fredag 17 november 2017

"Smartast vinner"

(Calle Ridderwalls "Espenstraff" gav DIF bonuspinnen i tisdags. I torsdags sköt Växjös Andrew Calof hem den istället. Foto Skärmdump Cmore. Länk till highlightsen nedan i texten.)

Ni kanske minns mitt förra inlägg om det här med Djurgården och straffar? Den har fått en uppföljning … eller snarare två … nu den gångna veckan.

Eller vad sägs om DIF-seger på straffat borta mot Frölunda i tisdags, 4-3, och torsk på straffar hemma mot Färjestad igår torsdag 3-4.


Vi tar den roliga ”nyheten” först och det är såklart vinsten i tisdags. Adam Reideborn stod i mål och stängde Frölunda helt.

Supertalangen Rasmus Dahlin, aspirerande skyttekungen Ryan Lasch, jättetalangen Lias Anderssson, Lasch en gång till, Max Friberg, Samuel Fagemo och Lasch (en tredje gång!) förnekades alla att göra mål.

Och Adam Reideborn som i de två första straffläggningarna i höst för hans del släppt fyra kassar av fyra lagda var såklart glad då han mycket väl hade i bakhuvudet de puckar som gått in tidigare:

”Mitt mål var att ta första, i och med att vi har släppt in sex raka nu på början av säsongen, så ta första och sedan nästa och varje puck de lägger. Det är så man får tänka. /---/ Det gäller bara att inte sälja sig, att vänta på vad han gör och inte göra första draget utan bara stå och vänta och ta pucken sedan”

Ni kan se hela intervjun HÄR

Nu tycker ju inte jag att de mål som DIF släppt in har varit det största problemet utan det har ju – som jag skrev i den här artikeln varit att DIF emellanåt helt verkat sakna förmågan att sätta straffar såväl förra som den här säsongen. För lägger man en sju åtta straffar var i en straffläggning så kommer förr eller senare det andra laget få in en puck eller två och det är ju själva den att det är så svårt för Djurgården att göra detsamma.

Och jo det gick trögt nu med:

Marcus Davidsson, Rene Bourque, Peppe Lundh, Jonathan Davidsson, Niclas Bergfors, Linus Hultström gick bet men sedan kom han, Calle Ridderwall och sköt hem den där bonuspinnen. HÄR
kan ni se målet, en så kallad ”Espen” efter Espen Knutsen där man gör en tvärnit och stillastående drar några gånger innan man lyfter in pucken…

Calle gjorde för övrigt mål även under ordinarie speltid hemma mot Växjö på torsdagen och har således gjort mål tre matcher i rad. Viktigt!

Men tillbaka till straffarna och nu med fokus på torsdagens match mot Växjö på Hovet där Djurgården fick en tidig 3-1-ledning i tredje men där Elias Pettersson krutade in en reducering och pricksnärtade in kvitteringen till 3-3 med futtiga 30 sekunder kvar av tredje.

Som Calle Ridderwall konstaterar i inslaget på DIF:s hemsida: ”Det här ju våran match, det ska vara våra tre poäng. Kan inte släppa in ett mål med 30 sekunder kvar. Vi har en tvåmålsledning i tredje så att det är klart att det här ska vara våran match. Besviken!!”

Blev alltså förlängning, blev straffar. Blev totalt sexton straffar – åtta vardera på Joacim Eriksson och Victor Fasth.
De tio första gick inte alls. Det var mestadels på benskydd och bröstplatta och en spelare sköt i luften och missade helt pucken. Mest kreativ – och den här gillade jag verkligen då straffar ändå ska vara lite ”show” – var Nicklas Bergfors som körde en spinorama och sånär blev segerhjälte men tyvärr prickade stolpen. Tänk om den hade gått in! Vilket jäkla mål i så fall! Äskar att han försöker!

Nu blev Andrew Calof straffhjälte för Växjö i omgång åtta istället. Dessförinnan hade Noah Welch nätat för Växjö i straffrunda sex där Marcus Davidsson svarade med att sätta en fin straff. Ska inte räkna upp de som sumpade sina straffar här men det finns att träna på!

Nu har man ju slutat skrapa isen och jag vet inte men DIF som redan har problem lär ju inte få lättare att få in pucken då det är upplagt för puckar som fastnar med slag i luften som följd. Osv.
Å andra sidan. Det finns saker man kan göra om man vill gå för de där extrapoängen. Och det vill man ju. Väl?

Så här skrev för Stefan Ladhe, Tre Kronors målvaktstränare,  efter matchen på sin twitter apropå att det krävdes sexton straffar för att avgöra:

Både Viktor Fasth och Jocke Eriksson utmanar skyttarna. Håller sig nära målgårdslinjen då avslutet kommer. Då blir det många straffar”

När jag frågade i ett svar, vad skyttarna kan göra för att vända straffläggningen till sin fördel blev svaret:

”Lura målvakten längre in i kassen. Ha koll på att det är viktigt. Skjuta istället för att kladda och dra om man inte är väldigt skicklig på det. Ha en idé om vad man vill göra. Man mot man. Smartast vinner.”

Låter rimligt ju!!! Vad jag kan minnas så är det tyvärr vanligt att straffskyttar (i alla lag) bestämmer sig i ögonblicket, på väg fram oftast. Funkar för de allra skickligaste men inte för de flesta som då lägger avgörandet i målvaktens händer istället för att ha kvar det i sina egna. Om ni förstår skillnaden. Ge inte målvakterna fördel, det är de för bra för i dagens elithockey.  

Inga kommentarer: