måndag 30 april 2012

Jonas Andersson: " Bra motivation inför den kommande sommarträningen"


 (Jonas fotad vid ett tidigare tillfälle.FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han ansågs given för några veckor sedan men fick överraskande lämna VM-truppen efter KajotBet Hockey Tournament.

– Jättetråkigt! Jag är besviken så klart. Jag vet att jag hade kunnat prestera på den här nivån och känner mig trygg i det. Så det är synd att det inte blir något VM, säger Jonas Andersson.


Det är ett helt gäng spelare – av dem som kommer spela genrepet på tisdag - som fortfarande är osäkra på om det blir en VM-plats men Andersson är inte ens med i racet längre. Beskedet kom direkt efter matchen mot Finland i går, söndag.

– Mårts sa att jag har speciella egenskaper, som många andra inte har, men att han bara såg mig i en av de två förstafemmorna och nu kommer det in fler forwards än så från NHL och då tyckte han inte att det fanns plats. Och just det håller jag inte med om, jag anser att jag hade kunnat spela i en tredje femma också, säger KHL-forwarden.

Att spela i en tredje femma var ju just det han gjorde senast han var med i VM, Andersson ser ingen prestige i att ta en sån roll och hade gärna gjort det. Men det får han inte så nu är det bara att gilla läget.

– Samtidigt så är det ju Mårts beslut och det respekterar jag. Jag önskar verkligen honom och VM-laget lycka till. Det är jättebra killar i laget och även kanonbra killar som kommer in nu. Det är inga hard feelings på det sättet även om jag hellre hade varit kvar i laget, säger Andersson.

Just antalet NHL-spelare är det största Sverige haft på år och dagar. Mårts har ju dels haft tur med Stanley Cupresultaten samt jobbat hårt på att få in fler NHL-spelare, vilket nu verkar ha gett resultat. Plus att de flesta gärna vill spela just VM på hemmaplan och därför tackat ja i högre grad än normalt.

Följden har blivit att alla icke NHL-spelare har fått leva i en oviss tillvaro längre än vanligt och att de har fått se truppen ändras från dag till dag även så nära VM som nu senast i KajotBet Hockey Tournament. Men just det har inte stört Jonas Andersson.

– Nej, visst är det lite speciellt men samtidigt så tycker jag inte att det har varit någon större grej. Man är ju van vid livet i KHL, där kan man få sparken mer eller mindre varje dag så för mig har det inte varit något stort eller jobbigt på det sättet.

Något som kan ha legat honom i fatet är dock avslutningen på KHL-säsongen då han fick en smäll mot huvudet och tvingades vila tre veckor innan han kom igång igen. Dessutom var han febersjuk i början av KajotBet och missade bland annat Tjeckienmatchen då han istället låg nerbäddad med frossa och förkylning.

– Jag hade ju lite otur med den där skadan i slutspelet och försökte sedan träna på extra för att komma i form, det var kanske inte rätt taktik med facit i hand. Men jag har känt mig bättre och bättre, kände mig sådär i Schweizmatcherna men nu kändes det som att jag var på väg tillbaka till rätt nivå. Till den nivå som krävs. Och jag vet att jag hade varit på den nivån i nästa vecka.  Jag vet vilken nivå jag kan vara på. Men jag har gjort det jag har kunnat under de här matcherna, så det finns inget jag ångrar där.

 Men nu är det som det är, VM blir det inte utan nu får Jonas Andersson blicka framåt istället. Och han gör det efter en säsong som han själv beskriver som ”lite upp och ner”

– Det började dåligt men sedan gick det bättre på slutet.  Jag avslutade ju tyvärr med den där smällen mot huvudet och har väl varit lite nerkörd. Jag har ju varit med i varje EHT-turnering också eftersom jag har satsat mot VM och det kanske har tagit ut sin rätt i kroppen. Men jag kom tillbaka och avslutade bra. Det är jag nöjd med. Plus att jag ändå gjorde mål i KHL och var näst bäst i laget med mina 15 mål. Så jag är nöjd över att jag vände på den tuffa inledningen till att det blev en bra säsong. Nu får jag analysera hur jag kan ta nästa steg, till nästa säsong. På så vis är det ju bra för motivationen att det blev så här.

Hur då menar du?
 – Nämen jag ville ju verkligen vara med i VM, har satsat på det och bland annat varit med i varje EHT-turnering. Och jag blir besviken och förbannad över att jag inte får vara med, det är en bra motivation inför den kommande sommarträningen, det gör ju bara att jag jobbar ännu hårdare. Om Mårts säger att jag bara kan spela i de två första kedjorna så måste jag ju producera ännu mer för att ta en plats till nästa år, trots att det kommer in en sju, åtta forwards från NHL. Jag kommer ju inte spela i NHL nästa år, utan förhoppningsvis i KHL.

På vilket sätt ska du ta ett steg till tänker du då?
– Nämen allt går att förbättra och för mig handlar det om att producera mer, att utveckla det och min fart. Jag får bli lite mer effektiv. Jag har gjort många mål men kan göra ännu fler även om KHL är en svår liga att göra många poäng i. Det är så bra kvalitet på alla spelarna. Men det är ju ett VM på hemmaplan även nästa år och då vill jag vara med.

Jonas Andersson brukar vanligtvis bara ta en, max två veckor ledigt. Och eftersom han tvingades vila nästan tre veckor på grund av huvudsmällen i sista slutspelsmatchen är vårledigheten över för hans del.

Nu drar han igång försäsongsträningen direkt, med mycket träning ute i Nordic Icehallen på Bosön. Där finns syntetisk is och där ska Jonas nu - på skottramper, speedtracks och smårinkar - nöta ännu fler skott, mycket teknik och massor med skridskoträning för att få upp snabbheten ännu mer, trots att han redan nu är en av de allra snabbaste spelarna Sverige har.

– Det blir bra. Jag har en del att fundera på nu och ska som sagt analysera vad jag kan göra för att ta det där nästa steget. Men jag är glad att jag gav det (jakten på en VM-plats) chansen. Jag gav allt och jag ångrar inte att jag gjorde det.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Verkar som en väldigt sympatisk kille. All heder åt honom och lycka till nästa säsong.

Mathias sa...

Jonas längtar hem till AIK! :-)