söndag 26 november 2017

En arbetsseger och tre välbehövliga poäng

(Nils Höglander drog upp farten när han var ute på isen. FOTO JESPER ZERMAN)

Det var inte vackert. Det var inte särskilt underhållande men det var tre välbehövliga poäng för AIK som de senaste sju matcherna har noterats för varannan vinst och varannan förlust.

Jag skulle ljuga om jag sa att det var ett bländande spel och en härlig känslofylld drabbning mellan de båda lagen - för det var det inte.

 
(Erik Källgren vaktade AIK:s mål. Hade en lite knepig match med ganska få skott emot men skötte det bra. FOTO JESPER ZERMAN)

Det kändes lite mer baksmälla än party då såväl publiksiffror som intensitet var långt ifrån fredagens heta publikfest och tempostarka match mot Leksand.

Tränaren Mitells ledord om konsekvens i matcherna och mellan matcherna känns just nu långt borta. 

Mot Hästen spretade AIK:s spel rejält, tempot var sådär – emellanåt stillastående - och även om AIK vann skotten i sista med 11-1 (!) så kändes uddamålsledningen långt ifrån säker. Det var alldeles för osynkat spel med för många missade passningar, tappade puckar, skott i luften och passningar utan till synes angiven adress för det.

Nu gnetade och stretade AIK in de tre poängen ändå, mycket tack vara Erik Källgren i målet och en hel del offervilja av utespelarna framför sin målvakt. Så kämpainsatsen var bra och Nils Höglander ett vitaminpiller men det här räcker inte om man tänker ta sig längre än till toppen där AIK parkerar som femma just nu innan övriga matcher i omgången är spelade.

(Måljubel efter 2-1. FOTO JESPER ZERMAN)

Slutsiffrorna kunde i och för sig ha varit högre. Höglander – vald till fansens favorit i matchen – ångade på och prickade stolpen i tredje. Klonk mitt på. Jesper Frödén brände ett par kalasbra lägen och var sådär härligt intensiv i spelet . Men det var - totalt sett - mer en känsla av lunk och mala sig igenom än lysa, skina och briljera Och Vita Hästen har spelare som Rickard Palmberg som definitivt borde ha några SHL-anbud att välja emellan till nästa säsong så det gäller att se upp.

Det gjorde Henrik Marklund alert på bästa vis när det drälldes lite i mittzonen av ett par Vita Hästenspelare och pucken plötsligt låg framför AIK-forwarden som kom helt fri med Pontus Sjögren och hur iskallt som helst snärtade in det som kom att bli segermålet. Han firade med att sträcka klubban i luften och är det något jag önskar så är det större och lite vildare glädje yttringar vid målen. Från spelare i alla lag. 

När energinivån sviktar på läktaren kan stora känslor, retsamma tjuvnyp och lite vildare målglädje höja pulsen på läktarplats så att hela evenemanget kan lyfta lite mer än det gjorde idag. Bjussa mer på de där känslorna, det kan ju aldrig vara annat än härligt när de kommer och märks av.

Med risk för att låta gnällig kan jag inte låta bli att fundera på hur det tänktes vid schemaläggningen av den här matchen. Jo jag vet, det är bökigt när man delar arena med ett SHL-lag och det dessutom finns poliskrav på att det ska tas hänsyn till såväl Hammarbys som Djurgården fotbolls matcher på arenan bredvid. 

Och Leksandsmatchen var visserligen flyttad från tisdag kommande vecka till i fredags men oavsett, varför ha hemmamatch med en dag emellan och sedan inte en match på Hovet nästa gång förrän 9 december? Jag tycker att såväl båda lagens spelare som publiken är värda bättre.

Fram tills den 9/12 spelar AIK nu två borta matcher – en på onsdag kommande vecka och en på onsdagen efter det. Inte någon vidare rytm där. Men med tiden väl använd så kanske Gnaget kan passa på att bygga upp och ladda om trötta kroppar samt inte minst passa på att jobba på detaljer och spela ihop sig så att man får mer harmoni i spelet som haltar betänkligt just nu.

(Nils Höglander och en gästande spelare i bra balans. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK – VITA HÄSTEN 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)

MATCHEN:MM  
MÅLVAKTERNA: Erik Källgren, AIK 94,74 %  och Pontus Sjögren, Vita Hästen 94,74%
PUBLIK: 3 498
DOMARE:  Anders Sandahl

BÄST I AIK  
MMM Jesper Frödén, f
MM Erik Källgren, mv och Nils Höglander, f
M Christian Sandberg, f

BÄST I VITA HÄSTEN:  Pontus Sjögren, mv, Rickard Palmberg, f o Jesper Samuelsson, f.

(FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (03.58) Rickard Palmberg (Marcus Eriksson, Jesper Samuelsson) Spel 5 mot 4
1-1 (14.55) Jesper Frödén (Eric Castonguay, Clay Wilson) Spel 5 mot 4

ANDRA PERIODEN
2-1 (10.22) Henrik Marklund (Joakim Lilliehöök) Spel 4 mot 5

TREDJE PERIODEN
 -
SKOTTEN I MATCHEN:  38-19  (15-6, 12-12, 11-1)

 
(Inga mål från "Sampa" men väldigt många smarta aktioner när det som mest behövs. Viktig för AIK.. FOTO JESPER ZERMAN)

Citatet
”Vi ger bort två mål. Det är så man känner, det är en besvikelse. De hade kunnat göra mål vid andra tillfälle. Just de där två… det känns lite för billigt och är emot det vi har pratat om”
(Vita hästens tränare Jonas Johnson till Norrköpings tidningar.)


Inga kommentarer: