lördag 9 mars 2019

HA-finalen : därför vinner AIK


(Lagkaptenen Christian Sandberg tar såklart täten i HA-finalen också. FOTO Gabriel M Gustafson)

På måndag inleds hockeyallsvenska finalen och jakten på att få kvala mot det sämsta laget i SHL, det vill säga Timrå.

Jag är med som en av tolv som tycker och tippar hur det går,  i en enkät på Hockeypuls.se som går att läsa HÄR.  Det var lite kort om plats i enkäten, där för övrigt elva av tolv tippar på AIK-seger, och jag hade lite mer att säga så en lite längre version av mina svar kan man läsa här:

VAD TALAR FÖR AIK
Att Gozzi lyckats värva ett lag som är starkt på alla positioner. Vid tidigare försök har det alltid funnits en lagdel som inte var riktigt hundra men nu är AIK starkast både offensivt, defensivt och inte minst i målet.

När AIK har fått skador har man, trots ett emellanåt väldigt stort manfall, lyckats tugga på. Den lilla skadesvackan som fanns i mitten av december, klarades av på fyra matcher. I oktober hade man två strafförluster på rad. Utöver det finns endast enstaka förluster omgivna av vinstrader. Det är ett styrkebesked. Att Erik Källgren - inte alls givet - visade att AIK har två toppmålvakter och att Väsby Robin Wallin dessutom spelat över förväntan när Erik skadade sig är en enorm fördel att bygga det offensiva spelet på. Och nu är Jönsson tillbaka, en bonus!

Det finns dessutom en sammanhållning i laget som på riktigt kan bära hela vägen. Tidigare år har spelarna oftast delat på jobb och privat. Nu hänger man på fritiden vilket skapat en lagsammanhållning som inte alls är given i AIK men som – när man frågar spelarna – är något utöver det vanliga.

VAD TALAR EMOT AIK:
Jag har svårt att se något emot. Det känns som att hela säsongen – trots en och annan märklig dipp periodvis här och där - varit en enda uppbyggnad mot steg två (final o vinst där) samt steg 3 (kval och avancemang).
Visst, skulle det rasa in skador så kan givetvis det sätta stopp även för AIK. Men magkänslan säger att AIK tar det.  


VAD TALAR FÖR OSKARSHAMN
Har visat stabilitet hela säsongen. Starka på alla lagdelar, med lite extra tonvikt på offensiven. Det känns som det alltid finns någon där. Många har väntat på den där svackan som borde komma och även om det gått tyngre i februari så har man aldrig klappat ihop totalt.
Kanske då man istället för flashiga namn har många rutinerade spelare i mellanåldern som matat på med poäng även tidigare säsonger och visat fortsatt hunger här.

Alltid kreative 33-åringen Arsi Piispainen är exempelvis en ständig mardröm för motståndarna. Jonas Engström har klivit fram ett par extra steg och visat vägen både hur man ska agera i med och motgång men också med att göra sin med råge poängbästa säsong i karriären. Det finns ett driv i laget.

Målvakterna Adam Åhman och Christoffer Rifalk har verkligen rosa marknaden. Är båda (!) på topp tre i såväl räddningsprocent som GAA plus har hållit fyra respektive sex nollor med två matcher kvar av grundserien. Snacka om trygghet bakåt!

VAD TALAR FÖR EMOT OSKARSHAMN
Att det har hackat lite under februari. Det lag som ett tag såg ut som ett självspelande piano utan några som helst formkurvor har tagit några oväntade förluster. Frågan är hur Oskarshamn tacklar detta. Jag tycker att man kan börja ana vissa sprickor i fasaden här.

DEN AVGÖRANDE FAKTORN
AIK:s tyngd och spets. Gnaget är helt enkelt ett något starkare och vassare lag både fysiskt och mentalt än Oskarshamn och har dessutom en fortsatt homogent uppåtgående form – trots en redan fin säsong – medan Oskarshamn har svajat lite här och där på slutet.

AIK har varit tydliga från dag ett på försäsongen. Avancemang är det enda som finns på kartan och det verkar vara något man verkligen tror på.

Lagen har vunnit sina hemmamatcher mot varandra i grundserien och jag tror på en jämn final.  Men maler AIK på med den beslutsamhet man visat hittills och får man lite extra bränsle av ett kokande och kanske till och med fullsatt Hovet så är kvalplatsen klar på fyra matcher.

VEM VINNER FINALSERIEN: AIK vinner med 3-1 i matcher.

Inga kommentarer: