torsdag 28 januari 2016

Seriefinal - då tog AIK över serieledningen

(Christian Sandberg och Robin Kovacs efter 3-2-målet. FOTO JESPER ZERMAN)

Seriefinal och långa köer som ringlade innan match. 7 427 sålda biljetter. Kul! Syntes även att spelarna njöt, tändningen när AIK kom in på Hovet var elektrisk. Robin Kovacs åkte till och med fram och knackade i glaset till fansen innan match.


( FOTO JESPER ZERMAN)

Arton vunna hemmamatcher nu. Av 24 möjliga. Rätt mäktigt facit måste jag säga. Fjorton har vunnits vid ordinarie tid, två på övertid och två på straffar.

Kovacs straffacit är ju magnifikt (se intervju) men 3-2 målet i pp var också en delikatess. En intränad variant där Micke Lindqvist lade upp pucken till Christian Sandberg som serverade Kovacs som mötte med ett direktskott. Smack. Snyggt.

(Ibland vill man bara ..... FOTO JESPER ZERMAN)

Ska man gnälla på något så är det ju utvisningarna. I en seriefinal är det klokt att hålla sig på isen.

Micke Lindqvist satte föresten också en straff. AIKs första. Rätt bra bortfintning av målvakten där med.

AIK har varit uppe i sju straffläggningar nu (varav två hemma). Har vunnit sex av dem sju. Kovacs har avgjort fyra (mot Leksand, Björklöven, BIK Karlskoga, Tingsryd) , Bratt en (mot Tingsryd) och Sandberg en (mot Västerås).

( ....vara först på väg framåt. Som Daniel Olsson Trkulja. FOTO JESPER ZERMAN)

Straffsegern innebar att AIK nu är serieledare igen, på samma antal poäng som Tingsryd (83) men med 18 (!) måls bättre målskillnad. AIK har plus 44 och Tingsryd plus 26. Båda lagen har med elva matcher kvar att spela 16 pinnar ner till trean BIK Karlskoga. Starkt! Det är dessutom 24 pinnar ner till nian Mora under playoffstrecket .

Hittade för övrigt Patric Blomdahl i korridoren utanför omklädningsrummet. Han tränar – men ytterst lite hockey. Känner sig inte alls i form för att slåss om en plats i ett lag och då mest för att hans handskada inte har velat läka som han hade hoppats. En operation är ju gjord men det är i dagsläget inte aktuellt med spel. Han har inte gett upp hoppet om en comeback men här och nu blir det inte av i alla fall. Synd. Han såg som vanligt vältränad ut ändå.

 
 ( Strömwallfans  FOTO JESPER ZERMAN)

AIK - TINGSRYD 4-3 e straffar  (2-1, 0-0, 1-2, 0-0, 1-0)
Matchen: MMMM
Målvakterna: Gustaf Lindvall, AIK och Johannes Jönsson, Tingsryd
Publik: 7 427
Domare: Patric Bjälkander

 ( MatchvinnarKovacs FOTO JESPER ZERMAN)

BÄST I AIK
MMM Robin Kovacs, f  
MM Christian Sandberg, f
Micke Lindqvist f och Gustaf Lindvall, mv

BÄST I TINGSRYD: Eric Castonguay, f och Drew Paris, back.

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (02.18) Marcus Jonsson (Calle Åsell, Nicklas Sjölund)
1-1 (05.14) Hannes Johansson (Denny Kearny, Måns Hermansson)
2-1 (16.26) Robin Kovacs (Straff)

ANDRA PERIODEN
-

TREDJE PERIODEN
2-2 (05.27) Drew Paris (Eric Castonguay, Denny Kearny) Spel 5 mot 3
3-2 (09.10) Robin Kovacs (Christian Sandberg, Michael Lindqvist) Spel  5 mot 4

 ( Jonathan Andersson flåsar Markus Persson i nacken.  FOTO JESPER ZERMAN)

FÖRLÄNGNING
-

STRAFFAR
Robin Kovacs, 4-3 (AIK satte sina två, Tingsryd missade sin första.)

SKOTTEN I MATCHEN:  28-30  (10-8, 7-8, 9-7, 1-7, 1-0)

 ( FOTO JESPER ZERMAN)

UTROPSTECKNET!
Straffkungen Robin Kovacs. Man kan ju inte annat än älska det mod, den kreativitet och det självförtroende som lyser igenom när han lägger sina straffar. Hög fart tyngdförflyttningar som gör att målvakten varken vet ut eller in och så kylan. Att bara braka på sådär!


FRÅGETECKNET?
Hur kan man spela sämre i fem mot tre är ju en gåta. Faktiskt. AIK fick ju ett två minuter långt fem mot tre vilket mest innehöll bortslagna pass och felaktiga mottagningar på de som skickades åt rätt håll. Det blir för kladdigt och för stressat märkligt nog.
Tingsryd fick också ett tvåminuters fem mot tre. Pang så satt pucken där. Men så har smålandslaget ett par klockrena snipers i laget också – Eric Castonguay och så han som satte just det målet, Drew Paris. Boom sa det bara.

Citatet
”Det blir enormt många utvisningar vilket jag tycker är tråkigt. Det förstör hockeyn, sänker tempot i matcherna och man får inte avgöra matcherna själv”
(AIK:s tränare Roger Melin till C-more angående domarinsatsen.) 

Inga kommentarer: