tisdag 30 juni 2009

Björn Bjurling tar sin målvaktsskola till Sverige

Sommar är hockeyskoletid och för mig som har ett extra öga till målvakter (det har nog ingen missat) är det extra kul att se de nya hockeymålvaktsskolor och hockeymålvaktssommarläger som ploppat upp senaste åren.

SSK:s målvakt Björn Bjurling är det senaste tillskottet i Sverige. Han har kört målvaktscamper i Norge ett par år tidigare men drog i våras i gång en camp i Sverige i MB hallen i Bredäng/Sätra. Den gick så bra att det nu blir en till, under sista helgen i augusti i just Axa Sports Center i Södertälje.

Jag pratade med honom i dag (tisdag) om läget inför campen och det tog bara tre dagar efter att man gått ut med info i förra veckan så var hälften av platserna bokade, men än finns platser kvar. Den som vill läsa mer hittar all info på den här länken: http://www.bb-goalie.com/index.php


Man kan ju undra varför Björne startar en målvaktsskola och det förklarar han själv så här:
- Det var väl ett steg för att utveckla mig själv ytterligare. Sedan tycker jag det är fantastiskt roligt. Man måste hitta nya sätt för att utveckla sig och att få se de unga killarna, vad de gör rätt och fel, det är något jag lär mig otroligt mycket av. Så det är dels ett projekt för mig att kunna ta ytterligare steg i mitt målvaktsspelande och dels kanske något att ha att falla tillbaka på den dagen man slutar.

Fantastiskt rolig sa du, utveckla det?
- Nä men hockey är det roligaste som finns. Sedan har man varit målvaktstokig sedan man var liten. Och så är detaljer i målvaktsspelet otroligt viktiga. Det är roligt att hitta de detaljerna, att hitta ny sätt att utvecklas och att få kunna dela med sig av det till de unga killarna.

Vad har ni för instruktörer?
- Det är två instruktörer plus mig. Seadan har Pontus Sjögren varit med lite också. Men de andra två är Richard Olander som gått alla tre tränarstegen i Sverige, den andra Jan Hast är gammal målvakt själv.


Men det är en sak att vara målvakt, en annan att lära ut vad som krävs. Hur är det att vara i den senare rollen nu?
- Alltså de som varit på skolan har varit otroligt nöjda. Vi har fått jättebra gensvar. Sedan måste man tänka efter hur man lär ut. Det som är självklart för mig behöver inte vara det för andra. Man får fundera en gång extra innan man säger till andra hur de ska göra. Men jag har hållt på och varit med och hjälpt till på andra såna här läger i tio år också. Och så har jag ju haft målvaktstränare som man lärt sig mycket av. Det är viktigt med mycket energi och mycket glädje. Man ska brinna för det man gör, då blir ofta bra.

Nu finns nu fler målvaktsskolor och läger. Vad är speciellt för din målvaktsskola?
- Det som är speciellt är att vi är den enda målvaktsskolan där man har en elitseriemålis med på isen hela tiden, som instruktör på alla ispass. Som jag förstått, om man jämför med de andra skolorna som finns så dyker det upp någon målvakt som skriver lite autografer någon timme. Men jag tycker det är viktigt att vara med på alla pass. För trovärdighetens skull. För jag vet vad som krävs att ta sig till Sverige och världseliten. Vilka verktyg som är viktiga och det försöker jag förmedla ut.

Så du är med alla pass?
- Ja jag håller i teorin, i ispassen, allting. Det handlar om att kvalitetssäkra sedan minns jag själv hur roligt det var nä man var liten när det var en elitseriemålvakt med. Exakt vad det ger för mervärde vet jag inte men när jag var liten grabb så minns jag att Åke Liljebjörn var där och att få träffa en sån kille, som var så otroligt trovärdig. Och jag som elitseriemålvakt har ju lyckats på någon sätt, då vet man som elev att den här killen han snackar inte skit. Han vet vad det handlar om, har erfarenheten.

Det finns ju alla möjliga hockeyskolor numera. Varför är det viktigt med en speciell för målvakter?
- Jo men om jag var ung målvakt eller förälder till en sån kille då skulle jag inte åka på en vanlig hockeyskola utan välja en målvaktsskola, rakt av. I de andra skolorna har de två, tre pass med hela gruppen, sedan ska man in med ett målvaktspass också. Och tre, fyra pass per dag ger inte kvalitet. De här vanliga hockeyskolorna känns som mer för utespelarna. De ger inte lika mycket kvalitetsmässigt för en ungmålvakt, som om man åker på en målvaktsskola.

Du inledde ju den här karriären med att köra hockeyskola i Norge i tre år, varför just Norge?
- Det blev naturligt eftersom jag spelade där och det inte fanns så mycket målvaktsträning eller tränare över huvudtaget där. Sedan när jag skrev på för Vålerenga i två år, då fanns det med i kontraktet att jag skulle starta en målvaktsskola och hjälpa deras yngre målvakter så då blev det naturligt att jag provade på det i några år. Sedan förra året så sa vi att vi testar att köra i Sverige, får se hur gensvaret blir. Och vi fick väldigt bra betyg i alla de enkäter vi gör efter att skolan är slut. Många var nöjda. Sånt värmer jättemycket och gör att man vill forsätta. Så nu kör vi ett läger till i augusti, i Södertälje. Det är ett kul sidoprojekt som ger väldigt mycket

Varför just i Södertälje då?
- Både för att jag spelar där men också för att Axa är en av mina största sponsorer och då passar det bra att köra i Axa SportsCenter. Och då är det en väldigt bra hall, det finns gym och allt annat man behöver. Plus att det är nära både för de som bår i Sörmland och i Stockholm, avslutar Bjurling.

Som sagt. Kanon att det finns intresse och vilja både från de etablerade spelarna och de yngre kidsen och deras föräldrar att hålla liv i det svenska ”målvaktsundret” med bland annat målvaktsskolor tycker jag. Ju fler duktiga målisar, desto bättre. För alla.




måndag 29 juni 2009

Jason Krog och Darren Haydar avvaktar the Free agent frenzy

Den första juli (dvs natten mot den andra juli svensk tid) brakar free agent marknaden lös på andra sidan pölen.

Brukar vara en hektisk första dag med en och annan skräll sedan planar det ut och är även en del chicken race med i det hela.

Vem tar vem och till vilket pris? Vem har mest is i magen?

Tre av alla spelare som finns med när the Free agent freenzy drar i gång är de i elitserien hett eftertraktade backen Staffan Kronwall (nu Washington), samt poängmaskinerna Jason Krog (Vancouver/Manitoba, gjorde 30+56= 86 poäng i Manitoba i vintras)och Darren Haydar (Grand Rapids, gjorde 39+41=80 poäng i vintras).

Staffans agent Claes Elefalk har redan tidigare berättat här i Bloggen att han avvaktar 1 juli. Staffan har verkligen fått kämpa i AHL, med många skador som hämmmat honom men den här vintern har han varit riktigt bra - först i Marlies och sedan i Hersey Bears- och frågan är om det nu kan räcka till en ärlig och riktig NHL-chans eller om det är bättre att ta sikte på Europa.

Kanadensarna Jason Krog och Darren Haydar är det många som gärna skulle vilja ha också. Så här säger deras agent Pontus Noren på A.M.A Sports Agency till Bloggen om deras läge:
- Det finns stort intresse hos många lag i Europa, USA och Kanada för dem två. Men båda två kommer avvakta och vänta in att free agent marknaden drar i gång 1 juli. De kommer inte bestämma sig än utan väntar nog lite, säger Norén.

Som absolut inte vill berätta vad de spelarna har för prislapp men av vad jag hört från lite andra håll så är det inte lagen med sämst ekonomi som är närmast ett kontrakt om de båda kanadickerna väljer elitserien. Om man säger så.

Detroit bekräftar: Johan Ryno och Dick Axelsson till Red Wings i höst

Det har snackats om det ett tag och redan för ett par månader sedan var det tal om att AIK-forwarden Johan Ryno och Färjestadsforwarden Dick Axelsson skulle till Detroit i höst.

"De är våra killar och har kontrakt, klart de ska komma över och spela nu" som en person med insyn sa redan då.

Jag vet att båda spelarna hade kunnat tänka sig utvecklas ett år till här hemma men nu verkar Detroits GM Jim Nill ha bestämt sig. Ryno och Axelsson ska över och det nu.

Det skriver The Macomb Dailyskribenten Bruce MacLeod i sin blogg redwingscorner. Här har ni en länk till texten http://redwingscorner.blogspot.com/

Enligt Mac Leod har Nill nu bekräftat att Ryno kommer över för spel i Nordamerika liksom "Hat trick Dick Axelsson".

Jag har inte fått tag på Ryno tyvärr men lyckades ringa Dick Axelsson mitt i hans tredje guldmiddag för säsongen. Den här gången firade han SM-guld i inlines med bland andra Linus Klasen och co i Stockholm Capitals.

Dick var lite förvånad över beskedet, hade nämligen inte fått höra det själv från klubben än men säger så här:
- Det ska självklart bli kul. Sedan är det bara försöka ta chansen (att spela i Detroit) när den kommer.

Hur stora är chanserna att du tar en plats i Detroit eller är det mest troligt med spel i Grand Rapids tror du?
- Ah, det är det (Grand Rapids).Det är inget jag räknar med, att slå mig in i Detroit alltså. De har ju redan en massa spelartyper som mig och Holmström, såna som brunkar framför mål, ha, ha. Nä men det är ett bra lag.En väldigt bra grupp att slå sig in i och man måste vara tillräckligt bra för att göra det. Jag tycker inte jag är det än.

Men du kan ju bli. Kolla på Justin Abdelkader som var på rookieläger förra året och nu fick spela slutspel fast han knappt varit med under grundserien..
- Jo men det är ju det jag siktar på, att bli tillräckligt bra för att slå mig in där, säger Dick.

Som alltså firade SM-guldet i Inlines med lite grillad mat.
Och var..
- Så jävla trött. Vi körde två matcher (semi och final) på en dag och det var inga lätta macher. Men som den gnuggare som man är så kör man på, he, he.

Vad kan du säga om semifinalen (14-8 mot Skövde)?
- En hård match. Vi spelade inte vår bästa inlines, jobbade inte tillräckligt men det löste sig ändå.

Hur många mål gjorde du?
- Fem tror jag... ha, ha.

Finalen mot Haninge (vinst 4-3) då?
- Då spelade vi lite bättre och de var väldigt bra men vi var lite bättre... som tur var.

Och Haninge hade Jhonas Enroth i mål. Hur är han på hjul?
- Han är kanonbra. Det är han faktiskt, avslutar Dick Axelsson.

Eller Hat trick Dick som han kallas på andra sidan pölen uppenbarligen...
Det smeknamnet kommer för övrigt från tiden så Dick spelade i Huddinge med division ett och gjorde hattrick två matcher i rad och då döptes om till Hat trick Dick av fansen.

Vilket år det blev för Dick föresten. Först dumpad av Djurgården (jag tycker fortfarande det var märkligt gjort av DIF), sedan en kanonvinter i Färjestad toppad med SM-guld, sedan VM och SM-guld i Inlines. Och om ett par månader drar han till Detroit. Ska bli kul att se vad han kan göra där.

Kunde Justin Abdelkader oväntat få chansen och överraska i Detroit så kan Dick. Det är jag övertygad om. Om inte annat så får ju Danne Larsson lite sällskap i Grand Rapids. Det lär han gilla.

Jacob Josefson till NJ Devils: "Jag är inte förvånad"

Tog ju evigheter den här NHL-draften och trots att jag verkligen försökte att hålla mig vaken, och höll ut till draftpick nummer 18 vid fyratiden i morse, så hade jag slocknat när Djurgårdens supertalang Jacob Josefson äntligen fick knata upp på scenen, som 20:e spelare och vald som förstaval av New Jersey.

Men som tur är så finns ju nätet där man kan se allt i repris..

För det finns lite kul grejer med Djurgårdsforwarden, bland annat en intervju, lite stillbilder, en skriftlig intervju och ett klipp från tv-sändningen från i natt när Jacob valdes och gick upp på scenen efter att ha kramat om mamma, pappa och brorsorna.

Alla vi som missade kan alltså se ögonblicket igen! Och Jacob säger så här i tvintervjun om att sju svenskar gick i första rundan:
"Det här är helt klart en bra årskull, så jag är inte förvånad".

TSN:s Bob McKenzie konstaterar när Jacob går upp på scenen att hans "spelsinne är utöver det vanliga".

Här har ni en länk till Devils hemsida: http://devils.nhl.com/ gå in där så ser ni allt och kan bland annat höra om Jacobs bästa hockeyminne.


Noterbart är att Devils gjorde en trade för att få sitt förstaval uppflyttat till nummer 20 för att kunna välja just Jacob.

Så här säger han till hockeykanalen.se:
- Det var oerhört nervöst och spänt att sitta och vänta. Men på något underligt sätt kände jag på mig att det var mig de skulle välja när de tradade upp. Jag hade två möten med Devils och det kändes riktigt bra på dem.

Blev totalt sju svenskar (rekord) som valdes i förstarundan. De har ni här:


2. Victor Hedman, b, Modo, till Tampa Bay.
6. Oliver Ekman-larsson,b, Leksand till Phoenix.
10. Magnus Pääjärvi-Svensson, f, Timrå till Edmonton.
17. David Rundblad, b, Skellefteå, till St Louis.
20. Jacob Josefson, c, Djurgården, till New Jersey.
23. Tim Erixon, b, Skellefteå, till Calgary.
24. Marcus Johansson, c, Färjestad, till Washington.


Intressant att notera är ju att ..
* Sju svenskar i första rundan är imponerande och rekord. Det gamla rekordet var sex svenskar i första rundan och är från 1993. Men sju nu, det är starkt jobbat alla ledare och ideellt arbetande föräldrar inom svensk ishockey som hjälpt till att hjälpa fram de här sju jättetalangerna. Att de är just talanger är förstås en viktig faktor men även de behöver hjälp framåt och här har alla inblandade runt killarna gjort ett stort jobb.

* Det var tre svenskar och sju kanadensare bland de tio första draftvalen. Mycket ovanligt att det inte är en amerikan med där. Första amerikanen valdes som 16, då backen Nick Leddy valdes av Minnesota Wild.

* Första ryssen som plockades i draften var Dmitry Kulikov, som gick som nummer 14.

* Fyra av de sju svenskar som gick i förstarundan är backar. Intressant. Inte länge sedan det var ett ständigt suckande hos es-klubbarna om att "det finns inga backar" men nu så... Tyvärr hamnar de då raskt som attan i NHL och AHL...men det känns som backtorkan är på väg att ta slut va?!

* Leksands Oliver Ekman-Larsson är just back. Var en stor skräll bland de nordamerikanska experterna att han gick så tidigt som sexa. Men jag är inte helt förvånad. Har suttit på matcherna när AIK tagit emot Leksand i vinter samt var på en U20 turnering i Uppsala och har där både sett och hört en hel drös av NHL-scouter dräggla över, spana in, anteckna och notera varje rörelse som Leksandsbacken har gjort. Så intresse har funnits ett tag. Phoenix vill dock att han stannar i Dalarna någon säsong, säger klubbens GM Don Maloney till Sportbladet:

– Han mår bäst av att vara en säsong till i Leksand. Sedan måste han gå upp lite i vikt innan han är redo för NHL och bli tacklad i 82 matcher. Kanske kan svenska köttbullar hjälpa honom, säger Maloney. gå in där så ser ni allt och kan bland annat höra om Jacobs bästa hockeyminne.

... och nummer ett är...

...John Tavares. Sitter framför tv:n mitt i natten och spanar in NHL-draften. Var lite longörer innan det blev någon action men när det äntligen var dags för spektaklet att dra igång på riktigt så stegade NY Islanders bossen Snow fram och berättade att nummer ett i draften 2008 heter ...tadah....John Tavares.

Inte helt oväntat.

Efter att ha kramat och blivit grattad av halva publiken klev Tavares till slut upp på scenen. Skakade tass med allt och alla och drog på sig NY Islanderströjan.

Upplägget i TV-sändningen (ESPN america/TSN via Canal Plus) var samma som vid en Oscarsgala. Kamera på de fyra hetaste namnen så man kunde se minerna på dem när namnet äntligen kom upp.

Blev inget tal på scenen dock av Tavares (inte som man fick se i tv i alla fall), däremot en intervju direkt på tröjpådragningen i tv.

"Jag hade ingen som helst aning om att de skulle ta mig, han har det bästa pokerfejset jag någonsin sett" sa Tavares om Islandersbossen.

Som sedan skämtade och sa att "det var för att Tavares lät mig vinna i golf som vi tog honom, ha, ha, ha."

Skedde lite dealande och köpslagande mellan Anaheim och Philadelphia efter att Islanders valt Tavares... fascinerande att de står på scenen och gör affärer (bland annat en trade av Chris Pronger !) mitt i alltihop. Fascinerande att det är 10 000 åskådare på plats också! Helt sanslöst.

Sedan blev det äntligen dags för val nummer två i draften och när Tampa Bay väl annonserade sitt val så blev det svenske Modobacken Victor Hedman. Inte heller helt oväntat men kul, grattis!

Hedman berättade i sin intervju att mamma lurade honom att bli back istället för målis när han var liten... att han var glad att Tampa valde honom.. och att han inte kände någon press att komma till ett lag som haft problem med backarna.

För er som inte orkade sitta uppe halva natten för att se spektaklet finns så klart massor på webben att läsa.Här har ni en länk till listan över första rundans val : http://www.nhl.com/draft/2009/round1.html Gå in där så hittar ni mer om draften.

Jacob Josefson - jagad av alla men kvar ett år till

En dag kvar till draften nu.

Djurgårdens supertalang Jacob Josefson finns med i toppen om än inte högst upp.

Finns en artikel om det på webben nu på den här länken: http://stockholm.city.se/sport/ishockey/elitserien/17817/_det_blir_haftigt_att_komma_dit_

Så gott som alla klubbar är sugna på 18 åringen med det fantastiska spelsinnet och jag vet att det finns fans som undrat om Jacob drar till NHL redan i år. Det gör han inte säger han själv.

- Nej jag har kontrakt i höst så det är ingen risk. Men när jag väl åker sedan så åker man ju för att försöka ta en plats i NHL direkt. Det är inget snack om saken, sedan om man inte lyckas med det... då får man se vad som händer då.

Den som vill se draften live kan faktiskt göra det, på Canal plus som börjar sända klockan 01.00 natten mot lördag.

Percy Nilsson på krigsstigen - mot Stockholm

Klart som fan att Percy Nilsson blev förbannad när Malmö dumpades till förmån för Stockholm som arrangör av både VM 2012 och 2013.

Och självklart var det extra salt i såren att beskedet att man spolats kom på en presskonferens på just Globe Hotell i Stockholm.

Det är ju aldrig kul att få såna besked och definitivt inte via media (det var TT som levererade beskedet till Percy efter presskonferensen).

Men nu tycker jag väl att Percy börjar bli lite väl snarstucken och bitter.

I en artikel i Sydsvenskan (onsdag) går han till attack mot Stockholm med orden:
" Vi har blivit överkörda av de mäktiga herrarna där uppe. Stockholm Stad måste förstås ha valuta för sina investeringar och unnar inte Malmö pengarna. "
Och:
" Ett annat skäl är nog att det skär i hjärtat på stockholmarna att Malmö blev huvudort för handbolls-VM 2011."

Samt:
" Vi får väl starta krig mot Stockholm och sno saker från Globen istället".

Eeeeh well, så konspiratoriskt lagd att matn tror att Stockholm "gav igen" för något handbollsVM och "inte unnar Malmö" några pengar, kan nog bara en väldigt bitter Percy vara.

Stockholm och Globen gjorde ju självklart bara det som Malmö också gjorde. Slog på trumman för sig själv, la fram sina bästa argument, sålde in sig själv.
Skillnaden var uppenbarligen att man a) gjorde jobbet bättre än Malmö och b) hade logistiska fördelar som inte är helt lätta att snacka bort.

Det ÄR till exempel närmare, billigare och lättare för den publik som ser Sveriges matcher i Stockholm respektive Finlands matcher i Helsingfors under grundserien i de båda mästerskapen, att ta Finlandsfärjan över Östersjön för att se det avslutande slutspelet än att ragga (oftast mycket dyrare och färre) flygbiljetter för att åka till och från Malmö.

Det går numera att åka mellan Sverige och Finland med färja för dryga hundralappen och nej, så billigt går det inte att flyga till Malmö.
Det är dessutom lättare och billigare för åtminstone den befolkning som bor norr om Stockholm att ta sig dit än till Malmö. Och de är ju kul om inte bara de som bor närmast arenan får en chans att ta sig dit och se VM till ett rimligt pris.

Att det dessutom finns en träningsarena (Hovet) tio meter från huvudspelarenan (Globen) och att det inte är så i Malmö är ju ett faktum.
Så där kan man hålla på och räkna upp det ena skälet efter det andra.
VM är hela hockeysveriges angelägenhet, inte bara Malmös.

Jag tycker Hockeyförbundet gjorde helt rätt val. Samtidigt som man tyvärr agerade otroligt klantigt, klumpigt och på gränsen till oförskämt mot Malmö när beskedet kom i förbifarten på presskonferens. Malmö - och Percy - borde självklart ha fått veta detta före presskonferensen. Och på ett bättre sätt än via media.

Nu fick dessutom Malmö LG Games just 2012 och 2013 som kompensation. Kul för Malmö, mindre kul för de norr om Stockholm (rätt stor del av hockeysverige) som nu får mycket dyrare reskostnader och kanske tvingas avstå från att åka dit.

Den som vill läsa hela intervjun med Percy hittar den på den här länken: http://sydsvenskan.se/sport/article444133/Percy-forklarar-krig-mot-Stockholm.html

Ingen fussball på den här...

...hockeybloggen - tack! Såg just att det låg en fotbollskrönika från skåne på bloggen. Tog bort den. Hade visst hamnat lite fel...

... Men jag måste säga att det var en bra fussballmatch i går. Nästan lite hockey. Dvs skön attityd, full fart framåt ända in i kaklet och till och med lite gruff och några utvisningar. Kändes som sagt lite... hockey faktiskt!

Men det får räcka så :0)

Hyfsade odds

Två dagar kvar till dagen D som i NHL-draft .... och man kan faktiskt spela på draften. Så här ser oddsen på vem som går som nummer ett ut hos Betsafe.com
John Tavares 1,35
Viktor Hedman 3,00
Matt Duchene 8,00
Braydon Schenn 15,00
Evander Kane 25,00
Magnus Paajarvi Svensson 30,00
Jared Cowen 30,00
Oliver Ekman Larsson 40,00
Nazem Kadri 40,00
Jordan Schroeder 40,00
Ryan Ellis 40,00
Zach Kassian 50,00

Oddsen på att Djurgårdens supertalang Jacob Josefsson ska gå i första rundan är föresten 1,60.

Vill man spela på hur många svenskar som går i förstarundan så kan man göra det med.

Oddset på att ingen blir vald är 50,00 gånger pengarna.
Att en till tre svenskar går i första rundan ger 18,00 gånger pengarna.
Att fyra till fem svenskar går i första rundan ger 3,50
Att sex till sju svenskar går i första rundan ger 1,70
och att åtta eller fler blir draftade då har oddset 2,7 gånger pengarna.

Bloggen packar flyttkartonger

....för en flytt kommer det att bli inom 1-4 veckor. Men flytten kommer - är det tänkt att göra bloggen ännu bättre och ännu fetare - i bemärkelsen ännu mer hockey!

Det är inte exakt klart än när flytten sker. Jag hade hoppats få juli på mig att fixa till den nya sajten/bloggen men i dag har det hänt saker här på City som gör att det kanske går snabbare. Vi får se. Men det blir väl inom 1-4 veckor.

Och nu, kära läsare, behöver jag er hjälp med två saker.

1. Länka! När bloggen väl flyttar får ni gärna sprida ordet. Så att både gamla och nya läsare hittar till den nya webbadressen.

2. Namn?! Vad tycker ni att den nya bloggen/sajten ska heta? Det kommer vara samma stuk som nu fast MER hockey på alla sätt och vis. Det kommer vara inför och efter matchintervjuer, reportage, porträtt, blogg, krönikor med mera. Det vill säga, allt ni tidigare kunnat läsa i city och lite mer därtill kommer efter flytten att finnas på den nya bloggen/sajten.

Jag har lite förslag på namn men vad tycker ni? Kom gärna med lite tips och förslag så får vi se vad det blir!

Englund utlovar fansfest 2012 och 2013

Det är inte bara näringslivet i Stockholms Stad, AEG/Globenarenorna och Svenska Ishockeyförbundet som ska känna av att det är fest under VM 2012 och VM 2013 i Stockholm (och Helsingfors).

Det lovade hockeyförbundets ordförande Christer Englund på dagens presskonferens (mer om den se inlägget nedanför).

Han utlovade dessutom en "fansfest" och vill se "fulla hus" och säger så här om vad det kommer att kosta att titta på kalasen:

– Vi tittar på lägre biljettpriser än tidigare. För nu är det för dyrt. Priserna började skena i Riga, sedan fortsatte det i Moskva och även i Schweiz (Bern) var de alldeles för dyra. Vi vill ha låga priser så att många kommer, vi vill ha en riktigt hockeyfest.

Har ni bestämt än vad det kommer att kosta?
– Nej, men vi tittar på det. Vi försöker samordna prissättningen med Finland så att vi får en liknande prisbild på båda ställena. Sedan tittar vi mycket på paketeringen, hur man kan seeda lagen så att det blir så bra och attraktiva paket som möjligt. I dag kan man seeda två lag i spelordningen, vi försöker se om man kan seeda två till.

– Vi ska även skapa förutsättningar så att man till exempel kan följa Sverige i grundspelet här och sedan åka över till Finland och följa slutspelet där.

Varför är det så viktigt att sänka priserna?
– För att vi måste få tillbaka fansen. Det har varit mycket finländare och svenskar på VM:en genom åren men senaste åren har de blivit färre och färre, det har blivit för dyrt. Nu vill jag ha fulla hus!

Andra ändringar när det gäller biljetterna?
– Ja, vi ska göra såna paket som innebär att man vet att man får se sitt lag spela. Som det är nu vet man ofta inte vad man köper för matcher. Men vi vill att om man - till exempel som svensk - köper ett paket så ska man veta att man får se åtminstone alla matcher utom en med Sverige. Man ska få veta att man får biljetter till sitt lags matcher, säger Englund.

Några som blir helt utan fest är ju Malmö. Verkar vara viss irritation där nere för att uttrycka sig milt. Så här förklarar Christer Englund hur det kom sig att Malmö som först nämnts som medarrangör med Stockholm föll bort:

– När vi sökte VM så var Malmö med som tänkbar spelort men i och med att vi började titta på om det fanns en plats där man kunde samla allt på ett ställe och såg att det var bättre att lägga allt på en ort, då blev Globenarenorna och Stockholm huvudalternativet.

Vad säger Malmö om det här?
– Ja, de gör ju inte vågen direkt, men jag ska åka dit och träffa dem nu och se vad man kan tänka sig för något annat i stället.

Varför inte ha Malmö som den enda orten?
– För att just nu har de en bit kvar att jobba med när det gäller hotell, och sånt runtomkring arenan. Vi har även tittat på synergieffekter när det gäller hospitality (sponsorsevenemang, VIP-evenemang med mera) och övrigt som att man kan förlägga en hel del evenmang nere på stan, till exempel ha en storbildsteve nere på stan som vi har sett fungerar jättebra nu med Volvo Ocean Race, så även där kändes Stockholm bättre, säger Englund.

HockeyVM 2012 och 2013 i Globen = bingo (?) för DIF och AIK

Var på en presskonferens vid lunchtid idag där Svenska Ishockeyförbundet berättade en hel del intressanta saker.

Som att...

.... alla matcher som ingår i Sveriges arrangemang under VM 2012 och 2013 kommer spelas i Stockholm på Globen/Hovet. Globen kommer användas som huvudarena, Hovet som träningsarena men också kanske, för enstaka matcher. Malmö som ett tag var påtänkt är dumpat.

... Invigningsmatchen 2013 (då Sverige är huvudarrangör) kommer spelas på nya fotbollsarenan! Enligt Idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt har man hela tiden planerat arenan så att det ska gå att göra is i den, bland annat för framtida bruk som tex en SM-final i bandy men nu alltså även en hockeymatch. 32 000 beräknar man ska gå in i arenan vid hockey, ett överskjutbart tak ska göra det hela möjligt även i april/maj.

... Hovet kommer rustas upp. Exakt hur och för hur mycket pengar är inte klart ännu. Men såväl Stockholm Stad som Globenarenorna och AEG/Anschutz är införstådda i att man måste fräscha upp Hovet till VM. Att det inte går att ha Hovet i det skick det är nu. Bingo där för DIF och AIK som då plötsligt drar fördel av den upprustningen av Hovet....

... Biljettpriserna kommer sänkas jämfört med de tre fyra senaste årens VM och paketeringen göras om så att man är garanterad att få se Sveriges matcher när man köper sina biljetter. VM ska bli en fest och VM ska tillbaka till fansen utlovade Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund

Finns en lite längre text om det här på nätet nu som ni hittar på den här länken: http://stockholm.city.se/17821/hockeyforbundet_valjer_stockholm_och_inviger_vm_2013_pa_nya_fotbollsarenan
Men detta är helt klart bingo för DIF, AIK och förhoppningsvis övriga Stockholmshockeyn

Peter Popovic!

Jag hade ett snack med Djurgårdens nye tränare Hardy Nilsson förra veckan, i dag har vi snackat med SSK:s nye headcoach Peter Popovic. Eller Clark Kent som han numera kallas....


Om han kan göra en Stålmannen och på egen hand rädda SSK undan kvalserie och elände och föra SSK till slutspel låter jag vara osagt. Och eftersom han och Peter Larsson (numera kallad Reinfeldt) är nya och oerfarna och dessutom fått ta hand om en klubb där det bantas i spelartruppen så har de alla odds emot sig.


MEN, det verkar inte bekymra varken P1 eller P2. Hur de vill spela och vad de kan göra för att det ska gå bra kan ni nu läsa i dels en kortare version i papperstidningen men framför allt i en längre och mycket bättre version av artikeln här på citys webb som ni hittar på den här länken: http://stockholm.city.se/sport/ishockey/elitserien/17723/_gamla_matcher_ger_mig_inget_vi_ska_bygga_varat_


Jag har inte gjort något snack på samma tema med AIKs Roger Melin och det av den enkla orsaken att han ju redan tränat Gnaget i år. Och det inte finns några större nyheter så i spelsystem och tankegångar att tala om. Finns en del annat skoj så klart att prata med honom om när det gäller AIK men det tar vi lite senare i sommar.

AIK och elitlicensen

Finns en artikel på hockeyallsvenskan.se som fått en hel del AIK:are att sätta midsommarsillen i halsen av oro.


Inte så konstigt då den handlar om elitlicenser och då AIK tillsammans med Borås och Oskarshamn pekas ut som de tre allsvenska klubbar som inte har fått elitlicens än och som ombetts "lämna in kompletterande uppgifter den här veckan." (Artikeln hittar ni på den här länken http://hockeyallsvenskan.se/nyheter/visa_nyhet.php?n=1136)


Jag blev rätt förvånad eftersom jag kollade läget med elitlicensen med AIK:s ordförande Mats Hedenström för någon månad sedan och då fick svaret att den inte var i fara.


Nu är dock inte läget så illa som det verkar i artikeln, säger Mats Hedenström.
Jag ringde nämligen upp honom och frågade vad som hänt och fick det här svaret:
- Licensnämnden granskar de som hade negativt kapital för ett år sedan, vi är INTE en av dem, det var däremot Malmö och Oskarshamn med flera. Sedan granskar dem de klubbar som flaggade för negativt kapital vid årsskiftet. Och DET gjorde vi. Nu ville de ha kompletterande handlingar för ett någon vecka sedan och det har de fått förra veckan eftersom jag skickade in dessa förra helgen.


Vad var det för handlingar som de ville ha?
- En komplett årsredovisning och det har de fått nu. Vi hade skickat in resultaträkning, balansräkning och revisionsberättelse, vi trodde det räckte. Men de ville ha mer utförligt material, kompletta årsmöteshandlingar, få veta när styrelsen i klubben träffas, hur vi ser på ekonomin och så. Det var ett missförstånd från vår sida. Vi trodde det räckte med det vi hade skickat in NU och att de skulle nöja sig med att få resten sedan, i augusti när vi har vårt årsmöte. Det gjorde de inte.


Och hur är det då med det egna kapitalet?
- Vi kommer ha negativt eget kapital för den här säsongen. Men det får vi ha då man får ha det i ett år. Och vi hade inte det förra året.


Vad innebär det här för AIK:s elitlicens?
- Det innebär att vi kommer bli ålagda av Svenska Ishockeyförbundet och allsvenska nämnden att återställa det egna kapitalet så att det är positivt om ett år, det vill säga den sista april 2010. Helt enligt regelverket.

Vad händer nu?
- De (allsvenska nämnden) ska väl sätta sig i veckan och gå igenom det som återstår och sedan formellt meddela de klubbar som de är klara att de är just det. Och det beskedet, att vår elitlicens är klar, räknar jag med att vi får någon gång under veckan.

Exakt hur mycket minus är det negativa kapitalet på?
- Det kommer vi redovisa för våra medlemmar när vi kallar till årsmötet i månadsskiftet juli/augusti. Vi vill att den informationen ska gå till våra medlemmar först. Vi vill att de ska läsa det på hemsidan och i de brev vi skickar ut, allra först.


Men era fans är oroliga, är det inte bättre att gå ut med den infon nu istället för att vänta någon månad?
- Jo men...alltså vi har inte huggit i sten med vilken dag som vi ska gå ut med siffrorna men när vi väl gör det så gör vi det först på AIK:s hemsida. Men jag kan säga att vi har lämnat in handlingar och även kommer presentera för medlemmarna hur vi ska återställa kapitalet. Vi har förslag som med råge kommer täcka det som behövs, säger Mats Hedenström.


Eftersom han inte vill gå in på varken siffror eller de förslagen här i Bloggen är det bara för fansen att vänta tills AIK känner sig mogna att ge den infon till fansen direkt då. (Det är inga offentliga papper som går att begära ut).

Vi pratade även lite om hur det var möjligt för AIK att ha negativt eget kaptial nu, efter en säsong där man höjt publiksnittet långt över budget, när man inte hade det säsongen före då man hade betydligt mindre folk på läktarna.


Mats Hedenström hänvisade då bland annat till att marknadssidan i klubben inte alls gått bra. Och att det ökade publiksnittet inte täcker minuset där. Men påpekade också att i längden så medför den publikökning man haft i vinter positiva effekter för bland annat marknadssidan och de intänkter man kan göra där.


Han konstaterade också att:
- Den situation som vi delar med andra allsvenska klubbar är inte rolig. Vi ska konkurrera med klubbar som har bättre ekonomiska villkor och ska man vara med och konkurrera med dem så får man inte driftverksamheten att gå runt. Du kan inte normalt få ekonomin att gå runt och samtidigt var tillräckligt sportsligt slagkraftig utan att få in externa medel som inte går in i den övriga reguljära verksamheten.

Ändrad match även för AIK

I förra veckan ändrades lite matcher i elitserien på grund av det inställda CHL-spelet. Nu har det visat sig att även allsvenskan påverkades och att även AIK får en flyttad match.

Det är hemmamatchen mot Västerås som skulle spelats 2 oktober som nu flyttas till den 4 oktober, med spelstart klockan 19.00.

Den som vill se hela det nya spelschemat, med samtliga ändringar, dvs även för andra allsvenska lag hittar den på den här länken http://hockeyallsvenskan.se/spelprogram/.
Inte många dagar kvar till NHL-draften nu.
På fredag drar spektaklet i gång. Djurgårdens Jacob Josefson (rankad trea av de europeiska utespelarna) kommer vara där, åker på onsdag, landar torsdag. (Kommer ett snack med honom i veckan om det där).

Det är ju en hel del dealande och politik och tradear och grejer som avgör vem som blir vald och när och av vem. Nummer ett är ofta glasklar men i år är det lite mer osäkert. Det hävdar Bob McKenzie på ansedda tv-kanalen TSN (The Sports network) på kanalens hemsida tsn.ca.

John Tavares är väl de som tippats mest som given etta men enligt McKenzie kan det lika gärna bli Modobacken Victor Hedman eller centern Matt Duchene. Kolla in den här länken http://tsn.ca/nhl/story/?id=282318 om ni vill se McKenzies inside om draften..

Apropå svenskar i draften så har det ju varit mest snack om Hedman. Men också värt att notera är - tycker jag - att Frölundas Robin Lehner rankas som bästa europeiska målvakt och toppar den listan.

Vilket i och för sig INTE innebär att han går tidigt. ISS som gör en sammanlagd ranking har nämligen inte en enda målvakt med på sin topp 30-ranking.

Minns ni föresten vilka som gått som nummer ett i draften under 2000-talet?
Om inte har ni dem här:

2000 Målvakten Rick DiPietro, till NY Islanders.
2001 Forwarden Ilya Kovalchuk, till Atlanta.
2002 Forwarden Rick Nash, till Columbus.
2003 Målvakten Marc Andre Fleury, till Pittsburgh.
2004 Forwarden Alexander Ovechkin, till Washington.
2005 Forwarden Sidney Crosby, till Pittsburgh.
2006 Backen Erik Johnson, till St Louis Blues.
2007 Forwarden Patrick Kane, till Chicago.
2008 Centern Steven Stamkos, till Tampa Bay.

Sju veckor kvar...

Knappt sju veckor kvar nu till första träningsmatchen.... ah, well det kanske inte är det ni tänker på så här i midsommartider.


Jag hoppas alla hade en fin midsommar, själv var jag ute i spenaten hos ett par kompisar och körde hela midsommarracet med sillunch, snaps, tårta med jordgubbar och till och med en midsommarstång (tack Micke och Lena för en fin midsommarafton!).

Har inte hänt så värst mycket på hockeyfronten idag, midsommarafton.

Däremot tog det en bra stund att smälta att mångmiljonären Kenny Jönsson väljer att starta en biltvätt. Av alla saker på jorden som man kan göra om man har några mille på banken som backstjärnan har.

Men nu såg jag att han köper en biltvätt för att därmed bidra till att uppfylla sin nu arbetslösa pappas dröm om en egen biltvätt.


Så här säger Kenny i Sportbladet.
"Ja, det är en speciell historia. Min pappa har jobbat med biltvättar i 30 år. Men i vintras blev han arbetslös. Hans bolag blev uppköpt. Han har drömt om att få ha en egen biltvätt och nu ska vi starta en self car wash med plats för fyra bilar här i Ängelholm. Det blir en biltvätt utan personal och jag kommer inte att stå och tvätta bilar. Den kommer att sköta sig själv och sedan får pappa sköta underhåll och fylla på med schampoo och sånt där. "
Stort! Och plötsligt mer begripligt.

Hans beslut att sluta nu är dessutom självklart rätt. Om man inte känner motivation och lust är det bara att lägga ner. Hockey är ett passionerat spel och den som bara glider med och inte längre saknar passionen blir ganska snart "avslöjad". Eller hur man ska säga.

Vad jag menar är att hockey är ett spel byggt på passion och känsla och även om man är en fantastisk spelare (och människa) som Kenny så syns det rätt snart om glöden saknas. Och i den sitsen vill inte Kenniz Jönsszonz (som speakern kallade honom hela tiden under VM i Riga) vara. Det hedrar honom.


Kenny kommer lämna en stor fet lucka efter sig i Tre Kronor och en ännu större i Rögle. Jag avundas inte den som ska fylla den luckan.Krävs en del för att lyckas med det.


Apropå passion. Ni vet hur mycket jag älskar hockey. I sommar kommer jag ändra lite i mitt liv. För att få skriva ännu mer och förhoppningsvis ännu bättre om det jag älskar. Dvs hockey. Ibland måste man följa sitt hjärta även om det skär i det samtidigt som man gör det. Men det här är inget som ni kommer märka nu utan längre fram så mer info om det får ni senare i sommar. Häng med :0)!

Notan om jobbet som assisterande coach i OS: "Jag ser ingen svensk som skulle tacka nej"

Att Bengt-Åke Gustafsson tar med sig Tommy Albelin och Mattias Norström som assisterande coacher till OS vet ni redan. Men jag tyckte det kunde vara kul att ta ett litet snack med "Notan" om det.

Pratade med honom i går men har inte haft möjlighet att lägga ut det här på bloggen förrän nu... (torsdag)

Så här har ni det snacket. Först ett svar på frågan om Notan blev paff när Bengt-Åke ringde:

- Nja, jag blev mer smickrad än paff. Tycker det är jättekul. Han ringde och hade en förfrågan om hur jag ställde mig till att hjälpa honom, framför allt under OS. Min spontana tanke var "varför just jag? jag är ju inte tränare".

- Men han var ärlig - alltså vi har inte gått igenom exakt vem som ska göra vad av mig och Abbe men OS är en speciell turnering, väldigt kort jämfört med tex ett VM. Spelarna kommer in ena dagen och prövar matchbrallor och så drar turneringen i gång dagen efter. Det blir kanske lite annorlunda då att vara assisterande coach än när man är med oc förbereder sig inför en annan typ av turnering, typ ett VM. Nu har man totalt 17-18 dagar på sig, man hinner bara komma igång så är turneringen slut. Och Bengan tänkte väl att just att jag passade in där, då det är så kort turnering.

Jag kan tänka mig att han tänker dra nytta av din NHL-koll?
- Ja.. och det var därför jag har tvekat lite tidigare. Jag vet hur mycket tid tränare lägger ner. Men jag ska förbereda mig så gott det går på bästa möjliga sätt så att vi har har bra koll på de andra lagen. Jag kommer följa hockeyn där borta och se vilka spelare som kan vara aktuella för de andra lagen. För även om jag spelat med eller mot 90 procent av de spelarna som lär vara aktuella så kan jag ha missat några eller så kan några ha fått nya roller eller tagit ett kliv framåt och vara en annan spelare än den jag kommer ihåg.

Tror du Bengt-Åke vill ha dig som lockbete för att få NHL-spelarna att ställa upp också?
- Nä, så ser jag det inte alls. Det finns ingen svensk spelare som skulle tacka nej till ett OS. Jag ser ingen i dagsläget som skulle göra det.

Inte?
- Nej det är ju uppehåll i NHL då OS spelas, alla de bästa i världen kommer vara med. Ingen har spelat 82 matcher och är trött i kroppen. Jag kan inte tänka mig att någon spelare tackar nej av andra skäl än om man är svårt skadad.

Är det tänkt att du som gammal back ska ta hand om backarna tror du?
- Nja jag vet inte. Abbe var ju back ännu lägre än mig.. och har varit tränare i ett par år. Så vi får se vem som gör vad ,det är ju en bit kvar.

Behövde du tänka länge innan du tackade ja?
- Ja lite... fast inte så jättelänge. Jag får ju en otrolig möjlighet. Vem vill inte göra det här? Och sedan tänkte jag att ska jag göra en sån här grej så är det rätt tid att göra det nu. Det är ett år sedan jag la av nu. När OS spelas är det nästan två år sedan jag la av. Och jag tycker hockey är färskvara. Det går inte att titta på från sidan i flera år och sedan hoppa in. Det gäller att man hänger med och är uppdaterad och därför kändes det som rätt tid nu.

- Då faller i och för sig det här som jag sagt att jag vill pröva mina vingar utanför hockeyn men å andra sidan... man kan inte tacka nej till en sån här sak utan att ha prövat. Och eftersom det gått ett år nu sedan jag la av och nästan två när OS går så kände jag att ska jag teste och se vad jag vill göra för att fortfarande vara involverad i hockey så är det nu jag ska testa. Jag vill inte vänta 5-6-7-8 år och sedan testa. Det känns bättre att göra det nu, avslutar Mattias Norström.

Jag tycker det är ett kul drag av BÅG. Notan och Albelin ska dock inte vara med på EHT-turneringarna före OS, är det sagt än så länge i allafall. Han visste inte vem som kommer vara med som asisterande där man kan ju tänka sig att det blir någon av elitserietränarna.

Hardy!

Hardy Nilsson är rätt skön. Han är inte lätt att "ha att göra med" som journalist. Säger vad han tycker, när han tycker det och det är en och annan journalist som svurit allt möjligt över den mannen. Och till och med varit lite rädda för honom.

Men spelarna verkar gilla honom. Och jag tycker faktiskt att Hardy är rätt rolig, han har lite underfundig humor. Och även vi har haft våra duster.

En gång när han var förbundskapten och - tror jag - hjärtligt less på mig och alla andra reportrar som ringde till Moskva där Tre Kronor var på en decemberturnering och frågade varför det gick så trögt med målskyttet och varför han inte hade tagit ut den spelare som gjort flest mål i elitserien till turneringen så lackade han till rejält.

Efter lite för många frågor om måltorkan blev svaret: "De har så jävla tjocka målstolpar här borta".

Men så kan man ju inte svara i en tidningsintervju så sedan fick jag ett mer "vanligt" och inte alls lika roligt svar på den frågan också.

Nåja.

Jag var och träffade Hardy för någon vecka sedan, för att snacka lite om Djurgården och de tankar han har så här långt (vilket då var 1,5 månader in på nya jobbet som DIF-tränare).

Jag påpekade att jag tyckte han var lite mjukare i kanten nu för tiden.
"Jasså" sa Hardy och spände sina stålgrå ögon i mig och fortsatte "Men det är bara för att det inte finns något att vara förbannad på såhär två veckor före midsommar".

Sedan garvade vi båda. Skönt svar på tal där.

Finns en intervju med Hardy i papperstidningen och en ännu längre och i mitt tyckte mycket bättre här på webben som ni hittar på den här länken http://stockholm.city.se/sport/ishockey/elitserien/17614/hardy_gar_pa_offensiven så hittar ni den.

Kommer att komma en SSKtränar-intervju inom kort också. Oklart vilken dag publiceras dock så jag får återkomma till det.

Nytt spelschema i NT och Elitserien

Att Champions League las på is och att NT tappade hälften av deltagarna lite plötsligt... (för att uttrycka sig milt) har fått schemaläggarna att jobba övertid.
Nu finns nya spelscheman.


För Djurgårdens del kommer gruppspelet i Nordic Trophy att spelas så här:

7/8, Djurgården-Linköping, Norrtälje, 19:00
11/8, Frölunda-Djurgården, Göteborg, 19:00
14/8, Djurgården-Malmö, Sollentuna, 19:00
18/8, Djurgården-Färjestad, Stora Mossen, 19:00
20/8, HV71-Djurgården, Nässjö, 19:00


Slutspelet, dit de fyra bästa lagen är kvalificerade, spelas på Åland den 28-29 augusti. Lag 5 och 6 möts i en placeringsmatch någon gång under samma helg. (Lag 5 har då hemmamatch).


När det gäller elitserien så är det om jag fattat rätt här två ändringar för DIF och en ändring för SSK.


För Djurgårdens del gäller att bortamatchen mot Skellefteå den 28 september flyttas till tisdagen den 29 september, med start kl 19.00. Dessutom flyttas hemmamatchen mot Skellefteå den 26 oktober till tisdagen den 27 oktober, spelstart kl.19.00


För SSK gäller att bortamatchen mot Färjestad 5 oktober flyttas till tisdagen den 6 oktober, matchstart kl 19.00.
Jag lägger länkar här nedan till de DIF, SSK och Hockeyligan så hittar alla sina lags matcher på någon av de länkarna.

Hela NT:s spelschema hittar ni här: http://nordictrophy.com/schedule.php

Hela Elitseriens spelschema hittar ni här: http://www.hockeyligan.se/index.php?gamelist=list

Silly season DIF: Whats new?

Man vet att det är nyhetstorka när ett gammalt faktum presenteras som ett avslöjande....

Tänker givetvis på det stora "avslöjandet" i dag onsdag om att Djurgården håller Niklas Anger på halster och att han kan "offras" för att få kvar Fredrik Bremberg och Marcus Nilson i klubben.

Eh, alltså. Ni som kollar nätet och läser tidningarna varje dag kände ju redan till det där. Sedan någon månad eller två tillbaka.

DIF:s klubbdirektör Tommy Engström har flera gånger, bland annat här på bloggen slagit fast att DIF ska han in TVÅ forwards till - och att det då är Marcus Nilson och Linkan Bremberg som är topprioriterade. Ingen annan. Han har dessutom sagt, bland annat här på bloggen, att Anger "är en budgetfråga" som beror på hur det går med just "Mackan" och "Linkan".

Så tja, whats new där liksom?

* * * * * * * * * **

Marcus har jag föresten pratat med idag. Och nä han har inte bestämt sig än. Inget är klart hävdar han och det här med att DIF inte skulle kunna offentliggjöra något pga skatteskäl begrep han inte alls (bland annat för att han varit skriven utanför Sverige i typ tio år).

När han bestämmer sig? Det kunde han inte heller säga. Inte klart än det heller. Frustrerande för alla Djurgårdare som går och väntar så klart men jag förstår honom på ett sätt också. Säger han ett datum så kommer alla att hänga i luren och kräva svar "för du har ju lovat säga nu..." och ser man det så så är det ju bättre att vänta och låta beskedet komma när det kommer.

Även om vi är rätt många nu som är väldigt nyfikna på vad det blir.

Full fart bakåt?

Jaha ja. Vad är det som händer? Egentligen?


Först rökte "utbrytarna" fredspipa med det övriga gänget i Hockeyligan och lovade att elitserien skulle se ut som den gör nu i två säsonger till.

Sedan backade Internationella Hockeyförbundet (IIHF) på Champions League och la den på is den kommande säsongen.

Och just när Färjestad och Linköping svalt den förtreten (om att gå miste om chansen till några extra mille efter att ha byggt trupperna för spel i CHL) så kom nästa tvärnit och full fart bakåt.

Detta då de sex finländska lagen i Nordic Trophy hastigt och inte så värst lustigt hoppar av den försäsongsturneringen.

Att de sex svenska lagen (DIF, FBK, HV71, LHC, Frölunda och Malmö) nu antagligen får möta varandra en gång mer än de tänkt sig är nog den minsta skuffelsen om än möjligen den som är bökigast att hantera rent praktiskt med resor och så vidare.

Värre är väl att drömmen om en internationell liga sakta men säkert ser ut att smulas sönder.
Eller? För inte händer det väl saker i kulisserna åt andra hållet just nu?
Känns inte så i alla fall.

Och det är då... det nog blir extra bittert för lag som Malmö, Leksand och AIK att Svenska Ishockeyförbundet i helgen återigen tog död på drömmen om en utökad elitserie till 14 lag - just för att man var rädd för vad som skulle hända om de fem "utbrytarna" verkligen bröt sig ut. Vilket börjar kännas allt mindre sannolikt nu.

Och om inget händer "internationellt" så blir det ju samma kör som nu med 12 lag inne där stålarna finns och tre - som borde platsa sportsligt - men som får stå kvar utanför och titta på. Igen. Bittert sa Bill. Grymt sa Bull.

*****************************

Intressant också nu hur mycket krut de svenska lagen orkar lägga på den nu helsvenska NT-turneringen.


Jag pratade med Hardy Nilsson för en vecka sedan, när det fortfarande var finländska lag med. Då påpekade han att just en av fördelarna med den turneringen var att:

"Det blir bra matcher, bra motstånd. Inte samma lag som man ska möta sedan. Det ger en annan dignitet att möta utländska lag. För det blir lite olika spelstilar, man får ta sig an andra domare och anpassa sig efter andras nivåer och så slipper man det här att spela mot gamla kompisar i de andra elitserielagen. De brukar inte ta i för livet direkt i augusti. Som det är nu blir det en annan tändning och intensitet. "

Men det var då det. Annat läge nu - som Hardy givetvis inte hade en aning om nu, finländarna chockade ju med det här i dag tisdag. Men snacka om antiklimax för den uppladdningen.

söndag 28 juni 2009

Silly season SSK: Rightare tack!

SSK:s jakt på en forward och en back går vidare.

Och självklart är en massa namn på tapeten, bland andra ryktas

Djurgårdsforwarden Niklas Anger vara ett namn som SSK är intresserade av.
Det är de inte. Inte för dagen i alla fall. Orsaken? Han är vänster och inte högerfattad och SSK som inte har en enda rightare i truppen så här långt behöver just en sådan forward.

Jag pratade med SSK:s tränare Peter Popovic i går om lite annat som ni kommer kunna läsa om i City inom kort och passade givetvis på att fråga om värvningsläget och då svarade "Poppe" så här på frågan om SSK jagade Niklas Anger:

– Nej faktiskt inte. Han är jättebra men vi behöver en högerfattad spelare och han är vänsterfattad. Så det faller han tyvärr på i dagsläget. Men kan han börja skjuta åt andra hållet så, ha, ha, ha. Nämen just nu har vi ingen högerfattad spelare alls. Och därför skulle vi vilja få in en högerfattade forward, sedan får backen gärna vara det också. Det måste inte vara så men det vore bra så att vi får in lite mer variation, framför allt i power play och anfallsspelet, säger Popovic.

Vi pratade som sagt om en hel del annat också, kommer om ett tag i City.

Stora målvaktstalanger...

...Juniorkronorna/Team 20 kommer vara på läger i Norrtälje sista veckan i juli. På plats kommer det också att finnas 12 juniorlandslagsmålvakter som ska delta i isträningar, fysträningar, teoripass samt i tre matcher mot ett kombinerat lag av spelare från Kanada och USA.

En tydlig målvaktstrend just nu är ju att ha - bokstavligt talat STORA keeprar. Och i truppen finns två riktiga bamsingar.

Eller vad sägs om Luleås Anders Nilsson. Som fyllde 19 år i mars och är 195 centimeter lång och väger 100 pannor (!)

Robin Lehner, Frölunda, är lika tung han. Fyller 18 i sommar men väger alltså redan 100 kilo och är 192 centimeter lång.

Att Brynässuccén Jakob Markström är lång vet ni redan, men 194 centimeter långe Markström är med sina 85 kilo, betydligt lättare än Nilsson och Lehner.
Sebastian Idoff, Frölunda är kortast i gänget med sina 178 centimeter (väger 82 kilo).

Lättast är dock en keeper med det i hockeysammanhang välbekanta namnet Due Boje.
Djurgårdskeepern heter Marcus i förnamn och väger 75 kilo som är fördelat på 179 centimeter. Han fyllde å andra sidan 16 år så sent som i mars så han har några år kvar att bygga på sig på. Om man säger så.

Finns en 16 åring till med på lägret. Han heter Stefan Steen, spelar i Leksand, är född i Sunne och är 183 centimeter och väger 72 kilo.

Övriga målvakter som är med på lägret:
Joacim Eriksson, Brynäs, född 9 april 1990, 186 cm, 87 kilo.
Johan Gustafsson, Färjestad, född 28 februari 1992, 187 cm, 90 kg.
Johan Mattsson, SSK, född 25 april 1992, 191 cm, 85 kg.
Michel Andro, Färjestad, född 11 juni 1990, 186 cm, 82 kg.
Oskar Östlund, Brynäs, född 11 februari 1992, 182 cm, 70 kg.

Officiellt tvärkört med 14 lag. Men Stockholm röstade ja. Skåne och Norrbotten röstade nej.

Svenska Ishockeyförbundet höll årsmöte i helgen och det har gått minst sagt obemärkt förbi. Inte så konstigt kanske när allt var klubbat och klart mellan skål och vägg redan innan det officiellt klubbades och bokfördes som klart på årsmötet.

Som det här med Dalarnas motion om 14 lag i elitserien. Det kom ju en utredning dagarna före årsmötet som pekade på ett nej.

Och visst blev det ett nej på mötet också.

Så här står det i ett pressmeddelande från Svenska Ishockeyförbundet:
" Motioner från Dalarnas Ishockeyförbund, Leksands IF samt Tranås AIF att utöka antalet lag i Elitserien till 14. Årsmötet beslutade att avslå motionerna. Rösträkning begärdes av Dalarna och resultatet blev 180 röster för avslag och 59 röster för bifall till motionerna."

Nu ska man veta att rösterna är viktade. Det vill säga att de 23 distrikten som finns har olika antal röster beroende på hur många elitlicenser som man har i distriktet. Stockholm, som är det största distriktet, har till exempel 23 röster. De näst största distriktet, Småland har 11 röster, Gotland som är minst av alla distrikt har fem medan de flesta ligger på 6-7 stycken. (Distrikten ingår sedan i regionerna norr, öst, väst och syd).

Vilka röstade då ja och nej till att utöka elitserien till 14 lag? Det är inte officiellt men jag ringde runt lite och fick veta följande av några initierade källor som fanns med på mötet:

* Alla distrikt i region Öst där alltså Stockholm, Uppland och Södermanland ingår - röstade ja. Trots att Djurgården inte alls var glada över detta.

* Distrikten i region Syd (här ingår bland annat Göteborg och Skåne) - röstade nej, trots att Mif och i framtiden kanske även Rögle skulle ha tjänat på ett ja till 14 lag.

* Region Väst (där bland annat Dalarna, Värmland och Gästrikland ingår) var delat. Några distrikt röstade ja, övriga distrikt i regionen röstade nej.

* Distrikten i region Norr röstade alla nej trots att man före omröstningen lovat ja-anhängarna att rösta just ja och trots att man under flera års tid sagt att man är för en utökning.

Hur kunde det då bli så här?

En källa jag pratade med säger så här:
"Efteråt fick sa många av dem i norr (norrdistrikten som röstat nej) att det är tråkigt att det blir så här för vi stödjer ett ja egentligen. Men vi tycker det är ett dåligt läge att göra det här nu"

En annan källa är inne på samma linje och konstaterar att "Turbulensen som blev kring den här "utbrytardiskussionen" i elitserien gjorde att många som ville rösta ja, inte vågade göra det när det väl var dags för en omröstning. Man verkar vara rädda för att det blir en utbrytning ändå och att det då blir för dålig kvalitet på elitserien om man utökar till 14 lag nu".

Ytterligare en person som är insatt i frågan säger så här till bloggen:
" Jag tror man rättade in sig i ledet när det var så oroligt med det andra. Jag vet att det är flera distrikt som förr sagt sig stödja en utökning som nu ändå röstade nej"

Samma person konstaterar att det "Kommer väl fler tillfällen att ta upp frågan men det lär inte hända något de två kommande åren i alla fall."

Och så är det nog. Att de 12 lagen i Hockeyligan rökte fredspipa och nu anser sig vara "i samma båt" igen verkar inte ha lugnat de oroliga jasägare som nu röstade nej. Trots att "freden" i Hockeyligan innebär att elitserien kommer se ut som den gör nu i två säsonger till. (Är det sagt i alla fall).

Själv tycker jag det är märkligt att man röstar nej, när man vill rösta ja. Ska det vara så svårt att stå för det man tror på? Eller vet de inte vad de vill?

Linus Klasen sköt hem tredje raka VM-guldet. "Jag är sjukt jävla glad"

Det blev VM-guld för tredje året i rad för inlineslandslaget. Detta efter 7-6 mot USA och precis som i de andra matcherna satt det hårt inne. Avgörandet kom med mindre än tre minuter kvar till full tid.

SSK-forwarden (Stockholm Capitals i inlines) Linus Klasen satte det avgörande 7-6 målet. Jag fick tag på en minst sagt glad Linus som beskriver segermålet så här:

- Jag kom en mot en, snärtade ett handledsskott mot målvakten, sedan drog jag den mellan benen på backen och la den i mål, berättar Linus Klasen som nu avgjort två av de senaste tre årens VM-finaler. Förutom dagens (lördag) final så avgjorde han i sudden death för två år sedan, även då i Tyskland.

Hur glad är du då? undrade jag.
- Jag är sjukt jävla glad! Det är så jävla underbart, jublade en glad Linus från det jag antar var banketten för det surrade rejält av folk bakom honom.

Skoj, tycker jag. De blågula målen i VM-finalen mellan USA och Sverige har ni här: (Värt att notera är att Dick Axelsson stod för fem poäng varav två mål och tre assists, i VM-finalen!)

PERIOD ETT: 0-1 (00.45) Daniel Wessner (Dick Axelsson), 1-2 (8.46)Dick Axelsson (Daniel Wessner).
PERIOD TVÅ: 2-3 (14.44)Andreas Svensson (Linus Klasen), 2-4 (19.00)Jimmy Andersson (Dick Axelsson, Daniel Wessner).
PERIOD TRE: Inga svenska men väl tre amerikanska mål. Och ett målvaktsbyte av Sverige som bytte ut Dennis Karlsson mot Pontus Sjögren efter att amerikanska spelare åkt på Karlsson som blev skadad vid pååkningen.
PERIOD FYRA: 5-5 (40.59)Dick Axelsson (Linus Klasen), 6-6 (44.51) Martin Thelander (Daniel Wessner, Dick Axelsson), 6-7 (45.21) Linus Klasen (Daniel Brolin, Andreas Svensson).

Dennis Karlsson tog 21 av 27 skott, Pontus Sjögren höll nollan när han kom in och tog 11 av 11 skott.

Staffan Kronwall Calder Cupmästare!

Om storebror Niklas deppade över missad Stanley Cuptitel kan jag tänka mig att det jublades desto mer hos lillebror Staffan som natten till i dag (lördag) vann AHL-slutspelet och blev Calder Cup mästare med Hersey Bears.

Den som vill läsa mer om matchen kan göra det på de här länkarna:http://www.theahl.com/news/league/index.html?article_id=10229

http://www.hersheybears.com/detail.php?id=2897

Men kul som bara den för Staffan, som ju tradeades från Marlies (av Toronto) till Washington som skickade ner honom till Hersey där han fortsatt göra bra i från sig. Han vann till exempel backarnas poängliga i slutspelet på 3+9=12 poäng.

Staffan, som för övrigt gick plus tre i matchen) blir ju free agent (utan restrictioner) den första juli och då sitter nog en Calder Cupseger fint på CV:et i jakten på nytt kontrakt där borta.

Firar gör de tydligen i kväll och i natt. Och kanske lite till. Jag hoppas Staffan får ett höjdarfirande, det är han värd.

Så nära men ändå inte. Grattis Pittsburgh

Jaha ja. Höll mig vaken nästan hela matchen.... hade en liten slummerdipp i slutet av första (hopplöst när man ska se matchen själv och börjar luta huvudet lite i soffan..)men satte sedan klockan på ringning var 20:e minut för säkerhetsskull. Och höll mig vaken utan att behöva väckas av alarmet.

Men tyvärr - för oss som hoppades på Detroitseger - så blev det aldrig så. Jag satt här och jublade när Jonathan Ericsson fick in en reducering i treje men nä.

Några stolpträffar i från och så det där läget i sista sekunden som Lidas hade. Närmare en kvittering än så kan man väl knappast vara men ändå inte. Tyvärr, tyvärr.

Så grattis Pittsburgh och grattis till alla er som håller på pingvinerna till titeln!

Måste säga att jag är imponerad av Sidney Crosby som pajjar knät och ändå biter ihop och försöker fortsätta spela (!). Eller som Calle Johansson sa: " Han har ju redan slitit sönder knät, det kan inte gå sönder mer än det redan har gjort. Det är bara spela på om han kan tåla smärtan. Knät kan ändå inte bli sämre, det är lika lång läkningstid ändå"

Yes, yes, det är hockey!

Do or die - nu gäller det

Sjunde avgörande Stanley Cupfinalen. SÅ stort. Och nu bara SKA jag hålla mig vaken matchen ut.
Helt sjuk spännande detta ska bli.
Jag håller tummen för svenskDetroit.Och även en liten tumme för Staffan Kronwalls Hersey Bears som kan vinna Calder Cup i natt. FÖr att ta det på ren svenskan....Ös på nu -utav bara helvete!

Dick Axelssons hattrick sänkte Tyskland - till slut.

Tyskland låter ju som en enkel match. Det blev det inte. Tvärtom. Tyskarna ledde VM-semifinalen med 2-1 efter första, hade 5-2 (!) en bit in i andra, ledde med 6-5 i tredje men då la Dick Axelsson och Linus Klasen in en växel till och ordnade tillsammans med de andra blågula en 8-6 seger. Heja!

Det innebär att Sverige nu spelar VM-final i morgon, lördag, mot USA klockan 18.00. Vinst där och man tar VM-guld i inlines för tredje året i rad.
Så ös på, inget att förlora!

Sveriges målskyttar:
PERIOD ETT: 1-1(5.59)Dick Axelsson (spel 3 mot 4).
PERIOD TVÅ: 3-2(13.44)Jimmy Andersson (Daniel Wessner), 5-3(20.54)Dick Axelsson (Daniel Wessner), 5-4(21.13)Henric Höglund(Linus Klasen).
PERIOD TRE: 5-5(31.08)Daniel Brolin(Kristian Luukkonen, Henric Höglund), 6-6(32.30)Dick Axelsson (Jimmy Andersson, Martin Thelander).
PERIOD FYRA:6-7(37.40) Linus Klasen(Dick Axelsson),6-8(46.13)Mattias Luukkonen(Linus Klasen, Andreas Svensson).
Målvakter: Pontus Sjögren inledde, men byttes ut efter att Tyskland gjort 4-2, mot Dennis Karlsson.

Efter matchen spelades inte- som brukligt- den svenska nationalsången. Men det löste laget, enligt Hockeyförbundets pressmeddelande- genom att sjunga Du gamla du fria, själva. Stort.

Silly season: Dragan till Färjestad, läge för K V P att kliva fram

Det har pratats om det i någon vecka och nu är det officiellt klart också att Dragan Umicevic gör en Henke Karlsson. Det vill säga går från Södertälje till Färjestad.

Jag trodde i och för sig att han var mer sugen på utlandet bland annat för att han kunde tjänat mer pengar i Ryssland och själva har sagt (bland annat här i Bloggen) att det vore en rolig utmaning att slå sig in i NHL även om det så vore via AHL.

Men nu blev det alltså Färjestad och den stora frågan är förståss... vad ska SSK göra nu?

Att hitta en spelare som gör lika många poäng till det pris man betalat för Dragan blir inte lätt.
Frågan är om det ens är möjligt då det enligt just Färjestads klubbdirektör är stendött på marknaden.

Rundqvist säger dessutom så här om Dragan på Färjestads hemsida:

- Kanske den bäste spelaren som finns tillgänglig på marknaden just nu.

Och:

- Det ska bli spännande att se vad han kan uträtta hos oss när han hamnar i en bättre omgivning. Han besitter en spetskompetens som är svår att hitta på marknaden och som vi förlorat en del av genom förlusterna av Micke Johansson och Dick Axelsson till NHL.

Just Dick Axelsson och Micke Johansson har varit bra reklampelare för Färjestad då de kommit dit och visat att är man bara ung och hungrig så kan man lyfta snabbt - och det rejält - i Karlstad.

Men tillbaka till SSK.

Både Dragan och SSK har under den tid det tagit för Dragan att bestämma sig, sagt att "vi vet var vi har varandra om det inte blir spel utomlands".
Så här med facit i hand så var det väl inte riktigt så.

Men gråta över spilld mjölk hjälper inte. Återstår alltså att värva annat. Och/eller se till att K-V-P det vill säga Klasen, Videll och Pettersson går in och gör "Dragans" poäng och lite till kommande säsong.

Dragan gjorde två poäng fler (men två mål färre) än Klasen under grundserien. Han gjorde 11 poäng och tre mål fler än Linus Videll och hela 13 poäng och 10 mål fler än Stefan Pettersson under samma tid då alla tre hade såväl skador och formsvackor som petningar som hindrade dem från topprestationer i vintras.

Men Klasen, Videll och Pettersson har potentialen att täppa till luckan efter Dragan och lite mer därtill. Nu får de chansen att kliva fram och dominera i laget. Jag hoppas och tror att de gör det.

City avslöjar: Danijela Rundqvist blir Sveriges första svenska kvinnliga heltidsproffs i hockey

Spelarna i Damkronorna har en tuff vardag. Men nu kan City avslöja att det - äntligen - finns ett svenskt kvinnligt heltidsproffs i hockey.


Danijela Rundqvist - en av Damkronornas och AIK:s allra största klippor - kommer nu kunna leva på sin hockey fram till sista mars nästa år.

- Jag lever min dröm, säger hon till City.

Drömmen har blivit verklighet tack vare ett samarbete med Adecco, världens största rekryterings och bemanningsföretag som sponsrar Danijela Rundqvist fram till en månad efter OS i Vancouver kommande vinter.


- Adecco tycker det ska bli jättekul att hjälpa mig. Så det känns superbra, säger hon till City.


Landslagsstjärnan har haft ett samarbete med Adecco sedan hon kom hem från OS i Turin 2006.

Nu utökas samarbetet ytterligare då Adecco går in och betalar en heltidslön, Rundqvist kommer å sin sida bland annat hålla föreläsningar åt företaget.

- Adecco har ett karriärcoachningsprogram som hjälper idrottare att komma in i näringslivet. Det fick jag hjälp av när jag kom hem från Turin. Jag hade släppt allt två månader före OS, kom hem och hade inte ens pengar till hyran, berättar Danijela Rundqvist för City.

Den gången fick hon hjälp med bland annat en karriärcoach och en anställning vid Stadium i Solna.

Men fast hon trivdes där blev det allt svårare att hinna med både jobb och en hårdsatsning på hockeyn.

- Vi reste så mycket att jag gick ner på 60 procent. Men Stadium behövde folk och ville att jag skulle jobba heltid. När inte det gick valde jag att tacka nej och hoppa av. Sedan kom jag i kontakt med Adecco igen och nu hjälper de mig så här. Det är första gången de sponsrar en individuella idrottar. Och det är hur bra som helst. Jag lever min dröm,säger Danijela Rundqvist överlyckligt.

Som nu äntligen kan satsa allt på hockeyn utan att ta knäcken på både ekonomin och privatlivet:

- Som damspelare är man van vid att leva enkelt. Men det blir väldigt stressig också när man inte har hjälp. Jag var på jobbet åtta, efter någon timme skulle man åka och träna förmiddagsträning, sedan åka tillbaka till jobbet några timmar och sedan tillbaka och träna. Sedan åkte man hem och däckade, säger Rundqvist till City och fortsätter:

- Så det är kul att få vara först ut som svenskt kvinnligt heltidsproffs. Jag hoppas att andra företag nappar och sponsrar några av de andra tjejerna också. Man offrar så mycket för hockeyn. Det är skönt att få något tillbaka, säger hon med ett leende.

Exakt hur mycket Adecco betalar är hemligt men:
- Jag får bra med pengar. Jag får så jag klarar mig. Och framför allt så att jag inte behöver känna mig stressad över att jag inte kan betala räkningarna. Jag kommer inte leva lyxliv, men jag kommer klara mig mycket bra. Det är underbart.

Sverige krossade Slovenien i kvarten, klara för semi i morgon fredag

Det har gått lite trögt i grundserien för de blågula tycker jag men i kvartsfinalen mot Slovenien var det inget snack.

Sverige vann med 8-3, bland annat efter två mål av Daniel Wessner som blev matchens lirare (och som spelar vanlig hockey i norska Stjernen till vardags).

De svenska målen:
PERIODE ETT: 1-0 (7.34) Daniel Wessner (Dick Axelsson, Andreas Svensson.
PERIOD TVÅ:2-1 (17.08)Dick Axelsson, 3-1 (23.57) Daniel Wessner (straff).
PERIOD TRE:4-2 (30.47) Mattias Luukkonen (Jonas Karlsson, Kristian Luukkonen), 5-2(32.31)Simon Olsson, 6-2(35.48)Andreas Svensson (Linus Klasen, Simon Olsson)
PERIOD FYRA: 7-2 (36.35) Daniel Brolin (Kristian Luukkonen), 8-2 (47.50) SSimon Olsson (Henric Hölund, Dave Lindarv)
MÅLVAKT: Dennis karlsson stod i mål, tog 22 av 25 skott.

EDIT: Sverige får möta Tyskland i fredagens semifinal, börjar klockan 20.00. Den andra semifinalen spelas mellan USA och Finland och börjar klockan 18.00

silly season DIF: En sammanfattande lägeskoll...

...av hur AIK, DIF och SSK har det i sitt lagbygge så här långt har jag gjort till papperstidningen idag. Ni hittar den på den här länken http://stockholm.city.se/sport/ishockey/17315/laget_i_ditt_08_lag

Finns en kommentar från respektive lag plus en liten kommentar av mig om hur jag tycker värvningsläget är.

Texten är illustrerad med en bild av Mackan Nilson. Inte för att han är klar utan för att han skulle betyda mycket för DIF om han skrev på. (Om nu någon undrar varför det är just han)

silly season SSK: Ryan Glenn klar för SSK

SSK saknade två seniorbackar och en forward (enligt Peter Larsson) när vi pratade senast.

Nu har man signat 29-årige Ryan Glenn, back, som senast spelade i allsvenska Troja-Ljungby och innan dess mest spenderat sitt hockeyliv i sju olika AHL och ett gäng ECHL lag (bland annat Alaska Aces...burr).

Vad ska man tycka om det då?

På uppsidan finns en bra poängskörd från senaste vinterns sejour i allsvenskan då Glenn gjorde 23 poäng (9+14) och gick plus minus noll på 44 matcher. (Samt hade 90 utvisningsminuter). Poängskörden placerade honom på tiondeplatsen i den allsvenska backligan. Känns bra.

På nersidan är väl att han kommer just från allsvenskan.
Inte det stora namn som en och annan SSK:are hoppats på.

Sedan måste jag säga att man blir lite förvirrad ibland när det gäller SSK. Här slår man gång på gång fast att man nu vill ha spelare som är "unga, svenska, utvecklingsbara talanger". Alltså inget ont om Ryan Glenn men han är ju precis motsatsen, dvs 29 år, kanadick och lite over the hill när det gäller just epitetet utvecklingsbara talanger.

Känns som att SSK kanske ska bestämma sig för vad de vill ha.
Eller inte gå ut och slå fast något innan man vet vad man till slut fick...

Nåja, den förvirringen är ju inget Glenn rår för. Han ansluter för övrigt 9 september, har inte artistkontrakt (och är förmodligen på den nedre löneskalan därmed).

Så här står det i pressmeddelandet som SSK har skickat ut:
" Ryan själv tycker att han acklimatiserade sig till svensk is väldigt snabbt och att hans spelstil ges större utrymme i och med den större isytan, därför ville han också gärna stanna i landet men på en högre nivå.
- I Nordamerika kör man mer, och man har inte samma utrymme för kombinationer och passningsspel.
Ryan ser sig själv som en lite mer offensiv än defensiv back vilket visas i statistiken från fjolårets spel i Troja-Ljungby där han fick ihop 23 poäng på säsongens 44 matcher.
Peter Popovic beskriver Glenn som en stark skridskoåkare med en frejdig spelstil och bra offensiva kvaliteter. Han markerar sin närvaro väldigt bra och har ett bra kroppsspråk. Vidare beskrivs Glenn som en tuff spelare med typisk nordamerikansk attityd som kommer ytterligare till sin rätt ett snäpp upp i seriesystemet. "

Silly season DIF: Mackan på Bosön på DIF men läget är oförändrat

Jag var ut till Bosön och träffade Hardy Nilsson i dag (en artikel dyker upp senare från det mötet).

Djurgården var där ute för att köra en av sina lägerdagar och bland annat köra sin egen variant av "Lidingöloppet" på cykel.

Med i gänget där ute fanns tre ickekontrakterade spelare - Robin Figren (som ska till Islanders/Bridgeport) i vinter, Patric Hörnqvist som ju tillhör Nashville) och Marcus Nilson som just nu inte tillhör någon annan än sig själv... han är free agent.

Jag var lite sen ut till Hardy, körde lite fel och fick ta Lidingöbron två gånger.... för att komma rätt och hann inte prata med Mackan Nilsson innan de skulle ut på det där "Lidingöloppet" men jag fick ett mess av honom i morse. Där det kort och gott stod:

"Hej. Läget är oförändrat".
Det vill säga... att han funderar fortfarande och att om det blir Sverige så ligger DIF bäst till.

Men inget är alltså klart och jag kollade lite med sportchef Järlefeldt som var där ute också.

Han sa att Djurgården pratat lite mer med Fredrik "Linkan" Bremberg i fredags och att klubben fortfarande har goda förhoppningar om att signa både Mackan och "Linkan" . Meeeeeeeen..... att inget är klart med någon av dem.
Än.

Linkan och Niklas Anger är dock inte med därute på Bosön och Hardys motivering till att "Bengan", "Figge" och "Mackan" var med men inte "Linkan" och Anger (som båda kör på egen hand) var att "vi brukar ju ha en del NHL-proffs med på träningarna när det finns utrymme för det."

Elitseriebråket: Fredspipan tänd och rökt. "Vi sitter i samma båt"

Kom ett mejl från Hockeyligan... med rubriken "Elitserieklubbarna inom svensk hockey har enats".
Och efter diverse hugg och slag har man nu bestämt sig för att dra åt samma håll i stället för varsitt.


Den utredning som de fem (numera föredetta) utbrytarlagen hade dragit igång, kommer nu att jobba för alla tolv lagen som just nu ingår i Hockeyligan.

Detta ska ske i ett gemensamtägt utvecklingsbolag som de tolv elitserieklubbarna i Hockeyligan (SHL) nu beslutat sig för att bilda tillsammans.
Bolagets verksamhet ska enligt pressmeddelandet "fokuseras kring framtidens elithockey".
Håkan Loob, kommer vara vd för bolaget och samtidigt tjänstledig
från jobbet som klubbdirektör i Färjestad BK.
En arbetsgrupp med Hans-Göran Frick, HV 71, Christer Ericson, Timrå IK, Anders Källström, MODO Hockey och Christer Mård, Linköping ska ta fram underlag för hur det gemensamma bolaget ska jobba.


Dessutom kommer det att jobbas fram nya aktieägaravtal som börjar gälla den 1 maj 2010.
Smart, då de aktieägaravtal som funnits fram till nu var för stelbenta och låg på för långa perioder i den föränderliga tid som är.


De nya avtalen ska tas fram av en grupp där SHL:s ordförande Anders Hedin, Bo Bylund, Brynäs, Mats Larsson, Djurgården, Rolf Karlsson, Södertälje och Sture Emanuelsson, Färjestad ingår.


Och nu låter alla plötsligt väldigt glada igen.
Eller som en minst sagt stressad Stefan Jonsson (på väg mot SSK:s årsmöte) hann säga när jag ringde:
- Det är roligt att vi har enats, nu sitter vi äntligen i samma båt.

Vem tog initiativ till det här? undrade jag (Marie) med tanke på den hätska stämning som rått. Och fick svaret:

- Man kan väl säga att det är något som samtliga vill. Någonstans hade vi sju klubbar levt i ovetenskap under en period om deras (dem fems) utredning och när vi fick vetskap om det kändes det inte bra. Men utifrån det datumet har vi jobbat för att hitta en samsyn och nu har vi gjort det. Så alla är nöjda och glada, säger Jonsson.


Han hann tyvärr inte svara på frågan om alla juridiska trådar som det dragits i därmed får bli liggande men det får man väl anta nu när alla "sitter i samma båt".


Å andra sidan... ska det bli intressant att se hur länge glädjen håller i sig. Svensk hockey har många motstridiga viljor och villkor så det kommer gnissla även framöver, det är jag säker på. Men förhoppningsvis kan det gnisslet hålla sig på en lite mer hanterbar nivå nu när man enats om att utreda tillsammans än det öppna krig som rådde ett tag här för några veckor sedan.

Tandpetare in... när brorsorna Kronwall kan ta en dubbel

Dags för sjätte och eventuellt avgörande Stanley Cupfinalmatchen mellan Detroit och Pittsburgh. Svensklaget leder ju med 3-2 i matcher, å andra sidan har lagen vunnit sina hemmamatcher så här långt och det är match i Pittsburgh. Så det kan bli en match till...

Själv hoppas jag på Niklas Kronwall och co redan ikväll samt på att jag ska lyckas hålla gluggarna öppna ...spärra upp dem med tandpetare kanske?... matchen börjar 01.50 på Canal Plus/ESPN Europe och jag ska upp halv åtta i morgon så det är ingen bra ekvation men den här matchen vill man ju inte missa!!!!!!!!!

Egentligen skulle jag vilja se en match till.... lillebror Staffan Kronwalls Hersey Bears är en match från att ta hem Calder Cup i finalserien mot Manitoba. Den matchen spelas också i natt, börjar en timme tidigare.

Tänk OM brorsorna håller varsin trofé i famnen i natt??? Haja hur kul det vore.

Kristian Luukkonen avgjorde för Sverige

Blev straffdramatik i den tredje svenskmatchen i inlines-VM där Sverige till slut med 7-6 mot USA.

Amerikanerna tog en 2-0-ledning i första perioden, och gjorde 3-0 i början av andra, sedan reducerade Sverige till 2-3. I tredje såg Linus Klasen med två mål till att det blev svensk ledning (4-3). Sverige var nära att vinna matchen med 6-5 efter mål av Daniel Wessner men USA kvitterade till 6-6 med bara 12 sekunder kvar till full tid.

Förlängningen blev mållös och sedan avgjorde Kristian Luukkonen straffläggningen.

Dennis Karlsson stod i det svenska målet och hade 82,35 i räddningsprocent.
Sverige kom därmed tvåa i gruppen efter USA, Tjeckien blev trea och Kanada fyra.

Sverige spelar kvartsfinal på torsdag och nu är det klart att det blir mot Sloveninen. USA får möta vinnaren i ett möta mellan Slovakien och Brasilien (!).
Svenskmålen i matchen mot USA:
PERIOD TVÅ: 1-3 (20.06) Jimmy Andersson (Dick Axelsson, Daniel Wessner), 2-3 (21.40) Daniel Wessner (Daniel Brolin, Dick Axelsson) spel 4 mot 3.
PERIOD TRE: 3-3 (25.15) Linus Klasen (Kristian Luukkonen, Andreas Svensson) spel 4 mot 3, 4-3 (34.44) Linus Klasen (Andreas Svensson, Henric Höglund) spel 4 mot 3.
PERIOD FYRA: 5-5 (38.29) Andreas Svensson (Linus Klasen) spel 4 mot 3, 6-5 (39.50) Daniel Wessner (Dick Axelsson, Daniel Brolin).
STRAFFLÄGGNING: 7-6 Kristian Luukkonen.

Den svenska interna poängligan toppas efter grundserien Daniel Wessner som har 5+4=9 poäng. Dick Axelsson är tvåa med 2+6=8 poäng, Linus Klasen är trea med 3+4=7 poäng.

Noterbart där att Dick gjort mest assist, han som brukar ösa in mål... kanske kommer nu i kvarten?

Sportchef eller inte

Årsmötesdags i de flesta hockeyföreningarna nu.... i morgon onsdag är det dags för SSK som har årsmöte i Gallerian i Axa Sports Center (= Scaniarinken) klockan 18.

Det har ju funnits en del för fansen att diskutera senaste halvåret och jag hoppas att alla som har åsikter knallar dit och för fram dem. Det är liksom hela grundtanken med ett årsmöte - egentligen. Visst, de blir ofta en formell affär det klubbas igenom en massa redan bestämda saker men det finns alltid en punkt - övriga frågor - där vem som helst får ta upp det man undrar så masa er dit!

En sak som det undrats över är ju om SSK har och eller ska ha en sportchef eller inte.

Expressen skriver i dag att Mats Kilström är tillförordnad sportchef i klubben och jag frågade klubbdirektören Stefan Jonsson om det stämmer att Kilström är tf sportchef och fick svaret:

- Jo det är han. Han gör ett jobb men han är inte avlönad som sportchef. Men sedan är ju fråga vad en sportchef är för någonting, det är en del hårklyverier kring vad som är en sportchef....

Frågar du mig så tror jag (Marie) att en sportchef - i de flestas ögon - är lika med den som värvar spelare?
- Jo, den inställningen är så grundmurad. Men det behöver inte vara så. Vi för diskussioner om vilka roller vi ska ha i föreningen. Vad som passar oss. Och därför har vi skapat elitrådet som en ersättning till sportchefens roll att rekrytera spelare. Det blir ett bredare beslutsunderlag då, säger Stefan Jonsson.

Vi pratade lite vidare om det där, det finns ju en del annat som en sportchef kan behöva göra i föreningen, bland annat hålla i talang och juniorverksamhet, vara en länk till a-laget där och så vidare.

Jonsson nämnde Frölunda som exempel:
- Där har de ju en, närmast i rollen som general manager, som är sportchef enbart för a-alaget och en som är sportchef för resten av verksamheten. Och så kan man ju göra om man har de resurserna....

Vilket ju SSK inte har (maries anm). Så om jag fattat rätt på frågan om SSK har eller inte har en sportchef, så har Mats Kihlström haft en sportchefsroll i den bemärkelsen att han varit med och rekryterat spelare MEN SSK diskuterar fortfarande internt hur det ska se ut framöver, om man ska ha en anställd och avlönad sportchef och vilka arbetsuppgifter den personen i så fall ska ha.

Det är ju lite olika hur man gör det där, i till exempel Djurgården har man ju en anställd sportchef (Janne Järlefeldt) som dels ansvarar för en röd tråd sportsligt i föreningen och dels är den som rent praktiskt tar kontakt med spelare som man är intresserad av. Men själva kontraktsförhandlingen sköts sedan av klubbdirektören Tommy Engström och scoutandet av tänkbara spelare sköts av ett sportråd som sedan ger sportchefen i uppdrag att visa klubbens intresse för utvalda spelare.

SSK har hur som helst varit i kontakt med de andra föreningar för att se hur de gör, för att ha så brett och bra underlag som möjligt innan man tar beslut om sin egen organisation.

Men den här frågan kommer säkert komma upp på årsmötet... så som sagt. Gå dit! Gäller alla fans i alla föreningar, gå dit och engagera er!

Minusresultat men ändå plus på banken för Hockeyförbundet

Svenska Ishockeyförbundet har skickat ut sin årsredovisning och för er som är intresserade av hur ekonomin ser ut där följer lite siffror här... (observera att förbundet driver sin verksamhet i dels som förening och dels i det helägda dotterbolaget AB Svensk Ishockey. De här två delar blir tillsammans det som här nedan kallas "koncernen").

* Koncernens intäkter (huvudsakligen biljett och sponsorsintäkter, anslag och turneringspremier) låg på totalt 106 620 000.

* Verksamheten hade kostnader på totalt 108 496 000 kronor. Landslagen (totalt) kostade förbundet 41 895 000 kronor vilket är drygt sex mille mer än förra verksamhetsåret.

* Koncernens resultat för förra året på minus 1 876 000 kronor vilket var bättre än det budgeterade underskottet på 2 209 000 kronor. Att det gått bättre än beräknat beror enligt förvaltningsberättelsen främst på "högre finansiella intäkter"

Svenska Ishockeyförbundet har dessutom en del kapital att ta av och efter att ha utnyttjat ändamålsbestämda medel (= överskott från tidigare VM-arrangemang) landar man till slut på plus/minus 0.

* Svenska Ishockeyförbundet, har som sagt tillgångar, det egna kapitalet (i koncernen) ligger till exempel på 46 609 000 kronor. Över 46, 5 mille alltså. Helt okej.

* Koncernen omsatte senaste verksamhetsåret 97 667 000 kr, kassalikviditeten var 96 procent.

Slutligen kan det ju vara kul att veta att antalet spelare över tio år +domare är 58 884 stycken och att det finns 645 ishockeyföreningar som är anslutna till Svenska Ishockeyförbundet.
Som håller sitt årsmöte nu på lördag, den 13 juni kl 09.00 i Bålsta.

Tenkrat sänkte Sverige

Ajdå. Blev torsk i andra gruppspelsmatchen av tre, då Sverige förlorade i inlines-VM med 8-9 mot Tjeckien.

Nyblivne Skellefteåforwarden Petr Tenkrat (Timrå förra säsongen) gjorde två av Tjeckiens mål, först en reducering i andra och sedan det matchavgörande 9-8 i slutet av fjärde.

Sverige hade ledningen ett par gånger men tappade... här är de svenska målen:

FÖRSTA PERIODEN: 1-0 (1.46) Jonas Bergman (Simon Olsson, Jimmy Andersson), 2-1 (9.08) Simon Olsson (Linus Klasen.
ANDRA PERIODEN: 3-2 (14.22) Daniel Wessner (Dick Axelsson), 4-2 (17.12) Daniel Wessner (Dick Axelsson, Martin Thelander), 5-2 (20.28) Kristian Luukkonen (Jonas Karlsson, Mattias Luukkonen).
TREDJE PERIODEN: 6-3 (24.17) Daniel Wessner (Dick Axelsson, Jimmy Andersson) spel 4 mot 3, 7-5 (32.20) Linus Klasen (Simon Olsson). Efter det målet bytte Tjeckien målvakt...
Sverige bytte föresten också keeper men i pausen mellan tredje och fjärde, då Pontus Sjögren fick lämna för Dennis Karlsson).
FJÄRDE PERIODEN: 8-8 (39.17) Henric Höglund.
(Sedan avgjorde alltså Petr Tenkrat med sitt 9-8 mål 47.17.

Det är tätt på given mellan matcherna, i morgon är det match för tredje dagen på rad. Nu mot USA som tog två poäng mot Tjeckien och tre mot Kanada.
Och som därmed leder grupp A före tvåan Tjeckien som också har fem poäng. Sverige är trea på tre poäng, Kanada är fyra på noll poäng.

Passa på nu DIF-fans

Djurgården har skjutit sitt årsmöte lite framåt i tiden, men möte blir det ändå i morgon kväll, alltså tisdag 9 juni, klockan 19.00 på Hovet (entré 16) men nu med information istället för beslut.

Och det finns ju en hel del att fråga om, till exempel den kapitalanskaffning som jag skrev om för någon månad sedan som klubben hoppas ska dra in en 25-30 miljoner (länk här nedan, DÅ trodde Mats Larsson på ett minus för säsongen på 10 miljoner men senare uppgifter har sagt sju mille back) men som också innebär ägarspridning av aktierna, om vad som händer med de fem "utbrytarlagen" vara av DIF är ett med mera.

Så här står det på DIF:s hemsida:
"Det är vi som tillsammans är Djurgården. Vi vill alla att det ska vara högt i tak i Djurgården och de enda kommentarer och synpunkter som inte är värda att beakta är de som fälls i slutna rum. "

Och det har de ju rätt in, att det som sägs hemma på kammaren inte får någon effekt, alltså. Så knalla iväg till mötet och passa på att ställa era frågor och få information nu!

På den här länken http://stockholm.city.se/sport/ishockey/elitserien/16165/brakforlust_men_nya_miljoner_pa_vag_inhittar ni föresten intervjun med DIF hockeys ordförande Mats Larsson om det ekonomiska läget inför bokslutet.

Favorit i repris.

Vet inte hur många av er som följer Stanley Cupfinalen, men det är bra hockey! Om man nu håller sig vaken vill säga.

Det är ju själva f... att alla matcherna börjar runt 02-02.30 på natten. Själv har jag lyckats hålla mig vaken typ tio minuter in i första några gånger men sedan är det bara kört.
Går inte, hur jag än försöker.

MEN som tur var så går ju matcherna i repris! Så i morse klockan 10.00 var det bara sätta på tvn för att se CanalPlus/ESPN Europes sändning igen.

Och det var det värt. Inte bara för att Detroit vann med 5-0 (jag håller en extra tumme för Kronwall och co) utan för att det är två så grymt bra lag som möts.
Nu blev ju Pittsburgh utspelade i andra halvan av matchen men i framför allt första perioden var det riktigt bra från båda håll.

Hög fart, tekniskt spel, ytterst få avblåsningar. Det flyter på med ett härligt tempo, läckra dragningar, fina mål. Och sedan mot slutet när Pittsburgh insåg att matchen var över lite gruff.

Kul att Niklas Kronwall fick göra ett av de fem målen. Lillebror Staffan fortsätter dessutom att spela bra i AHL-slutspelet, Calder Cupfinalen där Staffans Hersey, efter matchen natten till måndag nu leder med 3-1 i matcher.
Detroit leder 3-2 i matcher. Vore ju galet kul om brorsorna fick fira varsin triumf.

Kul för Staffan också att visa att han kan han med efter efter alla år i Marlies och efter att först ha tradeats från Toronto till Washington och därefter ha skickats ner till Hersey.

Vilket väl tyvärr innebär att intresset för honom på andra sidan pölen ökar...inte bra för DIF troligen men kul för honom.

Vinst efter tuff start...

... eller miraklet i Ingolstadt som Svenska Ishockeyförbundet väljer att kalla det i ett pressmeddelande.

Vad? Jomen Inlines-VM inleddes i dag för Sveriges del mot Kanada. Ett Kanada som förbundskaptenen Fredrik Skoog varnade för här i bloggen i morse.

Och det blev tuffare än väntat. Kanada snodde åt sig en 2-0 ledning i första och hade 4-0 i början av andra. Sedan fick Sverige ordning på spelet, Henric Höglund (som blev matchens lirare i Sverige inledde upphämtningen. I tredje gick blåguld i fatt för att sedan säkra segern i fjärde.

Vilket, enligt pressmeddelandet, fick kanadensarna att lacka och bland annat köra på SSK-keepern Pontus Sjögren.

Nåja, bra med seger där. Sverige är ju regerande världsmästare och ute efter ett tredje VM-guld på rad så det är bara ösa på. Ny match i morgon, då mot Tjeckien.

MATCHFAKTA:
KANADA-SVERIGE 4-6 (2-0, 2-3, 1-0, 0-2)

PERIOD ETT: 1-0(7.19)Adam Ross (Brendan Brooks) 2-0(10.17)Kirk French (Adam Ross,Brendan Brooks)
PERIOD TVÅ: 3-0(3.20) Michael Woods, 4-0 (03.40)Michael Drury(David Hammond,Gregory Smith), 4-1(6.34)Henric Höglund (Andreas Svensson) spel 4 mot 3, 4-2 (07.02)Mattias Luukkonen (Daniel Brolin,Kristian Luukkonen),4-3(07.30)Dick Axelsson (Andreas Svensson,Linus Klasen).
PERIOD TRE: 4-4(08.36)Mattias Luukkonen (Daniel Brolin)
PERIOD FYRA: 4-5(04.24)Dick Axelsson(Daniel Wessner, Martin Thelander), 4-6(8.23)Henric Höglund (Daniel Wessner, Linus Klasen) spel 4 mot 3.
SKOTT: 21-52 (8-6,4-17, 0-19, 9-10)
UTV: Kanada: 16. Sverige: 7.

Axelsson, Sjögren, Klasen och kompani drar igång guldjakten ikväll

I går, lördag, satte sig det svenska Inlineslandslaget på planet till tyska Ingolstadt. I dag (söndag) inleder de regerande mästarna jakten på sitt tredje raka VM-guld.

Premiärmatchen spelas i dag klockan 18 mot Kanada, sedan följer match mot Tjeckien på måndag (kl 18) och mot USA på tisdag (kl 18).

Om allt går som svenskarna hoppas blir det sedan kvartsfinal på torsdag följt av semifinal på fredag och förhoppningsvis final på lördag.

Alla spelarna är vanliga ishockeyspelare till vardags, Pontus Sjögren och Linus Klasen i SSK, Dick Axelsson spelade senast i Färjestad men lär nog åka till Nordamerika i höst då han är utlånad från Detroit även kommande säsong.
Alla i laget har vunnit VM-guld i inlines förr, allra flest har Andreas Svensson som spelar inlines i Nor IK Tiger och vanlig hockey i Munkfors.

Förbundskaptenen heter Fredrik Skoog och han säger så här om de tre motståndarna i gruppspelet:

- USA har det jämt varit jämna och tuffa matcher mot, Kanada var med på riktigt förra året - de spelar samma typ av spel som USA och kommer vara betydligt bättre i år. Tjeckien är också bra så vi åker dit med känslan att vi måste vara hundra procent fokuserade för att slå alla tre lagen.

Vilka lag är annars favoriter i VM?
- Det är vi, Finland och USA som varit bäst de tre senaste åren. Sedan har Tyskland och Slovakien varit bra också.

Men USA?? Dick Axelsson sa för ett par veckor sedan att han gjorde fem mål på de i en och samma match förra i förra årets VM. Är de verkligen bra då?
- Jomen det blev 12-7 till oss i den matchen och en jävla massa mål, ha, ha. Men de har en 50 000 licensierade spelare. Vi har 2 000 kanske. De har med andra ord lite att välja på och kommer vara bättre i år. Funkade det inte ena året så tar de ut ett bättre lag nästa. De gör inte ett dåligt VM två år i rad, det finns inte. (USA åkte ut i kvarten förra året, maries anm).

Hur stor guldchans har Sverige i dina ögon?
- Stor, vi är åker ju dit för att försvara guldet men nu vet vi att alla jagar oss ännu mer för att vi har två raka VM-guld. Men vi har bra spelare. Det gäller bara att alla åker dit och är hungriga på nytt guld och gör det de är bra så behöver de andra lagen vara fruktansvärt bra för att lyckas slå oss.

Vad i Sveriges spel är det som är så bra?
- Vi har haft bra målvakter och bra backspel och så där topparna som gör mål som Dick Axelsson och Linus Klasen. Sedan är vi otroligt skickliga på att ha pucken inom laget så att de andra får jaga oss.

Och nu har ni ett helt gäng världsmästare i laget också?
- Ja, det är i stort sett samma lag som förra året plus att vi bytt in några nya, till exempel Simon Olsson som mest varit med och sett och lärt tidigare men som nu klivit fram. Sedan har vi ett relativt ungt lag,fast de varit med mycket så har de rätt ålder allihop. Det är samma här som i vanliga hockeyn. De yngre är i regel mer hungriga och vet mer vad de vill. Det är lätt att man blir lite mätt när man är äldre.

Känns det som om inlines blivit mer accepterat som en "riktig sport" nu, tycker du?
- Ja många vanliga hockeyspelare kör ju inlines på sommaren också, som ett bra komplement, för att bli bättre till vintern. Vi vill ju ha såna tekniska, skickliga spelare som även kan spela fysiskt, som Dick (Axelsson, (Mattias) Tedenby och (Rickard) Wallin. Egentligen borde alla lag, framför allt knatte och juniorspelare köra inlines. Det är bra för utvecklingen, du använder samma muskler, nästan samma teknik och får känsla för klubba och puck även på sommaren. Det är bra.

Ok, men tillbaka till VM. Ni har bara fyra spelare i varje byte.
- Ja, vi kör lite diamant, där liberon är längst bak som defensiv back.

Varför kör man fyra perioden istället för tre?
- Jadu, ha, ha. Jag har inget bra svar på det. Det har bara varit så hela tiden. Det är några grejer som är lite annorlunda (jämfört med vanlig hockey). Till exempel så blåser man offside på röd linje eftersom vi inte har några blå linjer. Men det är ett kul spel som böljar väldigt fram och tillbaka. Det går fort och svänger otroligt mycket så det gäller att hålla pucken i laget.

Dick Axelsson har kallats en av världens bästa inlinesspelare. Vad gör honom så bra?
- Att han har en fruktansvärd utväxling på skridskorna när han sätter fart. Det ser man i Färjestad också. Sedan har han väldigt bra spelförståelse och väldigt teknisk med klubban. Linus Klasen är inte lika snabb på skridskorna som Dick, för Dick kan öka samtidigt som han dribblar bort en tre, frya spelare. Men Linus lever mer på sin klubbteknik, att han kan leverera fruktansvärt fina passningar och har en bra spelförståelse även han.

Till sist... hur besviken blir du om ni missar guldet?
- nä men... jag vet ju att gör vi det vi ska så har vi chans på det. Det gäller bara att ha det där lilla flytet, att alla är på topp samtidigt. Att allt klickar på en gång. Och att alla är så sugna på nytt guld som jag tror att de är. Vi åker ju inte dit för att bli tvåa. Vi har ett uttalat mål och det är att försvara vårt VM-guld.

Så här ser laget ut:
Målvakter: Dennis Karlsson, Pontus Sjögren.
Liberos: Jonas Bergman, Daniel Brolin, Martin Thelander.
Backar: Jimmy Andersson, Jonas Karlsson, Dave Lindarv, Andreas Svensson.
Forwards:Mattias Luukkonen, Simon Olsson, Dick Axelsson, Kristian Luukkonen, Daniel Wessner, Henric Höglund, Linus Klasen.
Coacher: Fredrik Skoog och Joakim Andersson.