onsdag 11 juli 2012

Spelarjakt i kubik


Den som tycker att det fattas spelare i just sitt lag kan ju slänga en blick upp mot Asplöven. Där fattas över ett halvt lag trots att nyförvärv haglat in i dagarna och sportchefen Per Kenttä får verkligen göra skäl för lönen.

I dag, dvs under onsdagen, blev det ju officiellt att Asplöven tillfrågats och tackat ja till att ta den plats i Hockeyallsvenskan som Borås nu tvingas lämna.

Borås har i sin tur rivit så gott som alla sina spelarkontrakt, just nu har Jens Karlsson och Sebastian Benker sina kvar men övriga kontrakt har annullerats och frågan är ju hur många som vill stanna i division ett - till förmodligen lägre ersättningar. Några av de nyvärvade spelarna, till exempel backen Alexander Deilert, hann ju inte ens sätta sin fot i Borås innan det gick som det gick.

I Haparanda är det dock klang och jubel, trots de bråda dagarna.  Sportchefen Per Kenttä säger i en kommentar på klubbens hemsida att ”det här är det största som har hänt Haparandaidrotten sedan Tomas Johansson tog VM-guld i brottning”.

I lokaltidningen Norrbottenskuriren säger han även att den allsvenska platsen är det ”största som har hänt Haparanda sedan Ikea”. Och det kan låta märkligt men det är stort.

Jag har större delen av släkten i krokarna kring den nya hockeyallsvenska arenan och innan Ikea kom till gränsstaden för några år sedan kändes det som Haparanda sakta men säkert höll på att självdö. Då flyttade folk ut och bort från samhället, när Ikea och därmed en massa jobb kom gjorde det att flera stora affärskedjor också kom till stan och idag finns allt det där som Haparandaborna förr åkte till Luleå eller till och med till Sundsvall (Ikea) för att shoppa i. Så jämför man med det är det här stort.

Men vilka ska spela i Asplöven då?

Redan innan det officiella beskedet – den 7 juli- fick tre spelare fick ta sina trunkar och lämna det nya allsvenska laget.

Anders Öhlund, Kory Baker och Martin Palmberg ansågs mer division ett än allsvenskan och fick se sina kontrakt gå upp i rök.

Tuffa beslut att ta men vi önskar dem fortsatt lycka till i sina karriärer.” säger sportchef Kenttä till klubbens hemsida.

Samtidigt som trion fick lämna erbjöds backarna Karl-Anton Strömbäck och Antti Kauppila, tryoutkontrakt. Strömbäck tackade nej, Kauppila tackade ja. Och Enligt Kenttä ska det vara ”några tryoutplatser” i truppen.

- Vi kommer ha några tryoutplatser i truppen och Antti har valt att ta chansen säger Asplövens sportchef Per Kenttä.

 De som inte platsar längre hade knappt fått beskedet så kom nästa besked åt andra hållet, då Asplöven den 7 juli dels kunde berätta att Juha Silvander från grannstaden Tornio förlänger sitt kontrakt, samtidigt som man värvat Daniel Despotovic (som spelade i Asplöven 1009-2010) samt en SM-liigameriterad backi Toni Kirén

” De som följt oss ifjol vet hur viktig Juha varit för oss. Daniel är en väldigt intressant spelartyp och har alla verktyg att utvecklas till en producerande spelare på allsvensk nivå. Vi har haft ögonen på Toni och samtidigt fått bra rekommendationer från Kärpäts organisation, säger sportchef Kenttä på hemsidan.

Under tisdagen presenterade sedan Asplöven Peter Wennerström. Han var utlånad från Frölunda till Örebro förra säsongen, skulle spela i Borås den här säsongen men hamnar nu alltså i Asplöven.

”Peter är en spelartyp vi saknat i Asplöven, han kommer ha en nyckelroll i vår offensiv och vårt powerplay i vinter. Trots att han är “ung” har han meriter från spel i Allsvenskan och Elitserien som vi kommer få nytta av” säger Asplövens sportchef Per Kenttä till klubbens hemsida.

Under onsdagen kom nästa värvning, Skellefteåfostrade backen Olov Lundqvist som tidigare gjort två säsonger i Haparandaklubben – 2009/2010 och 2010/2011. Senaste säsongen var han i Borås men nu  blir det alltså spel uppe vid finska gränsen.

Och laget har – så här långt – rejält med blåvita inslag även om truppen är ganska tunn. Så här ser den ut nu (torsdag kväll). Det fattas rejält med spelare som ni ser.  Så det kommer ju ramla in fler. Frågan är bara hur många som kommer från nu degraderade Borås eller om Asplöven blickar än mer mot Finland.

Målvakt: Petter Nilsson (svensk)
Backar: Antti Alamäki (finländare), Antti Kauppila (finländare), Toni Kirén (finländare), Olov Lundqvist (svensk), Teemu Metso (finländare).
Forwards: Daniel Despotovic (svensk) Martin Hellgren (svensk), Juha Silvander (finländare), Peter Wennerström (svensk).

Spelschemat kommer enligt Sonny Lundwall, som är ligachef för Hockeyallsvenskan att vara i stort sett intakt. Enligt en artikel i Dalarnas Tidningar kommer Asplöven få ta Borås matchdagar rakt av:

"Jag har granskat spelschemat och det visar sig att inget lag får mindre än två dagar emellan matcher och resor till och ifrån Haparanda. Det blir inga större förändringar i spelschemat. Vi från ligans sida kommer inte att initiera något. Det är om Asplöven och någon klubb kommer överens själva om att byta matchdagar." säger Lundwall till DT.se
Inga kommentarer: