tisdag 27 februari 2018

Robin Rahm stängde ner AIK, dags för plan B Gnaget!


(Robin Rahm gjorde sin fjärde match för Leksand och tog lite revansch på den något märkliga sortin från  AIK hösten 2016 genom segern och mest troligt en plats i allsvenska finalen för hans nya lag. FOTO www.hockeymedmariehallman.se/arkiv)

 AIK inledde starkt. Precis som man har gjort i en hel del matcher den här säsongen. Men sedan lyckas man inte bygga vidare på den fina starten och när väl Leksands nyförvärv Austin Madaisky kvitterat till 1-1 efter 3.35 minuter av andra perioden, kom tvåan drygt fyra minuter senare och trean en minut och tio sekunder efter tvåan.

Varför det plötsligt bara rasar iväg, har hänt i några matcher nu, vet jag inte. Där har AIK något att ta tag i de matcher som är kvar. Och det blir då i första hand i den här fortsättningsserien som leder till play off till direktkvalet till SHL. Typ så heter det väl.


Eller ja nu heter alltihop Svenska Spel Trophy men det handlar ju om två olika vägar att nå det åtråvärda kvalet till SHL. Där är Timrå redan klara, detta efter kvällens 2-0 seger mot BIK Karlskoga hemma. En seger som gör att man är tretton poäng före trean AIK och med nio kvar att spela om så kan ni ju själv räkna ut att Timrå redan nu kan börja förbereda sig för allsvensk final.

Rent teoretiskt står kampen om andraplatsen och därmed den andra platsen i den allsvenska finalen mellan Leksand och AIK. Men då Leksand har åtta poängs marginal och dessutom tio måls bättre målskillnad (ni vet den som var tvärtom innan den där olycksaliga Västerviksmatchen för AIKs del) ska det till en smärre under sett med Gnagets ögon för att ta sig dit.

AIK ska vinna tre raka och det stort, samtidigt som Leksand ska förlora alla sina tre matcher och helst med stora siffror. Ja jo, teoretiskt är det såklart möjligt. Allt är möjligt i hockey.

Men frågar ni mig så måste AIK börja förbereda sig och jobba redan nu efter den andra vägen mot det där SHL-kvalet.

Ska man vara petig så har även Pantern chans på den där andra finalplatsen, men förutom att de då ska gå rent samtidigt som Leksand torskar tre raka så ska en målskillnad på 24 mål tas in. Nej. Det händer inte. Pantern förlorade för övrigt med 1-6 mot Modo under tisdagen.

Så AIK får köra plan B. Inte på grund av kvällens förlust egentligen utan för att man åkte på stordäng mot Västervik förra veckan och därmed tappade både det här att ha avgörandet i egna händer samt tappade den fina målskillnad man hade ner till Leksand.

Ska Gnaget ta med sig någon från den här matchen mot Dalalaget på tisdagskvällen så är det intensiteten och det fysiska spelet. Det var en fröjd att se Anton Holm inte bara göra mål utan även välta omkull Leksands Daniel Bertov som en vante för att sedan några sekunder senare sätta in en tackling. Mer sånt! Det kommer vara de som vill mest som tar sig vidare från grundserien via den här fortsättningsserien till play off till direktkvalet till SHL (puh).

Noterbart i övrigt var att en back kom in – Simon Fernholm som varit skadad sedan i början av säsongen har äntligen kommit i gång efter den där random knäskadan där en sylvass skena i en olycklig situation skar av senor i knävecket. Fernholm såg lite ringrostig ut, helt väntat, har ju bara spelat arton matcher innan tisdagens men han lär behöva komma i form snabbt då det även blev en back ut under matchen.

Offensive backen Alexander Deilert satte in en bra tackling men något hände antingen på väg in i den eller på väg ur densamme före precis efter syntes det att  något hade hänt. Det var lite oklart på tisdagskvällen exakt vad som hänt med ena benet så det får undersökningar närmsta dagarna visa. Otroligt tråkigt för Deilert. Tur för AIK att Fernholm är på väg in.

Jag tycker inte att AIK:s målvakt Erik Källgren ska klä skott för förlusten. Det var tre fina mål av Leksand och inte minst riktigt bra jobb med skymning vid åtminstone två av de tre Leksandskassarna och där måste AIk upp. Jag tycker som sagt att det fanns tendenser till riktigt bra fysiskt spel av flera AIK-spelare men det räcker inte. Det är all in på hörntändena som gäller nu och ett par månader framåt om man vill ta en SHL-plats.

(Foto www.hockeymedmariehallman.se/arkiv)


AIK - LEKSAND 1-3 (1-0, 0-3, 0-0)
MATCHEN:  MMMM
MÅLVAKTERNA: Erik Källgren, AIK 88,46 % och Robin Rahm, Leksand 96,67 %
PUBLIK: 7 528
DOMARE:  Richard Magnusson.

BÄST I AIK
MMM Anton Holm, f  
MM Erik Nyström, f
M Erik Källgren, mv

BÄST I LEKSAND: Robin Rahm, mv, Anton Karlsson, f och Tobias Forsberg, f

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
.1-0 (04.38) Anton Holm (Erik Nyström, Clay Wilson) Spel 5 mot 4.

ANDRA PERIODEN
.1-1 (13.36) Austin Madaisky (Mattias Ritola)
.1-2 (17.48) Anton Karlsson (utan assist)
.1-3 (18.58) Tobias Forsberg (Jon Knuts, Martin Karlsson)

TREDJE PERIODEN
 -

SKOTTEN I MATCHEN:  30-26  (9-7, 8-11, 13-8)

Citatet: 
”Jag vet faktiskt inte varför. Jag låg högt upp i målvaktsligan, högre än de andra som AIK ville ha. Men jag gjorde två dåliga matcher. De som ledde AIK då gillade tydligen inte mig som målvakt”
(Leksandsmålvakt Robin Rahm svarar på min fråga om vad som hände när han -trots kontrakt med AIK – lämnade klubben i början av säsongen 2016-2017 när AIK valde att satsa på Gasper Kroselj i stället.)

Inga kommentarer: