onsdag 11 april 2012

Jhonas och de andra: Enroth och Landeskog mfl med i VM-truppen


 
 (Jhonas Enroth blir VM-debutant.  FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

NHL:s grundserie är över liksom även hela säsongen för en hel del NHL-spelare, bland andra Jhonas Enroth och Gabriel Landeskog som dock kan se fram emot VM istället.

Landslagsledningen har idag, onsdag, gått ut med info om att Jhonas Enroth, Gabriel Landeskog,  Loui Eriksson och Victor Hedman är uttagna till VM-truppen. Dessutom kommer Linus Omark tas in på en try out.


Enroth kommer ansluta till Tre Kronortruppen redan till landskampen nästa veckan, enligt uppgifter på swehockey kommer han till lägret den 17 april i Örebro. Det är inte klart när Eriksson och Hedman ansluter till laget men Landeskog kommer att haka på VM-gänget i Brno under Kajotbet Hockey Games som spelas 26-29 april och där Tre Kronor tränar ett par dagar först i Brno.

Landslagsledningen har redan nu även slagit fast att följande NHL/AHL-spelare  inte kommer att tas ut till VM-truppen fast de har spelat färdigt:
Mikael Backlund (skadad), Andreas Engqvist, Calle Gunnarsson (skadad) Jonas Gustavsson, Kristian Huselius (skadad) Henrik Karlsson, Dennis Persson, Tom Wandell och Mattias Öhlund (skadad) inte kommer att spela VM. Detsamma gäller Tobias Enström som själv tackat nej till VM med motiveringen att han är trött och sliten.

De här spelarna är, enligt Tre Kronor ledningen upptagna av AHL-slutspel och kommer inte kunna vara med i VM:
Sebastian Erixon, Carl Klingberg, Anton Lander, Anders Nilsson, Mark Owuya, Magnus Pääjärvi, David Ullström.

Jag har varit för usel på att hinna med och rapportera om hur det går för killarna här på slutet, här är en liten sammanfattning om hur Jhonas och gänget avslutade grundserien:

Jhonas Enroth:
Fick bara spela en enda match från 8 mars och framåt. Buffalo gick all in på Ryan Miller, det hjälpte ju inte, laget missade ändå slutspel. Men Jhonas fick spela en match  - den 7 april – som var säsongens sista fajt för Buffalo. Det slutade med 3-4 förlust mot Boston, borta, på straffar.

Jhonas tog 37 skott i matchen och två av tre straffar i straffläggningen och slutade på totalt 8 vinster på full tid, 11 förluster och 4 matcher som avgjordes på övertid på 26 spelade matcher (ja jag vet det stämmer inte med summan men de räknar så i NHL, de matcher där Jhonas inte stått från start räknas inte med).

En kul notering är ju att det bara var Jhonas och lagkaptenen Jason Pomminville som var ombytta till varenda match i grundserien. Så Huddingekillen har fått se en del bra hockey i vinter, bara hoppas han får spela mer kommande säsong.

Nu blir det alltså VM-spel i stället och som det ser ut nu så kommer Jhonas få tampas med Viktor Fasth om VM-spaden. Det kan ju bli så att Rangers Henrik Lundqvist kommer loss och då blir han förmodligen etta men Rangers kommer ju i alla fall att spela åttondels final så hur det blir får visa sig.

(Landeskog i september. Har hänt myyyycket sedan dess. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Gabriel Landeskog.
Gjorde en fenomenal säsong och blev poängbästa rookie i hela ligan. Går inte att ge mer än MMMMM med guldkant på den rookiesäsongen.

Enda smolken i Landeskogs glädjebägare är så klart att Colorado missade slutspel, men det tackar ju vi och Tre Kronor för.

Gabriel fortsatte mata in poäng in i det sista, avslutade med ett mål och fyra assist på de sex sista seriematcherna och gjorde totalt 22 mål och 30 assist = 52 poäng och vann alltså poängligan för rookies. Edmontons Ryan Nugent-Hopkins skramlade också ihop 52 pinnar men gjorde färre mål (18) än svenskens 22 så därför blev det blågult i topp.

Jämför man med hela ligan så kom Landeskog på 86:e plats med den poängskörden men kollar man in hans plus minus, +20 så lägger det honom på en imponerande 25:e plats i ligan.  Bara göra vågen som sagt för Landeskogs första säsong. Otroligt kul att han vill vara med i VM också. Det ser jag fram emot!

Jacob Josefson.
Fortsätter vara den galet mest olycksdrabbade svensken i NHL. Efter en operation av tummen förra året följde han upp med ett nyckelbensbrott i höstas, hann bara spela fem matcher innan skadan kom. Sedan blev det comeback i januari men …., tre månader efter comebacken, den 3 april var det dags igen då han tvingades kliva av en match mot Islanders (som Devils vann med 3-1) med en fraktur på handleden.  Så jävla tråkigt så det finns inte.

Nu är han kvar i Jersey och med lite tur så kan handleden läka ihop så pass att det blir slutspel ändå, beroende på hur det går för Devils och hur länge de är i spel såklart. Bara hoppas, hoppas att han får chansen att vara med där.

Statsen i grundserien blev hur som helst två mål och nio assist, totalt nio poäng på 41 spelade matcher. Han låg runt 10-12 minuter i istid när senaste skadan kom och det är ju bara hoppas nästa säsong blir skadefri. Vore kul att se vad Jacob kan åstadkomma om han får vara hel en hel säsong…
  
Marcus Krüger
Är kvar i Chicago som är klara för slutspel. Han har fått ganska mycket speltid sedan november och framåt och avslutade säsongen med tre assistpoäng på de fyra sista seriematcherna (1-1-0-1). Den sista assisten för grundserien kom mot Detroit borta, då Krüger fick en andra assist vid Viktor Stålbergs 1-0 mål halvvägs in i första perioden.

Krüger landade på totalt nio mål och 17 assist på 71 matcher. Plus minus blev + 11. Bra jobbat av Krüger under första ”riktiga” NHL-säsongen, som defensiv tvåvägscenter dessutom. Ska bli kul att se hu mycket han matchas i slutspelet som för Chicagos del inleds med åttondelsfinal mot Phoenix Coyotes.

Krüger spelade ju sju matcher med Chicago förra året, efter att Djurgården hade slagits ut mot Luleå i det svenska slutspelet. Då blev det noll pinnar för Krüger som hann spela sju matcher, förhoppningsvis blir det lite fler poäng och matcher nu!

Andreas Engqvist
Har mestadels spelat i Hamilton Bulldogs som har tre matcher kvar i AHLs grundserie när det här skrivs (de spelas i helgen).

Andreas kontrakt med Montreal går – om jag minns rätt nu -  ut efter den här säsongen, jag har ingen aning om vad som händer framöver men visst känns det som att han är förtjänt av att få en rejäl chans nu i NHL? De få chanser han har fått, en match hit och någon match dit och någon minut här och där är ju inte mycket att bygga på.

I AHL har han däremot fått spela mycket och har även levererat en hel del poäng, nämligen 19 mål och 20 assist = 39 pinnar på 57 matcher. Plus minus slutade på -1. De statsen placerar honom på andra plats i den interna poängligan bakom Brian Willsie som har gjort 42 pinnar men på 65 matcher.

Ska bli intressant att se vad som händer med Andreas Engqvist framöver.

Henrik Karlsson
Var skadad en stor del av säsongen, hade en jobbig knäskada och hann bara med spel i nio matcher, där blev det en vinst, fyra förluster och två matcher som avgjorde i förlängning. Den enda vinsten från start kom ironiskt nog i sista matchen, där Calgary vann med 5-2 hemma mot Anaheim. Karlsson tog 23 av 25 skott. Han ser nog väldigt mycket fram mot nästa säsong, förhoppningsvis utan skador denna gång.


Alexander Urbom
Har fått spela mestadels i Albany Devils hela säsongen, har gjort 29 matcher där och i år blev det totalt två mål och tio assist. Plus minus hamnade på minus tre. Han har varit upp och nosat på någon träning här och där och någon enstaka match i NJ Devils. Men frågan är vad som händer framöver, är han någon de vill satsa på eller inte?

Jacob Josefson brukar säga att Urbom är bra nog att få chansen åtminstone i sitt NHL-lag men man undrar ju vad Devils tycker. Känns inte som att Urbom är sådär jätteprio tyvärr.

Mark Owuya
Har med stort tålamod hoppat mellan spela i Toronto Marlies och Reading Royals.
Det blev 19 matcher totalt i Marlies, med följande stats.
Mark fick bara spela en match i Marlies i mars och en, som också är den senaste där, i april, sedan har det varit Royals för hela slanten trots att Mark vann de sex senaste matcherna i Marlieströjan.

I Royals har det blivit 25 matcher för Mark, han har 16 wins, 5 losses och 2 OTL  i grundserien. Nu är det slutspel, där har Mark stått i fem matcher med två segrar och tre förluster så här långt. Han har räddat 155 skott på de här fem slutspelsmatcherna (93,4 %) så jäklars vad han har fått jobba!

Han är ju en envis en, så han kommer nog slita på. Jag hoppas att han åtminstone kan få spela i Marlies permanent nästa sässe, känns som han jobbat så bra att han är värd det.

Inga kommentarer: