fredag 6 juli 2012

Borås fick nej igen - Asplöven har oanade möjligheter

Intressant det här med Borås och Asplöven och hela faderullan. Borås överklagade ju beslutet om degradering som togs av Licensnämnden, eller nämnden för Elitserien och HockeyAllsvenskan som det heter officiellt.

I dag, fredag meddelade dock Svenska  Ishockeyförbundet att beslutet om degradering står kvar.


- Borås pekade på "särskilda skäl" i sin överklaga men det finns inte anser vi. Särskilda skäl ska vara mer av typen force majeour, sånt som ligger utanför det man kan påverka själv, säger Mikael Pettersson som är generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet till bloggen.

Han fortsätter:

- Borås har under två år inte haft eget positivt kapital (vid den 30 april, maries anm). Man har fått detta påtalat från oss och har inte gjort något åt det. Därför ser inte styrelsen (för Svenska Ishockeyförbundet) att det finns någonting som de inte har haft i sin egen hand som påverkat. Och därmed går vi på licensnämndens och Hockeyallsvenskans linje.

Borås menade ju att de - på grund av sin rekonstruktion - kom in för sent med den nya balansräkning där man anser sig kunna visa positivt kapital

- Jo men alltså... man har ju haft ett års dispens på sig från förra året. Licensnämnden påpekade redan förra året att det negativa kapitalet måste rättas till inför årets bedömning men det gjorde inte Borås. Sedan kan man se det här ur olika perspektiv men så ser vi det.

Borås har nu två veckor på sig att överklaga även det här beslutet, denna gång till RiksIdrottsNämnden RIN. Säger även de nej så är det kört och Asplöven får ta över den allsvenska platsen. Men det kan ta ett tag även om Borås är snabba med att skicka in sin överklagan.

Det RIN kan titta på är just hur proceduren kring Licensnämndens beslut har skötts. RIN kan inte gå in och säga att "aj vilka elaka regler, ni får rätt" utan det handlar mer om hur ärendet skötts formellt. Oddsen för att det ska gå igenom är därmed rätt risiga.

Om nu Asplöven får ta över platsen så gäller det ju att snabbt få i hop ett slagkraftigt lag och även om övriga lag får kalla kårar av att se reseplaneringen dit upp så har Haparandalaget en fördel som inget annat lag har och det är just närheten till Finland.

Asplöven kan - om de vill ta in hur många utländska spelare på artistskatt som de vill. Nu finns ju visserligen regeln med icke EU spelare som gäller även här men vill man fylla övriga platser med  finländare, norrmän, tjecker, slovaker- ja alla möjliga europeer till ett betydligt billigare pris än vad övriga lan kan så får de göra det. Det är bara att låta laget bo i Torneå som det tar 10 sekunder att ta sig till... till och med hallen ligger vid gränsen så möjligheterna är enorma.

Det finns nämligen inga regler för hur många artistspelare man får ha, visar en koll med Mikael Lundberg som är ansvarig för tävlingsfrågor på Hockeyförbundet.

Såna regler har inte ansetts nödvändiga då det är i praktiken omöjligt för de flesta lag att fylla ett lag med artistspelare. Men Asplöven kan. Om de vill. Om de sedan gör det eller inte har jag ingen aning om men möjligheten finns.

Åandra sidan kommer Asplöven ha helt galna reskostnader så det kommer "jämna ut" sig ekonomiskt ändå på något sätt om någon stör sig på här med möjligheten till ett artistskattelag. Det är 113 mil mellan Uppsala och Haparanda och ska man sedan vidare inåt landet och söderut så blir det några mil och bensin/flygnotor till. Varje resa.

En annan sak som diskuteras när det gäller Asplöven är ju annars var de ska spela. Den nuvarande hallen är inte i allsvenskt skick, å andra sidan... får Almtuna spela i sin hall så kan säkert Asplöven få dispans. Ett alternativ är ju annars att kräva att de ska spela i Luleå. Men laget kan ju bo i finska Tornio ändå.

Hur det än blir - intressant är det och jag hoppas RIN tar ett snabbt beslut om överklagan kommer in. I dag eftermiddag fanns ingen notering om detta hos Svenska Ishockeyförbundet men Borås har ju två veckor på sig.

Mest synd tycker jag om de spelare och de fans och eldsjälar som engagerar sig i båda klubbarna och som inte vad som händer, hur och när. Jobbigt när de är så nära säsongen.

Till sist... I det ursprungliga beslutet från Licensnämnden fanns en tanke om att lag som rekonstruerar ekonomin skulle degraders just på grund av rekonstruktionen i sig, då den blir en slags ekonomisk dopning. I dag får man göra rekonstruktion - se Malmö - så länge som man kan visa positivt eget kapital två år i rad per den 30 april.  Men Licensnämnden ställer ändå frågan om det är okej med rekonstruktion.

Just den frågan är inget som Hockeyförbundet har prövat ännu, men det kan hända att det tas upp framöver. Skulle vara intressant att diskutera i alla fall tycker jag. De lag som snålat och sparat ska ju inte missgynnas när andra lag som spenderat gör en rekonstruktion och glider vidare. Tycker jag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gamla artistskatten har ju försvunnit och nu kan man vara i Sverige hela tiden. Så länge man inte spelat i Sverige senaste 5 åren iofs.

Marie Hallman sa...

Anonym: nä men riktigt så bra är det ju inte. Tyvärr

Tony sa...

Ryssar räknas väl som icke-EU?

Marie Hallman sa...

Tony: Där blev jag osäker... vet inte. Nu är det inte så många ryssar som kommer hit... var mer ett exempel! Men jag ska nog ändra för säkerhets skull