söndag 4 september 2011

Nedräkningen har börjat

Söndag 4 september och nu börjar säsongen närma sig med stormsteg. Elva dagar kvar till elitseriepremiären för AIK och DIF, tolv dagar kvar till hockeyallsvenskan drar igång med match mellan Almtuna och SSk.

På tisdag har elitserien upptaktsträff med media, jag ska dit om inte annat för att det är bra att mingla runt och lyssna direkt med tränare och spelare hur läget  i lagen är. Minglet är klart mer givande än intervjuerna på scenen kan jag meddela...



Hockeyallsvenskan har en lite mindre variant av pressträff, veckan efter måndag 12 september och jag ser verkligen fram emot båda seriernas premiärer.

Elitserien (som ju faktiskt tjuvstarter redan 13 september med match mellan Frölunda och Växjö och dit är det nio dagar) var rekordjämn förra säsong och det hävdar en del är ett bevis på att lagen blivit sämre. Jag tycker väl att det är tvärtom, att lagen som förr var uträknade har blivit bättre även om det kanske kommer sladda något lag i botten även i år.

I hockeyallsvenskan ser det mer spännande ut än på år och dagar. Förr var det mest en lång transportsträcka i väntan på kvalserien där ett par, möjligen tre lag var intressanta att följa men det var ändring på det redan förra säsongen och tittar man på hur lagen ser ut så kommer det säkert vara tokjämt och en het strid bland sju-åtta ja kanske till och med nio lag i jakten på tre direktkvalplatser och fyra playoffplatser till kvalserien.

Jag har inte gjort någon tippning än, ska ta mig i kragen och göra det när det närmar sig än mer men av de lag jag följer mest tycker jag det har varit lite blandade resultat så här på försäsongen.

AIK:
Inledde med en galet bra match mot Brynäs. Det var grymt bra fart och tryck i spelet och orkar AIK spela så, kommer man definitivt slåss på övre halvan av tabellen. Matcherna efter har varit ... sådär. Och väldigt ojämna. Jag vet att Gnaget har tränat en väldig massa extra under försäsongen, spelarna är rejält nerkörda och ska väl rimligtvis få lättare ben nu när man börjar tagga ner mängden och tyngden i träningen.
AIK kommer fortsätta checka hårt framåt och slita som fan bakåt i år med och jag tror faktiskt de kommer göra det med än bättre fart än senast. Twinsen, Joakim Nordström, Patric Blomdahl, Richard Gynge, Daniel Lillieström Karlsson och Linus Videll har sett bäst ut hittills i de matcher som jag har sett. Videll med den brasklappen att han kan vara helt osynlig vissa delar i matcherna för att sedan pang bara göra grejer som är så bra. Vilket inte är helt ovanligt för hans del å andra sidan. Gnaget har två träningsmatcher kvar, Skellefteå och Modo borta, ska bli intressant att se hur det ser ut där!

DJURGÅRDEN:
Inledde även de starkt med tre riktigt bra matcher hemma mot Sparta Prag, Slavia Prag och Salzburg. Backparet Kyle Klubertanz och Daniel Tjärnqvist såg ut att ha hittat varandra direkt och såg sjukt starka ut och även om Gustaf Wesslau släppte in någon puck eller två som retade honom själv väldigt mycket så tror jag de flesta skeptiker insåg att han kommer vara bra för DIF i vinter. Tim Sandberg har en del att jobba med men ser helt okej ut så här långt tycker jag. Sedan har det även här varit lite upp och ner och inte helt ordning i spelet i matcherna på slutet men även Djurgården har varit rätt hårt nertränade och nu får man en och en halv vecka utan matcher där man kan ladda i lugn och ro utan resor och stök. Spelare som klivit fram i de matcher som jag har sett är bland andra: Wesslau, Marcus Nilson, Mathias Tjärnqvist, Daniel Tjärnqvist, Patrick Cehlin, John Norman och Jimmie Ölvestad. Även Pontus Åberg har sett het ut. Ska bli väldigt kul att se hur bra han kan vara. Faktum är att hela DIF har sett stabila ut som lag, tycker jag, även om det som sagt var lite upp och ner på slutet av European Trophy. Men oavsett det så har det sett ut att vara bättre linjer i spelet redan nu, samt en härlig spelglädje i laget. Det lovar gott.

SSK
Visste jag inte vad jag skulle tycka om inför försäsongen. Kändes lite knepigt att ha en åsikt om spelare som man inte sett så mycket av och som man inte sett spela tillsammans. Och jag var lite fundersam på om det verkligen var bra att möta elitserielag i det här läget men alla funderingar kom på skam. Jag tycker att det har sett riktigt bra ut. Första matchen var en enda lång raggarhockey där det var mer vilja än koll på läget kändes det som men spelarna spelade ihop sig rätt snabbt. Hela laget har visat grymt fin attityd och kämpavilja och det känns som laget är bra tränat också. Extra kul här har varit att se nye tränaren Johan Strömwalls linjer i spelet. För nu finns det såna även om det självklart finns mycket att jobba med. Det är ju - som DIF-forwarden Ottosson sa häromdagen - så att det jobbas på detaljer i spelet säsongen igenom och det är först mot slutet de ska sitta. Men intentionerna och linjerna finns här i alla fall. Slovenska duon Sabolic och Jeglic har varit riktigt bra, Hudacek har varit riktigt bra i målet och flera av de yngre i laget har verkligen tagit för sig. Backen Alexander Ytterell och provspelande Christopher Blid har varit riktigt bra. Den sistnämnde lär nog få sitt kontrakt. Kan inte tänka mig annat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Marie!

Jag skulle vara jättetacksam om du kunde fråga Nygårds lite hur han resonerar kring den "saknade" centern. Det har ju kommit minst sagt oroväckande signaler från hans sida att det kan vara färdigvärvat.

Tycker att han tittar alldeles för mycket på resultatet i de träningsmatcher som varit och som egentligen inte betyder ett smack.

Och vad har hänt med pengarna från PC? Dels den lönen som var vikt åt honom och dels kompensationen från HV71.

...och till sist. Tolv!!!kontrakterade spelare på forwardsidan om Blid och Lundberg får a-lagskontrakt. Det vill verkligen till att det inte blir några skador när man precis får ihop till fyra linor...

Marie Hallman sa...

anonym: Jag såg att LT precis frågat och fått ett lite luddigt svar tillbaka. Men jag ska lyssna lite senare.