måndag 29 juni 2009

Jacob Josefson till NJ Devils: "Jag är inte förvånad"

Tog ju evigheter den här NHL-draften och trots att jag verkligen försökte att hålla mig vaken, och höll ut till draftpick nummer 18 vid fyratiden i morse, så hade jag slocknat när Djurgårdens supertalang Jacob Josefson äntligen fick knata upp på scenen, som 20:e spelare och vald som förstaval av New Jersey.

Men som tur är så finns ju nätet där man kan se allt i repris..

För det finns lite kul grejer med Djurgårdsforwarden, bland annat en intervju, lite stillbilder, en skriftlig intervju och ett klipp från tv-sändningen från i natt när Jacob valdes och gick upp på scenen efter att ha kramat om mamma, pappa och brorsorna.

Alla vi som missade kan alltså se ögonblicket igen! Och Jacob säger så här i tvintervjun om att sju svenskar gick i första rundan:
"Det här är helt klart en bra årskull, så jag är inte förvånad".

TSN:s Bob McKenzie konstaterar när Jacob går upp på scenen att hans "spelsinne är utöver det vanliga".

Här har ni en länk till Devils hemsida: http://devils.nhl.com/ gå in där så ser ni allt och kan bland annat höra om Jacobs bästa hockeyminne.


Noterbart är att Devils gjorde en trade för att få sitt förstaval uppflyttat till nummer 20 för att kunna välja just Jacob.

Så här säger han till hockeykanalen.se:
- Det var oerhört nervöst och spänt att sitta och vänta. Men på något underligt sätt kände jag på mig att det var mig de skulle välja när de tradade upp. Jag hade två möten med Devils och det kändes riktigt bra på dem.

Blev totalt sju svenskar (rekord) som valdes i förstarundan. De har ni här:


2. Victor Hedman, b, Modo, till Tampa Bay.
6. Oliver Ekman-larsson,b, Leksand till Phoenix.
10. Magnus Pääjärvi-Svensson, f, Timrå till Edmonton.
17. David Rundblad, b, Skellefteå, till St Louis.
20. Jacob Josefson, c, Djurgården, till New Jersey.
23. Tim Erixon, b, Skellefteå, till Calgary.
24. Marcus Johansson, c, Färjestad, till Washington.


Intressant att notera är ju att ..
* Sju svenskar i första rundan är imponerande och rekord. Det gamla rekordet var sex svenskar i första rundan och är från 1993. Men sju nu, det är starkt jobbat alla ledare och ideellt arbetande föräldrar inom svensk ishockey som hjälpt till att hjälpa fram de här sju jättetalangerna. Att de är just talanger är förstås en viktig faktor men även de behöver hjälp framåt och här har alla inblandade runt killarna gjort ett stort jobb.

* Det var tre svenskar och sju kanadensare bland de tio första draftvalen. Mycket ovanligt att det inte är en amerikan med där. Första amerikanen valdes som 16, då backen Nick Leddy valdes av Minnesota Wild.

* Första ryssen som plockades i draften var Dmitry Kulikov, som gick som nummer 14.

* Fyra av de sju svenskar som gick i förstarundan är backar. Intressant. Inte länge sedan det var ett ständigt suckande hos es-klubbarna om att "det finns inga backar" men nu så... Tyvärr hamnar de då raskt som attan i NHL och AHL...men det känns som backtorkan är på väg att ta slut va?!

* Leksands Oliver Ekman-Larsson är just back. Var en stor skräll bland de nordamerikanska experterna att han gick så tidigt som sexa. Men jag är inte helt förvånad. Har suttit på matcherna när AIK tagit emot Leksand i vinter samt var på en U20 turnering i Uppsala och har där både sett och hört en hel drös av NHL-scouter dräggla över, spana in, anteckna och notera varje rörelse som Leksandsbacken har gjort. Så intresse har funnits ett tag. Phoenix vill dock att han stannar i Dalarna någon säsong, säger klubbens GM Don Maloney till Sportbladet:

– Han mår bäst av att vara en säsong till i Leksand. Sedan måste han gå upp lite i vikt innan han är redo för NHL och bli tacklad i 82 matcher. Kanske kan svenska köttbullar hjälpa honom, säger Maloney. gå in där så ser ni allt och kan bland annat höra om Jacobs bästa hockeyminne.

Inga kommentarer: