söndag 8 juli 2012

Sommarintervju Richard Gynge!


 
(Gynge på Hovet. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Nytt land, nytt lag, nytt språk, ny kultur, ny hockey. Nytt allting. Till och med rollen kan bli annorlunda. Richard Gynge står inför sitt livs äventyr.

– Jag försöker att inte fundera så mycket. Jag är mest nyfiken på hur man lever i Ryssland, spelar hockey i Ryssland – ja på allt möjligt, säger elitseriens poängkung.


Några svenskar i laget finns det inte och förutom en tjeck, en ukrainare och en finländare består laget av ryssar.

Det känns rätt roligt ändå och spännande. Det har väl inte varit så pirrigt i magen än men det blir väl när man åker dit och träffar dem. Och det blir väl till att prata engelska så får vi se om de förstår mig, ha, ha. Jag kan ju inget annat än det och svenska.

Blir tufft när alla går igång på ryska då?
– He, he ja men jag kan lite ryska som jag har kollat lite på själv och när jag väl kommer dit ska jag försöka ta tag i det och läsa ryska har jag tänkt. Jag tycker det är intressant. Sedan är det en trevlig gest också tycker jag. När det kommer hit amerikaner och försöker lära sig svenska så blir man ju imponerad av att de visar respekt för hur vi lever och för vårat språk, säger Gynge.

 (Gynge räknar in mål nummer fem i en match mot Timrå i februari. FOTO JESPERZERMAN.SE)

Men det kan bli en del svenskt umgänge ändå. Patrik Zackrisson och Andreas Engqvist kommer ju spela i Atlant som också ligger i närheten av Moskva och den duon känner Gynge:

– Men visst blir det sociala livet en utmaning också, det blir det!

Flickvän och familj går ju att hålla kontakt med via datorn så en ny sådan är precis inköpt. Det mesta är i ordning inför avresan som blir kommande vecka. Sedan drar försäsongen igång den 15 juli.

Men varför blev det just CSKA?
– De var intresserade, verkade vara seriösa och ha en bra organisation. Så det var inte så mycket att fundera på.

Hur lång tid tog beslutet?
– Det var väl en hel del funderande eftersom man lämnar familj och vänner och ska flytta till ett nytt land. Sedan var en del funderande om hur det skulle vara att lämna AIK i och med att jag har trivts så bra där, att det har gått bra där och i och med att Stockholm är min hemstad. Men när jag väl bestämde mig så var det inget snack, då gick det fort.

(Gynge jublar med fansen efter målet som tog AIK till slutspel i comebacksäsongen 2010-2011.  FOTO JESPERZERMAN.SE)

Vad tror du att du kommer få för roll i laget?
– Oj, jag har ingen aning. Jag försöker bara göra det som jag har gjort alla andra säsonger och det är att göra mitt bästa och ta den rollen som jag får. Man vill ju göra sitt bästa för laget, vi ska ju vinna matcher oavsett vad jag har för roll.

Har du kollat upp hur det är där borta med några andra svenskar?
– Ja jag har snackat lite med några av de som har varit i Ryssland och några som bor i Moskva och jag har bara fått positiva svar av dem. Mestadels i alla fall. Sedan är det klart att det är annorlunda än hemma men jag är mest nyfiken på att få uppleva det. Sedan är ju Moskva en oerhört stor stad, en världsstad på ett annat sätt än vi har här i Sverige, säger Gynge.

Som såg ett extra plus i att CSKA ligger i Moskva. Sedan vet man ju aldrig hur det går. Att KHL-klubbar värvat spelare till helt andra positioner än de är vana vid har ju hänt förr – som när Atlant värvade offensive ytterforwarden Fredrik Bremberg som defensiv center. Det har så klart Gynge också koll på, men han hoppas och tror att scoutingen är bättre nu även han är fullt medveten om att några garantier det finns det inte.

  (FOTO JESPERZERMAN.SE)

De som varit där säger att träningen är mycket hårdare också, rent fysiskt?
– Ja men det vet ju du, att jag gillar att träna så det blir perfekt för mig! Sedan är jag anpassningsbar, tror jag, vad det gäller vilken roll man får. Samtidigt så har de väl värvat mig för att jag är den jag är så jag ska försöka bidra lite med mitt sätt att se på hockey också, försöka bidra med det till lagsammanhållningen och jag kommer peppa killarna där som jag brukar göra här hemma i AIK.

Hur mycket har tiden i AIK betytt för dig?
– Det har varit jätteroligt och om jag ser till mig själv så har jag haft en enorm utveckling i AIK under de här åren. Och laget har haft ännu mer utveckling så det har varit en skitkul tid. Absolut!

   (FOTO JESPERZERMAN.SE)

Vad är det som har gjort att det har gått så bra?
– Oj, svårt att säga. Men du vet ju som sagt att jag tränar hårt – det är väl en del i det. Sedan har jag fått bra hjälp av duktiga tränare och proffsig personal och så har jag trivts bra i Stockholm. Det är ju en väldig fördel när man ska prestera att man mår bra!

Och poängkung blev du! Tror du CSKA väntar sig lika många mål?
– De kanske vill att jag ska vara defensiv center som Linkan? Ha, ha. Nä. Men sådär – att jag ska dunka in mål – tänker jag aldrig. Det går inte. Det var press på mig att göra mål i AIK också men jag tänker aldrig på målproduktion och sånt. Sedan kommer ju du och annan media med såna frågor hela tiden men jag tänker inte på det ändå. Man får göra sitt bästa, sedan får man se hur det går. Jag vill hjälpa laget – om det sedan är att täcka skott eller backchecka eller göra mål – det får tiden utvisa.


Inga kommentarer: