söndag 22 april 2012

Fernholm: " Jag hoppas få kontrakt i KHL igen"


  
(Fernholm fotad vid ett tidigare tillfälle.  FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Han har ryktats vara på gång till såväl AIK som Djurgården. Men det blir mest troligt varken det ena eller det andra för Daniel Fernholm:

– Jag vill helst fortsätta spela utomlands. Gärna i KHL, säger Tre Kronorbacken.


Exakt hur ryktena om AIK har kommit igång vet Daniel Fernholm inte. Djurgårdshjärtat är för stort för det:

– Det är jättekonstigt. Jag har fått frågor från fans om jag är på väg till AIK – men det är jag verkligen inte.

Har du snackat med AIKs sportchef Anders Gozzi?
– Nej, det har jag inte gjort. Inte någonting, den enda jag har pratat med är en kompis, Jonas Liwing som spelar i AIK. Jag var ute en dag och träffade på honom och resten av AIK som hade någon lagfest, så kanske var det någon som såg det?  Kanske var det något som gjorde att snacket kom igång, men annars vete fan var folk har fått det ifrån. Och jag skulle inte kunna spela för AIK faktiskt, säger Fernholm.

Som ju är Djurgårdare sedan barnsben. Att AIK är det enda Stockholmslaget i elitserien just nu ändrar inte den inställningen. Och siktet är ju i första hand ändå inställt på spel utomlands just nu.

– Jag hoppas få kontrakt i KHL igen. Jag vill ju spela så högt upp som det går och det var riktigt roligt senast.

Trots att risken att få sparken är stor?
– Äh men det är ju lika stor risk att man får sparken i NHL eller alla andra ligor, eller okej, inte i Sverige då men jag tycker det är kul i Ryssland.

Du inledde ju senaste säsongen i Ryssland, fick kicken och hamnade i Finland. Är SM-liiga ett alternativ även i höst?
– Ja, det är det. Får jag inget kontrakt i KHL- så får jag börjar tänka då på vart man ska spela.   Jag trivdes hur bra som helst i Helsingfors i år, så jag stänger inga dörrar där.

 Hur tyckte du att det gick i Helsingfors?
– Det gick bra! Jag kom in i spelet till slut, sedan torskade vi tyvärr i kvarten med fyra raka. Det var ju inget kul. Men i grundserien gick det bra, jag kom trea i plusminus ligan och slutade på plus 26, fast jag kom in så sent på säsongen.

Det måste vara det bästa plus minus som du har haft?
– Ja faktiskt, ändå har jag varit uppe på plus 20 i elitserien tidigare. Men 26 har jag nog inte haft.

Det är lite annorlunda spel i Finland jämfört med Sverige, sägs det, stämmer det?
– Ja det är ju lite mindre rink. Det blir aldrig några tråkiga matcher, det är alltid full fart och även om man möter det sämsta laget i ligan så är det bra fart, mycket fram och tillbaka. Och mycket pp, det är många poäng som görs där och många spelare är uppe i över 50 poäng bland annat tack vare det, säger Daniel Fernholm och fortsätter:

– Jag tyckte det var lite svårt i början att komma rätt, det är ju mindre rink och mer aggressiv hockey men när man väl kom in i det så tyckte jag det var jäkligt kul. Det är lite likt spelet i NHL och nu har de flesta SM-liiga lagen lite mindre rink. Det är väl mest bara TPS som har svenska mått på sin.

Men hur det med Djurgården då? Även här har det gått en del rykten. Men de stämmer inte, de heller, säger Fernholm.
– Folk tror ju att jag skulle ha varit klar för Djurgården nu om de hade varit kvar i elitserien, att vi hade en deal. Men så var det inte. Jag förstår inte var det snacket kommer ifrån heller. Jag har pratat lite med folk från Djurgården, när vi har mötts på någon arena och heja och snackat allmänt så där i vintras när jag var hemma någon sväng, säger Fernholm och fortsätter:

– Men jag fick aldrig något kontraktsförslag från Djurgården. Jag fick inte ens frågan. Det var aldrig något sånt som vi snackade om. Det hamnade aldrig där. De kanske har frågat agenten om hur jag ställde mig till att skriva kontrakt men jag vill inte skriva på nya kontrakt när jag fortfarande är under kontrakt med klubben jag redan är i, vill inte skriva på nytt och så innan jag har spelat ut det gamla. Så vi pratade aldrig kontrakt.

Kan du tänka dig att spela i hockeyallsvenskan då?
– Nej, jag vill helst spela utomlands nu. Jag vill behålla min landslagsplats och jag är inte beredd att offra den platsen för att spela i hockeyallsvenskan. Sedan vill jag spela så högt upp som det går, det är inte så många år som man får göra det.

Och apropå landslaget så är Daniel Fernholm en av åtta backar som har överlevt gallringen i helgen. Förbundskaptenen Pelle Mårts tyckte att han var en av få som överlevde de två förlusterna i vänskapsmatcherna mot Schweiz med hedern i behåll och en av de få som Mårts ville berömma.

Men om det räcker till en plats i VM eller inte vågar inte Fernholm sia om.

– Oj, jag vet inte! Men jag har nog chans att hamna i laget på en åttonde backplats eller sådär om jag spelare bra i turneringen som kommer upp här (KajotBet Tournament) men allt beror ju på hur många NHL-spelare som kommer in. Det är ju svårt att veta vilka som kommer men får han (Mårts) in Jonte och Murray så får han ju in två tuffa backar där, medan jag mer ska döda utvisningar och så.

Mot Schweiz blev det ett mål per match också. Inte riktigt vad folk väntat sig kanske men Fernholm gillar att göra mål och det i Nyköping i fredags var riktigt snyggt.  Förbundskaptenen Mårts sa till och med efteråt  att det nog var Fernholms bästa landskamp av de som han (Mårts) hade sett.

 – Ja, jag var ju tvungen att hosta upp mig lite. Jag var aktiv, det kändes bra i kroppen, jag orkade åka mycket och följa med upp i anfallen. Och jag har ju gjort en del mål förr, första året i Linköping hade gjorde jag mål i en tre, fyra matcher i rad. Det är kul att göra poäng!

Mårts – och även flera andra spelare som jag pratade med där – var ju lite fundersamma på om alla i laget kunde ta till sig det offensiva, aggressiva, raka spel som Mårts vill se?
– Men det är ju det som är så kul, det spelet. Mina bästa matcher förra året var de som jag gjorde i landslaget. Det har varit likadant i år också. Han (Mårts) vill att vi ska hålla pucken inom laget, spela genom laget istället för att dumpa och sådär. Jag vill ju spela likadant i klubblaget också men det tillåts inte där, säger Fernholm och fortsätter:

– Sedan när vi spelar i egen zon, när de dumpar in så ska vi backar inte bara skicka den vidare utan han vill att vi ska hitta ett spel. Och det är roligare för oss då, när han vill att vi ska spela pucken och uppmanar en att göra det.

Blir man mer delaktig då som back?
– Ja det blir man. Det är ett svårt sätt att spela men det är enkelt ändå, samtidigt, om man kan spela det. Det är lättare för våra forwards också om de får komma med fart och ha med sig pucken i bra uppspel, än om de måste hämta pucken i rundeln.

Vad krävs för att du ska ta en ”icke-NHL” plats i VM-truppen tror du?
– Oj, jag vet inte men jag tror att han vill ha åtta backar med i VM. Sedan kanske han inte anmäler sjuan och åttan direkt men går jag bara in och spelar bra i de här matcherna i Tjeckien så har jag en stor chans att vara kvar och ta en av de sista platserna.

12 kommentarer:

Anonym sa...

"Djurgårds hjärtat är för stort" In my ass! Snubben som valde LHC för pengarna trots att dif var snälla och ställde upp för honom. Förstår dock att han inte vill offra landslagsspel, de hade inte jag heller gjort.. eller kanske.


Han har igentligen värsta chansen att göra sig till en Ikon och få allas förlåtelse men njä! :)

En som vet lite mer... sa...

Marie. Du kommer inom kort att se att han har dragit en rejäl vals för dig eller inte...
Kanske redan kommande vecka. Det är många med dif-anknytning som då kommer att presenteras av AIK. Vänta så får du se... Det handlar om allt ifrån målvakt, till ett par backar (säger inte om Fernholm är en av dessa men du får se som sagt...) och en par forwardar som alla har spelat för dif. Du kan få initialierna på några av spelarna som är KLARA: DA, DB, DF och DL. Sedan får du lista ut resten själv vilka det handlar om...

Marie Hallman sa...

Anonym: Jo han har stort Djurgårdshjärta, tro det eller ej.

En som vet: Ja inte blir det Fernholm i alla fall. Ska bli intressant att se om dina intitialer går in, den enda jag kommer på spontant som det snackats om är väl Daniel Larsson?
Skulle ditt inlägg stämma så är det ju lite humor att alla du nämner har ett förnamn som börjar på D ? Saknar dock DP =David Printz? Han har ju till och med spelat för AIK en gång i tiden. ;)
Nåja,blir intressant att se om det stämmer då.

Anonym sa...

En som vet lite mer...
Ta gärna Dicken, det är som att släppa in ett virus i omklädningsrummet. Brodin? Ta honom också. Fernholm? Knappast. Daniel Larsson? Gärna, han är en riktig legosoldat - följer pengarna, vill aldrig se honom i DIF igen. Kanske ett bra köp dock efter ett tag med Gunnar Målvaktstränare.

Chefen sa...

haha vilken kille. 100% hitte på.
daniel larsson klar för aik.
brodin slutförhandlar med annan es klubb, säger inte vilken.
jag är 100% på att fernhom inte går till aik.
dick axelsson snackar med flera klubbar just nu, han gillar dock inte gnaget det vet jag sen tidigare.
gozzi är alldeles för klok för och signa david printz

summan av kardemumman: ni är på väg att få in en massa själlösa hockey*****!

Anonym sa...

Chefen: Axelsson är gnagare sedan barnsben. Hela hans familj är gnagare.

Chefen sa...

Dick går inte till aik, tro mig.

Toro Rosso sa...

Chefen verkar ha "härlig" koll på hockey...

"Dick gillar inte AIK".. eller?

http://nwt.se/sport/folj_fbk/article871962.ece

Anonym sa...

Dick är på väg till AIK, ja. Tror han först vill se vilken tränare som ska leda AIK innan signar.

Anonym sa...

jag är gnagare och vill fan inte ha in Dick,, en jävla glidare som sprider dålig stämning. Han kan gå till bajen fanz

Anonym sa...

Marie: Det går väldigt många olika rykten om Ante Engqvist. En del säger ajk(saik) pch en del säger DIF?!?1

Kan du inte kolla med honom om han kan tänka sig spela i HA? Han kommer säkert ge ett rakt svar eftersom att han garanterat har funderat på det, då han brinner för DIF

/Lena

Marie Hallman sa...

Lena: Ante till AIK låter - spontant - märkligt. Men jag har ringt honom, har inte fått tag på honom än dock. Får återkomma med det.