onsdag 14 september 2011

Elitserietipset


(Lets get ready to rumble!  HAMID SHOKATYAN/JARNKAMINERNA.SE)

Visst, det smög igång med Frölunda-Växjö i tisdags men nu så... nu är det dags för den stora premiärkvällen!

Hur går det då efter 55 omgångar. Ja fan vet egentligen. Jag tycker alltid det är nästan hopplöst att tippa något som ska vara klart om ett halvår och som beror på skador, tur, otur, värvningar, humör och så vidare.

Men... jag har gjort ett tips ändå.
Vi får se sedan om det är helt åt fanders och dumstrut på eller om det var åtminstone hyfsat nära.


Och det enda man kan vara säker på är att det kommer vara tajt, tajt, varje lag kan hamna någon eller ett par placeringar upp eller ner, det kommer vara ännu jämnare än förra årets rekordjämna serie. Tror jag.

Här är mitt tips:


Elitserietipset:
1. Djurgården
2. Linköping
3. HV71
4. AIK
5. Färjestad
6. Luleå
7. Skellefteå
8. Brynäs
.................
9. Modo
10. Frölunda
..................
11. Timrå
12. Växjö

Jag vet att många andra tippat AIK längre ner men jag tycker att Gnaget tagit flera steg framåt. Fasth är ... Fasth. Han har bra konkurrens av Svensson. Samtliga utespelare har tagit några kliv framåt och det här är ett lag där större delen av spelarna är kvar från förra året, dvs men har fått spela ihop sig ytterligare  i lugn och ro sedan i våras. Tränarduon jobbar tålmodigt och envist framåt, i år får de rejäl utdelning för det.

Djurgården tror jag kommer dra stor nytta av Wesslau i bak, Tim Sandberg pushar på honom bra. Backsidan ser mycket mer gedigen ut nu, uppspel och struktur ser redan bättre ut och kommer bädda för en bättre offensiv också. Framåt finns bra kraft, jag har inte räknat med Zibanejad, kommer han så är det en bonus. Det känns som Hardy Nilsson fått en nytändning också. Ja faktiskt och det kommer ge DIF extra kraft. 

Alla kvällens matcher kommer inledas med en tyst minut till minne av Stefan Liv och de andra i Lokomotiv Yaroslavl. Själv kommer jag alltid minnas en grej som hände när HV71 tog guld på Hovet. Alla drog och slet i Liv, men han stannade ändå upp och tog sig tid för att prata med ett jätteHV-fan som jag hade uppringd i mobiltelefonen.

Sån var han. Han tog sig tid med bloggen också, trots alla febrande kvällstidningsreportrar, tv-team och direktsändande radio och konstaterade:

 "Det känns helt sjukt detta. På ett sätt hade de kunnat dela ut två guldmedaljer. Vi har ju inte slagit Djurgården en enda gång vid full tid men ändå vinner vi. Så små marginaler är det".

Typiskt Liv att tänka på motståndaren i ett läge där det firades guld vilt. Liv sa också att

"Hela den här finalen har varit fantastiskt, det är en seger för ishockeyn. En seger på så sätt att båda lagen spelat riktigt bra hockey och bjudit på en fest"

Just det där sista vill jag lyfta fram extra mycket. För mig är hockey fest. Det är passion, känslor, en stunds glädje, förtvivlan, lycka över en skön dragning, en woawkänsla vid ett häftigt mål eller en bra räddning, tankeflykt, värme inombords när jag ser gemenskapen på isen och inte minst gemenskapen på läktarna.

Hyllningarna i tisdags till Liv var fantastiska, i Jönköping kommer North Bank Support och Järnkaminerna hylla Liv gemensamt. Jag är säker på att det blir en fin stund även på Hovet och övriga arenor under torsdagskvällen. Jag känner själv fans, från AIK och Djurgården som lärt känna varandra genom hockeyn. Det kan låta trivialt att jaga en puck men jäklar vad den jakten ger tillbaka till oss som älskar hockey. Det kan ingen ta i från oss.

11 kommentarer:

Eddie sa...

Det är inte ofta, och kanske inte den här gången heller....
Men varför kommer du aldrig att minnas när HV tog guld på hovet?

Det är väl en liten felformulering väl? ;-)

Lakritsbiten sa...

Tippat lite med hjärtat väl? DIF etta och AIK fyra. Jag är i alla fall nöjd om AIK blir minst åtta.

Marie Hallman sa...

Eddie: Ah det skulle stå kommer alltid minnas eller aldrig glömma blev lite fel där men ändrat nu, tack!

Lakritsbiten: Nja, jag tror AIK är bättre än vad många andra tippare tror. Jag tycker det känns som de tagit ett steg till men som jag skriver, det kommer vara sjukt jämnt, känns nästan som man kan dra lott om vem som hamnar var.

Marie Hallman sa...

Angående Djurgården så tycker jag att de har fått in så bra spelare så det borde gå men vi får se!

poppen sa...

Det finns en övertro på att AIK skall gå bättre denna säsong. Personligen tror jag att de kommer ligga i samma härad som förra året. Pendla upp och ner mellan strecken.

Gården, etta? Förvisso är alltid något lag i topp efter 55 men inte är de bättre än LHC.

Nåja, time will tell..

E sa...

Djurgårn kommer aldrig komma högre än 4 och jag tror AIK kommer 5-7.

dif har inte tillräckligt bra målvakt och anfalls besättning. Men de kommer leva mycket på sina backar. Men vi ska komma ihåg att bom-bom (är väl så han kallas?) samt printz är jävlar på att göra bort sig i egen zon.

Rickard sa...

E: För din info kom "Bom-Bom" tvåa i Djurgårdens interna poängliga förra året och David Printz är ovärderlig som grovjobbare i det tysta.

Anonym sa...

Då kan jag även tilläga med att Wesslau är en av dom bättre målvakterna i elitserien, så den hästen går inte hem..

Kricke sa...

Märks tydligt var du har dina sympatier Marie. Tråkigt att du som journalist inte kan dölja din kärlek till laget från Östermalm. Jag trodde att man som journalist skulle vara neutral och beödma alla lika utan att lägga in några personliga värderingar. Å andra sidan gör ju Janne Bengtsson på svenska dagbladet det hela tiden.

Undrar om inte Dif har seriens MEST ÖVERSKATTADE målvakt...han hade flax i ett slutspel. Det är allt. I övrigt har han ju inte visat ett skit och kom hem från nordamerika med svansen mellan benen. Och insatsen mot HV var ju rejält shaky också. Nej. bananälskarna får i bästa fall inrikta sig på klara sig till slutspel.

Gnaget går däremot med lätthet till slutspel. Kommer att ha säkrat slutspelsplatsen redan i omgång 40.

Marie Hallman sa...

poppen: efter premiären känner jag mig rätt nöjd med tipset...

E: jag tror tvärtemot dem att de har just en bra målis i Wesslau . Och ett riktigt bra lag i år.

Rickard och anonym: ja precis

Kricke: På vilket sätt visar jag mina sympatier tycker du???? Måste man tippa AIK högst för att inte stämplas som "subjektiv Djurgårdare". Märkligt resonemang. I såfall ska jag väl sätta alla lag på plats ett då. Så alla blir nöjda. Men det går ju inte.
JAg har fått lite gliringar om att jag sätter AIK högst, att det visar på "sympatier" men faktum är att jag fortfarande tycker som förr. Dvs blir glad om det går bra för båda 08 lagen. Jag har inga extra sympatier åt varken det ena eller andra hållet, de spökena finns bara i din skalle. Inte i min.

Anonym sa...

Gnaget går däremot med lätthet till slutspel,bananälskarna får i bästa fall inrikta sig på klara sig till slutspel.
Ja herregud, Finns allt för många gnagare i denna värld, många av stackarna verkar ju ha svåra hjärnskador.. Sen att Marie gillar DIF och AIK trodde jag alla visste vid detta laget, inget hon precis sticker under stolen med..