Men luta sig tillbaka räcker inte ens för ett topplag. DIF jobbar hårt med diverse olika paketeringar och säljjobb via sociala medier. Fansen hänger på. Folk drar folk. Det är bara ge en rungande applåd för jobbet som gjorts och ett stort tack till fansen som kommer.

Nu var jag i Gävle och jobbade för TT i lördags så jag såg inte matchen men jag vet ju vilket drag det blir och det i sig är ju en säljfaktor som drar ännu mer folk.

Sportsligt då?

(Djurgårdens målvakter - en stor del av framgången.  FOTO JOHAN SAHLÉN)

Det är lite svajjigare utan Andreas Engqvist. Han är galet bra men sjukt ändå att en spelare kan betyda så mycket. Som tur är för Djurgården gör Adam Reideborn sitt (än så länge) livs bästa säsong.
Jag skriver än så länge för förhoppningsvis kommer det fler i samma kaliber.

Funderade ett tag på om Djurgårdens backar var bäst i serien på att täcka skott och på så sätt underlätta för sina målvakter men så är det inte faktiskt. Bäst på det är Viktor Ekbom i Örebro med 79 blockerade skott den här säsongen.

William Lagesson är bäst i DIF i den grenen med 47 täckta skott på 32 matcher. Marcus Fagerudd är näst bäst på 36 men då räknar man ihop både hans matcher i Mora (där han spelar nu)  och i DIF (där han inledde säsongen) så honom tar vi bort.

Två i grenen täcka skott i DIF blir istället Marcus Högström med 33 täckta skott. Bra jobbat inte minst då han väldigt ofta befinner sig på offensiv planhalva också för att leverera skott. Riktigt bra jobbat.

(Henrik Eriksson kan det där med att flåsa i nacken. Inte lätt att komma till skott då. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Nä det är väl så att Djurgårdens spel gör det svårt för motståndarna att få iväg allt för många skott mot DIF-kassen överhuvudtaget. Adam Reideborn kommer först på en elfteplats om man kollar på hur många skott han han har behövt rädda den här säsongen, 489 stycken. Joacim Eriksson landar på 339 och en artondeplats.

Johannes Jönsson i Karlskrona  har det allra svettigast av alla målvakter med 807 räddningar, Christian Engstrand Mora 700 räddningar och Eero Kilpeläinen i Örebro 689 räddningar så här långt. Och då ska man ju veta att de tre målvakterna allihop släppt in väldigt många fler puckar än DIFs båda keeprar dessutom. Vilket väl i och för sig inte är så konstigt. Med så många skott emot sig så går det till slut inte att stå emot lika bra som med en målvakt som har ett bra försvar framför sig.

Framåt saknades Axel Jonsson Fjällby. Eller saknades, jo han saknas väl då han är en rolig spelare att se på som bidrar men konkurrensen är hård och Gustav Possler har verkligen klivit fram när han fått chansen nu på slutet.

Nu gjorde han och bröderna Davidsson inga poäng i den här matchen men väl ett hårt jobb och var tunga för HV71 att möta.

(Niclas Bergfors. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Målen stod istället Niclas Bergfors och Markus Ljungh för. Bergfors gjorde 1-0 i början av andra, hans nionde mål för säsongen och det tredje efter nyår. Han har faktiskt gjort fem av sina nio kassar senaste två och en halv veckorna med start mot LHC den 28 december.

Markus Ljungh sköt sedan hem bonuspinnen med nitton sekunder kvar av förlängningen. Tur det. Djurgårdens straffar är fortfarande inget att luta sig emot med endast en vinst på sju straffläggningar.

Vinster efter förlängning var däremot Djurgårdens femte den här säsongen. Ingen förlust under övertiden än.

Inga kommentarer: