fredag 30 september 2011

Åberg: "Jag vågade inte titta"


(Åberg på Hovet. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Han hade en puck i stolpen, spelade fram till 2-1 och avgjorde matchen med sin straff. Pontus Åbergs betyg på sig själv?

– Det gick helt okej!


Större ord än så vill Åberg, som fyllde 18 för en vecka sedan, inte ta i sin mun. När bloggen kallar insatsen för ”Åberg show” skrattar han mest generat. Så bra var det inte. Typ. Fast jo, så bra var det.

Stolpträffen var däremot klockrent i virket:

– Ja den var inte ens nära. Jag såg direkt att den tog i stolpen och tyckte att vi fick vänta onödigt länge på resultatet när de kollade på videon. Det tog säkert fem minuter innan beslutet kom. Men jag såg när pucken tog i stolpen och försvann ut, så det var inte så mycket att snacka om. Den gick rakt ut så det var ganska klart.


(Tjärnqvist jr och Fredrik Claesson efter 2-1. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Berätta om passningen till 2-1, Mathias Tjärnqvist gjorde målet, 16.50 in i tredje:
– Jag fick en fin pass av Fimpen som var nere i hörnet. Då rusade deras back på mig, jag kommer fri och jag lägger in pucken till honom.

Tjärna junior tog emot pucken bra och gjorde ett snyggt mål:
– Jag trodde det skulle räcka hela vägen. Sedan fick de in ett par tur mål, de hade verkligen tur vid 2-2. Vi förtjänade att få tre poäng, de hade lite flyt vid sina två mål. De skickar bara in pucken så studsar den in på något höger, vänster där. Det var lite oturligt för oss.

 Färjestad som har haft otroligt svårt att göra mål så här långt lyckades få in två puckar i tredje perioden, kvitteringen till 2-2 kom så sent som med 1.19 kvar till full tid. Förlängningen gav inget och i straffläggningen var sedan Åberg den enda som fick in pucken:

– Min första tanke var att skjuta mellan benen och det gick hem den här gången, he, he. Han lämnar ju en ganska stor lucka mellan benen.


(  Åberg sätter sin straff. FOTO ANDREAS GRANDIN)
 Hade du bestämt dig innan hur du skulle lägga straffen?
– Ja, jag valde mellan att lägga pucken mellan benen eller att göra en dragning och valde det enklaste.

Enklaste?
– Jomen jag har gjort det sedan jag började med hockey i stort sett. Det blir mest mål när man lägger pucken där mellan benen, så då blev det den. Det är svårläst. Tror jag.


( Fighting faces.  FOTO ANDREAS GRANDIN)
Vad säger du annars om matchen?
– Jag tycker att de (Färjestad) börjar bra, de får ju två pp tidigt också men vi (Djurgården) har andra och tredje perioden. De har inte så mycket där, säger Pontus Åberg.


( Åberg.  FOTO ANDREAS GRANDIN)
Som nu toppar den interna skytteligan med sina fyra mål. Han är tvåa i den interna poängligan också (4+1), efter Kyle Klubertanz som har sju pinnar (1+6) men är samtidigt före spelare som Marcus Nilson och Mathias Tjärnqvist.

– Kul men det är inte så mycket man tänker på. Man gör mest sitt jobb och hoppas få utdelning på det. Jag har fått vara med mer än jag hade hoppats på. Det har gått okej och jag har fått mer och mer förtroende och har fått spela mer och mer.

Om Mika Zibanejad blir kvar i Ottawa, tar du hans plats i DIF hela säsongen då?
– Ingen aning! Jag har inte tänkt så långt utan tar det dag för dag och jobbar på. Just nu är det bara spel i A-laget, sedan får vi se.

Hur är det att spela seniorhockey jämfört med junior hockey tycker du?
– Det är roligare! Alla är lite bättre på i stort sett allt, är mer rutinerade och det är roligare när man får köra lite extra. Det går lite snabbare här, spelet vänder snabbar, man har inte lika mycket tid med pucken, men det är en rolig hockey att spela.

Var tanken att du skulle spela enbart med seniorlaget och skippa J20?
– Äh jag vet inte. Det var några som blev skadade, då fick jag chansen, sedan har jag fortsatt här.


(Tim Eriksson kör slalom.  FOTO ANDREAS GRANDIN)
Dagens vackraste mål, var dock inte signerat Pontus Åberg. Det skapades i stället av Tim Eriksson som körde slalom förbi Färjestadskoner över hela isen och skickade sedan iväg en (som han själv säger) fladderpuck som gick i mål:

– Ja, det var snyggt! Han snurrade ju upp hela försvaret, säger Åberg nöjt.


( Wesslau såg till att inga Färjestadstraffar gick in.  FOTO ANDREAS GRANDIN)
Straffarna har han dock ingen åsikt om. Av ett något udda skäl.
 – Jag tittade inte ens på straffarna. Jag såg på reprisen. Han (Wesslau) hade bra koll, det var ingen av deras (Färjestads) som ens var nära så han gjorde bra ifrån sig.

Varför tittade du inte?
– Nä jag satt i båset och tittade i backen istället. Jag vågade inte titta! Det var lite nervöst men det var tur att det höll.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Marie: Han toppar faktiskt inte bara den interna utan också (delad) hela Elitseriens skytteliga, för ingen spelare har gjort mer än 4 mål hittills.

Vore intressant att höra förbundskaptenen som petade honom från U18-VM berätta varför Åberg är så dålig.... för han gjorde mer poäng per match i landslaget än alla andra spelare, inklusive Zibanejad.

Anonym sa...

Sinnessjuk talang!!!

Niklas Persson sa...

Pressa Järlan om Bremberg nu!!! :-D

Sotarn sa...

Alltså vad är det med Boumedienne i år? varje match ligger han till grund för minst 2 mål bakåt, i går vid 1-1 har han en avaktande 2a mot sig och 2-2 gör han självmål(hur många har han nu gjort i DIF?)Detta är om möjligt ännu sämre än hans fjolår då han ändå gjorde lite poäng framåt också.Men det som stör mig mest är hans aroganta/nonshalanta kroppspråk som sprider dålig stämmning.Känns som om han bara försöker vrida ur dom sista dropparna(pengarna)ur en blöt strumpa.Jag vet att du Marie alltid försvara spelarna och det ska du ha creed för även om det ibland kan gå till absurdum(typ Riddervall)men det är ändå vällbetalda elitspelare vi pratar om.Vart finns viljan att tävla Josef?

Anonym sa...

Marie: Kan du göra en intervju med Linkan och höra vart han är på väg?

Marie Hallman sa...

Anonym: Sant! Åberg fick ju ingen egen förklaring till varför han inte platsade däremot fick agenten veta att Åberg "spelad fel hockey". Typ (lite för enklat). Ska bli intressant att se vad som händer i jakten på en JVM plats!

Anonym: ja och galet ödmjuk

Niklas: Det är ju inte Järlan som bestämmer, han kan bara rekommendera så tar styrelsen besluten.

Sotarn: Jag har inte sett matchen i går så den kan jag inte uttala mig om men jag vet åtminstone att inställningen är en annan än du tror. och oavsett vad du väljer att läsa in i kroppsspråket.

Anonym: ska försöka men vet inte om han vill säga något on the record.