torsdag 21 mars 2024

Tung kväll för AIK i Mora: "inte särskilt mycket som vi gör bra"

AIK hade ingen vidare kväll i Mora. Foto Skärmdump TV4 Play.

Zion Nybeck gjorde 1–0 – och har därmed nätat i samtliga tre kvartsfinaler – redan efter 3.40. Det var det som AIK kunde sätta på plussidan i den första perioden. I den andra? Nja. Där är det tomt.

I den tredje perioden? Där fanns höjt tempo, högre intensitet och känslor och 11 av AIK:s 22 skott den här kvällen. Det räckte dock inte.

Eller som AIK-kaptenen Richard Gynge summerade i TV4 play:

Det är inte särskilt mycket som vi gör bra i dag egentligen.

Moras målvakt Waltteri Ignatjew fick inför matchen ta emot pris som säsongens bästa målvakt i Hockeyallsvenskan. AIKs superduo Antoine Bibeau och Tobias Normann kunde lika gärna ha fått ta emot den titeln men just den här kvällen så var Normann skadad (enligt TV4 Play) och Bibeau hade en mer mänsklig kväll.

”Bibban” som räddade 36 skott i den första kvartsfinalmatchen mot Mora, som räddade 40 skott i den andra kvarten såg nu för ovanlighetens skull lite otajmad ut och släppte in en puck mellan benen då Johan Pehrsson vände matchen med sitt 2–1 mål på ett skott längs isen, mellan benen, taget långt utifrån som väl Bibeau borde ha då pucken gled in retfult sakta bakom honom.

När Moras Chad Yetman, som var trea i Hockeyallsvenskans skytteliga, gjorde 3–1 i ett friläge bytte AIK målvakt. In kom Andreas Bosson som till vardags spelare i Forshaga i Hockeyettan men nu är inlånad av Gnaget.

Bosson släppte bara in ett mål men det ska fan vara målvakt när det inte händer så värst mycket framåt. Och när det kunde ha hänt något så var Mora tajta bakåt. Utespelarna låg tätt på gästerna och den nyss prisade finländske målvakten hade nemas problemas med de skott som AIK fick iväg.

Gästerna plockade målvakten tidigt, med runt fem minuter kvar.  Kunde nästan gjort det tidigare tycker jag. Det räknas ingen målskillnad i slutspelet och förlora med 1–4 eller 1–5 är ju skitsamma.

Apropå skott.

I andra perioden, då Mora drog ifrån, sköt Dalalaget 19 skott. AIK tre. Ja Mora hade två powerplay, men ändå. För om vi lyfter blicken lite så ser det ut så här:

Skottstatistiken i första kvarten: 37–17 till Moras fördel.

Skotten i andra kvarten: 41–25 till Moras fördel.

Skotten i tredje kvarten, dvs i kväll: 42–22 till Mora fördel.

Mora har alltså noterats för 120 skott, AIK 64 i denna kvartsfinalserie.

Nu är INTE skott allt i hockey. Det är om inte annat de två första kvartsfinalerna på Hovet bevis på. Men ändå

Det skadar ju inte att spela som AIK gjorde i den tredje perioden. Med hetta intensitet, fysiskt och med tung press mot Moramålet. Men då lite större delar av matchen för det var ju som Richard Gynge också konstaterade i eftermatchenintervjun med TV4 Play:

– Det var väl ingen som väntade att Mora skulle lägga sig ner och dö.

AIK har dock fortfarande SHL-jakten i egna händer. Leder med 2–1 i matcher inför match fyra som även den spelas i Mora.