lördag 24 september 2011

Fasth: "Jag älskar att spela bakom de här killarna"


 (Fasth är nu uppe i två raka nollor på rad. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Inte så ofta som det är mållöst ända fram till straffarna men bra försvarsspel från båda lagen och två galet heta målvakter såg till att det krävdes en hel match, övertid och fem straffomgångar för att få fram en vinnare.

– Ja men det var ju elitseriens bästa lag för nuvarande som möttes, det var väl ettan och tvåan, eller hur? Det visar väl hur tajt serien är, båda lagen ville vinna det var en bra match från båda håll, säger AIK:s målvakt Viktor Fasth.


Han är 182 centimeter lång och väger 90 kilo, Frölundas Frederik Andersen är 193 centimeter och väger 112 pannor. Det skiljer en del mellan de två målvakterna:
– Ja han är väl en decimeter längre och några kilo tyngre tror jag, ha, ha.

Hur mycket spelar sånt in?
– Nej men det är… jag vet inte. Man ska ta pucken lik förbaskat oavsett hur stor man är men jag får arbeta lite annorlunda och han är duktig det är inte så mycket att säga om.

– Vad får du göra annorlunda? Jag får röra mig desto mer, ha, ha, konstaterar Fasth med ett skratt.

Han höll ju nollan mot Modo senast och är nu uppe i 126 minuter och 20 sekunder utan att ha släppt in ett spelmål. Men Fasth har hållit två nollor på rad förr, för inte så länge sedan, nämligen i VM mot först Frankrike och sedan Schweiz. Men i elitserien har det inte hänt:

– Nä, det har jag nog aldrig gjort tror jag, men det är kul. Det är poängen som är viktiga, i dag får vi med oss två poäng mot serieledarna så det känns riktigt bra, konstaterar Fasth.

Som ändå hade hyfsad koll på Frederik Andersen (som nu hållit nollan i spelet i 178 minuter och 22 sekunder):

– Jag såg honom i VM i några matcher och på VM förra året jag så jag vet att han är en stor och bra målvakt och Micke Andreasson drillar väl dem hårt där borta i Frölunda.

Men det är inte bara Fasths fantastiska spel som gjort att Gnaget har hållit nollan i två matcher på rad. AIK har ett riktigt fint försvarsspel, framför allt i boxplay och har bara släppt in totalt sex mål på de fem första matcherna

– Ja, det är hur bra som helst! Jag älskar att spela bakom de här killarna! Man kan inte ha det bättre.

Du hade ett tufft derby och fick mycket skit efter det, vad är det som gör att du kommer igen med två raka nollor efter den matchen?
– Nä men det är så är. Vi spelar match varannan dag, man kan inte gå och gräva ner sig för en förlust då. Jag släppte tre kassar och jag kommer att släppa fler kassar och det handlar inte om att jag ska hålla nollan i varje match. Jag kan släppa in mål som alla andra och ha en dålig dag som alla andra så ibland har man såna dagar när man får kämpa oerhört för att hålla puckar och det studsar och derbyt var en sån match och … tyvärr så kom det en sån match då, säger Fasth och fortsätter.

– Det handlar om att vinna poäng hela tiden, det är det som serien handlar om så det gäller att ladda om till nya matchen på måndag.

Men om du nu kände att du gjorde en mindre bra match då, kan du dra nytta av det nu?
– Ja men självklart så vill man studsa upp. Man blir förbannad på sig själv när man gör en dålig match, så enkelt är det.

Matchen gick som sagt till straffar, där inledde Magnus Kahnberg och Patric Blomdahl. Ingen av dem satte straffen. Och det skulle dröja till femte straffomgången innan Robert Rosén (se annan intervju) satte den avgörande straffen.

– Ja den straffläggningen kändes bra. Det kändes som att jag väntar ut dem bra och hade en bra känsla så det var kul att få ta dem.

Du fick ut benskydden i sista sekund ett par tre gånger också?
– Ja, det var väl någon av straffräddningarna där när jag ligger där i spagat och jag har tur att han inte får upp pucken högre utan den tar på benskyddet, säger Fasth.

Om någon undrar varför han har mustasch så beror det på ett litet vad:
– Jag, Nemeth och Jocke Nordström har slagit vad. Den som viker ner sig först måste packa upp dem andras hockeybagar vid tre bortamatcher… men jag är så här nära (visar någon millimeter med fingrarna) att vika ner mig nu, avslutar Fasth med ett skratt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hörde ett rykte i AIK-klacken på i Hovet igår att det fanns dem som hade hört att Frölundas tjockis till keeper käkar tårta till frukost. Något du har hört något om???

Marie Hallman sa...

anonym:aaaah men nä det gör han säkert inte. Men bra på att ta puckar är han ju uppenbarligen oavsett vad han kör för frulle.