onsdag 4 juli 2012

Silly season Ottosson " Det värmer enormt " (Uppdaterad)(Ottosson. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Kristofer Ottosson hade redan ställt in sig på att lägga skridskorna på hyllan men den insamling som dragits i gång av fansen har överväldigat och gläder Djurgårdsforwarden:

– Jag uppskattar det engagemang som har varit runt mig jättemycket och att jag är så pass uppskattad. Det värmer enormt och har fått mig att må jättegott, säger Ottosson.

Men han är också lite tudelad över det som nu händer:

– Ja, samtidigt som jag är enormt glad över fansens initiativ så känns det märkligt att om det löser sig mellan mig och Djurgården så är det på det här sättet. Det här borde ha varit löst redan i april.

Vad känns märkligt?
– Jo men det här är det yrke jag har och det är ganska höga löner i det här yrket och att det då finns människor – som kanske har betydligt lägre löner än jag – men som ändå samlar in pengar till mig, det känns märkligt. Samtidigt så kan jag inte göra något åt att det är som det är så jag är jätteglad över fansens engagemang och vill verkligen rikta ett stort och varmt tack till alla som gör det här. Men det borde som sagt vara löst mellan mig och Djurgården redan i april.

 Hur långt ifrån varandra stod ni när Djurgården gick ut och sa att det var kört?
– Ganska långt kan man säga – utan att prata exakta pengar. Lönerna i den här branschen är ju generellt högre jämfört med en medellön i Sverige. Det är därför det blir lite märkligt när folk samlar in pengar till mig, det är ju inget synd om mig. Och det finns annat i det här också som är mellan mig och Djurgården, därför blir det lite konstigt fokus på den här insamlingen, säger Ottosson.

När Djurgården gick ut med sitt besked om att truppen var stängd, gav du upp tanken om spel då?
– Ja, det hade jag redan gjort mer eller mindre faktiskt. Det (DIF:s beslut) kom inte som en överraskning för mig, jag hade förstått mer eller mindre hur det skulle bli när tiden gick och gick men när det här (insamlingen) kom så blev jag glad så klart. Nu finns det en öppning, det är jag väldigt tacksam för och Djurgården bör vara oerhört tacksamt mot sina fans också för går pengarna inte till mig så får Djurgården in pengar till andra spelare i ett tufft läge.

Det finns de som tycker du är girig som inte tar det DIF erbjuder rakt av?
– Då får de tycka så om de vill. Samtidigt så vet de som säger så inte vilket bud jag fick. Frågan är varför jag inte fick samma överenskommelse som andra spelare i samma situation? I min värld hör det sportsliga och ekonomi ihop. Är man intresserad av någon sportsligt så erbjuder man en lön som motsvarar intresset samt kvaliteten hos spelaren i jämförelse med andra spelare, säger Ottosson och fortsätter:

– Så man får tycka att jag är girig om man vill men det här är mitt yrke och ska jag spela så innebär det saker för min familj. Såna saker måste man också ta med i ekvationen.

Exakt vilka summor som Ottosson och Djurgården har diskuterat vill 36–åringen inte gå in på. Inte vilken sänkning i procent som det har handlat om heller. Han tycker att det blir fel gentemot Djurgården om han gör det, helt enkelt.

Men jag (Marie) har via andra källor fått höra att det Ottosson erbjöds var en – i sammanhanget – låg lön. Sänkningen från elitserielönen ska ha varit betydligt större än den halvering av lönen som det har snackats om. 

Mina - väl insatta källor kan tyvärr inte säga exakt procenttal – men enligt de uppgifter som jag har fått från andra än Ottosson - har det första erbjudandet om en halverad lön sänkts flera gånger av DIF samtidigt som tiden har gått. 

Det är med andra ord inte en halverad lön utan ett erbjudande på rejält mycket lägre nivå än så som det stupade på när parterna till slut inte enades. 

Jag har berättat för Ottosson att jag har de här uppgifterna, men han vill som sagt inte kommentera varken kronor eller procenttal. Vill inte bekräfta eller dementera, tycker alltså att det blir fel gentemot DIF och då är det så.

Nu tittar han istället hellre framåt och eftersom insamlingen är i gång och redan efter ett par dagar hade fått in runt 170 000 kronor på kontot (uppgiften är uppdaterad natten mot torsdag) och det verkar fortsätta ramla in mer pengar så är dörren för fortsatt spel i DIF för Ottosson fortfarande öppen. Men pengarna ska räcka till både lön, skatt och sociala avgifter (cirka 2/3-delar går till de två sistnämnda, 1/3 är det man får ut efter skatt) och det är dessutom bråttom med ett klart besked om vad som finns att förhandla om.

– Ja det finns tyvärr inte så mycket tid att spela på av olika anledningar. Jag kan till exempel inte gå utan lön hur länge som helst, utan till slut måste vi i familjen planera om hela vår situation och bestämma vad som händer om det inte blir mer hockeyspelande och vissa beslut man tar går inte att ändra när de väl är tagna.  

Vilken är deadlinen?
– Säsongen börjar om en månad ungefär och det är väl någonstans där. Ska det hända något så måste det nog börja hända nu. Jag hade ju ställt in mig på att det var över men nu finns en möjlighet – som jag är tacksam för - att fortsätta och då måste och vill jag hålla vägarna öppna. Men optimalt är de inte, jag hade velat ha det här klart med Djurgården redan i april.  

För dem som vill veta mer om insamlingen så finns info och kontonummer här påDjurgårdens hemsida:

23 kommentarer:

jensa sa...

Skäms Djurgården. Skäms så in i helvete. Att göra så här mot Otto är oförlåtligt. Hur kan ni?

Anonym sa...

håller med Jensa Man gör inte så mot Otto Hoppas att det löser sig med nytt kontrakt Ska själv lägga mitt bidrag imorgon

Niklas sa...

När Otto säger att det finns "lite annat" mellan honom och DIF, den informationen har inte vi fans. Vi gick enbart på de uppgifter som fanns, att man vill ha Otto men att det inte finns utrymme.

De flesta fans såg ett behov av en så stark center som Otto är och vill heller inte att en av våra främsta kulturbärare ska sluta på detta sätt. Vi vill betala tillbaks för alla de år han ställt upp för oss, trots bättre bud från annat håll.

Jag har skänkt en dagslön och hoppas verkligen det löser sig.

DIF sa...

Ingen spelare är större än föreningen. Ingen.

Anonym sa...

Otto är självklart inte större än föreningen. men däremot är han föreningens överlägset största spelare! En kulturbärare modell större.

Anonym sa...

storartad av fansen, jag har inte värdens fetaste konto, men jag skänkte en slant, en slant som är värd att offra efter alla mina glädjetjut framför tv:n när denna starka smarta forward har gjort sitt jobb ytterst!

kom igen supportrar! många bäckar små!


/Dif_henkan

Anonym sa...

Mitt bidrag är insatt!
Hoppas det löser sig.

Richardlj

Anonym sa...

Mina pengar ar riktade till ottoson ingen
annan

Anonym sa...

Så otyroligt härligt att se vilket positivt engagemang det finns.

Underbart att se hur Djurgårdens fans vill hjälpa till.

Lyckas man behålla Otto är det självklart en grym förstärkning (han var ju bland de bästa i kvalserien)

Härligt och se att Djurgårdens fans också sluter sig samman och bidrar konstruktivt (som kontrast till allt tråkigt som hänt på Stadion).

man hoppas bara att alla fans inser att deras lilla bidrag verkligen gör skillnad och att man inte kan vänta hur länge som helst - vill man bidra ska det ske nu.

Dessutom hoppas man att alla djurgårdare verkligen fåpr veta att insamlingen finns

Pelle sa...

Måste hålla med föregående talare, hur kan man utsätta en sån lag trogen spelare på detta sätt, en sak är det om det inte finns pengar osv att man inte kan signera Ottosson. Men sättet, att dra ut på tiden, och att vad jag kan förstå, dribbla med han lön hela tiden till en lägre lön hela tiden.
Varför blev inte han signerade i samma drag som Ölvestad, Fimpen osv?
Sen kan jag personligen tycka att Ottosson är faktiskt grunden till Djurgårens lag, och har vart i många år, har sagt det förut, men när gjorde Ottosson en dålig match med betoning på hans insats i matchen?
Ja tycker det skulle vara himla tråkigt om det inte gick! Blir nog svårt att ersätta hans plats, på isen och utanför!

Anonym sa...

Men då är det ju upp till oss att fixa så Otto kan vara kvar!

Vi får alla skicka in en slant och dessutom sprida informatinen vidare

Anonym sa...

Så jävla dåligt skött.. Hoppas det löser sig!

Anonym sa...

Måste bara säga att när spelare som inte fått/accepterat det kontrakt dom fått och lägger in pikar om hur märkligt dom tycker klubben agerat borde tänka på att inget av detta hade behövt hända om dom bara gjort sitt jävla jobb och inte lyckats med konststycket att åka ner i fucking HA. Dom har förverkligat sin rätt att vädra sitt missnöje. Ta vad som erbjuds eller dra och hållkäft .

Tompa sa...

Helt rätt sagt, som man bäddar får man ligga,,,

Marie Hallman sa...

DIF: Nä men har någon sagt det då?

Anonym och Tompa: Ja visst kan man tycka så men om man nu ska kolla på insatserna förra säsongen tycker jag inte att Otto var den sämsta, tvärtom så var han en av få som höll en genomgående bra nivå. Sedan är en förhandling alltid ett spel, jag tycker att DIF kunde skött det bättre.

Övriga: Oerhört stort av fansen att gå in och samla pengar tycker jag. Det är som Otto själv säger - inte synd om honom - men det är fantastiskt att det finns ett sånt engagemang tycker jag.

Samma gällde när SSK samlade in pengar till Fansens lirare till Nyllet och sedan lät pengarna gå vidare till Strudwick, AIKs fans har haft Golden Hill spelaren och i Västerås har man i vår samlat in pengar för att kunna behålla Viktor MÅrtensson som annars var ute ur truppen. Kul att det finns ett sånt engagemang, snacka om att fansen visar styrka och hur mycket de betyder!! Starkt.

Anonym sa...

Trisst dock att Linkan sitter på Twitter och är jävligt tydlig med vad han tycker om ottos vara eller inte i DIF...

Marie, har du möjlighet att kolla upp varför Linkan håller på såhär?

Marie Hallman sa...

Anonym: Han säger att han gärna vill ha Otto i laget. Tycker väl det är synd att det krävs en insamling för det typ så.

Anonym sa...

Skickade 500 till insamlingen för Otto. Är det någon som vet var och hur ofta vi får reda på vilket saldo det är på kontot? Får vi ihop 475000 så täcker det en lön på 30000 i månaden plus sociala avgifter. Det bör räcka som förstärkning av DIFs bud. Har full förståelse för Ottos argumentering gällande lön.

/Thomas

Anonym sa...

Tohmas >>> kolla forumet på www.difhockey.se eller www.räddaotto.se kampanjen fins på Twitter också @raddaotto

Anonym sa...

Tack för info. Har varit inne och läst. Imponerad. Med de här supportrarna kan vi inte misslyckas.
/Thomas

Andreas sa...

Pengarna som dras in ska gå till o lägga mellanskillnaden i budet, dvs skambudet från dif ligger kvar, fansen fyller upp det som krävs för att otto ska signa. Har jag fattat det som iaf.

Katamso sa...

Pengar insatta! Kom igen nu alla o hjälp till att rädda Otto! Tack för det enorma stödet både inom egna leden o även från andra!

Anonym sa...

Framför tvn? Ja juste, djurgårdare var du ja.

Men för er skull hoppas jag ni får ha kvar Ottosson. Trots Maries "super-hemliga-men-samtidigt-fantastisk-trovärdiga-källas-källa..."

Trotjänare finns det för få av idag. Både hockey och fotboll.

//Storebror