lördag 10 september 2011

Viklund: "Det har varit väldigt tydliga direktiv"


(Tobias Viklund gjorde 1+1 mot Modo. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

AIK vann genrepet mot Modo med 4-1. Och det var inget snack om saken vilket lag som såg fräschast ut för dagen.
– Det var skönt! Det har varit en bra Norrlandstrip det här, säger AIK-backen Tobias Viklund.

Han och Robert Rosén, båda med förflutet i Modo, stod för tre av AIK:s fyra mål i matchen. Rosén gjorde ettan och tvåan och spelade fram till trean. Viklund gjorde just 3-0 och spelade fram till 1-0.

– Modo gjorde väl inte sin bästa match direkt men vi höll ihop spelet bra tycker jag även om det var lika bra tempo som det var emot Skellefteå, men vi gör en bra match ändå tycker jag, säger Viklund.

Vad har ni fått ut av de här två matcherna (Skellefteå (och inget annat) i torsdags, Modo idag, lördag)?
– Ganska mycket. Vi har försökt spela som vi ska spela i serien sedan är det två sista matcherna på försäsongen då har vi försökt skärpa till det och har dragit ner lite på träningen och fysen och kört lite mer explosivitet och såna grejer så att vi ska bli lite piggare. Det känns som att vi är på väg åt rätt håll och alla känns ganska pigga i benen.

Blir de här sista matcherna mer på riktigt än de i början av försäsongen, om du förstår vad jag menar?
 – Ja visst är det lite så. I början så är det mycket hitta positioner och lite sånt, man är ändå ovan att spela match liksom men nu ska det egentligen vara klart inför serien.

Är det klart då?
– Ja, det känns bra i gruppen, det är bra go på allihop.

Du har kommit in som ny i laget, vad har varit svårast i spelsystemet att ta sig in i?
– Nja, det har inte varit så svårt, jag tycker det har varit väldigt tydliga direktiv från Roger och Gunnar och då blir det inga missförstånd heller! Jag tycker det har varit bra. Sedan gäller det bara att få alla att dra åt samma håll, så man får samma tänk på allihop.

Vad gör ni för att dra åt samma håll?
– Vi har pratat mycket, gått igenom det som har varit bristande, har gått igenom med video så att alla är på samma plan, det är viktigt. När man får tydliga instruktioner så blir det lättare, det är en jäkla fördel när tränarna är tydliga. Är det otydligt så är det lätt att man antar det ska vara på ett eller annat sätt, alla är ju olika och då klaffar det inte. Men är man tydlig så finns inga problem.

Berätta hur ni jobbar med det där?
– Vi har fått ett spelkompendium med olika situationer och allt sånt. Det är väldigt tydligt och så är det inte i alla lag direkt…

Jo men sedan ska man ju genomföra det som står i pärmen också?
– Ja precis men alla hjälps åt, det är både spelare och tränare som snackar, sedan finns det ju video som vi tittar på. Det är en stor fördel för man uppfattar saker så olika från person till person men på video så tittar vi på olika situationer, hur man rör sig som femma, lite styrspel och spel i egen zon och så där och då får man svart på vitt vad som är bra eller måste ändras, säger Tobias Viklund.

På torsdag väntar hemmapremiär mot Timrå men trots framgångarna förra säsongen så har en hel del tips placerat AIK ganska långt ner i tabellen. Det har snackats om ”tuffa andra året” och att AIK maxpresterade förra säsongen och att det blir svårt att göra en repris på det:

– Fast det borde ju vara tvärtom. Har man maxpresterat borde man få extra skjuts av det ju! Eller hur. Varför skulle man inte få det? säger Viklund och fortsätter:

– Men äh, det viktigaste är vad vi tror på i gruppen sedan bryr vi oss inte om vad andra folk tycker, alla har rätt att tycka till men jag tror det kommer gå bra.

Tankar inför premiären?
– Det känns bra! Vi har några träningar i början på nästa vecka då vi kan lösa lite smådetaljer och köra på lite mer, sedan är det premiär och den ser vi alla fram emot med glädje. Det ska bli jättekul och det kommer bli en bra match, det är jag övertygad om. Om alla gör sitt jobb och åker mycket skridskor då kommer det att gå bra.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Marie.
Det var ju Skellefteå vi mötte i torsdags, inte Timrå.
Annars kanonintervju som vanligt.
Tack för ett suveränt jobb!!

Mvh // Fredrik

Marie Hallman sa...

Fredrik: jag vet, jag skrev om matchen och Tobias pratar själv om Skellefteå men ibland går hjärnan sina egna vägar. Sorry! Har ändrat.

E sa...

Tack Marie!

Viklund var grym idag förövrigt, hoppas han kan spela så där hela året för då kommer verkligen ingen kalla han flopp.

Marie Hallman sa...

E: Tack själv! Jo jag tycker han har sett bra ut hela försäsongen. Mycket bättre än snacket från förra säsongen.

Anonym sa...

klart han floppar.

Marie Hallman sa...

anonym: Nä. Jag förstår inte den här ständiga sågningen av Viklund. Ge killen en chans!