lördag 25 november 2017

Djurgården tuffar på

(Galet måljubel i DIF. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Så har då 21 matcher spelats,  det börjar närma sig halvtid i SHL och Djurgården bara tuffar på.

Visst, det fanns en hel del att jobba på mot Rögle. DIF kom in på hälarna, jobbade sig succesivt in i matchen, såg ut att kontrollera ledningen i tredje men drog på sig en radda utvisningar vilket straffade sig. Men.


Två poäng blev det och det måste vara magiskt för DIF-fansen att kolla på tabellen just nu.

Djurgården ligger trea men så väl lagen före (Växjö och Färjestad) som bakom (tex fyran Skellefteå, femman Linköping, sexan Frölunda och sjuan HV71 har ju spelat en eller ett par matcher fler än DIF.

Det finns med andra ord utrymme att jaga ifatt uppåt och utöka uppåt i de matcher som diffar så gläds åt tabellen Djurgårdare men vet att den faktiskt kan vara ännu bättre än den ser ut. Om ni förstår att jag menar.

 (Andreas Engqvist avgör i förlängningen FOTO JOHAN SAHLÉN)

Lördagens match på Hovet var i ärlighetens namn ingen höjdare från något av lagen. Ord som hafsigt, upp och ner, hit och dit, far och fläng beskriver spelet rätt så bra, om man ska generalisera lite. Det fanns några fina undantag vid målen men extra glädjande för DIF-fansen måste ju vara att laget spelar med en mental styrka nu som man inte gjorde förra säsongen.

Då var känslan att gick det lite emot så rasade det rätt snabbt. Nu finns en känsla av att ett snabbt 0-2-underläge visserligen är motigt men ändå inte hela världen, DIF kan och kommer göra något åt det.

Djurgården toppar för övrigt en hel del roliga ”ligor” som målvaktseffektivitet (goalkeeping efficiency” där endast Växjö är tätare än DIF om man lägger ihop båda målvakternas insatser.

Djurgården har seriens fjärde bästa boxplay, i alla fall sett till statistiken. Har dessutom gjort fyra mål med en man mindre på isen vilket endast matchas av Luleå. (Henrik Eriksson, Axel Jonsson Fjällby, Patrik Lundh och Lukas Vejdemo har stått för dem). Det är en styrka i sig det med.

Får man bara till pp och straffar i straffläggning så… nä men känslan är lovande. Ska bli otroligt spännande att följa detta.

(Gustav Possler vs Jesper Williamsson. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Var intressant att se Rögle också. Rögle som fått både ny sportchef och ny tränare i tvillingbröderna Abbot.

Det var mycket energi i båset och på isen första tio men när DIF lyckades vända baklut till framlut i åkning och tanke på isen så märktes det hur skört Rögles mentala status är. För varje grad som Djurgården höjde sin energinivå sänktes Rögles motsvarande. Inga konstigheter utan typiskt för ett lag som har förlorat så mycket som Ängelholmslaget har gjort.                                     
Men inte ens Djurgården kan slappna av i ledning, det håller inte på den här nivån. Några onödiga utvisningar senare fick Rögle spela i fem mot tre, satte en puck i insidan stolpen och kort därpå kvitteringen till 3-3.

Sedan tycker jag att DIF visade att man ändå har den där spetsen denna säsonngen som Rögle saknar för att vinna matcher som står och väger. Jo jag noterade att det var en utvisning som blev omdiskuterad men pp-spelet som normalt är Djurgårdens svaghet satte press på Rögle och ledde fram till avgörandet till Stockholmarnas fördel i typ samma sekund som gästerna blev fulltaliga. Det hade inte hänt förra hösten. No way in hell.

(Inte lätt att sno pucken av Axel Jonsson Fjällby. FOTO JOHAN SAHLÉN)


DIF- RÖGLE 4-3 e förl (1-2, 2-0, 0-1, 1-0)

MATCHEN:  MMM+
MÅLVAKTERNA: Adam Reideborn, DIF 88,89% och Emil Kruse, Rögle 80,95%
PUBLIK: 7 046
DOMARE: Patrik Sjöberg och Mikael Andersson

BÄST I DIF
MMM Andreas Engqvist, f och Patrik Lundh, f
MM Adam Reideborn, mv
M Linus Hultström, b  

BÄST I RÖGLE: Bryan Lerg, f och Alen Bibic, b

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (03.15) Bryan Lerg (Jack Connolly)
0-2 (09.01) Edwin Hedberg (Juhamatti Aaltonen, Ludvig Rensfeldt)
1-2 (15.53) Jonathan Davidsson (Calle Ridderwall, Marcus Högström) Spel 5 mot 4

ANDRA PERIODEN
2-2 (06.15) Andreas Engqvist (Gustav Possler)
3-2 (10.58) Patrik Lundh (Andreas Engqvist) Spel 4 mot 5

TREDJE PERIODEN
 3-3 (14.42) Bryan Lerg (Craig Schira) Spel 5 mot 3

FÖRLÄNGNING
4-3 (02.02) Andreas Engqvist (Linus Hultström, Marcus Högström)

SKOTTEN I MATCHEN:  21-27  (8-11, 6-7,4-9, 3-0)

(Jonathan Davidsson gör 1-0 i PP på en retur. FOTO JOHAN SAHLÉN)

 Citatet
”Vi har börjat lugna ner oss lite mer, vi kanske går tillbaka lite mer till grunderna och sedan, de ger oss mer frihet i pp”
(Jonathan Davidsson berättar för DIF:s hemsida om hur lagets PP har förbättrats senaste tiden. Jonathan hade för övrigt nya skridskor. Gjorde så ont att han i nyss nämnda intervju förklarade att ”jag kan knappt gå” men ett pp-mål blev det i alla fall och en i övrigt fartfylld insats)





Inga kommentarer: