tisdag 20 september 2011

DERBY ETT DIF– AIK 4-2

DERBY ETT DJURGÅRDEN – AIK 4-2 (0-1, 3-1, 1-0)
Matchen: MMMM+
Målvakterna: Gustaf  Wesslau, Djurgården 94,12 %  och Viktor Fasth, AIK 89,3 %
Publiken: Utsålt på Globen.
Domarna: Thomas Andersson och Ulf Rönnmark.

(Derby!! FOTO JOHANNA LUNDBERG)


Bäst i DIF:
MMM Gustaf Wesslau, mv
MM Andreas Holmqvist, b,
M Mario Kempe, f,  o Jonas Almtorp, f.

Bäst i AIK
MMM Robert Rosén, f.
MM Stefan Johansson, b.
M Viktor Fasth, mv.PERIOD ETT
... Långa, långa köer utanför och fullt i p-huset. Det tog ett tag att få in alla så matchen startade lite försenat. Skönt dock att se den lugna men ändå förväntansfulla stämningen ute i kön, trots att den var lång nog att testa tålamodet hos vem som helst.

... Skön stämning inne i golfbollen också i väntan på att matchen äntligen skulle komma igång. Klackarna fick lite extra tid på sig att träna på sånginsatsen och det gjorde dem. Loa Falkman skön nationalsången som få kan göra den, det sägs ju att det inte blir någon ”Du gamla du fria” på Djurgårdens Hovetmatcher så det är bara njuta nu för de som gillar att höra sången.

... Domaren Thomas Andersson var på hugget, tog första utvisningen redan efter 32 sekunder då Kyle Klubertanz åkte ut för  en hakning.


(Alla på pucken!! Pontus Åberg är närmats kameran. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

.... Djurgårdskeepern Gustaf Wesslau fick bekänna färg direkt i början av första då AIK kom i anfall efter anfall och sköt nio skott  där Wesslau  var bra med på alla. Gnaget hade två pp dr i inledningen också, vilket så klart gav extra övertag. Och på tionde skottet kom kvällens första AIK-mål.

 0-1 (7.27) Robert Rosén (Richard Gynge, Fredrik Svensson)   Ett fint klapp-klapp-spel där Rosén är sist på pucken.  Det här var hans  första derbymål i sitt hans första derby.

... Inledningen och målet fick Djurgården att ta en tidig time out, direkt efter målet.

.... Snabbe Patrick Cehlin testade Viktor Fasth rejält halvvägs in i första när han fick till Djurgårdens första riktigt vassa läge men AIK-keepern såg stensäker ut.


(Liwing vs Cehlin FOTO JOHANNA LUNDBERG)

... Defensive Djurgårdsbacken David Printz är inte så ofta i målprotokollet, det blev han inte nu heller men han tvingade ändå Fasth till en snabb benreflexräddning i short hand, när Christian Eklund satt utvisad.

...Andreas Holmqvist har inlett säsongen bra, i slutet av första hade han ett vasst skott som tvingade Viktor Fasth till en kalasplock.

... AIK slog an tonen direkt vid första nedsläpp och såg till att ge sig själva både ett spel och målmässigt övertag i första perioden. Det spelmässiga jämnade ut sig lite halvvägs in i perioden men DIF fick kämpa, eller som Kristofer Ottosson sa i intervjun i första pausen: AIK visar  större aggressivitet kommer lättare till pucken än vi, så vi måste spela enklare och inte göra det så svårt för oss.”

PERIOD TVÅ... Alla elitseriemålvakter hyllar Liv med en etta på hjälmen. Fint! FOTO CANAL PLUS.


... Med tanke på hur bland andra jag klagade på AIK:s tröjsiffror förra året så ska jag väl passa på att säga att nu ser de riktigt bra ut. Svarta tydliga nummor med gul/ vit kant runtom på vita tröjor är finemang. Nu ser även vi längst upp i taket siffrorna, det tackar vi för.

... DIF inledde ju första i utvisningsbåset, i andra var det omvänt AIK som fick börja där då Daniel Rudslätt åkte efter bara 16 sekunder för hakning.  Eftersom Jonas Liwing redan satt där så fick DIF ett fem mot tre spel i nästan 50 sekunder. Det blev inget mål då men när Djurgården sedan hade spel fem mot fyra small det.

...1-1  (1.25) Marcus Nilsson (Kyle Klubertanz, Josef Boumedienne) Spel 5 mot 4  Skott snett utifrån som det ser ut som att Mathias Tjärnqvist styr in men Nilson får målet själv.

... 2-1 (2.49) Jimmie Ölvestad (Kristofer Ottosson).  Skott av Ottosson, pucken studsar till, dimper ner framför Fasth, där står Ölvestad redo att trycka in ledningsmålet.

...Det var heta känslor på isen och gruff framför AIK-målet efter 3.30 i mittenperioden mellan Mario Kempe och Viktor Fasth båda blev utvisade. Eftersom målvakter inte kan sitta där fick någon annan AIK: are sitta av straffet. Jag hade tyvärr svårt att se vem där uppifrån där jag satt.

)
(Daniel Bång vs TImr Erikssson. FOTO ANDREAS GRANDIN.
...3-1 (4-04) Fredrik Claesson (Josef Boumedienne, Jonas Almtorp) Claesson fintar ett par AIK spelare, åker fram och lyfter in pucken. Såg lite enkelt ut faktiskt. Claessons tredje eliseriemål totalt.

... Nu var det AIK som tog tidig timeout i perioden, direkt efter 3-1 målet som ju kom 4.04. AIK borde ha lett med ett par tre mål efter första, efter Djurgårdens 1-1 blev det ju en total scenförändring där DIF tog över totalt. Man kan ju inte låta bli att undra vad de käka i pausen, Taggtråd???

.. AIK fick ett gyllene fem mot treläge i 1.24 efter 8.46 då först Pontus Åberg och sedan Mario Kempe åkt ut för slashing respektive elbowing. Det utnyttjade AIK som reducerade till 3-2 efter 1.04 av det överläget.

...3-2 (9.50) Dick Tärnström (Linus Videll, Robert Rosén) spel 5 mot 3. Slagskott som först ser ut att fastna på Wesslaus benskydd men som sedan ändå letar sig in,

... AIK fortsatte pressa på och kort efter reduceringen tvingas Gustaf Wesslau göra en kanonräddning för att förhindra en kvittering efter ett vasst skott av Joakim Nordström.

....Efter 12.45 av andra satte Christian Eklund ett skott rätt i målvaktsmasken på Fasth, måste smälla rejält när pucken träffar sådär mitt i ”pannan”.


(Svensson vs Tjärnqvist junior. FOTO ANDREAS GRANDIN.


... Jimmie Ölvestad lyfte en puck out när matchuret stod på 17.06. En av de jobbigaste utvisningarna att få emot sig i en sån här match så klart. Nu lyckades AIK inte utnyttja det läget. Kan tänka mig att det drogs en lättnades suck av Ölvestad där.

... Viktor Fasth fick en rejäl dubbeldusch när Ölvestad bromsade in framför honom så snön stod som en högtryckstvätt runt grillorna och egna backen Patrik Nemeth kom nån sekund efter och gjorde samma sak. Men så var isen rejält sorbetartad också.

... Galen andraperiod där det heöt plötsligt tvärvände och var fördel Djurgården efter tre mål på fyra minuter. AIK såg helt handlingsförlamade ut när Djurgården gick från underläge 0-1 till ledning 3-1 men kom igen i slutet av perioden, bland annat tack vara spel i fem mot tre där det blev reducering.

TREDJE PERIODEN
...Lite avvaktande inledning på perioden men efter 4.24 hettade till lite när AIK var framme och försökte trycka in en puck vid Wesslau. Som för övrigt gjorde en fin räddning med vänster benskydd på Daniel Rudslätts skott precis efter den sekvensen.

... Efter 7.37 är Jimmie Ölvestad nära att göra sånt där ”kommer ut ur utvisningsbåset, får pucken, friläge och sätter pucken” mål men Fasth var med där. Patrik Nemeth var väl lite ivrigt med klubben också och åkte ut för hakning.


(Fasth framför DIF-klacken i period två. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

... Lätt kalabalik vid Fasth någon minut senare när Djurgården trycker på för ett mål, Fasth räddar, vänder sig om för att se var pucken är och sätter sig ner och får hela högen över sig. Men pucken är inte inne.

…AIK var sååå nära en kvittering. Joakim Nordström hade en puck i ramen med bara några minuter kvar av tredje.

… 4-2  (18.40) Kristofer Ottosson (mål i tom bur). Ottosson punkterar matchen med mål i tom kasse. Fasth visade vinnarskalle och slog frustrerad sönder sin målvaktsklubba i båset samtidigt som Djurgårdsspelarna firade.

...Riktigt bra drag på båda klackarna i dag, det höjde stämningen extra. I övrigt lugnt på Globen så långt jag kunde se i alla fall. Mycket bra!


(DIF firar segern. FOTO JOHANNA LUNDBERG)


Jag har gjort intervjuer också, en med Rosén (AIK) och en med Claesson (DIF) men gick upp fem i morse och har snart varit uppe ett dygn i streck så de kommer upp under onsdag förmiddag istället. Har även pratat lite med MÅnsson och Lagerström om SSK:s match det kommer också under onsdagen.


Skotten i matchen:  29-34 (8-15, 16-11, 5-8)


11 kommentarer:

Anonym sa...

Fasth hade väl ändå 89,3%? 4:e målet kan han väl ite lastas för?

Marie Hallman sa...

Anonym: Helt rätt! Jag gick tyvärr på swehockeys siffror räknade inte själv och på swehockey står det (felaktigt som du helt rätt påpekar 86,21) De har räknat med fjärde målet förmodligen. Men på hockeyligan står det 89 så jag ändrar. Bra att du sa till!!

Metal Machine sa...

Varför har inga AIK:are skrivit om vad de tyckte om matchen än?

Marie Hallman sa...

Metal Machine: Dra inte i gång nu nu snälla. Hinner och orkar inte sitta och hålla koll på bråkk fansen emellan. Rub it in känns lite onödigt. Njut av segern istället.

Metal Machine sa...

Marie: Näh, tänkte mest att de alltid är så snabba i vanliga fall... man börjar ju undra var de har tagit vägen liksom...

Marie Hallman sa...

Om någon undrar var Brodin var så är han axelskadad. Trodde själv han skulle kunna köra inom någon vecka.

Jack sa...

Metal Machine - Jag kan lätt skriva en kommentar och det är att vi faktiskt var bättre än er sett över hela matchen. Däremot hade vi inte marginalerna med oss, vilket ni hade. Inte så mycket mer med det. Det kommer fler derbyn.

shompa sa...

Metal Machine: Jag känner mig som en bajare idag... ;) DIFs målvakt var skillnaden. Sjukt bra.

Metal Machine sa...

Ja, det var skönt att inte domarn fick avgöra den här gången. Men när det var nära att så blev fallet klev kung Wesslau fram och ägde målvaktskampen mot ES bästa målvakt.

Anonym sa...

Fasth stog väl bara framför dif klacken en period :S

Marie Hallman sa...

anonym: jo men det står"Framför klacken i period två" = i andra perioden.... inte i två perioder ;)