måndag 29 juni 2009

AIK och elitlicensen

Finns en artikel på hockeyallsvenskan.se som fått en hel del AIK:are att sätta midsommarsillen i halsen av oro.


Inte så konstigt då den handlar om elitlicenser och då AIK tillsammans med Borås och Oskarshamn pekas ut som de tre allsvenska klubbar som inte har fått elitlicens än och som ombetts "lämna in kompletterande uppgifter den här veckan." (Artikeln hittar ni på den här länken http://hockeyallsvenskan.se/nyheter/visa_nyhet.php?n=1136)


Jag blev rätt förvånad eftersom jag kollade läget med elitlicensen med AIK:s ordförande Mats Hedenström för någon månad sedan och då fick svaret att den inte var i fara.


Nu är dock inte läget så illa som det verkar i artikeln, säger Mats Hedenström.
Jag ringde nämligen upp honom och frågade vad som hänt och fick det här svaret:
- Licensnämnden granskar de som hade negativt kapital för ett år sedan, vi är INTE en av dem, det var däremot Malmö och Oskarshamn med flera. Sedan granskar dem de klubbar som flaggade för negativt kapital vid årsskiftet. Och DET gjorde vi. Nu ville de ha kompletterande handlingar för ett någon vecka sedan och det har de fått förra veckan eftersom jag skickade in dessa förra helgen.


Vad var det för handlingar som de ville ha?
- En komplett årsredovisning och det har de fått nu. Vi hade skickat in resultaträkning, balansräkning och revisionsberättelse, vi trodde det räckte. Men de ville ha mer utförligt material, kompletta årsmöteshandlingar, få veta när styrelsen i klubben träffas, hur vi ser på ekonomin och så. Det var ett missförstånd från vår sida. Vi trodde det räckte med det vi hade skickat in NU och att de skulle nöja sig med att få resten sedan, i augusti när vi har vårt årsmöte. Det gjorde de inte.


Och hur är det då med det egna kapitalet?
- Vi kommer ha negativt eget kapital för den här säsongen. Men det får vi ha då man får ha det i ett år. Och vi hade inte det förra året.


Vad innebär det här för AIK:s elitlicens?
- Det innebär att vi kommer bli ålagda av Svenska Ishockeyförbundet och allsvenska nämnden att återställa det egna kapitalet så att det är positivt om ett år, det vill säga den sista april 2010. Helt enligt regelverket.

Vad händer nu?
- De (allsvenska nämnden) ska väl sätta sig i veckan och gå igenom det som återstår och sedan formellt meddela de klubbar som de är klara att de är just det. Och det beskedet, att vår elitlicens är klar, räknar jag med att vi får någon gång under veckan.

Exakt hur mycket minus är det negativa kapitalet på?
- Det kommer vi redovisa för våra medlemmar när vi kallar till årsmötet i månadsskiftet juli/augusti. Vi vill att den informationen ska gå till våra medlemmar först. Vi vill att de ska läsa det på hemsidan och i de brev vi skickar ut, allra först.


Men era fans är oroliga, är det inte bättre att gå ut med den infon nu istället för att vänta någon månad?
- Jo men...alltså vi har inte huggit i sten med vilken dag som vi ska gå ut med siffrorna men när vi väl gör det så gör vi det först på AIK:s hemsida. Men jag kan säga att vi har lämnat in handlingar och även kommer presentera för medlemmarna hur vi ska återställa kapitalet. Vi har förslag som med råge kommer täcka det som behövs, säger Mats Hedenström.


Eftersom han inte vill gå in på varken siffror eller de förslagen här i Bloggen är det bara för fansen att vänta tills AIK känner sig mogna att ge den infon till fansen direkt då. (Det är inga offentliga papper som går att begära ut).

Vi pratade även lite om hur det var möjligt för AIK att ha negativt eget kaptial nu, efter en säsong där man höjt publiksnittet långt över budget, när man inte hade det säsongen före då man hade betydligt mindre folk på läktarna.


Mats Hedenström hänvisade då bland annat till att marknadssidan i klubben inte alls gått bra. Och att det ökade publiksnittet inte täcker minuset där. Men påpekade också att i längden så medför den publikökning man haft i vinter positiva effekter för bland annat marknadssidan och de intänkter man kan göra där.


Han konstaterade också att:
- Den situation som vi delar med andra allsvenska klubbar är inte rolig. Vi ska konkurrera med klubbar som har bättre ekonomiska villkor och ska man vara med och konkurrera med dem så får man inte driftverksamheten att gå runt. Du kan inte normalt få ekonomin att gå runt och samtidigt var tillräckligt sportsligt slagkraftig utan att få in externa medel som inte går in i den övriga reguljära verksamheten.

Inga kommentarer: