lördag 6 februari 2016

Sjunde raka och mål för Jonas Almtorp i debuten

(Jonas Almtorp fick inleda med en höjdarmatch, på många sätt. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK:s nyförvärv inför slutspurten, Jonas Almtorp, debuterade på Hovet. Och vilken debut han fick!

Var lite rostig tyckte han själv och Melin muttrade något om detsamma men ett mål och inne på AIK:s samtliga fyra kassar för egen del och seger 4-1 mot förhandsfavoriten Västerås får väl anses vara okej…

( Målskytt redan efter 19.19 i sin första match för AIK. FOTO JESPER ZERMAN)

 Jag såg matchen på tv och även om det var kul att se glädjen i Jonas Almtorps ögon efter debuten så är ju det som slog mig mest det enorma självförtroende som AIK spelar med den här säsongen.

Ett självförtroende som sviktat lite emellanåt då till stor del unga AIK haft svängningar i matcherna eller i serien men hur det än är så har gruppen i sig en sån självkänsla att de downperioderna bara varit mindre krusningar på ytan.

( FOTO JESPER ZERMAN)

För kolla in de här siffrorna:

AIK har vunnit tio av sina senaste elva matcher. Gnaget har sju raka vinster: mot i tur och ordning BIK Karlskoga, Oskarshamn, Pantern, Tingsryd, Vita hästen, Sundsval och nu Västerås.

Enda plumpen på de elva senaste matcherna kom 8 januari borta mot Almtuna där Uppsalalaget vann en riktig skitmatch från båda lagen med 3-2 efter straffar.

( FOTO JESPER ZERMAN)

Men … även om spelet var mestadels risigt så sa Anders Gozzi efteråt att benen såg mycket piggare ut på spelarna, att han kunde se att det fanns positiva tendenser framför allt i slutet av matchen trots torsken.

Och det har han ju fått helt rätt i.

Ser man på AIKs hela säsong så har Gnaget tagit poäng i 35 matcher av 44 (!),  har 24 vinster och endast nio förluster vid full tid.

De elva matcher som krävt avgörande på övertid eller straffar har slutat med tre övertidsvinster, sex straffvinster och endast två förluster- en på övertid och en på straffar.


( FOTO JESPER ZERMAN)

AIK har gjort överlägset flest mål i serien (154 stycken) och har plus 54 i målskillnad, vilket kan jämföras med tabelltvåan Tingsryds 120 gjorda mål och plus 28.

AIK står nu på 92 poäng, tre före Tingsryds 89 poäng. Båda lagen står på 44 matcher.

( FOTO JESPER ZERMAN)

Trean Oskarshamn har 75 poäng – det innebär att AIK har hela 17 poäng ner till de som jagar under strecket när det är åtta matcher och 24 poäng kvar att spela om.

Krävs med andra ord inte så mycket till för att vara klara för allsvensk final.

En annan imponerande detalj är att AIK aldrig förlorat mer än två matcher på rad. Detta har i sig endast hänt två (!) gånger på hela säsongen (15 och 17 oktober  mot Pantern och Oskarshamn borta, samt 13 och 15 december mot Vita hästen hemma och Asplöven borta)

( FOTO JESPER ZERMAN)

Den där förlusten mot Asplöven är för övrigt senaste gången AIK kammade noll i en match. Imponerande i sig.

I fredagens match ska även noteras att Robin Kovacs fortsatte visa grym form både spel och poängmässigt (1+2).

( FOTO JESPER ZERMAN)

AIK fick även en straff i tredje perioden som lades av Christian Sandberg men rätt på Marcus Dahlbom i Västeråskassen.

Robin Rahm vaktade målet för andra matchen i rad. Höll nollan i förra matchen och hade nu endast ett insläppt på 34 skott = 97,06 i räddningsprocent.

( FOTO JESPER ZERMAN)

Sedan hade AIK ännu en junior i truppen. Denna gång backen Alexander Svensson som dock inte fick spela, inte enligt swehockey i alla fall.
  


Inga kommentarer: