fredag 8 mars 2024

AIK brände andraplatsen medan Klasens hattrick befäste DIFs fjärdeplats

Arkivfoto från derbyt på Hovet i januari. Foto Marie Hallman/ hockeymedmariehallman.se

I onsdags mot Björklöven borta såg AIK ut att ha växlat upp i slutspelsmode. I dag (fredag) i den allra sista omgången hade AIK allt i egna händer mot tian Almtuna, inledde målskyttet, gick ifrån till 3-0 men tappade sedan både segern, ett par poäng och den åtråvärda andraplatsen på sämre målskillnad än SSK.

Djurgården  har haft en lite knackigare väg framåt senaste veckorna. Hade också allt i egna händer, höll i hop och spelade hem fjärdeplatsen och därmed hemmaplansfördel i kvartsfinalerna efter ett hattrick av Linus Klasen.

Så var det då över. Grundserien är färdigspelad och det är dags att ladda upp inför slutspelet där trean AIK och fyran DIF inleder med två hemmamatcher följt av två bortamatcher. En eventuellt femte match spelas hemma, en eventuell sjätte borta och en match sju avgörs på hemmaplan. En viktig fördel såklart.

En annan viktigt fördel är att båda lagen slipper möta seriesegrarna Brynäs i kvarten då ettan Brynäs kommer att få välja mellan lag fem till åtta på slutspelsrankingen.

Vad spelar det för roll då? Alla har väl slagit alla? Absolut, visst är det så men Brynäs har den starkaste truppen, den bredaste spetskompetensen och när det blir spel varannan dag så spelar just detta faktum så klart roll.

Sedan ska det såklart spelas om det men jag hävdar envist att det andraplatsen är en fördel då man inte riskerar att möta Gävlelaget förrän i finalen men nu är det som det är för både AIK och DIF. Men i SSK, där man hade åtta måls bättre målskillnad än Gnaget är man nog glada nu även om alla lag såklart ska boosta sitt självförtroendet och tänka att det är skitsamma.

Kommande vecka spelas åttondelsfinaler mellan BIK Karlskoga och Kalmar samt Nybro och Almtuna. Två lag går vidare till kvarten där ju även tabellfemman Mora och sexan Björklöven är klara att delta.

Själva valet görs på onsdag eller torsdag när åttondelarna är klara.

Om jag ska gissa… så antar jag (nu killgissar jag bara) att Brynäs och SSk tar varsitt åttondelslag vilket då skulle göra att AIK får välja mellan Mora och Björklöven och DIF får ju hur som helst det som blir ”över”.

För AIK blir det i så fall ett intrikat val. Man har visserligen 4-0 i matcher mot Mora men det har varit jämna matcher och har 1-3 i matcher mot Löven och hade bara gjort ett mål inför det fjärde mötet i förra veckan då man blåste Umeålaget av isen.

DIF har 0-4 mot Mora, tre matcher var jämna resultatmässigt, medan DIF blev nollade av Dalalaget när de möttes första gången i oktober. Mot Björklöven är det också fördel DIF, 3-1.

Men som sagt, det kan ju bli så att de två högst rankade lagen väljer Mora och/eller Björklöven också. Det återstår att se. Det är ju inte givet att de två åttondelslagen är ”lättare”. Känns verkligen inte så.

Så hur ser det som AIK och DIF kan påverka, dvs formen, ut då? AIK har vunnit sex av sina tio senaste matcher, kollar vi på sista tre så är det två vinster och en förlust. Hemmastarka Djurgården (21 segrar av 26 möjliga) har också vunnit sex av sina tio senaste matcher och har närmast tre raka segrar.

Vem spelar när då? Enligt det ursprungliga slutspelsschemat skulle lag 1 och 2 spela hemma samma dag samt lag 3 och 4. Men då både AIK och DIF har Hovet som hemmaarena så har man haft en plan B som nu kickar in. AIK kommer således spela sina kvartar på Hovet: 17 mars, 19 mars samt en eventuell femte match den 25:e och en eventuell sjunde kvartsfinal den 29 mars.

 DIF spelar givetvis också på Hovet men då följande datum: 18 mars, 20 mars och en eventuell femte match den 26:e och en eventuell sjunde match den 30:e mars. Ett tag stod det faktiskt Mälarhöjdens ishall på Djurgården på swehockeys statistiksida men det var aldrig på tal utan det har hela tiden varit tänkt att Djurgården också ska spela på Hovet. Såklart.

 

Inga kommentarer: