söndag 28 juni 2009

Sportchef eller inte

Årsmötesdags i de flesta hockeyföreningarna nu.... i morgon onsdag är det dags för SSK som har årsmöte i Gallerian i Axa Sports Center (= Scaniarinken) klockan 18.

Det har ju funnits en del för fansen att diskutera senaste halvåret och jag hoppas att alla som har åsikter knallar dit och för fram dem. Det är liksom hela grundtanken med ett årsmöte - egentligen. Visst, de blir ofta en formell affär det klubbas igenom en massa redan bestämda saker men det finns alltid en punkt - övriga frågor - där vem som helst får ta upp det man undrar så masa er dit!

En sak som det undrats över är ju om SSK har och eller ska ha en sportchef eller inte.

Expressen skriver i dag att Mats Kilström är tillförordnad sportchef i klubben och jag frågade klubbdirektören Stefan Jonsson om det stämmer att Kilström är tf sportchef och fick svaret:

- Jo det är han. Han gör ett jobb men han är inte avlönad som sportchef. Men sedan är ju fråga vad en sportchef är för någonting, det är en del hårklyverier kring vad som är en sportchef....

Frågar du mig så tror jag (Marie) att en sportchef - i de flestas ögon - är lika med den som värvar spelare?
- Jo, den inställningen är så grundmurad. Men det behöver inte vara så. Vi för diskussioner om vilka roller vi ska ha i föreningen. Vad som passar oss. Och därför har vi skapat elitrådet som en ersättning till sportchefens roll att rekrytera spelare. Det blir ett bredare beslutsunderlag då, säger Stefan Jonsson.

Vi pratade lite vidare om det där, det finns ju en del annat som en sportchef kan behöva göra i föreningen, bland annat hålla i talang och juniorverksamhet, vara en länk till a-laget där och så vidare.

Jonsson nämnde Frölunda som exempel:
- Där har de ju en, närmast i rollen som general manager, som är sportchef enbart för a-alaget och en som är sportchef för resten av verksamheten. Och så kan man ju göra om man har de resurserna....

Vilket ju SSK inte har (maries anm). Så om jag fattat rätt på frågan om SSK har eller inte har en sportchef, så har Mats Kihlström haft en sportchefsroll i den bemärkelsen att han varit med och rekryterat spelare MEN SSK diskuterar fortfarande internt hur det ska se ut framöver, om man ska ha en anställd och avlönad sportchef och vilka arbetsuppgifter den personen i så fall ska ha.

Det är ju lite olika hur man gör det där, i till exempel Djurgården har man ju en anställd sportchef (Janne Järlefeldt) som dels ansvarar för en röd tråd sportsligt i föreningen och dels är den som rent praktiskt tar kontakt med spelare som man är intresserad av. Men själva kontraktsförhandlingen sköts sedan av klubbdirektören Tommy Engström och scoutandet av tänkbara spelare sköts av ett sportråd som sedan ger sportchefen i uppdrag att visa klubbens intresse för utvalda spelare.

SSK har hur som helst varit i kontakt med de andra föreningar för att se hur de gör, för att ha så brett och bra underlag som möjligt innan man tar beslut om sin egen organisation.

Men den här frågan kommer säkert komma upp på årsmötet... så som sagt. Gå dit! Gäller alla fans i alla föreningar, gå dit och engagera er!

Inga kommentarer: