lördag 23 mars 2024

Fem perioder och ett snöpligt felpass. Utjämnat mellan AIK och Mora.

 

Foto Jesper Zerman/arkiv

Vilken match! Allt möjligt som kan hända, hände och sedan faller avgörandet – som så ofta i en andra förlängningsperiod – efter ett sekundsnabbt individuellt misstag. Och det är 2-2 i matcher mellan AIK och Mora.

Matchen inleddes med att AIK bokstavligt talat blev blåsta på ett mål då domarna var lite heta på pipan och blåste av spelet fast pucken låg lös, vilket Richard Gynge såg varpå han petade in pucken. Men då var det redan avblåst.

Nu blev Gynge, kort därpå, förste målskytt ändå i matchen. Denna gång en styrning som var odiskutabel och definitivt under pågående spel.

 Tempot i matchen var helt annat än i torsdag. ”Nu spelar vi AIK-hockey” sa Gynge i pausen och det känns som att det gynnade AIK även om det nu inte blev seger. Det blev jämnt, det blev hett, intensivt, händelserikt och på slutet lite långdraget innan allt var avgjort.

Ett bevis på jämnheten i matchen var ju när AIKs Matt Maione slet och byggde upp till 2-1 som AIK-backen Eric Norin knackade in på sin backkollegas skott. Men glädjen blev kortvarig, det tog bara 20 minuter för hemmalaget Mora att kvittera.

Mora satte sig dessutom i förarsätet, tidigt i tredje men AIK gnetade på och till slut gamblade man också och plockade ut målvakten för att spela sex mot fem. Ett par snabba pass och ett skott vid bortre stolpen och in senare var det kvitterat 3-3.

Ole Einar Egeland Andersen var den som tog matchen till förlängning med bara 1.12 kvar av ordinarie tid. En lyckad chansning och inte minst ett mål med extra god sås på för norrmannen som varit petad men nu gjorde det bästa av den speltid han fick.

En bit in i den första förlängningsperioden jublade Mora för mål och avgjorde match MEN matchen var inte avgjord. Pucken studsade via Antoine Bibeau, upp i ribban och ner framför mållinjen. Och där var det stopp. Videokoll visade att pucken inte var över mållinjen så Mora fick trycka bort jublet och sätta på sig hjälmarna igen. Och spela vidare.

Det blev en femte period också och 14.58 in i den så kom då den där för AIK så försmädliga blundern. Mora tappade puck, Matt Maione snappade upp pucken och skulle vända spelet men råkade skjuta pucken rakt på en rättvänd Ludvig Levinsson som där och då fick med sig pucken, kom helt fri med Bibeau och stänkte upp pucken i nättaket.

Ridå, seger för Mora och utjämnat 2-2 i matcher då denna kvartsfinalserie nu kommer att spelas varannan hemma borta dvs Hovet på måndag, Smidjegrav på tisdag sedan får vi se om det blir en sjunde match hemma.

Noterbart i den här matchen var att Mora kom till spel utan målmaskinen Chad Yetman och att Daniel Ljungberg klev av tidigt. Starkt av Dalalaget att vinna med sina två största utespelare utanför isen.

Noterbart också att Waltteri Ignatjew och Antoine Bibeau spelar på båda två. Kanske läge att spela Normann? Men vara är han då? Sjuk, skadad eller petad pga uppgifterna om att han drar till Frölunda kommande säsong? Oklart.

Andra spelare man skulle vilja se mer från: Brendan Troock och Hutchinsson. Fitzgerald hade inte heller sin bästa dag och var lite otajmad. Det finns sparkapital, dags att plocka fram det nu.

Och gör gärna som Ole Einar Egeland Andersen - ta mindre speltid/ petning / kritik på rätt sätt. Kliv ut och gör det bästa av tiden på isen. 

Kanske läge att spela fjärdekedjan mer? De ligger sannerligen i när de får chansen och marinerar Mora på bästa sätt. Liksom Richard Gynge som är överallt, driver på, spelar klart och lite till i varje situation. Sånt avgör och behövs nu  mer än någonsin.

Lördagens match slutade med bänktömning och vilt slagsmål nere vid AIKs mål. Lite oklart varför det startade och det delades ut flera matchstraff till Gynge, Muzito Bagenda och Barklund i AIK och tre spelare i Mora. Jag utgår från att alla straffen som utdelades där var här och nu. Var mer kramar och fulsnack. Och är ändå slutspel.

***

Brynäs vann även den fjärde matchen mot Nybro och är därmed första lag att bli klara för semifinal. En veckas extra vila blir det för Gävlelaget jämfört med alla andra. Ska bli intressant att se hur det påverkar. Brynäs har ju redan det bredaste laget. Snacka om att man är laget att slå.

 

 

Inga kommentarer: