lördag 21 juli 2012

Nedräkning... Uppdaterad


 (Foto JESPERZERMAN.SE)

Nedräkning av olika slag pågår precis just nu! Försäsongen närmar sig ju med stormsteg och det är lite olika upplägg på det hos de tre 08 lagen.

AIK är först ut av AIK, DIF och SSK. Gnaget samlas på måndag - då bland andra amerikanen Broc Little ansluter - och åker kommande vecka till Gotland.På lördag spelar AIK första träningsmatchen mot ett hopplock av gotländska spelare som går under namnet "Gotlands finest".

En som dock inte kommer med är David Lillieström Karlsson som ju fått A-lagskontrakt i år. Han hade problem i vintras med virus i lungorna som till slut blev en lunginflammation. Nu har det visat sig att lite av de små elaka virusen har hängt sig kvar över sommaren.

DK har varit lite krasslig i sommar men säger att han mår bra nu. Det hjälper dock inte, läkarna har ordinerat tio dagars vila så DK missar både lägret på Gotland och Juniorkronornas turnering i Salt Lake City. Surt som fan för honom men bättre nu än vid säsongsstart får man väl tänka.

Djurgården och SSK går igång lite senare. DIF har intern samling med laget måndag 30 juli medan SSK går på is med stor ispremiär just den 30 juli i Templet. Den som vill vara med på SSKs ispremiär har de här tiderna att passa: 16.30 - dörrarna öppnas, 17.30 spelarpresentationen på is startar.

DIF spelar sin första träningsmatch mot SC Bern 17 augusti på Hovet, SSK spelar sin första träningsmatch den 9 augusti mot LHC på "neutral plan" vilken i det här fallet är Åkers styckebruk och ingen annan stans! Jag råkade skriva Gnesta först men den matchen kommer sedan, det är Åkers första matchen och ingenannanstans!

** 

När det gäller DIF och RäddaOttoinsamlingen (där pengarna går till DIF om det inte blir något med Ottosson) så är man uppe i över 400 000 kronor! Mäktigt. Det fanns enligt uppgifter från de som startade insamlingen 396 000 kronor på kontot i fredagen, till det ska man lägga en del pengar från t-shirts som inte hamnat där än och tydligen ska 400 000 kronors strecket ha passerats.

Jag såg att det kom en artikel i dag i Bladet med olika löneuppgifter. Jag vet inte exakt vad han erbjudits eller har fått tidigare i lön men jag vet att sanningen är lite mer komplicerad än den ser ut när man läser där.  Verkligenheten är lite mer komplex men jag kan tyvärr inte berätta mer just nu. Kan inte gå in i exakta detaljer. Kanske kan jag göra det lite längre fram, men inte precis nu. Tyvärr kan man inte alltid skriva precis allt man vet - av hänsyn till de källor man har. Jag vill inte sätta dem i klistret men vi får se vad det går att berätta framöver.

Edit: Nu fick jag lite respons här att det är dumt att berätta att man inte kan berätta allt och så kanske det är men det jag framför allt försökte säga var detta. Verkligheten är inte så enkelt svartvit som Bladet får det till i artikeln. 
Sedan var det några som hörde av sig och ville ha detaljer, därav min förklaring till varför jag inte kan ge några  just nu. Orsaken till det är i sin tur inte att jag "vill skydda spelare in absurdum" som en del fått för sig utan att jag som journalist är bunden av grundlagstadgat källskydd.

Det allra bästa vore ju om alla löner var offentliga, då fanns det inte så mycket att vara hemlig om. Men nu är de inte det och då vill många källor inte uttala sig offentligt,. Tyvärr. Det näst bästa vore om Otto och DIF gick ut och berättade öppet vilka siffror det rör/har rört sig om för såväl Otto som samtliga andra spelare i laget så man vet vad man ska jämföra med. Men det här kom ju upp mitt i natten, det kanske de gör framöver. Vi får se.

En annan viktig detalj här är ju att Ottosson faktiskt inte har krävt någon insamling. Han har själv sagt att han är glad och tacksam över att det finns en som startades av andra på deras egna initiativ,  samtidigt som han även sagt att det känns märkligt att fans som tjänar betydligt mindre än han själv gör ska bidra till hans (högre) lön. Så just Ottosson har faktiskt inte försökt blåsa någon vilket man lätt kan få intrycket av. Han har tvärtom hela tiden varit ärligt med att han kommer tjäna mer än de som ger till insamlingen.  

Den som vill läsa vad Otto sagt om just insamlingen tidigare i bloggen hittar den artikeln här.

**


Jag har - som ni säkert märkt - taggat ner lite i sommar, var bara tvungen att vila skallen lite och ha ett socialt liv för att inte förlora de vänner jag har kvar. Jag kommer dessutom åka ut i obygden = uppåt Asplöven territories faktiskt  - kommande vecka och det kan därför bli rejält glest med uppdateringar kommande vecka. Kan bli noll till och med, även om det händer saker men från 30 juli går även min försäsong i gång. Får bli en liten omstart den veckan. Tack för tålamod och tack för att ni läser!!

19 kommentarer:

#88 Boström sa...

Tack för uppdateringen Marie! Just nu så våndas jag mer över saknaden av målvakt i DIF än om Otto ska lira eller ej..

Anonym sa...

södertälje spelar väl ändå i åkers i sin första tränings match

Peter sa...

Inget ont om dig Marie men kan man inte skriva något av hänsyn till en eller flera källor så kan man strunta i och hinta om det, men det är bara min åsikt.

Anonym sa...

Har du någon koll på vad Otto har för alternativ? Det synes ju tvärdumt att tacka nej av princip, när han knappast får mer betalt om han lägger av. Och som de idrottare jag känner fattar han förmodligen inte hur mycket tid han får med familjen jämfört med ett vanligt jobb, i vart fall inte om han ska vara i närheten av 70 tkr.

Marie Hallman sa...

88 Boström: ja det där med målvakt gör ju att man undrar lite... måste väl komma en snart?!

Anonym; Ja förlåt!!! Mitt fel, ska ändra direkt,. åkers och iingetannat ska det vara!

Peter: Ja kanske var dumt att skriva sådär, Var inte meningen att störa någon med det. Försökte bara förklara att verkligheten inte är så svartvit som Bladet försöker få det till

Anonym: Det är DIF eller lägga av som gäller. Han hade redan börjat fundera på andra jobb/utbildningar när han trodde det var kört och insamlingen drog igång.

Peter sa...

Jag förstår hel och hållet och jag vill bara påpeka att du självklart får göra precis som du vill.

Anonym sa...

Nu ska jag vara sjukt petig :). DIFs första match mot Bern är faktiskt ingen träningsmatch.

Anonym sa...

Nån gång mellan chipspåsarna och kebabtalrikarna måste väll herr ros lämna in nåt tryckare så att han kan ha råd med ,,just det mer chipspåsar och kebabtalrikar. Tror inte ett ord av vad han skriver!

Fasths plock sa...

Marie när du är tillbaka kan du väl fixa en intervju med Daniel Larsson om hur det är att vara tillbaka i huvudstaden igen och för första gången få en RIKTIG målvaktstränare. Och givetvis pressen på att leva upp till Viktor Fasths nivå och att dra på sig tröjan med världens vackraste klubbmärke och att spela inför den publik som skapar absolut störst tryck i Hovet och lite sånt.

En sak jag funderat på när det gäller målvakter i alla sporter är om de också blivit en bra målvakt i en annan sport. Kan du inte resonera om det med Larsson, kan nog bli rätt kul. Jag menar som målvakt så blir man ju duktig på att läsa spelet och känna av när en spelare ska skjuta och det borde gå att anpassa till andra idrotter. Kanske kolla hur han skulle göra sig som innebandymålvakt. Det är ju lite likt ishockey men inte med lika mycket skydd förstås. Och är det självklart att han är målvakt om han skulle en match i fotboll med polarna? Jag minns Magnus Hedman var ju med och spelade en jippomatch i ishockey för några år sedan mellan fotbollslandslaget och handbollslandslaget. Han var då giftig högerforward med ett rätt bra skott.

Ha en skön semester nu, den är du väl unnad!

V.Vanten sa...

Daniel Larsson??? Vilket såll och floppvärvning. Vem bryr sig om honom???

Nej det som oroar mer än målvaktssidan hos SSK där det vore trevligt att höra hur de resonerar - om de tar en rutinerad keeper senare, för de kan knappast köra hela säsongen med de två de har nu.

Idoff imponerade ju inte alls och på MrMadhawkbloggen läser jag en kommentar som denna som får en verkligen att bli orolig.

" Målvaktssidan hos SSK är löjligt klen och analysen av Forsberg är riktigt klockren (not. en tidigare skribent hade dissat Forsberg med som att det var bara att skjuta högt så går allting in). Som arbetslös och boende i Övik har jag haft "för mycket fritid" det senaste året så jag har sett både J20 och J18 spela förutom A-laget. Och jag kan intyga att Forsberg är ruggigt tät kring stolparna och på låga skott som han kan ta med magplattan eller täcka med benskydden men det är bara att skjuta högt så går precis allting in. Såg som sagt en hel hög J20-matcher med honom i vintras och i en match ryckte han bort axeln när pucken kom farande för att han inte ville bli träffad. Och i en annan gjorde han en Salo - duckade för pucken. Och till J20-slutspelet syntes det att han var ruggigt inläst av motståndarna - nästan samtliga avslut togs högt och han hade enorma problem. Frågan är om han ens kom upp i 90 procent i räddningsprocent då. Jag håller Linus Ullmark som klart mycket bättre och jag förstår varför MoDo ville få bort Forsberg, så att Ullmark kan få den chans han förtjänar. Att Ullmark varit etta i juniorlaget framför Forsberg vittnar ju också om att Forsberg inte håller måttet ens på juniornivå. Känns som mycket dålig scouting av SSK när det gäller Forsberg. Troligen har de gått på någon positiv hörsägen från någon agent utan att ha sett honom spela över tid. I så fall hade de nog hellre valt att ta Ullmark eller avstå."

Marie Hallman sa...

Anonym: Jo men det är det väl? Visst man kan säga försäsongsmatch om man ska vara väldigt petig men det är ju ändå försäsong och träningsmatcher inför the real thing - seriespelet och jakten på en esplats.

Anonym: Nja min bild är lite annan än den i artikeln i alla fall. Så är det ju.

Fasth: jo jag ska göra en längre grej med Danne! Tror jag har frågat det där med adnra sporter förr men minns inte vad han sa. Dock vet jag att han var galen att köra rally som ung :))

VV: jag har redan gjort ett par intervjuer där Nygårds slagit fast att detta ÄR målvaktsparet för den här säsongen.
Anton var en av tre målvakter i JVM så jag tror nog han har kvaliteter, vi får se i vinter hur bra han är eller inte är.

Anonym sa...

Hej, Marie Broc Little har ju landat i stockholm nu för träna med AIK och undrar om det finns chans till intervju med den lille amerikanen:=

Anonym sa...

Du är bäst, Marie!
Nu när fotbollen står en upp i halsen är det en skönt kall och frisk fläkt att läsa dina hockeyuppdateringar, verkligen.
Kom igen nu DIF, signa Otto!
/Brasse

Marie hallman sa...

Anonym är bortrest denna vecka men tänkte snacka med broc senare :)

Brasse tack du det värmer 👍

Nirre sa...

Är det någon junior som följer med AIK till Gotland? DK är väl sjuk och Broc och Jensen är väl inte med till Gotland så AIK behöver ju ett par extra Forwards

Marie Hallman sa...

Nirre: det borde det ju vara. DK är inte med och jag vet inte om Broc coh dansken hinner dit? Fast Broc skulle ju landa i måndags så han borde vara på plats.

Nirre sa...

Du vet inte vilka som följer med ner?

Tompa sa...

Ja det var ju verkligen. Ädelt av spelarna att inte kräva att deras tidigare kontrakt skulle gälla, en meta stor eloge till dom alla, vilka hjältar alltså jag kräver tröjhisning till samtliga!

Marie Hallman sa...

Nirre: nä vet inte vilka de tog med

Tompa: jag sa inte att det var ädelt, det var ett krasst konstaterande att som dagens otydliga standardkontrakt är utformade skulle samtliga spelare kunnat kräva elitserielönen enligt kontrakt MEN ingen har gjort det, förmodligen för att de känner skam och skuld över att ha spelat ner DIF i HA