söndag 28 juni 2009

Axelsson, Sjögren, Klasen och kompani drar igång guldjakten ikväll

I går, lördag, satte sig det svenska Inlineslandslaget på planet till tyska Ingolstadt. I dag (söndag) inleder de regerande mästarna jakten på sitt tredje raka VM-guld.

Premiärmatchen spelas i dag klockan 18 mot Kanada, sedan följer match mot Tjeckien på måndag (kl 18) och mot USA på tisdag (kl 18).

Om allt går som svenskarna hoppas blir det sedan kvartsfinal på torsdag följt av semifinal på fredag och förhoppningsvis final på lördag.

Alla spelarna är vanliga ishockeyspelare till vardags, Pontus Sjögren och Linus Klasen i SSK, Dick Axelsson spelade senast i Färjestad men lär nog åka till Nordamerika i höst då han är utlånad från Detroit även kommande säsong.
Alla i laget har vunnit VM-guld i inlines förr, allra flest har Andreas Svensson som spelar inlines i Nor IK Tiger och vanlig hockey i Munkfors.

Förbundskaptenen heter Fredrik Skoog och han säger så här om de tre motståndarna i gruppspelet:

- USA har det jämt varit jämna och tuffa matcher mot, Kanada var med på riktigt förra året - de spelar samma typ av spel som USA och kommer vara betydligt bättre i år. Tjeckien är också bra så vi åker dit med känslan att vi måste vara hundra procent fokuserade för att slå alla tre lagen.

Vilka lag är annars favoriter i VM?
- Det är vi, Finland och USA som varit bäst de tre senaste åren. Sedan har Tyskland och Slovakien varit bra också.

Men USA?? Dick Axelsson sa för ett par veckor sedan att han gjorde fem mål på de i en och samma match förra i förra årets VM. Är de verkligen bra då?
- Jomen det blev 12-7 till oss i den matchen och en jävla massa mål, ha, ha. Men de har en 50 000 licensierade spelare. Vi har 2 000 kanske. De har med andra ord lite att välja på och kommer vara bättre i år. Funkade det inte ena året så tar de ut ett bättre lag nästa. De gör inte ett dåligt VM två år i rad, det finns inte. (USA åkte ut i kvarten förra året, maries anm).

Hur stor guldchans har Sverige i dina ögon?
- Stor, vi är åker ju dit för att försvara guldet men nu vet vi att alla jagar oss ännu mer för att vi har två raka VM-guld. Men vi har bra spelare. Det gäller bara att alla åker dit och är hungriga på nytt guld och gör det de är bra så behöver de andra lagen vara fruktansvärt bra för att lyckas slå oss.

Vad i Sveriges spel är det som är så bra?
- Vi har haft bra målvakter och bra backspel och så där topparna som gör mål som Dick Axelsson och Linus Klasen. Sedan är vi otroligt skickliga på att ha pucken inom laget så att de andra får jaga oss.

Och nu har ni ett helt gäng världsmästare i laget också?
- Ja, det är i stort sett samma lag som förra året plus att vi bytt in några nya, till exempel Simon Olsson som mest varit med och sett och lärt tidigare men som nu klivit fram. Sedan har vi ett relativt ungt lag,fast de varit med mycket så har de rätt ålder allihop. Det är samma här som i vanliga hockeyn. De yngre är i regel mer hungriga och vet mer vad de vill. Det är lätt att man blir lite mätt när man är äldre.

Känns det som om inlines blivit mer accepterat som en "riktig sport" nu, tycker du?
- Ja många vanliga hockeyspelare kör ju inlines på sommaren också, som ett bra komplement, för att bli bättre till vintern. Vi vill ju ha såna tekniska, skickliga spelare som även kan spela fysiskt, som Dick (Axelsson, (Mattias) Tedenby och (Rickard) Wallin. Egentligen borde alla lag, framför allt knatte och juniorspelare köra inlines. Det är bra för utvecklingen, du använder samma muskler, nästan samma teknik och får känsla för klubba och puck även på sommaren. Det är bra.

Ok, men tillbaka till VM. Ni har bara fyra spelare i varje byte.
- Ja, vi kör lite diamant, där liberon är längst bak som defensiv back.

Varför kör man fyra perioden istället för tre?
- Jadu, ha, ha. Jag har inget bra svar på det. Det har bara varit så hela tiden. Det är några grejer som är lite annorlunda (jämfört med vanlig hockey). Till exempel så blåser man offside på röd linje eftersom vi inte har några blå linjer. Men det är ett kul spel som böljar väldigt fram och tillbaka. Det går fort och svänger otroligt mycket så det gäller att hålla pucken i laget.

Dick Axelsson har kallats en av världens bästa inlinesspelare. Vad gör honom så bra?
- Att han har en fruktansvärd utväxling på skridskorna när han sätter fart. Det ser man i Färjestad också. Sedan har han väldigt bra spelförståelse och väldigt teknisk med klubban. Linus Klasen är inte lika snabb på skridskorna som Dick, för Dick kan öka samtidigt som han dribblar bort en tre, frya spelare. Men Linus lever mer på sin klubbteknik, att han kan leverera fruktansvärt fina passningar och har en bra spelförståelse även han.

Till sist... hur besviken blir du om ni missar guldet?
- nä men... jag vet ju att gör vi det vi ska så har vi chans på det. Det gäller bara att ha det där lilla flytet, att alla är på topp samtidigt. Att allt klickar på en gång. Och att alla är så sugna på nytt guld som jag tror att de är. Vi åker ju inte dit för att bli tvåa. Vi har ett uttalat mål och det är att försvara vårt VM-guld.

Så här ser laget ut:
Målvakter: Dennis Karlsson, Pontus Sjögren.
Liberos: Jonas Bergman, Daniel Brolin, Martin Thelander.
Backar: Jimmy Andersson, Jonas Karlsson, Dave Lindarv, Andreas Svensson.
Forwards:Mattias Luukkonen, Simon Olsson, Dick Axelsson, Kristian Luukkonen, Daniel Wessner, Henric Höglund, Linus Klasen.
Coacher: Fredrik Skoog och Joakim Andersson.

Inga kommentarer: