tisdag 10 april 2012

Gynge: " Ett jättesvårt beslut att ta"


 (Glad skyttekung i vintras.FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Richard Gynge lämnar AIK. Vilken klubb det blir nästa säsong vill han inte berätta än men han fick fundera ett bra tag innan han tog beslutet att lämna Gnaget:

– Det var ett jättesvårt beslut att ta. Jag har haft fantastiskt roligt i AIK och de här tre åren har varit fantastiska, säger Gynge.

Det har ryktats om lite olika KHL-klubbar som ny adress, om det säger han så här:
– Det vill jag inte kommentera alls, förutom att jag inte kommer spela i Sverige. För skulle jag spela i Sverige då hade det varit AIK som gällde.

 (Förväntansfull inför första elitseriesäsongen med AIK .FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Varför vill du inte säga nu vilken klubb du går till?
– För att jag inte vill och sedan är det inte upp till mig att bestämma när vi ska gå ut med det, det är upp till klubben.

Varför byter du klubb då?
– För att jag känner att jag behöver en ny utmaning både som hockeyspelare och som människa. Jag behövde testa nya utmaningar helt enkelt. Men det är klart att det känns lite vemodigt att lämna AIK och jag måste få passa på och tacka alla fans, alla runtikring laget, all personal, alla grabbar, det har varit helt sjukt fantastiskt att få spela i AIK.

(FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

 (Gynge har precis skjutit AIK till kvartsfinal. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

 Vilka minnen tar du med dig mest av allt?
– Oj, det är så många grejer. Allting egentligen. Första året när vi gick upp så klart, avancemanget till elitserien, det slår högt. Plus två semifinaler… första året i elitserien när vi gick till slutspel fast vi var utdömda och nu andra året också när vi gick till semifinal och föll på minsta möjliga marginal som man kan falla på. Vi var så nära som man kan komma, det är sånt man kommer komma ihåg.

 (FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

Det där målet du gjorde förra året, som tog er till slutspel, där du klättrade på plexit, det är ett sånt ögonblick som jag kommer minnas!
– Ja, he, he, det är en av mina favoritmål också… det har ju blivit ett par men det målet smäller högt och kanske också målet i kvalserien mot Södertälje i sudden, när vi vann där och det blev att vi fick allt i egna händer. Det smäller också högt.

 (Gynge efter näst  sista matchen mot SSK  i kvalserien 2010, han har precis gjort 2-1 i sudden och därmed gett AIK chansen att gå upp i elitserien i den allra  sista matchen. .FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Jag minns det också, framför allt minns jag glädjen i dina ögon och glädjen hos alla, hela hallen jublade ju eftersom SSK klarade sitt kontrakt där samtidigt som ni tog sista chansen…?
– Ja, det var en speciell match, den glömmer jag aldrig. Och när vi gick upp, den matchen… ja det är mycket man kommer att komma ihåg.

Vad tycker du att du har blivit bättre på under de här tre åren?
– Allt! Jag kom väl hit som en … vad ska jag säga. Jag kom som en halvdann allsvensk spelare. Nu har jag kunnat ta steget till att bli en bra elitseriespelare men jag har varit tvungen att utveckla allt. Och jag är väldigt tacksam för den hjälp som jag har fått av AIKs ledare. Jag har fått jobba med väldigt skickliga ledare både på isen och med fysen så det är jag väldigt tacksam för. Sedan har jag samtidigt jobbat hårt, jag har inte bara fått något gratis utan det är hårt jobb som ligger bakom stegen jag har tagit, säger Gynge.

Och nu drar han alltså vidare utomlands. Oavsett vilken liga det blir så blir det en liten kulturchock för Gynge som hittills bara spelat i Sverige:

– Ja, det ska bli väldigt spännande! Och helt klart intressant. Men det är ju inte alla som får chansen att testa på sånt, som får chansen att testa en annan kultur så jag känner mig väldigt priviligierad som får testa det.

Har du möjlighet att komma hem om du inte trivs?
– Nja, nej, det hoppas jag väl att det inte ska blir så att jag måste åka hem! Och sedan känns det konstigt att ens prata om det sådär, men det är klart att Stockholm är mitt hem. Det vore ju fantastiskt om mina och AIKs vägar kan korsas i framtiden igen någon gång. Men det är inget jag kan sitta och säga nu att det kommer blir så. För det vet man aldrig.

 (Med Bång, en av många lagkompisar. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Du, Melin, Salmonsson och säkert fler lämnar. Hur går det för dem som blir kvar tror du?
– Jag är säker på att det kommer att gå bra för AIK. De kommer ha ett riktigt bra lag och Gozzi är en väldigt skicklig sportchef. Han kommer kunna fylla de luckor som måste fyllas med nya spelare, han kommer hitta de som kommer utvecklas framöver också. Det kommer inte att bli några problem, säger Gynge.

Ett minne han tar med sig är så klart vinsten i skytteligan.
– Ja, det var fantastiskt kul att vinna den men det har varit svårt att glädjas åt det nu när vi åkte ut ur slutspelet. Jag har tänkt mycket på laget, det har varit svårt att släppa att vi inte kunde greja det (final), det har varit tufft.

 Ni tog er ändå till match sju i semifinalen?!
– Ja, det var bra gjort men samtidigt så var det så nära…

Är det värre att åka ur så än att få tokstryk med 4-0?
– Ja, på ett sätt är det värre även om det är både också det där men det som hände nu känns så onödigt, när det var så nära. Och med facit i hand som blev den där suddenmatchen avgörande. Vilket var synd för vi hade så grymt fina chanser att vinna där också.

 Några sista ord du vill ge till fansen?
– Jag vill mest ge de ett stort tack och säga att de är fantastiska! Att få spela inför ett fullsatt Hovet är fan bland det häftigaset man kan göra som hockeyspelare. Jag hoppas att de fortsätter med det fina jobbet som de gör och att det går bra för AIK även nästa år.

Inga kommentarer: