torsdag 5 april 2012

Challe i dubbla roller

Djurgården ersätter nuvarande sportchefen Janne Järlefelt med Challe Berglund. Det har ni säkert sett, frågan är ju hur i hela friden Challe ska orka med båda rollerna. Det är ju en hel del att göra nu.

Den nye sportchefen var upptagen med bland annat att följa en match i går när jag messade om en intervju så vi får ta de frågorna lite senare framöver.Men det fanns nog tyvärr ingen annan lösning än att göra ett snabbt byte på sportchefsposten då Järlefelt - för många- verkar ha  blivit symbolen för det mesta som gått åt skogen i DIF. Eller som Mats Larsson konstaterade på klubbens hemsida:

-Det har blivit en ohållbar situation för Janne, där han fått ta oförtjänt mycket kritik, även för saker som han över huvud taget inte ansvarar för. Janne har en lång historia i Djurgården och han ska ha ett stort tack för det jobb han lagt ner för klubben under alla de här åren.

Att lagbygget gått åt skogen det här året och att Järlefelt ska ha kritik för det är ju helt sant men man kan inte enbart lägga skulden för degraderingen på honom. Det är att göra det alldeles för lätt för sig, Järlefelt har inte tagit alla beslut själv, tvärtom och han var ju med då när det gick bra också 2010. Hade del i de framgångarna, det hör ju också till bilden.

Men nu blev det så här. Och det ska bli intressant att se hur Djurgården lägger upp det framtida jobbet. Det är ett minst sagt helttidsjobb att bygga om laget och elitseriesatsningen på nytt. Samtidigt så är det många som får gå nu i DIF. Enligt de källor jag har, så har man redan börjat sparka folk från kansliet. Inte på grund av att dessa gjort ett dåligt jobb, tvärtom,  utan som ett led i att minska kostymen så att den passar den nya ekonomiska verklighet som väntar i hockeyallsvenskan.

Det arbetet har bara börjat men det kommer blir en del förändringar. Den saken är klar.

20 kommentarer:

Pelle sa...

Skrev precis som jag tänkte, att det är väl en ekonomisk anledning till den situationen, Hade ju gärna sett Garpenlöv som sagt, Challe kanske styr det där över sommaren för att sen låta nån annan ta över när väl säsongen är igång och plånboken har tittats igenom och hur pengarna ska förvaltas på tjänster inom klubben.
Men har faktiskt en orolig känsla i magen att detta även kan vara ett fall för föreningen, går vi inte upp första året, ja då finns stora chanser att vi blir kvar där ett tag =/
Kan tänka mej att en del sponsorer kanske är beredd att lägga lite mer än Allsvensk standard första året för att ge dom en extra chans?.

Niklas Persson sa...

Om Challe får tiden att räcka till tror jag det kan bli bra. Dels sparas det pengar.

Men jag ttycker jud et är bra att den som ansvarar för taktiken och laguttagning även ansvarar för vilka spelare som ska värvas.

Ser bra ut tycker jag!

Kasper sa...

One down - many more to go.

Nästa personer att lämna Dif borde vara Mats Larsson, Tommy Engström, Jan Ednertz och en radda andra styrelseledamöter. Inte förrän HELA STYRELSEN är utbytt på precis varje post, då kan vi börja blicka framåt. Detta är ett krav bland många supportrar för att ens tänka på att stötta laget också kommande säsong med säsongskort etc.

Anonym sa...

Kasper, vad du har emot Ednertz kan jag inte begripa. Dessutom har han redan lämnat DIF så ta och läs på lite. Janne var den bäste vi haft, otroligt synd att han gått.

Marie Hallman sa...

Pelle o Niklas:
Inte ens Bofors med deras lilla budget har samma person på båda posterna. Är ett hästjobb på vardera post så vem vet, kanske är en tillfällig lösning men jag måste prata med honom innan jag kan svara på det. som det ser ut nu blir det bara gissningar.

Kasper tror du har lite risig koll där för Jan Ednertz gjorde a) ett jättejobbb för att höja marknads och publikintäkterna i DIF och b) han gick till nytt jobb redan i höstas, när det fortfarande gick bra för DIF...
Sedan tror jag det är galet att byta ut hela styrelsen på en gång. Då tappar man all kontinuitet och de som ska ta över får börja om på noll. Det är bara till skada för DIF oc det viktigaste måste väl vara att det man gör är bra för DIF? Självklart kommer några personer att bytas ut, det tror jag är ett måste men alla på en gång brukar sällan vara en bra idé, det får man ta successivt i så fall.

Peter sa...

"där han fått ta oförtjänt mycket kritik, även för saker som han över huvud taget inte ansvarar för."

Borde det inte ligga i föreningens intresse att förklara exakt vad varje person har för funktion för sina medlemmar? Då vet ju alla det och så slipper det bli missförstånd och oklarheter, men det där med kommunikation verkar inte vara deras starka sida, tyvärr.

Och snälla, snälla DIF Hockey ta bort den där jäkla sportkommittèn, den är så förlegad så det finns inte.

Marie Hallman sa...

anonym: ja ednertz gjorde mycket bra, fattar inte hur man kan hacka på honom.

Peter: är ju just det som är en del av problemet. Att man inte går ut med info. Utan väldigt mycket hålls inom väggarna sedan står folk där och gissar och tror.
Järlan har INTE tagit alla sina beslut själv, han har varit rätt bakbunden av andra personer. ändå är det han som får ta all skit för värvningar som blivit eller uteblivit.
En typisk vi ska inte informera grej var ju i vintras när man hade krokar ute hos olika spelare oc agenter. Varför inte berätta det? Man behöver ju inte gå in på namn, bara berätta mer vad man har gjort för att hitta den där spelaren somman tyvärr inte landade sedan. nu tror alla att DIF inte ens letade men så var det inte. Info är bra. Och det går att ge info utan att gå inpå namn och känsliga detaljer.

Anonym sa...

Till alla ni som vill sparka allt och alla, vem vill ni ha in istället? När 50 snorungar i klacken kräver styrelsens avgång så blir det hela skrattretande. Var konstruktiva och presentera lämpliga ersättare till valberedningen så att den kan göra sitt jobb inför årsmötet. Anser också att det behövs förändring, men inser samtidigt att vi har ett behov av kontinuitet för att inte störta vår älskade klubb i fördärvet. //Anonym ingen =)

Marie Hallman sa...

anonym: Ja precis. Det är inget tvspel där man trycker restart vi pratar om. Det är en stor organisation som kräver kunskap och engagemang. Inte helt lätt att hitta folk som vill ställa upp heller kanske, då följden av att man ställer upp blir hot och polisbevakning om det man gör inte passar de som skriker mest.

Peter sa...

Jag har också förstått att Järlan har varit bakbunden så då vill man ju veta vilka dessa andra är, det borde man ha rätt att få veta som medlem iaf. Och varför stiger inte de andra fram och står upp mer för Järlan när de ändå skriver på hemsidan att Järlan för mer skit för saker han inte ansvarar för.

Var är deras ryggrad?

Kasper sa...

Marie, är du säker på att Ednertz har avgått? Han står ju som VD fortfarande. Han kanske ändrade sig.

http://www.difhockey.se/klubb

Marie Hallman sa...

Peter: Mycket bra fråga, känns taskigt att han har fått ta all skit. Visst har han tagit en del felbeslut men det är inte helt lätt att ta rätt beslut när man är bakbunden av andras beslut och styrning heller.

Kasper: ^Ångrat sig har han inte gjort, beskedet om att han lämnar kom 21 november. Däremot har du rätt i att han jobbat kvar under säsongen, han gör det tills anställningen upphör formellt 30 april. Så här står det bland annat i texten:
"Fokus för mig under mina resterande månader blir att hjälpa till att rekrytera personal som kan arbeta vidare i samma anda som vi gjort de senaste åren, där vi sätter publiken och den naturliga stämningen som högsta prioritet. "

Du kan läsa hela texten här.

http://difhockey.se/nyhet.php?news=8813

Så jag hade fel i att han redan lämnat sina uppgifter, men rätt i att han redan sagt upp sig i november. Sedan har jag svårt att begripa varför du tycker att just han ska ha skit . Ednertz har jobbat upp ekonomin, har jobbat upp publikintäkter och sponsorsintäkter på en nivås som inte DIF var i närheten av när han kom. Han har inte styrt det sportsliga på något sätt så varför kasta skit på den som dragit in pengarna? Känns obegripligt.

Kasper sa...

ALLA i klubben har skuld i degraderingen, hög som låg. VD som skridskoslipare. Därför ser jag helst att samtliga dessa försvinner från föreningen och låter andra och BÄTTRE krafter ta oss upp igen. Det SVEK som alla som jobbat med laget den här säsongen har gjort är oförlåtligt. Kanske svårt att förstå för en utomstående som du Marie. Men trappan måste sopas från översta till understa trappsteget till nästa säsong och inte lämna något skit kvar i mitten. Bort med ALLA som hade med något laget att göra och bygg helt nytt.

Och vissa personer lär snart bli varse att de är inte är önskvärda om de inte sticker självmant...

DIF sa...

Det finns ju ett flertal anställda på kansliet som faktiskt gjort ett dåligt jobb. Som Djurgårdare får man försöka hitta ljuspunkter även i skitsituationen att vi åkt ur, vi blir åtminstone av med en del surdegar förhoppningsvis.

Marie Hallman sa...

Kasper: och hur tänkte du dig att det ska gå att få i gång arbetet direkt utan en enda person på kansliet coh i styrelsen? Om det inte finns en enda kvar hur ska nya kunna slussas in i det? Och om ingen är kvar vem ska sköta allt det praktiska? ta besluten?
Och hur attraktivt är jobbet när de som tar det blir hotade?

Hur arg man än är så går det inte att rensa bort alla i ett svep utan att tillsätta nytt folk. Och de nya måste ju få en chans att sätta sig in i det nya jobbet. Samtidigt tickar tiden på.

Du kan ju inte mena att DIF ska lyckas värva spelare, dra in intäkter, sälja biljetter utan en enda anställd på kansliet/sälj coh helt utan styrelse?

Fattar du inte hur orealistiskt det är att kräva att ALLA ska avgå på en gång bums?

Att folk lämnar efter hand, visst men det måste ju lämnas över om inte klubben ska skjuta sig själv helt i sank.

Marie Hallman sa...

DIF jo men just Ednertz tillhör ju dem som gjort ett bra jobb.

Daniel Pettersson sa...

De som har något med det sportsliga att göra bör ju behöva söka sig efter nytt jobb. I övrigt har jag bara mindre klagomål men det känns inte ens värt att ta upp i en situation där det finns 30 personer direkt inblandade i att ha spelat ner oss i allsvenskan. Spelar man exempelvis Marcus Nilson, Ölvestad och Holmqvist gång på gång på gång så bör man ju dels sluta arbeta med elitidrott och kanske börja utreda sin mentala hygien. Det var ju mer än övertydligt att dessa personer inte höll i tempot som hockeyallsvenskan hade.

I övrigt; vi behöver spelare som ligger i en "medelålder". Spelare som är 25-28 år gamla. Har vi några i det åldersspannet nu? Vi har bara "yngre" och "äldre". Folk som har samma ålder som Bång, Danielsson, Rosén, Gynge, rutinerade spelare men ändå inte så jävla TRÖTTA som våra rutinerade spelare.

Fimpen, hur mycket hjärta som helst, men han är tyvärr för dålig för det här. VÄCK!

Anonym sa...

Allt snack om svek är trams! Menar ni att de spelat ned dif i AS med vilje? Snorungar som resonerar som Kasper fördärvar bara för vår förening!
Danne

#88 Boström sa...

Kasper.... Väx upp och skaffa dig lite koll på hur en elitförening sköts! Det är som ett företag idag. Det är lätt att stå å gnälla i klacken! men mig veterligen har knappast JK stöttat laget alla matcher i år heller! Det är lätt att kasta sten men man ska helst inte göra det i glashus!!

Anonym sa...

@88 Boström

Att JK valde att bojkotta fanns det alla skäl till, om du ifrågasätter det så säger det endast att du inte är insatt. Dom som fördärvat allt som byggts upp under dessa år är till stor grad styrelsen med mats Larsson, kaarel lehiste, Ola Josefsson och inte minst abbe thörsleff i spetsen.

Och visst, ednertz var helt ok när det blåste medvind i seglen, när det sen vände och började blåsa snålt visade han upp samma arroganta attityd mot vissa fans som alla andra... Det är jävligt lätt att vara vd när det går bra!