söndag 28 juni 2009

City avslöjar: Danijela Rundqvist blir Sveriges första svenska kvinnliga heltidsproffs i hockey

Spelarna i Damkronorna har en tuff vardag. Men nu kan City avslöja att det - äntligen - finns ett svenskt kvinnligt heltidsproffs i hockey.


Danijela Rundqvist - en av Damkronornas och AIK:s allra största klippor - kommer nu kunna leva på sin hockey fram till sista mars nästa år.

- Jag lever min dröm, säger hon till City.

Drömmen har blivit verklighet tack vare ett samarbete med Adecco, världens största rekryterings och bemanningsföretag som sponsrar Danijela Rundqvist fram till en månad efter OS i Vancouver kommande vinter.


- Adecco tycker det ska bli jättekul att hjälpa mig. Så det känns superbra, säger hon till City.


Landslagsstjärnan har haft ett samarbete med Adecco sedan hon kom hem från OS i Turin 2006.

Nu utökas samarbetet ytterligare då Adecco går in och betalar en heltidslön, Rundqvist kommer å sin sida bland annat hålla föreläsningar åt företaget.

- Adecco har ett karriärcoachningsprogram som hjälper idrottare att komma in i näringslivet. Det fick jag hjälp av när jag kom hem från Turin. Jag hade släppt allt två månader före OS, kom hem och hade inte ens pengar till hyran, berättar Danijela Rundqvist för City.

Den gången fick hon hjälp med bland annat en karriärcoach och en anställning vid Stadium i Solna.

Men fast hon trivdes där blev det allt svårare att hinna med både jobb och en hårdsatsning på hockeyn.

- Vi reste så mycket att jag gick ner på 60 procent. Men Stadium behövde folk och ville att jag skulle jobba heltid. När inte det gick valde jag att tacka nej och hoppa av. Sedan kom jag i kontakt med Adecco igen och nu hjälper de mig så här. Det är första gången de sponsrar en individuella idrottar. Och det är hur bra som helst. Jag lever min dröm,säger Danijela Rundqvist överlyckligt.

Som nu äntligen kan satsa allt på hockeyn utan att ta knäcken på både ekonomin och privatlivet:

- Som damspelare är man van vid att leva enkelt. Men det blir väldigt stressig också när man inte har hjälp. Jag var på jobbet åtta, efter någon timme skulle man åka och träna förmiddagsträning, sedan åka tillbaka till jobbet några timmar och sedan tillbaka och träna. Sedan åkte man hem och däckade, säger Rundqvist till City och fortsätter:

- Så det är kul att få vara först ut som svenskt kvinnligt heltidsproffs. Jag hoppas att andra företag nappar och sponsrar några av de andra tjejerna också. Man offrar så mycket för hockeyn. Det är skönt att få något tillbaka, säger hon med ett leende.

Exakt hur mycket Adecco betalar är hemligt men:
- Jag får bra med pengar. Jag får så jag klarar mig. Och framför allt så att jag inte behöver känna mig stressad över att jag inte kan betala räkningarna. Jag kommer inte leva lyxliv, men jag kommer klara mig mycket bra. Det är underbart.

Inga kommentarer: