måndag 25 mars 2024

Om inte om hade varit. Vem får slumpen på sin sida? Och hur?

Foto Marie Hallman/hockeymedmariehallman.se/ arkiv

Om inte om hade varit. Så kan man nog sammanfatta AIK:s tre raka förluster i kvartsfinalserien. Ett slumpmål avgjorde i femte perioden i lördags. Ett nytt slumpmål, även denna gång i femte perioden under måndagen. Och det är Mora som just nu har slumpen på sin sida.

Vilken holmgång det blev, även i match fem. Fartfyllt, intensivt, fysiskt spel, chanser på chanser. Totalt 48–49 skott på mål. Spänning de luxe. En nagelbitare av rang där det mot slutet brändes chanser och räddades puckar som flög åt alla håll.

Och så slutar det med en tek, en puck som studsar på domarens skridskor och in framför AIK-kassen och över Bibeau och in.

Ingen skugga över Bibeau. Tvärtom. Herrejävlar vilken räddning han gjorde när Noah Steen hade så vidöppet mål att till och med en fotbollsmålis hade känt sig hemma.

Mora hade 3–2 inför den tredje perioden. Eric Norin kvitterade efter bara 17 spelade sekunder. Det kändes som att AIK kanske hade ett mikromöjligt övertag där och då. När Alfred Barklund, som AIK förlängde kontraktet med inför matchen, fick in en puck med 5.03 kvar av ordinarie tid lyfte taket på Hovet.

Men. I svensk hockey får man numera inte snudda målvakten. Och det gjorde Barklund visade en videokoll. Inget fult. Inget kraftfullt. Men AIK-spelarens skridskor snuddade visst Ignatjews ena benskydd. Och washout på den…

Luften gick inte ur AIK men Mora fick nog energi där samtidigt som hemmalaget fick dra efter andan igen.

Brendan Troock var sedan nära att avgöra med tio sekunder spelat av den första förlängningsperioden. Zion Nybeck hade väl någon i stolpen.

Mora hade sina chanser också. Och så kom då det där slumpmålet. För det var ett slumpmål men det är sällan en slump att målskyttar som artonårige norske jättetalangen, Michael Brandsegg-Nygård var den som stod just där och då och drog nytta av slumpen.

Mora har för övrigt haft sina två största målskyttar borta pga skada i tvåmatcher. Ljunggren och Yetman. Det har inte varit negativt för Mora, då andra klivit fram i stället.

Tänk att AIK hade 20 i matcher (41 i första och 41 i andra, båda hemma på Hovet). Så kom då den slarviga och loja insatsen i match tre, då Mora reducerade hemma till 21 i matcher. Sedan två torsk till, uddamålet i femte perioden, två matcher på rad.