måndag 12 september 2011

Hockeyallsvenskan: "Vi vill ha öppenhet"


 (Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Det kom en intressant nyhet på HockeyAllsvenskans upptaktsträff i dag, måndag. Serien blir den första att dels visa upp bilderna från målkamerorna när mål har dömts in eller bort.

Bilderna kommer att publiceras efter berörd match på dels hockeyallsvenskan.se och dels på de inblandade klubbarnas hemsidor.

Domarna kommer dessutom att finnas med i Viasat både före och efter match och bland annat förklara förklara bilderna och hur resonemanget gått vid omdiskuterat domslut. Det finns delade meningar om detta,  jag vet men jag tycker det är bra.

Öppenhet är att föredra och det är inte meningen att domarna ska försvara sina beslut, bara förklara hur de tänkte och förhoppningsvis kan detta ta bort konspirationsteorier i still med "det och det laget får alltid fördelar /nackdelar" och dels kan det förhoppningsvis öka förståelsen för hur domarna tänker och dömer. Jag hoppas och väljer att tro att det hamnar där.

Både företrädare för HockeyAllsvenskan och de domare som var där var eniga om att öppenhet är det bästa och det är ju lite intressant när det är precis tvärtom i elitserien. Det är några domare som dömer i båda serierna men de får ju rätta sig efter vad som gäller i respektive serie vid respektive tillfälle.

Målkamerorna i HockeyAllsvenskan kommer även användas för att få rätt målgörare och assist, dvs om det uppstår tveksamheter ska målkameradomarna kunna avgöra där.

Jag fick en annan domarfråga på twitter i dag, om fyrdomarsystem,  men något sånt blir det inte under serien, däremot kommer de användas under förkvalet och kvalserien.

Annars då? Tja, HockeyAllsvenskan inför nu reklamavbrott, så kallade power breaks, precis som elitserien. De tar 70 sekunder, det är en i varje period och tanken är att de ska komma så nära tio minuter in i varje period som det går.

HockeyAllsvenskan får även en heltidsanställd amerikansk domare som heter Shawn Warschaw, det var han som dömde mellan SSK och Timrå, bland annat, nu på försäsongen.


 (Håkan Södergren, Niklas Jihde, Linus Klasen och Pelle Prestberg. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

I övrigt blev det intervjuer av lagen, Niklas Jihde var riktigt bra på att få fram intressant info blandat med en del garv. Bra tycker jag och förvånansvärt få klyschor i svaren. Bra där alla tränarna samt Linus Klasen och Pelle Prestberg! En intressant detalj är ju att så gott som alla tränarna i serien är gamla elitseriestjärnor. Kul.

Tränarna ställde givetvis upp på foto. Alltid lika bökigt......


  (Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

....men efter lite dirigerande så gick det bra......  (Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

......Om ni tycker att Mats Waltin längst ut till höger i svar toch gul VIK-tröja ser stel ut så beror det på en stödkrage, han råkade ut för en otäck cykelolycka i våras men kör på. Starkt. Han försökte ställa sig på knä på proffsfotografernas order men det gick bara inte att komma ner i den där ställningen. Eller som någon sa "många knäskador här, det är svårt att ta sig upp och ner"


 (Hockeyallsvenskans tränare 2011/2012. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Det blev en bild på de spelare som var där också - förutom Linus Klasen som fastnade i intervjuer när bilden togs, ingen sa till honom heller visade det sig så han är inte med på gruppfotot...


 (Spelare från tolv av de fjorton lagen. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

... Men här har ni honom! (Klasen, nio kilo lättare än i vintras. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)


När det gäller spelarna måste ni bara kolla in Calle Gustafsson mohikanfrilla! Om ni undrar varför det inte är någon Röglespelare på bilden så beror det på att Simon Olsson som skulle ha åkt med skadade sig under söndagen, så Rögle kom utan spelare.


 (Calle har röd trojatröja och står lite snett framför Nolander i även det röd Moratröja. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)


Att Malmö tippades i topp kändes väl väntat. Lite mer oväntat var att det endast är fyra tränare varav en är Rögles coach såklart, som tror på Rögle som ett av topplagen. Ängelholmslaget var starka i kvalserien senast, har kvar stor del av laget, bland andra Jonas Fransson som var bäst i serien förra säsongen. Men Rögle verkar ändå ha gått lite under radarn. Intressant. Jag tror de blir farliga.

Det vara bra fyra(inklusive Strömwall) som trodde på SSK. Men de har ju ett helt nytt lag så det är mer förståeligt. Är svårt att veta om det är fågel eller fisk som någon sa.

Så här tippade tränarna:

Bobo Simensen, Almtuna: Malmö, Rögle, Örebro.
Sam Hallam, Bofors: Malmö, Örebro, Södertälje.
Per Ljusteräng, Borås: Örebro, Malmö, Södertälje.
Christer Olsson, Leksand: Malmö, Leksand, Mora.
Leif Strömberg, Malmö: Malmö. Vill inte tippa övriga.
Harald Lückner, Mora: Malmö, Mora, Leksand.
Fredrik Söderström, Oskarshamn: Malmö, Leksand, Södertälje.
Roger Hansson, Rögle: Malmö, Örebro, Rögle, Mora och Leksand slåss om platserna.
Pär Djoos, Sundsvall: Malmö, Leksand, Örebro.
Johan Strömwall, Södertälje: Malmö, Rögle, Leksand och Södertälje slåss om platserna.
Joakim Fagervall, Tingsryd: Malmö, Mora, Västerås.
Patrik Ross, Troja-Ljungby: Malmö, Mora, Örebro.
Mats Waltin, Västerås: Malmö, Örebro, Rögle.
Peter Andersson, Örebro: Malmö, Mora, Örebro.

4 kommentarer:

Anonym sa...

WTF!! Varför gör man inte samma sak i Elitserien! Detta är ju sjukt bra att man börjar med. Hoppas man för upp samma sak i elitserien också!

/Jepe

Marie Hallman sa...

Jepe: Ja det undrar jag med.

Pelle Björk sa...

Njaa, jag har alltid vart för domarnas postion i skuggan av spelet, tycker dom inte ska i frågasettas på deras beslut osv. Som nån domar gestalt sa, "när ingen pratar om oss så vet vi att vi gör ett bra jobb."

BigDan sa...

Kalas att domarnas beslut förklaras, kan bli så frustrerande annars. Bra grej dom har i NHL där domarna tar på sig headset och förklarar för publiken varför det blev eller inte blev mål.

Shane Warschaw tycker jag var riktigt bra i matchen SSK-TIK med anledning att han tog för allt regelvidrigt hela tiden så spelarna visste vad de hade att rätta sig efter.