lördag 16 mars 2024

En stabil Björk sprudlande av energi och glädje (Kvartsfinal ett AIK v Mora, 4-1)

 

Björk jublar efter sitt 3-1 mål. FOTO skärmdump TV4 Play

AIK:s forwardsstjärna Branden Broock gjorde skadecomeback men det var en stabil Björk sprudlande av energi och glädje, med en särskild förkärlek för mål mot Mora som ledde Gnaget till en 1-0-ledning i matcher.

Christoffer Björk är inte en spelare av den flashigare sorten men har under säsongen varit en av de viktigaste spelarna i AIK med sitt hårda, energigivande jobb och agerande på isen.

Extra kul då så klart att just han blev tvåmålsskytt i den första kvartsfinalen hemma på Hovet. Och självklart med mål utan krusiduller. Björks 3-1 mål kom efter att Oscar Magnusson plockat upp en av Mora drällde puck och petat fram den till sin kedjekompis som klippte till med ett hederligt slagskott och gjorde mål på sitt första skott i matchen (och faktiskt hans enda skott under de två första perioderna).

Faktum är att Christoffer Björk bara sköt två skott totalt i matchen. Och gjorde mål på båda.

För utöver 3-1 målet, med en spelare färre på isen, i början av andra perioden så satte AIK-forwarden även spiken i kistan när han drog pucken diagonalt över hela isen till 4-1 i tom bur med 3.01 kvar att spela.

Ibland har man bara bra kvällar. Björk hade en sådan denna söndag. En annan kul detalj är just hans faiblesse för att göra mål mot Mora.

Christoffer Björk har gjort total nio mål den här säsongen, fem av dem mot just Mora!

Han gjorde ett mål hemma den 17 december (i tom bur), samt två kassar borta den 4 februari. Och så nu dessa två. Dvs tre i grundserien och totalt fem nu alltså.

De övriga fyra lag Björk nätat på i grundserien är Kalmar, Almtuna, BIK Karlskoga och Djurgården.

****

Zion Nybeck var annars den som inledde målskyttet halvvägs in i första perioden, i power play. AIK:s första PP i matchen för övrigt.

Det är knappast förvånande att Nybeck inledde målskyttet. Han har varit en målsökande missil hela säsongen och går från klarhet till klarhet och är nu upp i totalt 18 mål denna säsong i hockeyallsvenskan.

Zion Nybecks sjutton mål i grundserien placerade honom på delad andra plats i den interna skytteligan med Daniel Muzito Bagenda. Endast Richard Gynge var bättre i AIK - med 22 fullträffar - under grundserien.

****

AIK ställde Antoine Bibeau mellan stolparna. Helt rätt anser jag.

Tobias Normann har varit jättebra men Bibeau har varit ännu bättre och nu fick han slita rejält tidvis och tog sånär allting.

Bibeau lyckades dra på sig en tvåa för tripping också och som han var överallt och räddade för att revanschera sig för det underläget han satte lagkompisarna i.

****

Det var inte bara Zion Nybecks mål som kom i PP. Även Oscar Nord nätade i PP, AIKs andra i matchen, samtidigt som han flög omkull i röran framför målet.

AIK har haft lite pp-måltorka inför kvartsfinalen men här blev det två mål på Gnagets två första power play i matchen. Hundraprocentigt så långt i matchen med andra ord. (Sedan var det två mållösa pp också) Men att AIK kanske börjat hitta rätt i sitt pp igen kan visa sig bli viktigt framöver. Mora fick fem power play med sig men nätade inte på något av dem. Ja ni hajjar.

****

På den negativa sidan för AIKs del finns att just Nord hoppade ut till omklädningsrummet på en skridsko. Kanske hände något vid det där målet eller så var det vid något annat tillfälle. Var inget annat som visades på tv i alla fall. Och skador pratar ingen om i slutspel…

****

Moras enda mål, reduceringen till 2-1, gjordes av Fabian Ilestedt bara 28 sekunder efter Nords 2-0. Det var en bjudning som hette duga och gav Ilestedt ett rent friläge som inte ens Bibeau kunde stoppa.

Match två spelas på tisdag, även den på Hovet. Förhoppningsvis inför lika mycket folk som den första. Det var bra tryck i sången denna lördag. Och ja, det ger såklart energi till spelarna. Särskilt AIK:s.

Inga kommentarer: