fredag 11 september 2015

Mardrömsstart, då vände AIK och vann.

( Calle Åsell skriker ut sin glädje efter vändningen från 0-2 till 3-2. FOTO JESPER ZERMAN)

Ja herregud. Den chockartade starten som AIK bjöd på hade passat i vilken skräckfilm som helst. Inte nog med att det blev 0-1 efter 22 sekunder och 0-2 efter 3.54. Spelarna såg ut att vara lamslagna och skräckslagna bortom räddning där ett tag.

Men. Plötsligt fanns där en mental styrka som oftast saknades förra säsongen. Det som kunde blivit ett riktigt obehagligt ras blev ett ”kom igen, vakna för fan gubbar”. Det blev ”handlingar talar mer än ord”. Två saker som segerskytten Calle Åsell kunde berätta om efteråt.

 
( FOTO JESPER ZERMAN)


Tre poäng är alltid viktigt. Men att AIK reste sig i ett läge där det lika gärna kunde ha blivit en total kollaps, att Gnaget fick börja med en mental styrkeuppvisning och stark vändning där det lika gärna kunde gått käpprätt… tror jag kan bli viktigt den här säsongen.


( Mikael Lindqvist klev av efter två perioder med en skada, dock inte en från matchen utan en han fått på träning tidigare i veckan. FOTO JESPER ZERMAN)

Visst en match är inte mer än en match. Det är 51 kvar i serien. Men en bra start kan inte underskattas. Inte minst för ett AIK med alla krav som hör till när man spelar i den tröjan. Nu finns något att bygga vidare på. Bra så.

**

( Malte Strömwall efter reduceringen till 1-2. FOTO JESPER ZERMAN)

Malte Strömwall visade redan på försäsongen att han kan bli en av nyckelspelarna i AIK.  I premiären var det inte oväntat han som klev fram och gav AIK hopp med både bra spel och 1-2 reduceringen. En ny publikfavorit tror jag.

**
(Var visst många som ville diskutera med Robin Kovacs. FOTO JESPER ZERMAN)

Robin Kovacs måste ha känslorna i gång för att göra en bra match. Det hade han mot Oskarshamn. Förbannad som få, i gruff med en rad Oskarshamnsspelare, på gränsen till att övertända och slå över. Fick med sig övriga gänget uppåt när paniken stod på lut. Enda som saknades var ett mål på det där friläget i andra.

**

( Simon fredriksson 195 cm och 100 kg. Det syns. Och känns. FOTO JESPER ZERMAN)

Backen Simon Fredriksson, 22 år, gjorde tre mål på 46 seriematcher i Västerås förra säsongen. Och säsongen före det blev det endast ett mål i Karlskrona på 49 matcher. Man får väl säga att oddsen på att just han av alla skulle kvittera till 2-2 var… obefintliga. Men den 195 cm långa och 100 kg tunge backen kan vara rapp ibland. Och nu satt första målet i AIK-tröjan ever där, om än med hjälp av en studsande puck.

**
Segerskytten Calle Åsell som är född AIK:are, uppväxt AIK:are i en AIK familj har alltså spelat i Väsby (moderklubb, knatte, pojk och juniorhockey), i Mora, i Örebro, i Kumla, i Vita Hästen och allra senast i Timrå. Men inte en enda tävlingsmatch i karriären i AIK, i klubben i sitt hjärta, förrän i premiären. Och då går han in och avgör. På hemmaplan. Oddsen på det?!

( Anders Gozzi. FOTO JESPER ZERMAN)

Var nog en och annan som undrade vem den här Åsell var när tryouten inleddes. Under försäsongen har han dock visat framfötterna och man får väl gratta Gozzi till bra fingertoppskänsla både för att han tog in Åsell på tryout och för att han och Melin valde att satsa på Stockholmskillen som fått försöka förverkliga sin dröm ute i landsorten i stället. Kan bli en viktig pjäs det här.

( Robin Kovacs. FOTO JESPER ZERMAN)


AIK - OSKARSHAMN 3-2  (1-2, 1-0, 1-0)
Matchen:  MMM+
Målvakterna: Robin Rahm, AIK, 84,62%  och Dan Bakala, Oskarshamn, 90,62%
Publik: 4 456
Domare:  Patric Bjälkander

BÄST I AIK
MMM Malte Strömwall, f
MM Robin Kovacs, f och Messy Jonsson, f
M Calle Åsell, f

BÄST I OSKARSHAMN:  Dan Bakalal, mv

( Messy vs en av domarna. FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (00.22) Mitchell Wahl (Arsi Piispanen)
0-2 (03.54) Jonas Engström (Nicolas Deschamps)
1-2 (16.42) Malte Strömwall (utan assist)

ANDRA PERIODEN
2-2 (18.48) Simon Fredriksson (utan assist)

TREDJE PERIODEN
 3-2 (05.44) Calle Åsell (Messy Jonsson, Emil Lundberg)

(Arg efter 0-2 på mindre än fyra minuter? Säkert. Men bilden är inte tagen då. Den är enligt fotografen tagen då det stod klart att AIK vänt och vunnit matchen. Återhållsam glädje. Typ. FOTO JESPER ZERMAN)


SKOTTEN I MATCHEN:  32-13 (14-3, 13-3, 5-7)

(Messy Jonsson, Calle Åsell och sedan är jag osäker. Malte kanske.  FOTO JESPER ZERMAN)

UTROPSTECKNET!
Malte Strömwall, Simon Fredriksson, Calle Åsell! Alla gjorde sitt första mål i en tävlingsmatch för AIK. För Simon och Calle var det dessutom första målet någonsin i AIK-tröjan. Lika bra att visa vad man går för direkt även om de två sistnämnda inte har så jättemånga mål på sitt cv sedan tidigare. Men här klev de fram.

FRÅGETECKNET?
AIKs första fem minuter? Herrejävlar vilken skräckfilm för publiken på Hovet som nog fick läskiga flashbacks till förra säsongen. Gnaget började så småningom jobba sig in i matchen och till slut kom reduceringen och sedan rullade det på. Men tänk om Oskarshamn gasat på och satt trean också? Sjukt viktig moralisk resning för AIK.

Citatet
”Klassiskt hockeyproblem – vi skulle försvara det vi inte har. Jag tycker vi blev fega och föll på eget grepp”
(Oskarshamns tränare Fredrik Söderström om den tappade ledningen och att Oskarshamn slog av på takten istället för att gasa efter den tidiga 2-0-ledningen. Oskarshamn har nu inte vunnit en premiär sedan 2004. )


FLER FINA BILDER AV JESPER ZERMAN HITTAR NI HÄR

Inga kommentarer: