söndag 25 september 2011

Almtorp: "woaw vad skönt!!"


 (Almtorp! Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Djurgården stod för en minst sagt sjuk vändning under lördagen mot Timrå. Det stod 4-2 till de rödvita inför tredje, där vände Djurgården och vann. Med ett avgörande i sista minuten:

– Det var otroligt! Men jag var faktiskt aldrig orolig. Det kändes hela tiden som att vi skulle vinna och ta det ändå, säger Jonas Almtorp.


Det låter ju lite märkligt att han säger så, för sett från sidan såg en vändning ut att vara långt borta. Men:

(Almtorp öser på. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

– Det kändes ändå som vi kunde ta det. För de kändes som att de spelade så bra som de kunde medan vi hade så mycket mer kvar att ge och jag visste att höjer vi oss bara några snäpp så kommer vi vinna och det lyckades vi göra även om det satt väldigt hårt inne. Så det var en skön vinst.

Du tvivlade inte ens när tiden tickade på?
– Nej, nej, två mål är ju ingenting att ligga under med i hockey. 2-4 inför tredje, det var ingen fara men det håller inte i längden att ligga under med två mål i varje match… nu gick det bra den här gången men vi får nog skärpa till oss lite i fortsättningen.

Och faktum är att Djurgården haft svårt att ta en tidig ledning de här fem första matcherna. Det har bara hänt en gång, i premiärmatchen mot HV71. I de fyra övriga har det varit snabb uppförsbacke där DIF har lyckats vända läget i två av matcherna.

Men varför det är så svårt för Djurgården att ta täten direkt, kan Almtorp inte svara på:
– Det är jättesvårt att säga men jag tycker att vi känns förberedda och sådär, men av någon anledning så kommer de andra ut lite aggressivare hela tiden och det är något vi måste jobba på. Absolut.

Kan man säga att det är otur?
– Nej, en sån här sak är inte otur. När det är som mot AIK och mot Modo och i går (lördag) mot Timrå, så är det så markant skillnad mellan lagen så det är inte otur eller någonting, det är bara en inställningsfråga och det är absolut inte bra!

Ni kanske behöver lite extra tid för att trampa igång?
– Det kan vara så men det borde inte vara så och jag hoppas att det inte är så! Säger Jonas Almtorp som igår gjorde sitt första mål i Djurgårdsdressen när han reducerade, i pp, till 2-1 efter 1.04 i andra perioden.

Skönt att få göra första?
– Ja, det är det alltid, det är alltid kul att spräcka nollan och så var det ett viktigt mål också eftersom vi låg under med 2-0 och då fick vi kontakt i och med målet.

 (Lite måljubel från Almtorp o co. FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

Men sedan gjorde Timrå 3-1, Mathias Tjärnqvist gav Djurgården nytt hopp med 3-2 och då small det till i baken igen när Ilkka Pikkarainen gjorde 4-2. Där och då hade det kunnat rinna iväg men nä. Djurgården stod emot.

– Det kändes så onödigt att släppa in de där målen, men det kändes som sagt hela tiden som att den här matchen vinner vi. Jag kände det hela tiden och jag tror alla kände så. Det var därför vi vann. Så det kändes mest onödigt att ge Timrå, de här målen men jag tvivlade ändå aldrig på att vi skulle vända det.

Fast tvivlar gör man kanske aldrig som spelare?
– Nej, man kan inte göra det för då vinner man inte.

Och seger blev det, något oväntat på ett skott som nog ingen väntade sig skulle gå in. Och det dessutom med bara 29 sekunder kvar till full tid.

– Ja, det är klart att när man skjuter så många skott under en match som vi gör och så skjuter någon från en jättedålig vinkel, skjuter ett slagskott rätt upp i taket med 29 sekunder kvar, då blir man helt klart förvånad. Men det var hur skönt som helst, ha, ha.

Tankarna då?
– Jag blev bara glad. Jag visste inte hur mycket tid det var kvar, sedan kollade jag upp (mot jumbotronen) och kollade, och när jag såg hu lite det var kvar då tänkte jag bara woaw vad skönt! säger Almtorp och låter genuint glad fortfarande åt Marcus Nilsons segermål.

 (Vild segerglädje. FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

Och han börjar känna sig rejält hemma nu i sitt nya lag:
– Det går bättre och bättre för varje match faktiskt. Det känns helt okej, jag får spela mycket, i både pp och boxplay också så det känns jättebra. Vi ska bara spela lite bättre genom hela matcherna, det är väl det enda. Men personligen så känns det helt okej, vi är bara i början av säsongen så det kommer bli bättre också.

Vad tycker du själv att du har kvar att jobba på?
– Hm…(funderar lite) Nej men det är ju allt möjligt. Som att till exempel hitta kedjekamraterna bättre och veta mer hur de rör sig. Jag har bara spelat några matcher med dem, så det är en grej… sedan är det mycket annat som också kan bli bättre så klart.

Hur har det varit att spela i Djurgården så här långt?
– Bra. Och som väntat så är det en proffsig klubb och proffsiga spelare, det är så jag känner och det är så jag förväntade mig att det skulle vara också.

 (Mario Kempe vs Timrå. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Derbyt i veckan var ditt första, hur var det att spela ett derby?
– Det var en häftig upplevelse! 14 000 på läktarna som står och hoppar och låter mer än det har gjort i någon annan arena som jag har varit och spelat på tror jag… möjligen med undantag för Edmonton, så det var klart häftigt. Absolut! Vi har otroliga fans som låter jättemycket.

Det blev en vändning där med?
– Ja vi måste ju köra så eftersom vi startar så dåligt i matcherna, ha, ha. Nä men vi får jobba med starten i matcherna, får vi till det lite bättre så blir det bra sedan, säger Almtorp.

Bloggen har fått någon fråga (som jag glömt ställa tidigare tror jag) om i fall de båda före detta SSK-spelarna hade snackat ihop sig om att välja Djurgården men nä. Det hade de inte.

– Jag hade ingen aning om att Mattias skulle spela här när jag skrev på. Sedan när jag kom till ett av lägren (i somras) så dök han upp där utan att jag visste att han skulle göra det. Så det var en överraskning för mig med.   

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kul intervju, hoppas både almtorp o carlsson kan komma igång nu :) Skönt att dom äntligen valt att sätta almtorp med mackan o tjärna ist för otto! Otto kan vara gudomlig när han är som bäst men hans lägstanivå är inte okej. Kan inte du kolla lite med järlan eller någon vad han säger om Linkan? om ngt skulle bli aktuellt att han tex bryter kontraktet med hv så dif tar in honom eller om de skulle kunna lösas som man gjorde med a.honk för ngn sess sedan? (om de skulle bli aktuellt alltså!

Marie Hallman sa...

anonym: har inte hunnit och jag tror jag vet vad han säger = vi kommenterar inte andras spelare. Lite för känsligt för att kommentera ärligt med tanke på att Linkan har kontrakt. Men jag kan fråga men vänta dig inget kioskvältarsvar

Anonym sa...

Mark "shit happens" Owyua har skickats till farmen. Föga oväntat - vad fan trodde han? Att han skulle ta en spade hos Toronto???
Får se hur många dagar det tar innan han säger att han är på väg hem till Sverige och är bitter på att inte ha fått chansen därborta (som så många andra svenskar gnäller på när de i själva verket inte är tillräckligt bra).

Marie Hallman sa...

Anonym: Det bittra uttalandet kommer inte. Han har sagt hela tiden att han är beredd på AHL eller tom EC om så skulle vara fallet. Att det där man får börja. Han vet vad som gäller och även om han såklart hoppades så var han mentalt förberedd på det här. Så kasta inte skit på Mark!

JayJay sa...

Bra artikel.

Att kasta skit på Mark är inte lönt. Mer realistisk kille får man leta efter.

Marie Hallman sa...

JayJay: Tack :) Håller med om Mark. Han har aldrig påstått sig vara någon som går rätt ini NHL så att kasta skit på honom är så sjukt fel.