torsdag 8 september 2011

Nummer ett

Ny dag, samma ofattbara tankar i skallen. Men det är fantastiskt att se hur Hockeysverige sluter upp för att hedra Stefan Liv och Yaroslavl. Oavsett vad man själv har för favoritlag och favoritspelare till vardags.

HV71 har ansökt om att alla spelarna i laget ska få bära en etta på tröjan. Känns ju givet ja på den. En jättefin gest och jag tycker faktiskt att Tre Kronor borde göra detsamma på sina matchdräkter.Stefan Liv har betytt så enormt mycket, inte minst i omklädningsrummet under de år han var med och och i de framgångar som Tre Kronor har haft så det är liksom inget att snacka om. Bara sätta dit. Jag hoppas verkligen Hockeyförbundet hänger på här.

Fantastiskt också som sagt att läsa och se engagemanget från alla möjliga lags supportrar. Järnkaminerna sammanfattar det bra med de här orden under rubriken " Idag är vi alla Lokomotiv Yaroslavl" :
" I går dog inte bara deras favoritspelare. Igår dog deras hjältar, deras idoler, deras förebilder, deras framtid, deras drömmar, deras hopp. Föreningen som de älskat försvann i ett ögonblick.Vi kommer aldrig att kunna förstå hur det känns."

Mycket fint skrivet, något som väl alla, oavsett favoritlag skriver under på. Hela texten går att läsa på järnkaminernas hemsida - här. Känns gott ändå mitt i bedrövelsen att en sport som hockey -som ofta beskrivs som hård och brutal - med stor tydlighet visar vilken stor gemenskap för både fans och spelare som den innebär.

Jag vet att jag har skrivit det här förr men en grej jag verkligen uppskattar med hockey är hur spelarna firar målen. Det är alltid tillsammans. Båda med spelarna i laget och tillsammans med fansen. För även om det lätt blir en klyscha så känner spelarna värmen från läktarna. Så är det bara.

Ibland önskar jag att alla fans fick se eftersnacket mellan spelarna efter matcherna också. Det finns alltid någon som känner någon i det andra laget och efter matcherna är det alltid många spelare - från båda lagen - som tar tillfället i akt att ta ett snabbt snack med polare i det lag man precis haft en -tidvis väldigt - het batalj med innan motståndarbussen lämnar arenan.

Det är rätt gott att se den gemenskapen. Det är också delvis därför så många tar till sig det som hänt och känner sig berörda. Nu är jag inte särskilt troende, eller snarare inte alls. Men jag önskar att Stefan Liv sitter på något moln och ser den värme och den kärlek som bara strömmar från alla håll mitt i sorgen. Helt fantastiskt. Precis som nummer ett själv.

4 kommentarer:

Justus sa...

Daniel Larsson tvingas ju byta nummer också. HV ska ju hissa upp tröja 1 i taket redan i hemmapremiären tydligen och därefter får ingen mer ha det numret. Mig veterligt är det bara AIK har som nummer 1 som "odödligt" nummer sedan tidigare. Stort är det hursomhelst.

Marie Hallman sa...

Justus: Tror inte,eller vet, att Daniel inte kommer ha några som helst problem med det. Jag pratade med honom i går, precis när det hade hänt, i ett annat ärende och han var lika chockad och ledsen som alla andra.

Anonym sa...

Marie, tycker definitivt inte Tre Kronor ska pensionera ett tröjnummer för Stefan Liv. Det är givetvis ofattbart tragiskt det som skett och alla vi som gillar hockey är berörda av det som skett oavsett klubbtillhörighet, men man måste ha ett kallt huvud här också. Att pensionera ett nummer bara som någon slags "tycka synd"-reflex tycker jag inte är att hedra Stefan Livs minne, det är snarare att göra det en otjänst.

Tänk så här, om Stefan istället för avlidit hade drabbats av en svår knäskada som gjort att han inte kunnat spela en match till - hade Tre Kronor då pensionerat tröjan? Knappast. Men HV71 skulle däremot garanterat hängt upp hans tröja alldeles oavsett den här tragedin, med tanke på dels alla hans meriter i klubben och dels för den ikon som han var i klubben redan i livet. Så det är självfallet att de ska göra det.

Likadant med snacket om att ingen i hela Elitserien ska få bära nummer 1 som en kvällstidningsjournalist föreslog, det är också att gå för långt. Om Tim Sandberg har nummer 1 i Djurgården så bidrar väl inte det till att Stefan Liv kommer falla i glömska?

Marie Hallman sa...

Anonym: Nu skrev jag inte att Tre Kronor skulle pensionera nummer ett, det jag skrev var att HV skulle spela med en liten skylt som det står en etta på, på sina tröjor den här säsongen. Som en fin gest. Det tycker jag att Tre Kronor ska göra också.
Har inte skrivit något om att pensionera nummer i elitserien eller Tre Kronor, det är det andra som har gjort. Men att han ett litet tygmärke på tröjan med en etta på, det tycker jag är en fin och bra gest som även Tre Kronor borde kunna hänga på den här säsongen!
Är trots allt lite skillnad på att sluta på grund av en knäskada än om flygplanet man åker i på väg till en match exploderar.Tror att många av hans lagkamrater i Tre Kronor skulle uppskatta att få bära det där tygmärket. Förstår inte hur det kan störa dig eller någon annan faktiskt