tisdag 30 juni 2009

Björn Bjurling tar sin målvaktsskola till Sverige

Sommar är hockeyskoletid och för mig som har ett extra öga till målvakter (det har nog ingen missat) är det extra kul att se de nya hockeymålvaktsskolor och hockeymålvaktssommarläger som ploppat upp senaste åren.

SSK:s målvakt Björn Bjurling är det senaste tillskottet i Sverige. Han har kört målvaktscamper i Norge ett par år tidigare men drog i våras i gång en camp i Sverige i MB hallen i Bredäng/Sätra. Den gick så bra att det nu blir en till, under sista helgen i augusti i just Axa Sports Center i Södertälje.

Jag pratade med honom i dag (tisdag) om läget inför campen och det tog bara tre dagar efter att man gått ut med info i förra veckan så var hälften av platserna bokade, men än finns platser kvar. Den som vill läsa mer hittar all info på den här länken: http://www.bb-goalie.com/index.php


Man kan ju undra varför Björne startar en målvaktsskola och det förklarar han själv så här:
- Det var väl ett steg för att utveckla mig själv ytterligare. Sedan tycker jag det är fantastiskt roligt. Man måste hitta nya sätt för att utveckla sig och att få se de unga killarna, vad de gör rätt och fel, det är något jag lär mig otroligt mycket av. Så det är dels ett projekt för mig att kunna ta ytterligare steg i mitt målvaktsspelande och dels kanske något att ha att falla tillbaka på den dagen man slutar.

Fantastiskt rolig sa du, utveckla det?
- Nä men hockey är det roligaste som finns. Sedan har man varit målvaktstokig sedan man var liten. Och så är detaljer i målvaktsspelet otroligt viktiga. Det är roligt att hitta de detaljerna, att hitta ny sätt att utvecklas och att få kunna dela med sig av det till de unga killarna.

Vad har ni för instruktörer?
- Det är två instruktörer plus mig. Seadan har Pontus Sjögren varit med lite också. Men de andra två är Richard Olander som gått alla tre tränarstegen i Sverige, den andra Jan Hast är gammal målvakt själv.


Men det är en sak att vara målvakt, en annan att lära ut vad som krävs. Hur är det att vara i den senare rollen nu?
- Alltså de som varit på skolan har varit otroligt nöjda. Vi har fått jättebra gensvar. Sedan måste man tänka efter hur man lär ut. Det som är självklart för mig behöver inte vara det för andra. Man får fundera en gång extra innan man säger till andra hur de ska göra. Men jag har hållt på och varit med och hjälpt till på andra såna här läger i tio år också. Och så har jag ju haft målvaktstränare som man lärt sig mycket av. Det är viktigt med mycket energi och mycket glädje. Man ska brinna för det man gör, då blir ofta bra.

Nu finns nu fler målvaktsskolor och läger. Vad är speciellt för din målvaktsskola?
- Det som är speciellt är att vi är den enda målvaktsskolan där man har en elitseriemålis med på isen hela tiden, som instruktör på alla ispass. Som jag förstått, om man jämför med de andra skolorna som finns så dyker det upp någon målvakt som skriver lite autografer någon timme. Men jag tycker det är viktigt att vara med på alla pass. För trovärdighetens skull. För jag vet vad som krävs att ta sig till Sverige och världseliten. Vilka verktyg som är viktiga och det försöker jag förmedla ut.

Så du är med alla pass?
- Ja jag håller i teorin, i ispassen, allting. Det handlar om att kvalitetssäkra sedan minns jag själv hur roligt det var nä man var liten när det var en elitseriemålvakt med. Exakt vad det ger för mervärde vet jag inte men när jag var liten grabb så minns jag att Åke Liljebjörn var där och att få träffa en sån kille, som var så otroligt trovärdig. Och jag som elitseriemålvakt har ju lyckats på någon sätt, då vet man som elev att den här killen han snackar inte skit. Han vet vad det handlar om, har erfarenheten.

Det finns ju alla möjliga hockeyskolor numera. Varför är det viktigt med en speciell för målvakter?
- Jo men om jag var ung målvakt eller förälder till en sån kille då skulle jag inte åka på en vanlig hockeyskola utan välja en målvaktsskola, rakt av. I de andra skolorna har de två, tre pass med hela gruppen, sedan ska man in med ett målvaktspass också. Och tre, fyra pass per dag ger inte kvalitet. De här vanliga hockeyskolorna känns som mer för utespelarna. De ger inte lika mycket kvalitetsmässigt för en ungmålvakt, som om man åker på en målvaktsskola.

Du inledde ju den här karriären med att köra hockeyskola i Norge i tre år, varför just Norge?
- Det blev naturligt eftersom jag spelade där och det inte fanns så mycket målvaktsträning eller tränare över huvudtaget där. Sedan när jag skrev på för Vålerenga i två år, då fanns det med i kontraktet att jag skulle starta en målvaktsskola och hjälpa deras yngre målvakter så då blev det naturligt att jag provade på det i några år. Sedan förra året så sa vi att vi testar att köra i Sverige, får se hur gensvaret blir. Och vi fick väldigt bra betyg i alla de enkäter vi gör efter att skolan är slut. Många var nöjda. Sånt värmer jättemycket och gör att man vill forsätta. Så nu kör vi ett läger till i augusti, i Södertälje. Det är ett kul sidoprojekt som ger väldigt mycket

Varför just i Södertälje då?
- Både för att jag spelar där men också för att Axa är en av mina största sponsorer och då passar det bra att köra i Axa SportsCenter. Och då är det en väldigt bra hall, det finns gym och allt annat man behöver. Plus att det är nära både för de som bår i Sörmland och i Stockholm, avslutar Bjurling.

Som sagt. Kanon att det finns intresse och vilja både från de etablerade spelarna och de yngre kidsen och deras föräldrar att hålla liv i det svenska ”målvaktsundret” med bland annat målvaktsskolor tycker jag. Ju fler duktiga målisar, desto bättre. För alla.




Inga kommentarer: