lördag 10 februari 2018

En sjujäklars seger för Djurgården

(Man vet att man har en bra kväll när man som Henrik Eriksson gör mål sittandes på baken, med ryggen mot målet. Imponerande. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Ett lag i medvind och ett som sätter krokben för sig själv. Ett avslappnat lag som inte får spelat att stämma helt men vinner ändå i utklassningsstil och ett lag som är ständigt efter och därför hakar och trippar och jobbar sig alldeles på egen hand ut till utvisningsbåset.

Vilken sjujäklars seger för Djurgården. 7-0! Den största segern sedan Djurgården slog Modo hemma med just 7-0 den 11 november 2008.


Den gången var det Fredrik Bremberg, Timmy Pettersson, Andreas Holmqvist (x2), Andreas Engqvist (x 2) och Dick Axelsson som stod för målen. Dick gjorde tre assist också, Andreas Holmqvist noterades också för tre assist. Gustaf Wesslau stod i mål och höll nollan.

En intressant notering är att David Printz, numera i Karlskrona, hade en assist vid det allra första målet i matchen.

Den här lördagen, nio år och tre månader efter nyss nämnda målkalas var det lite bredare fördelning på målen:

Backen William Lagesson gjorde sitt första SHL-mål i karriären då han öppnade målskyttet mot Karlskrona. Calle Ridderwall blev tvåmålsskytt (2-0 och 5-0), Gustav Possler satte trean, Henrik Eriksson bokstavligt talat satt ner, med ryggen mot målet vid 4-0, Lukas Vejdemo dunkade in sexan, Linus Johansson avslutade den för DIF så SJUkt roliga kvällen. Adam Reideborn tog sin andra nolla för säsongen (den första togs på annandagen mot Mora borta, då DIF vann med 4-0).

Daniel Brodin? Dubblerade sin speltid sedan senast med 08.31, två skott på mål och fyra tacklingar.

Nu återstår sju matcher för DIF innan det är dags för slutspel och då det är ett OS-uppehåll för Djurgården i två veckor nu så tänkte jag lyfta sju punkter att notera så här långt på säsongen:

(Kul attvinna. Daniel Brodin jublar med Mikael Ahlén, Henrik Eriksson och Linus Johansson. FOTO JOHAN SAHLÉN.


ETT: 135 gjorda mål. Det sätter DIF på en tredje plats i antal mål. Tabelltrean Färjestad har gjort flest (152), serieledarna Växjö har gjort 147. Malmö är närmast efter DIF med 133 kassar. Detta alltså efter 45 matcher. Förra säsongen gjorde DIF 110 mål totalt i serien.

TVÅ:  Djurgården är tätast i serien. Endast 95 insläppta, ett mål färre än Växjö. Det är för övrigt endast toppduon som lyckats hålla sig under 102. Det kan jämföras med Karlskrona som släppt in hela 151 mål så här långt! (råkade skriva 51 först men 151 ska det vara)
Adam Reideborn är ende målvakt i hela serien som har ett GAA under två, då han har 1,52 insläppt mål per match. Joacim Eriksson är just nu femma på 2,29. Att DIF har TVÅ bra målvakter är givetvis en extra styrka, många lag står och faller med en förstespade.

TRE: Mål i numerärt underläge. Djurgården har gjort näst flest fem stycken (Linköping toppar på sex). Mot Karlskrona hade DIF tre fina lägen i boxplay. Här finns potential för en och annan luring i slutspelet.

FYRA: Bredden i målskyttet. Djurgården har faktiskt inte en enda spelare med på skytteligans topp 20 översta platser. René Bourque är på 21 plats med sina tretton mål – vilket kan jämföras med Frölundas och seriens skyttekung Victor Olofsson som nätat 24 gånger. Å andra sidan är ju DIF tredje bäst framåt i serien vilket beror på bredden i målskyttet. Visst behöver man spets men ett slutspel sliter, inget lag vill stå och falla med en eller två spelare och DIF har ju visat att man kan få ordning på spelet och vinna trots att två så tunga pjäser som just Bourque och Engqvist inte varit tillgängliga för spel i en rad matcher nu.

FEM: Plus minus ägs av DIF. Hela tio Djurgårdsspelare har letat sig upp på topp 25 i plus/minusligan. Det kan jämföras med fem spelare från serieledarna Växjö.
Djurgårdens Jesper Pettersson är femma, Patrik Lundh sexa, Andreas Engqvist sjua, Jonathan Davidsson elva, Linus Hultström tolva, Linus Johansson femtonde, Marcus Davidsson sextonde, Marcus Högström sjuttonde, David Bernhardt 22:a och Rene Bourque 24:a. Nu är väl inte plus minus den hetaste statistiken att titta på men det ger en bild av stabilitet. Hellre många på plus än minus om man säger så.

SEX: Djurgårdens juniorer. Känns inte som juniorer. Eller jo visst kommer det en miss här och där av juniorslag men det är mestadels driv, energi, och blåslampa i arslet på resten av gänget som är signifikativt för Djurgårdens juniorer som tagit plats i a-laget.  

SJU: Ding, ding, ding, ding. Jag tror Fredrik Söderström sa det bäst när han var tränare i Oskarshamn för några år sedan efter en storförlust på Hovet. ”Djurgårdens jävla klocka, den har satt sig i huvudet och ekar fortfarande. Jag gillar inte att höra den”. Klockan och inte minst trycket från Djurgårdsfansen är omvittnat jobbigt, inte minst i de matcher där DIF kopplar ett tidigt grepp och sedan bärs fram av fansen. Det blir mentalt omvittnat, det har många berättat om. Och här finns potential trots flera fyllda hus i vinter.

Karlskrona? Oufh. Jag tycker mig se alla tecken som finns på kvalspel. Det är frustrerat, det händer inte så jättemycket framåt, man hänger inte riktigt med, spelarna kör solorace och tränaren Ove Molin (som jag högaktar som spelare) verkar inte riktigt nå fram till sitt lag. För det enda som hände under tre perioder på Hovet var att KHK sjönk än djupare ner i kvalträsket, inte minst då målskillnaden som kan komma att avgöra blev än värre.

Visst man har spelat bättre lite här och lite där, eller ”på senare tid” som  Ove Molin lyfte fram i intervjun med Cmore men det räcker inte. Lite här och lite där håller inte och frågan är om det ens håller mot lag med ett gott självförtroende från HockeyAllsvenskan.

Det har snackats om att Johan Holmqvist ska komma in om räddande målvaktsängel igen som han gjorde för två år sedan då man klarade sig kvar i kval mot AIK till stor del tack vara ”Honkens” igenmurande av målet.

Men även om han nu kommer in – än så länge bara ett rykte - och även om han säkert är bra fortfarande så tror jag inte att en målvaktshjälte räcker. Den gången det höll kom ”Honken” in tidigt och hann spela 20 matcher innan kvalet. Hann komma igång. Nu är det sju matcher kvar att vinka på innan serien är slut och allt avgjort.
Apropå kval så kommer de två lag som hamnar där i år vara i den jobbiga sitsen att man inte har hunnit ställa om. Det kommer bli ett race in i det sista även om det ser rätt så kört ut redan för KHK.
Ett sent race gör att lagen in i det sista förnekar vad som är på gång och tro mig, det funkar inte.

De lag som har hunnit ställa om mentalt innan kvalet har alltid vunnit på det. De lag som slåss in i det sista för att slippa och sedan ska snabbställa om från looser till vinnare har det alltid svårare. Att ett helt galet ekonomiskt övertag gentemot lagen i HockeyAllsvenskan står på spel kommer inte göra saken lättare. Här finns så enormt mycket att förlora.

Dagens citat:
”Det är åt helvete! Jag vet inte om de försöker få oss ut ur ligan eller vad det är frågan om”
(Mattias Guter till Cmore. Den förre DIF-forwarden, nu i KHK,  trodde han gjort sitt tredje mål på sitt förra lag den här säsongen men målet blev bortdömt för målvaktsinterference.)Inga kommentarer: