måndag 11 mars 2019

Hockeyallsvenska finalen 1, AIK vs Oskarshamn 5-1. Proppen ur.

(Garry Nunn hade många skäl att le när AIK vann den första hockeyallsvenska finalen på Hovet. (FOTO Gabriel M Gustafson)

En avvaktande förstaperiod. Proppen ur i andra för AIK och en tredje period där luften verkade ha gått ut ur Oskarshamn och där AIK på ett stabilt sätt bevakade segern.

AIK fick den start man ville ha och den start jag tror behövs mentalt på en sådan här kort serie. Nu väntar retur i Oskarshamn på onsdag. AIK förlorade båda sina matcher där nere under grundserien, först på straffar sedan med 3-5 trots en drömstart i match två.

Men det var då, nu är nu. Här är några tankar efter AIK:s 5-1-seger i final ett:

(AIK måljublar. FOTO: Gabriel M Gustafson.)

!!!!!!
En, två, tre, fyra, fem mål i andra perioden.
Det var lite känna på varandrahockey i första perioden även om det kändes som att AIK hade bättre grepp om matchen. I mitten akten var det däremot proppen ur.
Hattrick (1-0, 2-0, 4-0) av Garry Nunn, 3-0-målet av Sam Marklund och så sist men inte minst 5-0 i power play av Eric Castonguay.
Är det något jag har lärt mig så är det vikten av att vinna helst första men åtminstone en av de två första matcherna i en sådan här matchserie.
Och snacka om att AIK satte ner foten här.
Nu kan det såklart bli en helt annan match i Oskarshamn på tisdag men det mentala övertaget känns …. stabilt.

?????
Brian Cooper??
AIK backen klev av halvvägs in i första perioden efter en krock på isen. Jag såg när han gick ut mot omklädningsrummet, såg inte så illa ut ändå så bara för AIK fansen att hoppas på just det. Cooper kom inte tillbaka för spel i resten av matchen och det gavs inga klara besked efter matchen heller utan det var mer "vi får se" och "dag till dag". Om Cooper inte kan spela så står säkert Philip Broberg beredd, taggad till tänderna till nästan match. Broberg var inte ombytt i första finalmatchen och kan med andra ord gå in i den luckan i fall det behövs.

SIFFRAN
NIO.
Som i Garry Nunns tröjnummer. Eller ska vi säga 3 som i hattrick kanske?
 Många var tveksamma när kanadensaren kom till AIK från spel i Norge. Att han dessutom fick ljumskproblem direkt, för första gången i karriären gjorde väl inte intrycket bättre men som han har jobbat med sig själv och sin kropp och som han levererat efter att han väl kommit i spel efter den andra sejouren med ljumskproblem. Först två mål inom 2.43 i andra perioden i kväll mot Oskarshamn.
Vid första målet gick pucken mellan benen på Oskarshamns målvakt Adam Åhman. Vid det andra använde Nunn sig av Lukas Pilö som skymning, lade pucken mellan benen på Oskarshamnsbacken och målvakt Åhman igen. I slutet av andra perioden fullbordade Nunn sitt hattrick då han tog vara på en risigt rensad retur och gör 4-0. Garry Nunn har nu gjort tio mål på de senaste nio matcherna och totalt 18 mål i AIK den här säsongen. Snacka om glödhet!!!

(Erik Källgren.  FOTO: Gabriel M Gustafson.)

EN SAK TILL
Erik Källgren!
AIK:s målvakt höll nollan i november när lagen möttes på Hovet i det som då var en tidig seriefinal.
Nu var det nära att han höll den andra mot Oskarshamn den här säsongen. Det hade då blivit hans sjätte totalt i vinter, den sjunde totalt i AIK.
Ett reduceringsmål satte stopp för det men jag tycker ändå han ska ha stor cred.
I första perioden hade gästerna chanser som kunde gett en helt annan färg och utgång på matchen men då var Erik säkerheten själv. Kul inte minst då han skadade sig mot Leksand i mitten av februari och då såg ut som ett osäkert kort inför fortsättningen.

Nu blev de bara två veckors rehab och Erik Källgren har sedan comebacken noterats för fyra vinster vid full tid av fem möjliga, plus strafförlust mot Almtuna i den där sista seriematchen som betydde allt för Uppsalalaget men inget för AIK. Starkt!

AIK - OSKARSHAMN 5-1 (0-0, 5-0, 0-1)

MATCHEN:  MMM+
MÅLVAKTERNA:  Erik Källgren, AIK 96,43 % och Adam Åhman, Oskarshamn 81,48 %
PUBLIK: 5 732
DOMARE: David Bergman och Johan Nordlöf

(Johan Larsson tar man sig inte förbi i första taget. FOTO: Gabriel M Gustafson.)

ANDRA PERIODEN
1-0 (01.06) Garry Nunn ( Simon Fernholm)
2-0 (03.49) Garry Nunn (utan assist)
3-0 (06.28) Sam Marklund (Fredric Weigel, Jesper Frödén)
4-0 (15.35) Garry Nunn (Daniel Muzito Bagenda)
5-0 (18.14) Eric Castonguay (Alexander Deilert, Justin Crandall) Spel 5 mot 4

TREDJE PERIODEN
 5-1 (08.55) Joakim Thelin (Filip Sveningsson, Oskar Nilsson) Spel 5 mot4

SKOTTEN I MATCHEN:  27-28 (9-9, 13-10, 5-9)

Citatet:
”Oj, jag tror det var i Norge. Jag hade en sjuk match där jag gjorde åtta poäng i samma match. Jag minns inte men det kan ha varit då, för annars händer det ju inte så ofta”
( Gary Nunn svarar efter matchen på frågan om när han gjorde hattrick i en och samma period senast)