onsdag 3 februari 2016

AIK körde över Sundsvall på Hovet

(Jonte Andersson noterades för fyra assist. FOTO JESPER ZERMAN)

Fina mål men också en rätt sömnig match. Blev lite märklig känsla över tillställningen då det mest var spel mot ett mål.

Och då finns ju ändå en hel del meriterade spelare hos gästerna men ja. Det märktes inte med undantag av målvakten Magnus Åkerlund som slet som en galärslav utan så värst mycket hjälp av sina lagkamrater.


Roligast var ju att se juniorernas framfart. AIK hade sju juniorer på isen – Robin Kovacs och Jesper Bratt som väl numera är ordinarie. Max Lindholm och Nicklas Sjölund har varit med i några matcher redan. Lägg därtill debutanterna Fredrik Karlström, Emil Leijon och Anton Schou (uttalas Skauu) som tog för sig bra.

(Fredrik Karlström är en smart spelare med bra fart på rören. FOTO JESPER ZERMAN)

Karlström fick spela med Bratt och Kovacs och det gick undan när trion var på isen. Kul, här finns bra återväxt.

Ska AIK ha en chans att gå upp i SHL krävs dock antingen att några av de nu skadade tongivande spelarna kommer igång pronto, inga nya skador samt kanske någon värvning, inte minst på backen där det är låg medelålder. Ett kval är ändå något helt annat än ett skadeskjutet Sundsvall helt utan självförtroende.

(Robin Rahms första nolla för säsongen. FOTO JESPER ZERMAN)

Apropå backar. Markus Lauridsen! Den danske landslagsbackens betydelse för AIK:s spel ska inte underskattas. Här är det hålla tummarna för inga skador som gäller. Han är grymt stabil.

Apropå kul att se. Törs ju knappt säga, vill inte jinxa men Christian Sandberg har för en gångs skull varit mestadels skadefri och som han flyger fram nu på isen så är han en fröjd att se. Inblandad i fyra av de fem målen i den här matchen. Vann 11 av 17 tekningar och är i  grym form. Viktigt.

Robin Rahm höll sin första nolla för säsongen också. Och även om mycket av spelet var på andra sidan är det klass att hålla fokus när matchen ser ut som den gör. Två av AIK:s fyra hållna nollor den här säsongen har för övrigt kommit mot Sundsvall och de andra två mot Oskarshamn.

(Emil Lundbergs killerlook. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK - SUNDSVALL 5-0  (2-0, 2-0, 1-0)
Matchen: MMM (eg två M, i en match utan hetta. Men fina mål gav MMM)
Målvakterna: Robin Rahm, AIK 100 % och Magnus Åkerlund, Sundsvall  90,91%
Publik: 3 526
Domare: David Bergman

BÄST I AIK
MMM Robin Rahm, mv och Jonathan Andersson, b.
MM Daniel Olsson Trkulja, f och Christian Sandberg, f
Eric Norin, b och Jesper Frödén, f

BÄST I SUNDSVALL:  Magnus Åkerlund, mv. Jorå. Fem insläppta men på 55 skott. Utan honom hade det blivit tvåsiffrigt bakåt.

(Lundberg o Bratt. FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (03.15) Eric Norin (Jonathan Andersson, Christian Sandberg)
2-0 (19.04) Jesper Frödén (Jonathan Andersson, Daniel Olsson Trkulja)

ANDRA PERIODEN
3-0 (03.56) Jesper Bratt (Jonathan Andersson, Eric Norin) Spel 5 mot 4
4-0 (12.34) Daniel Olsson Trkulja (Jonathan Andersson, Christian Sandberg)

TREDJE PERIODEN
5-0 (08.28) Fredrik Hynning (Simon Fredriksson, Marcus Messy Jonsson)

SKOTTEN I MATCHEN:  55-24  (22-3, 16-13, 17-8)

UTROPSTECKNET!
Jonathan Andersson! Fyra assist och nästan så det blev mål vid fjärde målet men Daniel Olsson Trkulja styrde in pucken där. Jag frågade när Jonte gjorde fyra poäng i en match senast? U16 typ… blev svaret. Men jag har skrivit det tidigare och gör det gärna igen. Jonte har verkligen blommat ut den här säsongen och stortrivs under Melin. Kul som bara den.

FRÅGETECKNET?
Skadorna. AIK hade fem tongivande spelare borta pga skada mot Sundsvall. Strömwall och Lindqvist är förhoppningsvis tillbaka till nästa eller nästnästa match. Spångberg som tagit så stora kliv fick en lite oroväckande axelskada efter smällen i förra matchen.

Stefan Johansson kommer operera handleden – tveksamt om han hinner spela något mer. Oscar Steens knä undersöktes under onsdagen, besked om det blir operation där eller ej kommer i dagarna.

Tufft läge således för Anders Gozzi som inte har någon stor pengapåse att ta ur. Lägg där till att det tickar på mot transferstopp den 15 februari.

Det verkar finnas framför allt fansgrupperingar som är intresserade av att bidra för att ta in förstärkningar men det gäller ju att hitta rätt spelare också. Knepigt läge.

 
 (Niclas Sjölund.. FOTO JESPER ZERMAN)

Citatet
”Vi kom väldigt snett på det i dag. De spelade styrspel och vi fastnade där och de fick mycket spelvändningar. Det är ingen hockey som passar utifrån vår situation. Vi har så mycket pucktapp och det matar dem något enormt. Och tappar man folk i spelvändningar blir det väldigt tufft. Man hamnar på rygg och drar på sig utvisningar

(Sundsvall Hockeys tränare Leif Strömberg analyserar matchen för ST.nu.)

Inga kommentarer: