onsdag 14 september 2011

Marie möter - Fredrik Carlsson: "Stolt över att få ta det defensiva ansvaret"

Äntligen dags för premiär!!! AIK inleder hemma med match mot Timrå. Djurgården åker till Jönköping och spelar borta mot HV71. (Fredrik Carlsson även kallad "Fish".. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Han får sällan de stora rubrikerna men det gör inget säger han.

– Jag trivs ganska bra i bakgrunden och i den roll jag har i AIK. Jag behöver inte ha några förstasidor egentligen. Det jag gör uppskattas ändå laget, att få vara backen som tar det defensiva arbetet och håller sig där, det räcker bra för mig, säger Fredrik Carlsson.


Men så har det inte alltid varit. Den ultradefensiva AIK-backen började faktiskt karriären som forward.

– Jag var forward upp till b-junior, då blev jag back. Det var min tränare som tyckte jag passade bättre som back och då blev jag extra defensiv, ha, ha. Jag var defensiv som forward också och som junior så följde jag ändå upp i anfallen och så men sedan i a-laget så blev jag än mer defensiv.

Varför då?
– Jag vet inte! Men nu är jag ganska glad att det blev så, jag är ganska stolt över att få ta det där defensiva ansvaret, sedan vore det kul att göra n-å-g-o-t mål i seniorkarriären, ha, ha. Men det var väl mer jag som ändrade mig själv när jag kom upp i a-laget. Jag kände väl själv att det var viktigare att hålla tätt hemåt än gå med upp framåt så det blev så lite automatiskt.

Fanns det redan fullt med offensiva backar i AIK när du kom hit?
– Nej, det var inte det heller… det var kanske att jag var för försiktig. Jag vågade inte gå med upp och sedan har det blivit mer och mer att jag vill ta det ansvaret bakåt och nu vill både jag och tränarna att jag ska vara defensiv, säger Carlsson.

Som inte har gjort ett enda mål under sina år som back. Så när ska det äntligen komma?
– I omgång fjorton kanske? Ha, ha, ha. Eller i derbyt! Det vore inte helt fel… jag har länge velat göra mål, att få skjuta från blå, ett slagskott rätt upp i krysset vore bra.

 Har du testat den på träningarna?
– Ja, men det går tungt då med, vi har för bra målvakt… Nä men jag stannar väl kvar och skjuter lite direktskott men de använder jag aldrig på match så det känns lite onödigt. Eller det har väl hänt någon gång att man skjutit men det känns onaturligt att vara där uppe och skjuta när man inte är van att skjuta så ofta.

Men hur få skott skjuter du då?
– Det är väl mer noll än ett. Och med ett snitt på ett runt ett halvt skott per match, så talar väl det sitt tydliga språk, he, he.

Vad är roligast med den ultradefensiva rollen då?
– Det är när det är jämna matcher och man leder med udda målet och det är viktigt att hålla tätt bakåt. Man hör hur publiken jublar när man får ut pucken i boxplay, det är det som känns bäst.

Det blir samma känsla för dig som när forwards gör mål?
– Ja precis. Det är den bästa känslan.

Beskriv den känslan?
– Åh det går inte men det är väl nöjdsamhet och ett glädjerus på samma gång, säger Fredrik Carlsson.

 ("Fish" jublar under en av försäsongens träningsmatcher. FOTO CHOKE NYGREN)

 Och hans fina defensiva jobb har uppmärksammats på senare tid, framför allt under slutspelet då lovorden började hagla.

– Ja i slutspelet så var det många som kom fram och sa att jag gjorde mitt jobb bra. Det är kul att andra märker av sånt.

Vad var det som gjorde att du lyfte förra säsongen och framför allt i slutspelet?
– Det hör ihop mycket med att man får förtroende av tränarna, sedan var det sånt spel från motståndarna som passar mig. HV trycker på ganska mycket, då kan man ställa in sig helt på att försvara sig, ställa in sig på tråkspelet, ha, ha nä men vi spelar ganska rolig hockey ändå, säger och Carlsson och fortsätter:

– Jag har aldrig varit en stor talang utan jag hela tiden som jag har spelat hockey så har jag tränat hårt. Sedan är det mycket mentalt, när man får upp självförtroendet så går det bättre och bättre.

Är det stor skillnad på ditt spel nu och för tre år sedan?
– Ja, jag tycker själv att jag läser spelet bättre och att jag blir bättre från match till match. Rutin är nog ganska viktigt.

Vad mer är bättre?
– Samspelet med Steffe (Stefan Johansson) om man kan räkna in det… För det funkar för det mesta bra, och så aggressiviteten i egen zon, det här med att komma ut snabbt på motståndaren och så är uppspelen bättre. Där har jag mycket kvar att förbättra även om det är bättre nu än för några år sedan. Jag har ett annat lugn nu. Förr kunde man få panik när man hade pucken bakom mål, man kände att fan nu får jag inte slå en dålig pass och tänker man så då blir det oftast så. Men med lite mer rutin som jag har nu så känner man att man har kontroll och att fan, det som händer, det händer, säger Fredrik Carlsson.

När man bara träffar honom som hastigast så är det en ganska tyst kille man träffar. Och han beskrivs av de flesta som blyg. När bloggen bad backpartnern Stefan Johansson beskriva Fredrik Carlsson kom vi fram till att Täbykillen Carlsson är en ”mental norrlänning, ganska tyst och blyg. Säger inte så mycket”

Så hur blyg är han?
– Inte så blyg som det låter nu!!!!

Beskriv dig själv då?
– Hm. Jag är ganska lugn, är inte den som hörs allra mest i omklädningsrummet men det är inte så att jag sitter helt tyst i hörnet heller… men det där är svårt att svara på.

Hur vill du att andra ska uppfatta dig?
– Som jäkligt lojal. Någon som alltid ställer upp för dem både på och utanför isen. Jag brukar bara vara ganska lugnt och skön, men man ska kunna snacka mycket med men som inte syns allt för mycket utåt.

Jag tycker det var kul att Stefan (som är från Piteå) kallar dig för en ”Mental norrlänning”?
– Ja och jag tycker han är en mental stockholmare. Han är tvärtemot bilden av en norrlänning, de ska vara tysta och så men det är han inte alls. Jag såg att David Fjäll skrev i Expressen att Stefan är den enda norrlänningen som kan snacka hål i huvudet på honom, ha, ha.

Stefan sa att du brukar tippa många matcher men att du aldrig vinner?
– ja… det stämmer väl ganska mycket. Det här att tippa är något som är kul och som vi gör tillsammans, det är ju inte så att jag är spelberoende direkt.

Stämmer du att du oftast förlorar då?
– Ja, ha, ha men jag har vunnit någon gång i alla fall, det har Stefan aldrig gjort! Säger Fredrik Carlsson med ett brett leende.

Det finns ett varmt förhållande mellan Carlsson och Johansson, tro inte annat. Men mer om det längre ner… Först vill bloggen att ”Fish” som nummer 17 också kallas ska berätta lite mer om sig själv.

Som till exempel vad han gör när han inte spelar hockey?
– Under säsongen är jag riktigt jävla tråkigt! Men sedan på sommaren så gillar jag att vara ute och resa, att vara ute med gamla kompisar från Täby – jag umgås mycket med dem – men nu under säsongen så blir det mest att man går hem och ligger på soffan och utnyttja de få lediga helgerna som man har till att göra något vettigt.

Som?
– Att försöka komma ut till föräldrarna och alla polarna man har där ute och träffa dem så mycket som möjligt.

(Fredrik Carlsson missar premiären mot Timrå men hoppas vara tillbaka till derbyt på Globen. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

En hel del tid spenderas med backkompisen Stefan Johansson, som bor granne med Carlsson och som är den han delar rum med på resorna:
– Ja, tyvärr för då får man ju höra hans snack i sömnen också! Han snackar lika mycket i sömnen som när han är vaken, ha, ha. Första året jag spelade i AIK körde vi inte tillsammans men sedan dess dras vi med varandra, säger Carlsson med stor värme i rösten och en ordentlig glimt i ögat.

 Hur mycket är ni tillsammans egentligen?
– Det blir ganska mycket men det är när man känner varandra för då kan man skälla på varandra under matchen och så glömmer man det efteråt, he, he.

Vem skäller mest?
– Det är nog olika, från dag till dag.

Hur viktigt är det att man känner varandra väl i ett backpar?
– Det är inte viktigt kanske men det under lättar när man ska försvara sig, när han går ut så ska jag täcka den andra killen… det underlättar ganska mycket.

Hur less blir ni på varandra?
– Ganska mycket, ha, ha nä men vi är inte lika mycket med varandra på fritiden nu som i början. Förr lagade vi till och med mat tillsammans varje dag, vi gjorde det nästan hela första halvan av året när han kom hit, sedan blev det för mycket. Men det går inte att köra så nu, för då blir vi tokiga på varandra! Vi har bott granne hela tiden, men nu har han flickvän, det är nog bra att vi har fått in någon emellan oss, ha, ha.

Men det måste vara roligt att få komma någon så nära också?
– Ja, han kommer från en annan del av Sverige, det är kul. Nu är ju han som en stockholmare och jag som är som en norrlänning så det är lite roligt.

Märker du inte av alls att han är från Piteå?
– Jo när han ska visa sina skoterfilmer för de är jag inte så intresserad av, ha, ha, ha, skrattar ”Fish” med värme.

(Står upp mot en Leksing under tiden i allsvenskan. FOTO OLSIN SPORTFOTO)

Men var kommer namnet Fish ifrån? Jo det visar sig att under första året i AIK så fanns ett pokergäng i bussen (de spelarna har slutat nu) som började kallas Fredrik Carlsson för Freddy the Fish.

– Jag tror det beror på att man fiskar mycket i poker?! Jag vet inte exakt hur det funkar man det var något sånt plus att det hänger ihop med den här tv-serien, prison brake. När det kom in nya i fängelset så kallades de för Fish… fast eh ja det är lite långsökt men så var det. Någon dag började någon säga Freddy the Fish och sedan var det så.

I dag, torsdag, börjar elitserien. AIK spelar mot Timrå hemma, men Fredrik Carlsson får stå över premiären på grund av en hjärnskakning han fick efter en smäll mot Skellefteå.

AIK kommer dock bjuda på ungefär samma spel nu som förra säsongen säger han:
– Ja, det är nästan samma, vi ska spela aggressivt med snabba kontringar och sånt, försöka ha det spel vi hade förra året men förhoppningsvis utveckla det lite.

Du själv då, hur har försäsongen gått?
– Inget vidare. Jag är alltid så dålig på försäsongen. Jag har svårt för träningsmatcher när det inte är något som står på spel. Jag vill så gärna spela bra men det går inte! Det är något med tävlingsinstinkten, det kommer inte fram under träningsmatcher fast man vill. Jag försöker lura fram den men det går inte. Jag är för smart för mig själv där, ha, ha. Man vill ju så gärna vinna även de matcherna och blir skitglad om man gör det men det är då inte samma sak. I en elitseriematch då kan täcka skott med ansiktet eller vad som helst men i en träningsmatch är man lite avvaktande och väntar någon sekund för länge.

Tur då att serien börjar nu. Och när den är i gång är det fullt fokus. Carlsson har en egenhet, nämligen att han går upp så hårt i en del matcher att han inte minns de efteråt. Så var det till exempel i kvartsfinal två i våras då alla öste lovord över honom. Själv mindes han nada.

– Ja, ibland så bara går allt av sig själv, det bara funkar och det är som att allt är blurrigt efter match, det är skönt, då vet man att det har gått som bäst. Har det gått dåligt då minns jag grejer, speciellt det som inte gick som det skulle men när det är en bra match så har man en skön känsla i kroppen, en känsla som man tar med sig sedan.


6 kommentarer:

Lakritsbiten sa...

"I dag, torsdag, börjar elitserien. AIK spelar mot Timrå borta". Jag tänkte i alla fall få på Hovet ikväll!

Cartman sa...

Fish är klart underskattad. Han gör inga mål men han räddar grymt många. Min favoritspelare i Gnaget sen sista säsongen i allsvenskan.
Det var en riktigt härlig intervju, Marie. Stort tack.

Marie Hallman sa...

Lakritsbiten. Jag med. Ska ändra.

Cartman: Tack!! :)

Marie Hallman sa...

Lustigt nog hade jag skrivit rätt i början och fel där nere. Knasigt!

E sa...

GRYMT! Tack!

Längtar tills hans första mål

Marie Hallman sa...

E: ja jäklar då blir det fira av hahahah. Men om man inte ens skjuter ett helt skott per match då blir det svårt och tar tid att få in det där målet. Å andra sidan gör han ett grymt jobb för att hindra mål bakåt, på något sätt blir ju varje stooppat mål samma grej för honom som ett mål framåt blir för forwards. :))