fredag 15 mars 2019

HA-finalen match tre. AIK vs Oskarshamn 2-3. Matchboll för Rifalk o co

Det var fullsatt och det var matchen där AIK skulle pegga upp matchbollen inför söndagen. Så blev det inte. Oskarshamn vann på Hovet för första gången den här säsongen efter ett riktigt fräckismål i slutsekunderna av andra perioden.

Nu är det Oskarshamn som har pressen på sig, som ”bara” ska vinna en match till på söndag. AIK, som ytterst sällen har förlorat fler än en match innan man har lyckats vända tillbaka läget, den här säsongen måste få ordning på både det mentala och inte minst spelet som inte riktigt kuggade i som det har gjort senaste månaderna i finalmatch tre.

Här är några tankar om matchen:

!!!!!!
Christoffer Rifalk.
AIK sköt och sköt – och i ärlighetens namn emellanåt utan särskilt mycket precision. Men en anledning till att tredje perioden blev mållös, trots 12-4, i skott stavas Christoffer Rifalk.
Oskarshamns 22-årige Kalixfödde målvakt tog allt där. Han var backupp i finalmatch ett, fick vakta målet i match två och tog under fredagskvällen totalt 42 skott av 44 och blev precis som onsdags matchvinnare i målvaktsmatchen.

?????
Whaaaat? Vad hände? Så såg alla ut att tänka när Oskarshamn gjorde sitt tredje mål för kvällen. Det mål som visade sig avgöra matchen. Tekning nere vid AIKs mål, två sekunder kvar av andra perioden, vunnen tekning av Oskarshamn, spark bak, pass från Isak Pantzare fram till Joakim Thelin som pangar in pucken via bortre stolpen och in. Det blev videokoll för att se om pucken hann in, innan perioden var över och det hann den.

SIFFRAN
19. Som i hur många sekunder det gick mellan AIKs två mål i fem mot tre.
Först åkte Christian Lindberg ut för en minst sagt tydligt tripping. Vilket då blev spel 5 mot 4.
När det återstod 1.06 av Lindbergs utvisning, åkte Isak Pantzare ut för en hög klubba i ansiktet på en AIK-spelare och AIK fick chansen till spel 5 mot 3 i 1.01.
Men bara fem sekunder efter den utvisningen lyckas Oskar Nilsson göra en …. puck out! Vilket då ledde till AIK först fick spela i 5 mot 3 för de två första utvisningarna, men ett snabbt mål raderade den första av de tre. När den var borta kickade sista utvisningen av de tre in så AIK fick spela fortsatt 5 mot 3 men det kom ett rätt snabbt mål där med så sedan var det 5 mot 4 och under det sista underläget för Oskarshamn blev det inget mål.
Det är för övrigt ovanligt med två så snabba mål i fem mot tre.
Domarna.se hittade bara en enda tidigare förekomst, från 31 januari 2002 då Jesper Mattsson gjorde två mål på 16 sekunder för Malmö.

EN SAK TILL
Matchbollen ligger nu hos Oskarshamn. Medan AIK var tydligt ur balans i den här matchen, inte kuggade i som man brukade och spred passningar år alla håll borrade Oskarshamn ner huvudet och bara köööörde. Och växte mer och mer för varje minut som AIK jagade men utan att få in pucken.
På söndag kan Oskarshamn bli klara för kval mot Timrå. I så fall får AIK möta det lag som kommer från slutspelsserien och där försöka spela sig vidare till kval mot Mora.
Timrå är ett svagare lag. Det här playoffmötet mot slutspelsserielaget är ovisst.
AIK har med andra ord allt att vinna på att tvinga fram en femte match, hemma på Hovet igen.

AIK - OSKARSHAMN 2-3 (2-1, 0-2, 0-0)
MATCHEN:  MMMM
MÅLVAKTERNA: Johannes Jönsson, AIK 88%  och Christoffer Rifalk, Oskarshamn 95,45%
PUBLIK:  8 094
DOMARE: John Nordlöf, Johan Magnusson

BÄST I AIK
MMM Fredric Weigel, f
MM Sam Marklund, f och Jesper Frödén, f
M Brian Cooper, b

BÄST I OSKARSHAMN:  Christoffer Rifalk, mv, Nicklas Heinerö, f, Joakim Hillding, f,

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (04.40) Nicklas Heinerö
1-1 (15.14) Jesper Frödén Spel 5 mot 3
2-1 (15.33) Sam Marklund (Fredric Weigel, Jesper Frödén) Spel 5 mot 3

ANDRA PERIODEN
2-2 (04.30) Joakim Hillding (Oskar Nilsson, Nicklas Heinerö)
2-3 (20.00) Joakim Thelin (Isak Pantzare, Markus Modig)

TREDJE PERIODEN
-

SKOTTEN I MATCHEN: 44-25 (20-9, 12-12, 12-4)

Citatet:
Jag tycker att vi orkar mer än AIK. Det känns som att de kanske känner av pressen, jag har ingen aning. Men vi har mer ork och energi än dem, vi orkar trumma på och har ett oerhört bra boxplay. Trots att de får göra två mål i fem mot tre så reser vi oss och kämpar och sliter