tisdag 13 september 2011

Marie möter: Danne Larsson "Nu ska jag tillbaka till grunderna"


Smygpremiär av elitserien i kväll, man alla Frölundaiter och Växjöfans får ursäkta, för mig börjar elitserien på riktigt på torsdag.... då AIK tar emot Timrå hemma och Djurgården åker till Jönköping och HV71.  Ni som har följt bloggen vet att jag har följt en del spelare, bland andra Daniel Larsson i flera år. Här är en text med honom inför seriestarten.

(HV-målvakten Danne Larsson, fotad vid LG Games förra vintern. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Daniel Larsson var en av elitseriens allra bästa målvakter förra säsongen. Men slutet på säsongen vill han helst bara glömma. Nu väntar en ny säsong, med ny tränare och en flera kilo lättare målvakt:

– Vi har lagt om kosten helt i vårat lag. Jag gick ner sju kilo före sommaren för att få bort kroppsfett och bygga muskler i stället. Nu har jag gått upp lite i muskelmassa men är totalt fem och ett halvt kilo lättare. I år ska jag vara smidigare och starkare. Inte ha en massa extra vikt att bära runt på, säger Larsson bestämt.


Envis är bara förnamnet. När HV-målvakten bestämde sig för gå ner i vikt, då var det all in som gällde.

– Det är bara att bestämma sig och köra! Jag har slutat helt med godis och dricka. Det är tufft men nu har jag gjort det. Det var jobbigt i några veckor, första månaden var värst och nog känner jag suget fortfarande men inte lika mycket. När vi har varit ute och fikat så har jag tagit en varm choklad men då känner man att det är socker i. Det gör man.

Hur stor skillnad märker du i kroppen?
– Nog känner jag skillnad! Det är ingen jättestor skillnad men man känner att kroppen mår bättre.

Men du älskade Coca cola, känner du inget sug alls nu, när vännerna fikar till exempel?
– Jo, nog har man sug efter kakor när man ser dem men man får hålla sig ifrån det. En enstaka bulle har jag kanske ätit hos någon men annars håller jag mig ifrån socker.

Vad säger kompisarna?
– Äh de är vana vid att jag är lite speciell så, jag dricker ju inte heller. Men det har mina kompisar accepterat, de vet att jag är annorlunda på så sätt. Sedan vet de ju vilket jobb jag har också och så de förstår och accepterar det, säger Daniel Larsson.

Han hade 91,73 i räddningsprocent och ett snitt på 2,53 insläppte mål sett över hela serien, höll två nollor och blev uttagen till samtliga eurohockeytourturneringar under säsongen. Och även om den slutade mindre roligt så finns det detaljer i spelet som han känner sig hyfsat nöjd med:

– Spelet runt kassen, där det är mycket folk framför, gick bättre än det har gjort förr när jag har spelat i Sverige. Så det var bra. Men sedan spelet med klubban… hm, nä det är jag INTE nöjd med. Det blev något misstag, något felpass och något tjafs några gånger men visst, spelar man många matcher så gör man misstag förr eller senare.

Har du hunnit jobba lite med spelet runt kassen nu i sommar då?
– Nja, lite grann. Jag har inte hunnit köra så mycket med det nu men det handlar mest om att våga göra det. När man har gjort några misstag så blir man försiktig i sitt agerande och då blir det oftast värre.

Hur då?
– Nä men man tror att man har tid när man inte har tid och tvärtom. Man spänner sig i onödan istället för att göra det man känner först. Istället för att ta det första beslutet och köra på det så tänker man vad händer om jag gör så här? Och då är det försent.

Det går någon sekund så är rätt läge borta?
– Ja precis.

 (Mot Djurgården på Hovet. FOTO ANDREAS GRANDIN.)

Nu tycker ju jag att du spelade riktigt bra större delen av säsongen och alla uttagningar till Tre Kronor understryker väl det. Så något måste du ha lärt dig där borta i Grand Rapids?
– Ja, jag utvecklade mitt spel i USA. Jag är en bättre målvakt nu än jag var då, innan jag åkte.

 Vad kommer du jobba på i vinter?
– Det är framför allt grundtekniken. Jag tappade lite sånt i fjol, körde inte så mycket grundteknik som man ska göra. Det märker man av sedan när man ska röra sig fram och tillbaka, i förflyttningarna, till exempel. Så det kommer jag jobba hårt med, jag ska jobba på att komma tillbaka till rätt grundteknik. Det blir ju så också att när man bara spelar och tränar då blir det en lunk, då märker man inte om man har tappat något i spelet eller har börjat ändra i det. Men nu ska jag tillbaka till grunderna, säger Larsson.

För även om det är kort om tid så finns där 20 minuters is före varje träning med laget att köra på. Plus att HV71 kommer ha speciella målvaktspass med enbart målvakterna och skyttar.

– Man behöver ju inte köra så mycket, kör man bara tio minuter grunder varje dag så blir det en hel del på över en hel säsong.

Daniel Larsson stannade två år i Grand Rapids innan han återvände till Sverige och skrev på för HV71. När han var i USA var Chris Osgood given i målet men när Larsson flyttade hem skedde det ironiskt nog ett målvaktsbyte i Detroit där Jimmy Howard tog över efter Osgood.

Kan du känna ibland att shit, jag borde ha stannat?
– Nja, visst kan jag tänka så ibland men jag tror inte att Detroit hade valt mig som keeper ändå, Jag är tveksam där, ytterst tveksam till det.

Varför?
– För att jag inte var etablerad. De ville ha en som var gammal i gården, typ Ty Conklin som de signade nu, någon som har varit med länge. Det kändes som de helst ville ha en sån målvakt.

Nu hörde jag (Marie) att de lovat Viktor Fasth i AIK att han skulle få chansen om han hade valt att komma över. Att han förvisso skulle stå mest i Grand Rapids men att de ändå var beredda att ge honom chansen?

– Jomen det sa ju Detroit till mig också. Så jag har inte så mycket förtroende för det snacket. De sa att andra året skulle jag få spela minst fyra matcher. Det hade de lovat mig. Men det blev att jag fick sitta på bänken i tre matcher och vara med i slutspelet som tredje keeper och då var ju Osgood ändå skadad i halva säsongen. Så det var ju inte som att det inte fanns chanser för dem att ta upp mig. Det fanns det. Men det blev aldrig så.

Där kan man ju jämföra med Buffalo, där de ställde tvåan Lalime åt sidan och lät Jhonas Enroth ta för sig och spela?
– Jomen det är så det är. Det gäller få in foten och få några matcher, sedan handlar det om pengar också. Lönetak och såna grejer, men äh jag vet inte hur de tänker faktiskt.

Kan du tänka dig att åka tillbaka?
– Jo. Jag har inte tänkt på det dock. Jag har ju mitt kontrakt med HV71, men nog vill jag tillbaka någon gång men när och var och hur… det vet jag inte.

Men målet är att komma tillbaka?
– Ja, det är klart jag vill åka tillbaka, det är inte fråga om det men när var och hur… alltså jag åker aldrig över för att spela i farmarlaget i alla fall. Det gör jag inte.

Du vill ha envägskontrakt?
– Ja, absolut.

Men de som har envägs kan ju också skickas till AHL, även om det inte händer lika ofta?
– Ja, men då tjänar man i alla fall sina pengar och kan bita ihop men att åka över för de pengar som man får i ett AHL-kontrakt, nä det är det inte värt, säger Danne Larsson.

(Mot DIF på Hovet, HV71 har plockat Larsson i slutet av matchen. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Siktet nu är som sagt inställt på att bli bättre. På alla sätt och vis. Avslutet på förra säsongen har han lagt bakom sig. Och det säger jag, Marie då jag vill förtydliga att det är bloggen och inte han själv som tar upp frågan om vad fan som hände där i mars.

Larsson som hade vaktat HV71s bås i 45 matcher och definitivt var HV71:s förste keeper blev plötsligt nerstoppad i frysboxen. Utan förvarning. Till vågar jag påstå, allas förvåning. Ja utom HV-tränaren Janne Karlssons då.

– Ja man blev väl lite fundersam och undrade vad fan är det som händer. Han (Karlsson) sa aldrig något om hur de tänkte och varför utan de sa bara – till slut – att Ante (Andreas Andersson) hade blivit bättre och att de tyckte att jag hade spelat dåligt i tio matcher, fast vi hade mycket skador då och spelade dåligt som ett lag. Men det är väl alltid lättare att skylla på någon person.

Har du någon aning själv hur de tänkte?
– Nej.  Vi hade massa skador och hela laget spelade dåligt innan vi gick in i slutspelet. Jag vet inte om han (Karlsson) tyckte att det var mitt fel att vi förlorade, sedan gjorde ju Ante en bra sista match i serien mot SSK men han (Karlsson) sa ingenting till mig. Varken före den matchen eller efter.

Vad kände du i det läget?
– Jomen det är klart att man blir förbannad och irriterad. Men man kan ju inte göra så mycket mer än att bara träna på så man var redo om man hade fått spela.

 Vad blev du arg på?
– Dels det att man hade gått och väntat hela säsongen på att så spela slutspel, man hade tränat och laddat för det och att då bli bortkopplad utan att ens få en förklaring. Det var det värsta, att inte få någon anledning till det. Man hade velat höra någon anledning innan (matchen då han blev bänkad) men fick inte ens veta själv att jag inte skulle spela. Utan det var journalister som kom och berättade det. Och såna saker tycker jag är dåligt.

När du plötsligt skulle spela sedan efter ett par, tre kvartsfinalförluster mot AIK?
– Jag fick ingen anledning till varför jag skulle spela då heller. Och det var konstigt det med för då hade ju Ante gjort en bra match, i den som var före jag kom in. Det fanns ingen anledning att plocka bort honom i det läget men han fick inte heller någon förklaring till varför jag plötsligt skulle spela igen.

 Finns det något från kalabaliken som du kan ta med dig och dra nytta av nu?
– Ja det finns det. Man lär sig att inte bry sig om det. Man kan inte styra över det ändå, det enda man kan göra är att hela tiden göra sitt bästa och se till att vara förberedd på bästa vis om och när man får chansen igen. Sedan ligger det väl alltid kvar någon tanke om det men det hade varit annorlunda om Janne hade varit kvar. Jag hade inte haft samma förtroende för honom längre. Men nu är det ju ny tränare, så … nu har jag lagt det där bakom mig.

Hur känns det inför den här säsongen då?
– Jag känner mig riktigt laddad inför den här säsongen! Jag har tränat riktigt hårt i sommar för att kunna göra en bra säsong nu. Det var tråkigt det som hände då i våras men det är inget avgörande för mig nu. Det som har varit har varit, konstaterar Danne Larsson.

Avslutet med HV 71 fick även konsekvenser i Tre Kronor. Daniel Larsson kände sig mentalt tömd men var fortfarande sugen på ett VM. Han bad dock förbundskaptenen Pär Mårts om lov att få avstå en veckas VM-läger och dra ut på högfjället och i tystnaden och ron där uppe för att kunna rensa skallen och ladda om. Mårts sa ja. Men när Larsson kom hem och började packa för att fortsätta slåss om en VM-plats fick han veta att säsongen var över. VM-platsen gick inte ens att slåss om längre, för Larssons del.

– Det blev lite konstigt. Jag hade ju fått okej att åka till fjällen. Och för min egen del så var den resan det överlägset bästa jag har gjort. Jag behövde bara få nolla skallen, verkligen rensa huvudet och inte tänka mer på det som hade hänt något mer. Få ladda om. Och det var så det blev.  Nu kan jag gå in i en ny säsong med en helt annan laddning.

Hade du inte tappat formen där i fjället då?
– Nej. Absolut inte. Man tappar inte allt på en vecka i högfjället. Jag höll ju igång kroppen där även om jag inte var på isen. På högfjället har man en massa för sig, rör sig och håller sig sysselsatt. Och det var mest för att nolla skallen så jag kunde ladda om. Men nu blev det inte så. Det är som det är, konstaterar Danne Larsson.

VM i Stockholm vill han gärna spela i. Om han nu får chansen.

– Det är ju inte jag som tar ut spelarna. Och visst får jag chansen är VM så klart kul att spela. Men det är som sagt inte jag som tar ut laget, säger Larsson.

Att det inte blev VM-spel kan förvisso vara det bästa som har hänt honom. I alla fall om man ser strikt till fysiken. När det inte blev VM fanns istället chansen och tiden att bygga upp kroppen ordentligt och det har HV-målvakten gjort, trots att han inte var på is en enda gång i sommar. Vilket är lite ovanligt för målvakter som Larsson som normalt brukar ta minst någon veckas målvaktsläger per sommar.

– Det var svårt att hitta något vettigt läger som passade in och då struntade jag i det. Och det var skönt att ha gjort det för nu fick jag bygga upp kroppen ännu mer.

Hur känns kroppen nu?
– Den känns verkligen fräsch. Konditionen och styrkan är bättre. Jag har fått bort en massa fettprocent och är nöjd på så sätt.

Men du var ju inte fet före sommaren heller precis.
– Nä, men alla har underhudsfett som bara är en onödig tyngd, så alla har lite att ta av. Jag har gått ner fem procent och är nu nere på 13 och ett halvt fettprocent.

Oj, jäklar. Det är skitbra. Väl?!
– Nja, de (klubben) vill att vi ska ner kring tio i fett procent så det finns en hel del kvar att göra för mig fortfarande, konstaterar Larsson.

Men det är inte bara sockerfri kost och hård traditionell träning som har fått ner fett procenten. Lite trädfällning har hjälpt till. Just det kunde bloggen inte låta bli att fundera kring. Med ett gäng släktingar från Luleå och uppåt så vet man att det pågår en del trädfällning där uppe under somrarna.

– Ja, ha, ha men det kom en tromb som fällde en massa träd på tomten och det såg lite konstigt ut när några var fällda och de andra inte var det så då tog jag och fällde några träd till. Sedan har jag kapat upp de sista så jag väl säkert ved för fem år framöver, ha, ha, konstaterar Daniel Larsson.

Och lita på att det är revanschsuget HV71 som ställer upp mot Djurgården i seriepremiären. Det finns mycket som talar för en bättre säsong säger HV-keepern.

– Vi har ett nytt hungrigt lag som vill visa mycket. Sedan har vi bytt spelsätt och det kan nog bli bra. Med Janne ställde vi mest upp och styrde. Vi skulle vänta där uppe på alla motståndare – som då åkte ifrån oss. Nu checkar och jagar vi mer, pressar mer, tar mer initiativ. Det är lite mer go i spelet.  Uffe (Dahlén, nye tränaren) har varit bra hittills. Det kommer bli bra det här.

8 kommentarer:

Jerker sa...

En sak du borde ha frågat om varför han spelade större delen av säsongen med en röd plockhandske när hans övriga skydd var blå. Det har jag hela tiden varit nyfiken på :-) På lagbilden inför säsongeh hade han en blå plockhandske. Gick den sönder eller vad hände eftersom han inte använde den?

Marie Hallman sa...

Jerker: ah det var en kul detalj. Har inte tänkt på det... ska fråga nästa gång jag pratat med honom :)

Jerker sa...

Marie:
Här är en bild på honom från förra säsongen med den röda plocken.

http://www.jnytt.se/editorupload/DanielLarssonHV71Dif.jpg

Inte speciellt estetiskt tilltalande om du frågar mig ;-)

Anonym sa...

Inför årets stockholmsderbyn, "Who's gonna run this town tonight?"

http://www.youtube.com/watch?v=6BJ19bDahZs

Marie Hallman sa...

Jerker ha ha ja det skar sig lite men antar att han trivdes bättre med den och eller att den andra är paj. Ska fråga sedan som sagt.

anonym Coolt ja nu blev jag sugen :)

Peter sa...

Jag tror att det var så enkelt att han trivdes så bra med sin röda plockhandske att han inte ville byta

Kricke sa...

Anonym: Det där var en riktigt häftig video. Kul också vid 1.50 in i videon där Brynäs keeper (Svedberg) gör en äkta Salo och duckar när pucken kommer. Märkligt hur vissa väljer att bli målvakter fast de bevisligen är puckrädda.

Metal Machine sa...

Kricke: Det är Greiss du syftar på.