måndag 2 april 2012

Fimpen Eklund:" För mig finns inga andra alternativ"


(Fimpen Eklund fotad tidigare i vintras. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Besvikelse. Tomhet men framför allt en stor skam. Det har gått två dagar sedan Djurgården spelade sig själva ur elitserien. Men såren är fortfarande vidöppna.

-Man är så otroligt besviken på sig själv, för att vi har spelat så dåligt att vi ens satte oss i den här sitsen med en kvalserie. Det är många tankar om nästa år och så där som snurrar i skallen. Samtidigt så vet man att många Djurgårdare lider. Man får många samtal, det är många som mår dåligt, säger Christian ”Fimpen” Eklund.


Spelarna samlades till träning idag, för första gången sedan respasset.

-Det var många hängande huvuden. En väldigt tom stämning, konstaterar Eklund och fortsätter.

-Alla vet att det är så jävla skitdåligt gjort av oss. Vi spelare har varit för jävla dåliga. Den här säsongen får man aldrig tillbaka. Man kommer alltid ha det här på sitt samvete, det är för jävla drygt som hockeyspelare att veta att man har spelat ner Sveriges finaste förening rakt ner i allsvenskan men tyvärr så är det där vi är nu.

Efter matchen i Leksand låste spelarna in sig. Ingen ville prata med någon.

-Det sas ingenting. Jag tror inte att jag sa ett enda ord. Min första tanke var någon form av skam. För det man hade varit med om och det man hade gjort. Så det första var att man skämdes. Det är för dåligt. Det är det som väller över en hela tiden. Det kommer bli jobbigt att spela i morgon (tisdag, mot BIK Karlskoga, på Hovet). Man skäms för hur dåliga vi har varit – hela säsongen. Så det är jäkligt surt. Och ingen sa någonting efter den där matchen. Det är ju svårt att säga något, alla känner ju likadant. Alla satt och skämdes och kände tomhet.

En sak jag reagerade på var när Challe (Berglund, tränaren) sa i Viasats intervju efteråt att han hade känt redan före matchen, att det hade synts i ögonen att ni inte riktigt trodde att chansen fanns kvar?
-Så kanske det var för vissa, men inte för mig. Och jag kan bara snacka för mig själv, men hoppet är det sista som lämnar en och jag trodde på något sätt att det skulle funka. Hade vi vunnit mot Leksand så hade vi haft ett jättebra slagläge. Men vi kom ingen vart i den matchen. Och när målet (1-0 av Jacob de La Rose) kom, så blev det någon slags mental kollaps hos alla. Vi kom ingenstans efter det.

Varför det blev som det blev är svårt att förklara så här bara några dagar efter konstaterar Djurgårdsforwarden, men helt klart så har många i laget inte pallat pressen som kommer med spel i kvalserien som ett elitserielag.

-Det har varit en svår sits. När Sveriges finaste förening riskerar att ramla ur så känner man ett jäkla ansvar, vi ska inte ens vara där ju. Så det har tyngt oss extra mycket, ändå så tycker jag att vi borde ha klarat det. Men. Tabellen ljuger inte. Vi har varit för dåliga.

Har du hunnit fundera något på exakt vad som gick fel – genom säsongen?
-Nej jag har inte analyserat det där än, det får komma efter de här två matcherna som är kvar men helt klart är ju att vi har varit för dåliga i kvalserien. Eller faktiskt hela säsongen. Vi vann några träningsmatcher i början, sedan har vi varit skitdåliga hela vägen rent ut sagt. Tränarna har försökt med allt, klubben också, man sparkade ju tränarna för att få igång oss, säger Eklund och fortsätter:

-Men det här får vi spelare ta på oss. Det ligger på vårat ansvar. Vi har inte varit bra nog. Vi har haft ett för dåligt lag helt enkelt. Man kan säga att det har varit jobbigt psykiskt på slutet och det har det varit men vi har haft en hel jävla säsong på oss nu, 55 matcher i elitserien. Och det har inte varit psykiskt då, så vi har haft ett för dåligt lag.

 Ändå så var ju en majoritet i laget med för två år sedan när ni gick till final och var en enda match från SM-guld?!
-Ja men tydligen har vi varit för dåliga, eftersom vi trillar ur. Det är för dåligt, det går inte att skylla på något eller någon. Det känns bara larvigt att skylla på något, vi var för dåliga som ett lag, sedan vet jag inte vad det beror på. Det kommer säkert analyseras vad vi gjorde för fel – alla är ju bra hockeyspelare egentligen men vi har inte fått ihop det som lag.

-Och något är ju fel när man har underpresterat, samtidigt är ju frågan om man kan underprestera en hel säsong? Man undrar om vi inte var bättre än så här? Vi har haft 63 matcher på oss, vi har bara vunnit två gånger på rad en gång. Det är för dåligt. Det är den bistra sanningen. Vi kom näst sist i elitserien, klarar inte av kvalserien, då är det inget snack. Då är man inte värd det, säger Eklund.

Ibland har det känts som att flera i laget inte har fattat riktigt hur tuff kvalserien är. Inte förrän ni satt i skiten och det var för sent?
-Ja… det är ett grymt tryck och jag tror många har mått dåligt av det. Jag tror inte man kan förstå hur det är att spela i kvalserien som elitserielag om man inte har varit där själv. Det är lätt när man kommer nerifrån, men nu är vi Djurgården och det trycket som har varit… fast man kan inte skylla på det heller. Däremot kanske många inte var förberedda på hur det var, man visste att det var tufft men inte så här. Samtidigt så har vi betalt för att klara det trycket, säger Eklund och fortsätter:

-Men just i kvalserien är det många som har blivit låsta. Ingen har kommit upp bra och det har med det psykiska att göra, men samtidigt så hade vi 55 matcher i elitserien. Där kan man inte åka och skylla på hur jobbig pressen var. Och jag är mest besviken på mig själv. Det tror jag alla är. Alla tycker att de kan göra bättre. Det känns bara pinsamt att åka ur så här. Och det är synd om våra fans. De har fått skit i media men vi har haft ett otroligt stöd från dem fast vi har spelat för jävla dåligt. Man är besviken för att man svikit dem också, de har ändå varit där hela tiden. De har gett oss ett jäkla bra stöd, rakt igenom. Både borta och hemma. Det kan vi inte skylla på.

Vad som händer nu är inget som spelarna vet, heller. Klubbledningen har inte informerat laget om vad som gäller nu utan det är mest orolig väntan som gäller:

-De har inte sagt någonting, men jag antar att de jobbar för fullt med det här nu. Men det är klart att alla är lite oroliga, alla spekulerar lite vad som kommer hända. Men vi måste börja med att spela färdigt de här två matcherna som är kvar. Vi ska göra det proffsigt, vi har ett ansvar mot DIF-tröjan, mot supportrarna att avsluta proffsigt så vi måste försöka ta oss samman fast det mest känns skittråkigt att behöva spela de här matcherna.

Har du någon aning om hur många som kan tänka sig stanna även med halverad och kanske än mer sänkt lön än så?
-Vi (spelare) har inte hunnit prata om det där än. Det är möjligt att Djurgården håller på med det där nu även om ingen har pratat med mig. Men jag vet att det finns många riktiga Djurgårdare i det här laget, sedan kan jag förstå om unga killar, kanske i början av karriären gör något annat. Det är lättare för oss äldre att stanna kvar. Jag har inte frågat någon annan men jag tror det finns spelare som är redo att stanna. 

Även om lönen halveras eller mer därtill?
-Ja det tror jag. Jag tror inte ekonomin är det största utan jag tror att många känner att de vill vara med och spela upp klubben. Det tror jag – utan att ha kollat med de andra. För mig finns inga andra alternativ. Jag bor här, jag har varit Djurgårdare hela mitt liv, för mig finns inget annat. Jag skulle aldrig spela någon annanstans. Men jag kan bara snacka för mig själv. Och jag kan inte tänka mig annat än att stanna. Första tanken när man stod där i Leksand var ju besvikelse, den andra tanken var – mitt i allt – att jag vill dra mitt strå till stacken. Om jag får! Det är ju inte jag som bestämmer det.

Hur många fans tror du orkar hänga med ner i allsvenskan och jaga en ny elitserieplats där?
-Många hoppas jag. Jag hoppas de vill stödja oss även i allsvenskan. De är viktigare än många kanske tror, så jag hoppas de vill vara med oss.


28 kommentarer:

Anonym sa...

Fimpen! <3

Erik sa...

Självklart kommer vi fans med till allsvenskan! Alltid Oavsett!

Fiffi sa...

Vilken underbar intervju med en underbar person! Jag blev tårögd.

Jan Kläschen sa...

Vi Syns på hovet imorgon.

Anonym sa...

Fimpen, vi kommer att vara med var så säker. Vi är Djurgården!! Du kommer oxå vara med på resan tillbaka, hoppas jag.
Mvh Uffe

jobe83 sa...

Jag kommer på matcherna nästa sässe också.
Alltid oavsett!

Henrik sa...

Jag kommer Fimpen.

Henrik sa...

Jag hänger med i Allsvenskan. Alltid oavsett.

Andreas sa...

Klart vi är med er Fimpen! DIF för alltid!

Anonym sa...

Fimpen=kung! Alltid oavsett!

Anonym sa...

Väl talat, se till att signa nytt kontrakt med Fimpen nu! Självklart kommer jag följa Djurgår´n på plats även i allsvenskan, inga ursäkter. Nu får vi se vilka som är trogna och vilka som är medgångare upp till bevis!
DIVISION 2 DJURGÅRN ÄNDÅ!

Anonym sa...

Marie. Varför ingen intervju med någon av de stora syndabockarna som Fredrik Claesson exempelvis? Ställa honom mot väggen om varför han varit så pissdålig.

Marie Hallman sa...

Allihop: Kul att se att Fimpen får stöd! Vet att han uppskattar det!

Anonym: Låter som en kort intervju. Hej, varför var du så jävla pissdålig?
Jag vet inte.

Och sedan då anonym? Visst kan jag ringa honom och fråga varför det har gått dåligt för honom - på slutet. När det började gå emot för fler i laget. Jag tycker han var bra tidvis också men han pallade inte trycket på slutet. Men att ställa frågorna som du ställer dem brukar vara föga meningslöst. Man vill ju gärna ha något svar också, inte bara stå och säga åt folk att de varit pissdåliga. Eller? Då blir det ju mer påståenden än intervju.

richardlj sa...

Jag tycker synd om Kyle. Oavsett hur han spelat så älskar han DIF, han skäms o mår piss han oxå. Han har aldrig gjort fel med vilja. Så jävla dåligt att han måste ha livvakt o vara rädd.
Träffade honom för 2 år sen o fotade min son med honom. Han är en bra kille.
Mailade honom idag o sa det o önskade lycka till vad han än gör o han tackade.
Nästa år går vi upp tillsammans.
Alltid, oavsett för evigt Djurgården!

richardlj sa...

Jag tycker synd om Kyle. Oavsett hur han spelat så älskar han DIF, han skäms o mår piss han oxå. Han har aldrig gjort fel med vilja. Så jävla dåligt att han måste ha livvakt o vara rädd.
Träffade honom för 2 år sen o fotade min son med honom. Han är en bra kille.
Mailade honom idag o sa det o önskade lycka till vad han än gör o han tackade.
Nästa år går vi upp tillsammans.
Alltid, oavsett för evigt Djurgården!

Jimmie sa...

Klart vi kommer stå på hovet under hela AS med, jag kommer stå först i kön för att köpa ett nytt säsongskort när dem släpps!

Alltid oavsett för evigt Djurgården!

Anonym sa...

Vad härligt att många skrev det jag tänkte! Alltid oavsett, jag behåller också mitt säsongskort! Tack för bra rapportering Marie

Anonym sa...

Val av kapten borde väl inte vara så svårt nästa säsong eller?
Fimpen är vår kapten!!!

Kalle sa...

Det är väl hela laget som varit dåliga, sen har flera spelare varit ojämna olika matcher. Ingen harmoni i laget och orsakerna är säkert många. Dålig träning, sammansättning av femmor, osäkerhet och orutin. Det är många individer som ska åt samma håll! Varför höja och sänka spelare med det åldersspannet i vårt lag? Det är som det är! Oavsett dif!

Niklas Persson sa...

Något som vore snyggt ikväll, är att visa Kyle att Djurgårdens fans UPPSKATTAR honom att inte alla är dumma i huvudet!

Eller?

Kan det inte vara läge visa Kyle och hela laget att alltid oavsett?

Anonym sa...

Något som vore snyggt ikväll, är att visa Kyle att Djurgårdens fans UPPSKATTAR honom att inte alla är dumma i huvudet!

Eller?

Kan det inte vara läge visa Kyle och hela laget att alltid oavsett?

Sotarn sa...

Vart är vår lagkapten???? Ska inte han stå och svara på dessa frågor? Kanske finns svaret på att vi åker ur just i denna brist på att ta ansvar.

Anonym sa...

Ja, Kyle har fått så fruktansvärt mycket skit, en underbar människa som gjort reklam för hur underbart det var att spela hockey i Stockholm under sm final året.. Inte en människa spelar dåligt med flit.. Problemet i Djurgården i kvalserien kanske just är att spelarna har för mycket hjärta. Att pressen att hålla sej kvar blir personlig. Inte som i Timrå där det bara är ett jobb.. Man kan ju alltid flytta hem till Finland om det skiter sej...

Marie Hallman sa...

Hej alla!!
Jag hade tänkt svara på kommentarer och ev frågor men jag hinner inte nu tyvärr. Ska försöka hinna med i morgon i stället!!! Tack för att ni läser!!

Therese sa...

@richardlj jag vill också maila Kyle tycker inte detta är okej allt han får utstå hur fick du tag i hans mailadress? Skulle man kunna få den? :) Fimpen är så gullig!!

Anonym sa...

Han finns på facebook

Marie Hallman sa...

Rickardlj: ja jag håller med om det du säger.

Sotarn: han har varit en bra kapten inåt laget, har peppat, pushat, skält gjort allt för att få i gång laget. Tyvärr avskyr han att prata med media så det får andra göra.Nu har jag inte ens provat att ringa honom så vet vem han kanske hade svarat men så är det i alla fall.

I övrigt är det fint att se vilket stöd som finns. Djurgården har mycket kraft i alla fans, jag hoppas och tror att de kommer ta vara på den nu

Daniel Pettersson sa...

Fimpen, du är en grym person! Tyvärr är du en högst medioker ishockeyspelare och förhoppningsvis hittar du något annat meningsfullt du kan syssla med efter säsongen.

MVH