måndag 27 februari 2017

I väntan på kvalet...


Den tjugotredje mars börjar kvalserien om spel i HockeyAllsvenskan nästa säsong. SSK är redan klara för kval och borde – tycker jag – ta chansen att slappna av, spela ut och jobba på att slipa spelet in i minsta detalj inför kvalet.

Jobbar gör man såklart men det känns väl som att något fattas. Jag hoppas att den sirap som verkar sitta i benen lossnar snart.


För 1-3 mot Almtuna i onsdags, 1-5 mot Mora senast och 1-5 mot Oskarshamn under onsdagen är ändå varningssignaler inför det som komma skall.

Visst, SSK ställde upp med ett sargat lag och saknade bland andra Henrik Nyberg och Jonas Westerling. Inte blev det bättre av att Sebastian Höglund fick en smäll som verkar vara riktigt allvarlig, eventuellt är nyckelbenet av.

Hur det än är med det och hur många skador och deppade själar det finns i laget – förståeligt, kval neråt är tungt – så vet alla också att det under de närmsta veckorna gäller att bygga upp självförtroendet, att försöka hitta tillbaka till känslan av att man är ett vinnande lag, att kaxa upp sig och slipa och lyfta fram de delar av spelet som man har känt funkar.

Lagen underifrån kommer in som hungriga vargar. Och så lojt som SSK har känts senaste tre kommer det gå raka vägen ner i källaren. Visst man har inga poäng eller placeringar kvar att spela om nu – vilket ett taggat Oskarshamn hade – men man har ju säsongens viktigaste matcher kvar och då måste det mentala upp.

I en så kort serie som kvalserien är det inte namn på tröjan, skills på isen eller lönekuvertet som avgör. Det mesta kommer sitta i huvudet. Vilka går in med ström i klubban? Vilka blåser fram och känner sig steget före?

Jag vet inte hur SSK jobbar med det mentala. Men jag hoppas sannerligen att det jobbas med den detaljen och jag hoppas man tar chansen att göra kanoninsatser sista två matcherna i grundserien – eller sista två chanserna att spela upp självförtroendet inför kvalet för sedan är det ju bara träning som gäller. Viktigt därför att ta chansen nu att få in känslan av att vara det vinnande laget även i matchsituationer.    

Inga kommentarer: